Νέος κύκλος βροχών, καταιγίδων και ισχυρών νοτιάδων

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει τη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και με νότιους ανέμους εντάσεως 6 με 8 μποφόρ. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Το Σάββατο (28/11) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Αιγαίο και τις πρωινές ώρες στη Δ. Ελλάδα, αλλά με την αναμενόμενη στροφή των ανέμων σε Δ-ΒΔ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Κυριακή (29/11) ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος, αλλά δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στις νότιες νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (30/11) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση βοριάδων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά.

         
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-11-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (βόρειες περιοχές της Ηπείρου). Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς.


15 σχόλια:

  1. Θα χιονισει και στην κοζανη αυριο κυριε δημητρη???Ειπατε για χιονια στα ημιορεινα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε με +3 +2 στα 850hpa δεν γινεται να χιονισει κοζανη στα 700 υψομετρο, ακομα και για χιονονερο δυσκολο ειναι, για να ριξει χιονι θελει -1 με -3 στα 850hpa, το ξερω και απο τριπολη που ειμαι εγω στα 660-670 υψομετρο.

      Διαγραφή
    2. Το γνωρίζω αυτό ανώνυμε φίλε.Απλα ρωτώ στον κύριο δημήτρη!! Γιατί εδωσε χιονια στα ημιορεινα ??δεν μπορω να καταλαβω!!τα χιονια πεσανε απο τα 1400-1500 μετρα!!!

      Διαγραφή
    3. Γύρω στα 950μ (βλέπε Θεοδώριανα), έφτασαν τα χιόνια...

      Διαγραφή
  2. ακομα και ο θεος κανει λαθακια ετσι και ο δασκαλος!!!, ισως να το εγραψε απο ταχυτητα ή ειδε κατι λαθος, να εισαι καλα φιλε μου και πολλα χιονια να εχεις στη κοζανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκτός αυτού στην κεντρική μακεδονία δεν έπεσε ούτε ψιχάλα!!
    πραγματικά παράξενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε,κεντρική μακεδονία έβρεξε αλλα οχι οσο αναμένοταν!! Θεσσαλονίκη έβρεξε!

      Διαγραφή
    2. Που εννοεις οτι δεν επεσε σταγονα?? Εκει τριπολη εριξε καλα??

      Διαγραφή
    3. εδεσσα-γιαννιτσα κατα διαστήματα είχε ήλιο εχθές και όταν δεν είχε δεν έπεφτε ούτε ψιχάλα!!!

      Διαγραφή
    4. ο ανωνυμος 27 νοεμβριου 9.24μ.μ. δεν ειμαι εγω που σου ειπα για κοζανη και τριπολη!

      Διαγραφή
  4. Υπολόγιζα ότι με το μείον 25 στα 500 hPa στη Δ. Μακεδονία και την Ήπειρο το νότιο χιόνι θα κατέβαινε στα 800 με 850 μέτρα.Σε ότι αφορά τους ορισμούς των πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών, υπάρχουν διαφορές που σχετίζονται με τη σκοπιά από την οποία βλέπει ένας φορέας τα πράγματα. Για παράδειγμα, η Στατιστική Υπηρεσία λαμβάνει υπόψη και την κλίση του εδάφους και με αυτή τη λογική το Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Κοζάνης το θεωρεί πεδινό. Στη μετεωρολογία συνηθίζεται η χρήση υψομέτρων, αλλά συχνά η κλίση και ο προσανατολισμός των διάφορων περιοχών (προσήνεμα-υπήνεμα), οι θερμοκρασιακές αναστροφές, η γειτνίαση με τη θάλασσα κ.λπ. δημιουργούν μεγάλες αποκλίσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εύκολο να βρει κάποιος μία ή περισσότερες περιοχές είτε να "δικαιώσει" είτε να "καταδικάσει" μια πρόγνωση.

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κ.ζιακοπουλε, ειδα τι γραψατε για κοζανη, μπορειτε να μου πειτε η τριπολη που ειναι 660-670 υψομετρο στο κεντρο και βρισκεται σε οροπεδιο ειναι πεδινα ή ημιορεινα? απλως ηξερα οτι μεταξυ 500 με 800 ειναι ημιορεινα και πανω απο 800 ορεινα

      Διαγραφή
    2. http://www.taxheaven.gr/pagesdata/GRESYE_02_0901_00002.pdf

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ !!!! Πολύ αναλυτική απάντηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η Κοζάνη κάποτε είχε πάρα πολύ χιόνι! τα τελευταία τρία συνεχόμενα χρόνια είναι οι μόνες χρονιές που δεν έχει πέσει χιόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή