«Αν είν’ τα Γέννα φεξερά, είναι τα Φώτα θαμπερά». Κι ο Άι-Βασίλης;

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις σχετικά χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση τους βόρειου ρεύματος στη χώρα με μέγιστη ένταση τα 5 μποφόρ. Τα άλλα στοιχεία του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη)  θα είναι η παγωνιά και οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και οι υψηλές θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες. Ο καιρός αυτός, που είναι πολύ καλός για τα ταξίδια και τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, δεν είναι εναρμονισμένος με τον παραμυθένιο καιρό των Χριστουγέννων, αλλά έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στην περιοχή μας. Τα Χριστούγεννα και το Σαββατοκύριακο (26-27/12), οι μόνες αλλαγές που θα παρουσιάσει ο καιρός θα είναι η μικρή ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο (6 μποφόρ) και η πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανομβρία θα συνεχιστεί στη χώρα και το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας. Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Υ.Γ. Όσο για το ερωτηματικό του τίτλου, ορισμένοι έχουν ήδη αποφανθεί. Νομίζω όμως ότι βιάζονται πολύ.

Καλά Χριστούγεννα, φίλοι μου


Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-12-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια και κατά τόπους ομίχλες. Μετά το μεσημέρι αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια και κατά τόπους ομίχλες. Μετά το μεσημέρι αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια και κατά τόπους ομίχλες. Μετά το μεσημέρι αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Το βράδυ αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά Β 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια και κατά τόπους ομίχλες. Μετά το μεσημέρι αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

1 σχόλιο: