Τα χρώματα του ήλιου και του ουρανού

Ηλιοβασίλεμα στην Κόνιτσα
(Φωτ. Λάμπρος Ράπτης)
Τα κιτρινοπορτοκαλί ή κόκκινα χρώματα του ήλιου και του ουρανού εμφανίζονται όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, δηλαδή στην ανατολή και τη δύση του, και οφείλονται στην επιλεκτική σκέδαση των διαφορετικού μήκους κύματος συνιστωσών του ηλιακού φωτός από τα σωματίδια του αέρα και τους υδρατμούς. Συγκεκριμένα, η μικρότερου μήκους κύματος μπλε ακτινοβολία, διατρέχοντας μεγάλη απόσταση πυκνής ατμόσφαιρας -κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά στον ουρανό- σκεδάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κατώτερη ατμόσφαιρα και στα μάτια μας φθάνουν μόνο οι μεγαλύτερου μήκους κύματος ακτινοβολίες του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου.



Σε περιόδους καλοκαιρίας, συνήθως ο ήλιος έχει χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί το πρωί που ανατέλλει και κόκκινο όταν δύει. Το κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα της ανατολής σχετίζεται με την αύξηση της σχετικής υγρασίας λόγω της ψύξης του αέρα που προκαλείται από τη νυκτερινή ακτινοβολία. Αν ο ήλιος εμφανίζεται με αυτά τα χρώματα, η καλοκαιρία θα συνεχιστεί. Αντίθετα, η απουσία των χρωμάτων αυτών υποδηλώνει αλλαγές στην ατμόσφαιρα που συνδέονται με την έλευση κάποιας ατμοσφαιρικής διαταραχής. Με αυτή τη λογική το κίτρινο ή ανοιχτό σταχτί χρώμα που παίρνουν ο ήλιος και ο ουρανός ορισμένες φορές το απόγευμα μπορεί να αποδοθεί στην αξιοσημείωτη αύξηση της υγρασίας του αέρα λόγω ενός θερμού μετώπου που πλησιάζει στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι, επειδή υπάρχουν και άλλοι μη μετεωρολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, οι προγνώσεις που βασίζονται στα χρώματα του ήλιου και του ουρανού δεν θεωρούνται αξιόπιστες (Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Τόμος ΙΙ "Η πρόγνωση").

4 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι το διάστημα (ουσιαστικής) ανομβρίας ξεπερνά τις 3 βδομάδες και πάμε για 4 (από Σάββατο 24/10). Κάπως αναμενόμενο, δεδομένων των βροχερών Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Αλλά πάλι για Νοέμβρη..είναι στα όρια της στατιστικής.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, Νίκο.
      Ο Νοέμβριος χωρίς το γαρμπή του συνιστά σημαντική κλιματική απόκλιση.

      Διαγραφή
    2. Aν συνέχιζε βροχερός και ο Νοεμβριος , δεν θα μαζεύαμε τις παραγωγές μας (συγκομιδή ρυζιού).

      Καλό σας βράδυ

      Διαγραφή
  2. ..και μετά το ρύζι, ας κρατήσει λίγο ακόμη για τις ελιές.

    (για να θυμηθούμε και τα παλιά, https://www.youtube.com/watch?v=c2NdZR3dD5s)

    ΑπάντησηΔιαγραφή