Ύμνος στον αντικυκλώνα

Αντικυκλωνική κυκλοφορία 
Χαίρε, αντικυκλώνα των λιακάδων, των νηνεμιών, των ομιχλών, της πάχνης και των θερμοκρασιακών αναστροφών.

Χαίρε, αντικυκλώνα, που γεμίζεις χαρά τις αλκυόνες, τους εκδρομείς, τους ταξιδιώτες, τους ψαράδες, τους ναυτικούς (εξαιρούνται οι ιστιοπλόοι), τους μαγαζάτορες, τους πραματευτάδες, τους μικροπωλητές, τους μαστόρους, τους κλαδευτές, τους ξυλοκόπους, τους ελαιοσυλλέκτες, τους ποδοσφαιριστές και τους θεατές.

Χαίρε, αντικυκλώνα, σύμμαχε και υποστηρικτή των έξω τραπεζιών, των λαϊκών αγορών, των παζαριών, των πανηγυριών, των εξωτερικών εργασιών  στους κήπους, τις ταράτσες και τις αυλές.


Χαίρε, αντικυκλώνα, που δίνεις ελπίδα στους αποκλεισμένους.

Χαίρε, αντικυκλώνα, που στεγνώνεις και ζεσταίνεις τους βρεγμένους και τους παγωμένους.

Χαίρε, αντικυκλώνα, που γεμίζεις αισιοδοξία τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και τους οδοιπόρους.

Χαίρε, αντικυκλώνα, που μας βγάζεις από το σπίτι.  

Χαίρε, αντικυκλώνα, που ξεκουράζεις τους μετεωρολόγους.

Χαίρε, αντικυκλώνα, μέγα πυλώνα και ρυθμιστή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Χαίρε, σιβηρικέ αντικυκλώνα, που  μας φέρνεις τα χιόνια.

Χαίρε, αζορικέ αντικυκλώνα, που ζεσταίνεις την Ευρώπη.

Χαίρε, κινητέ βαλκανικέ αντικυκλώνα,  στυλοβάτη του μελτεμιού μας. 

Χαίρε, αντικυκλώνα, άσπονδε φίλε των υφέσεων.    

11 σχόλια:

  1. Τώρα, για να καταλάβω κι εγώ δηλαδή, αυτός (ο αντικυκλώνας) είναι καλός ή κακός;

    Χρήστος Σιμούλης
    Δασοπόνος Δασαρχείου Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπαρχει καλό ή κακό όταν μιλάμε για την Φύση. Ο αντικυκλώνας είναι φυσικό φαινόμενο! Οταν υπαρχει αντικυκλωνας καπου αλλου υπαρχουν βαρομετρικα χαμηλα και αντριστροφα! Εξοχο αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πάντα με μέτρο. Η φύση το παρατράβηξε φέτος. Σε λίγο θα αλλάξουμε όνομα στον Αζορικό και θα τον πούμε Βαλκανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ, Χριστίνα, να κάνω τους καιρόφιλους ν' αγαπήσουν όλους τους καιρούς, αλλά εκείνοι ...αγύριστα κεφάλια. Κολλημένοι "Τζιχαντιστές" των καταιγίδων και του χιονιού.

      Την καλησπέρα μου, σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Ο καιρός είναι εναλλαγές , όχι μονοτονία. Το καλοκαίρι έχουμε μονοτονία, άμα την αποκτήσουμε και τις άλλες εποχές τότε τι νόημα θα έχει η ενασχόληση μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φήμες λένε ότι την επόμενη φορά που θα βρέξει στην Ελλάδα στο φεγγάρι θα απολαμβάνουμε μια ηλιόλουστη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην τα βάζετε με τους αντικυκλώνες και τους ...ποιητές. Η άγνοια και η απληστία μας φταίνε. Ναι, και στο παρελθόν είχαμε ανομβρίες και κύκλους του κλίματος. Όμως το πέρασμα από τη μια στην άλλη φάση γινόταν σε διάστημα αιώνων για να μην πω χιλιετηρίδων. Αυτός είναι ο κανονικός τρόπος με τον οποίο αντιδρά το κλιματικό σύστημα του πλανήτη στις εξωτερικές επιδράσεις. Όχι όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Όσο και να μην το πιστεύουν κάποιοι, με τα χεράκια μας βγάζουμε τα ματάκια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δε θα το προσέξουν πολλοί που θα κάνει 2 μήνες να βρέξει..περισσότεροι καφέδες στη χειμερινή λιακάδα. εκεί κατά το μεσημεράκι που θα σπάει λίγο η αιθαλομίχλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι πράγματι κύρια ή μοναδική έκφραση της απορρύθμισης του κλίματος λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, τότε πρόκειται για ένα κατακλυσμιαίο φαινόμενο σε σύγκριση με τη χρονική έκταση που καταλαμβάνουν οι φυσικοί κύκλοι. Ως τέτοιο, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ως τώρα και δεν γνωρίζω αν θα μπορούσε να αναζητηθεί ομοιότητα με κάποιο γεγονός από την γεωκλιματική ιστορία του πλανήτη. Με την ένοια αυτή η εξέλιξή του είναι μάλλον απρόβλεπτη αλλά κρίνοντας από τη συχνότητα των εμμονών και των ακροτήτων θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι πιστεύουμε σοβαρά προβλήματα στις ανθρώπινες κοινωνίες ακόμα και των αναπτυγμένων χωρών.
    Χωρίς απαραίτητα να θέλω να το συνδέσω με τους παραπάνω μάλλον απαισιόδοξους συλλογισμούς να σας πληροφορήσω ότι στην ευρύτερη περιοχή της Β.Ρηνανίας Βεστφαλίας έχουν ανθίσει αρκετά δέντρα, μεταξύ αυτών και δασικά είδη, τα πάρκα είναι γεμάτα αγριολούλουδα, υπάρχουν ακόμα έντομα και οι αρουραίοι έχουν κατακλύσει τους αγρούς σε πρωτοφανείς αριθμούς.

    Καλές γιορτές με ευχές να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

    Σωτήρης Λάκης
    Κολωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή