Ο Θεός πέρασε από εκεί (Μέρος 2ο, τελευταίο)

Πηγή: Bulletin American Meteorological Society,
Vol. 74, No 3, March 1993
Με βάση τις πληροφορίες που προαναφέρθηκαν και τις περιορισμένου αριθμού παρατηρήσεις ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και υετού από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού, την Ολλανδία και δύο σταθμούς του Λονδίνου, ο John A. Kington, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου East Anglia, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις 16 και 17 Ιουνίου η ευρύτερη περιοχή του Βατερλό επηρεάστηκε από ένα βαρομετρικό χαμηλό που συνοδευόταν από μέτωπα κακοκαιρίας και κινήθηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά (βλέπε διπλανό σχήμα). Οι ιστορικές πηγές σχεδόν στο σύνολό τους συμφωνούν ότι από πλευράς εντάσεως η βροχή της 16ης Ιουνίου ήταν σημαντική και ότι η καταιγίδα νωρίς το απόγευμα της 17ης ήταν εξαιρετικά βίαιη. Τα γεγονότα αυτά συνηγορούν ότι από την ευρύτερη περιοχή της αναμέτρησης πέρασαν διαδοχικά το θερμό και το ψυχρό μέτωπο της ύφεσης.    
  
Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι αν ο Ναπολέων ξεκινούσε τη μάχη το πρωί της 18ης, θα είχε νικήσει τους αντιπάλους του. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο Γερμανός ιστορικός Έμιλ Λούντβιχ, ο οποίος επιπλέον προσπάθησε να βρει τα αίτια της ατολμίας του μεγάλου Κορσικανού. Όπως ο ίδιος λέει: «Τη βαθύτερη αιτία της καταστροφής του θα πρέπει να την αναζητήσουμε στη φθορά του οργανισμού του. Η αρρώστια του, εξασθενίζοντας τη δραστηριότητά του, ήταν εκείνη που τον εμπόδισε να επιτεθεί αμέσως μόλις ξημέρωσε στο Βατερλό. Αν οι Πρώσοι μπορούσαν να βαδίσουν πάνω στους λασπωμένους από τη βροχή δρόμους, τα γαλλικά στρατεύματα, πιο εμπειροπόλεμα, μπορούσαν κι αυτά να κάνουν το ίδιο. Ο Ναπολέων όμως που διέθετε καλά στρατεύματα περίμενε ως το μεσημέρι για να στήσει τις πυροβολαρχίες του σε πιο στεγνό έδαφος. Στην Ιένα μόλις χάραξε η μέρα μέσα σε πυκνή ομίχλη επιθεώρησε τα στρατεύματά του και επιτέθηκε αιφνιδιάζοντας τον εχθρό που ήταν ακόμη μισοκοιμισμένος. Στο Βατερλό ο Ναπολέων περίμενε το μεσημέρι. Αυτή η μισής μέρας αργοπορία ήταν μοιραία» (Έμιλ Λούντβιχ, Ναπολέων). 

Ο Βίκτωρ Ουγκώ θα γράψει για το ίδιο θέμα στους Αθλίους του: «Αν δεν είχε βρέξει το βράδυ της 17ης Ιουνίου 1815, το μέλλον της Ευρώπης θα είχε αλλάξει (…) Λίγες σταγόνες βροχής κατέκτησαν τον Ναπολέοντα. Επειδή το Βατερλό ήταν το φινάλε του Αούστερλιτς, η Πρόνοια  χρειάστηκε μόνο ένα εκτός εποχής σύννεφο να διασχίζει τον ουρανό για να προκαλέσει την κατάρρευση ενός κόσμου». Και συνεχίζει: «Η εξαφάνιση ενός τέτοιου σπουδαίου άνδρα ήταν απαραίτητη για τον ερχομό του νέου αιώνα. Κάποιος, στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αντιτεθεί, φρόντισε αυτό το γεγονός (…) Ο Θεός πέρασε από εκεί» .    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου