Αξιόλογη χειμωνιάτικη κακοκαιρία

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο να επικρατήσει στην περιοχή μας σχετική καλοκαιρία, με αρνητικά βέβαια στοιχεία την πρωινή παγωνιά και τις τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά. Η εικόνα αυτή δεν θα κρατήσει πολύ. Ένα ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια θα κινηθεί Ν-ΝΑ και θα αρχίσει να επηρεάζει από το βράδυ της Τρίτης τη ΒΑ Ελλάδα και από την Τετάρτη (30/12) σταδιακά όλη τη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι χιονοπτώσεις που την Πέμπτη (31/12) θα κατέβουν και στα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξαιρουμένων των παραθαλάσσιων δυτικών και νότιων περιοχών. Την Πρωτοχρονιά τα φαινόμενα (χιόνια και στα νότια παραθαλάσσια χιονόνερο) θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.  

Σχόλια-Διευκρινίσεις:
1. Η κίνηση μιας ευκρινούς σκάφης χαμηλών υψών (πιέσεων) από τα Β. Βαλκάνια προς το Ιόνιο: (α) Βάζει στο παιχνίδι του χιονιά και τη ΒΔ Ελλάδα (Τετάρτη βράδυ-Πέμπτη πρωί) και (β) ενισχύει τον υετό στα ηπειρωτικά (από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο).
2. Προφανώς με το γρήγορο πέρασμα της σκάφης τα φαινόμενα δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια (αυτό ισχύει κυρίως για τα δυτικά και τα βόρεια), αλλά μια χιονόπτωση διάρκειας ακόμα και 8-10 ωρών είναι αρκετή για αξιοπρεπή χιονόστρωση.
3. Παρόλο που οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δεν είναι ιδανικές για σοβαρές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, θα χιονίσει και στις δύο πόλεις, έστω και παροδικά.  
4. Οι ανατολικότερες περιοχές της χώρας από τη Θράκη ως τα Δωδεκάνησα θα δεχθούν το λιγότερο υετό.

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29-12-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) το βράδυ στα ΒΑ. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Από το βράδυ νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Από το βράδυ νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 και από το βράδυ ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Από το βράδυ νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους χιόνι και στη Δυτική Ελλάδα!

    Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει πρωτίστως τη Δυτική Ελλάδα, που πλέον βλέπει χιόνι με το σταγονόμετρο, καθώς όλα τα δυτικά βαρομετρικά χαμηλά έρχονται με υψηλές θερμοκρασίες και δεν χιονίζει πια σχεδόν καθόλου κάτω από τα 600 μέτρα.
    Η Ανατολική Ελλάδα αντιθέτως, απολαμβάνει το χιόνι ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, καθώς ότι κατεβαίνει από τη Μαύρη Θάλασσα είναι παγωμένο και δεν επηρεάζεται από την υψηλή θερμοκρασία που συναντά στη χώρα μας.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως μετα απο τετοια ακραια ανομβρια για την εποχη ο καιρος δειχνει επιτελους να λογικευεται!Πρωτα τα χιονια και μετα οι ευεργετικες βροχες και ας ελπισουμε να καλυφθει το υετικο κενο της χωρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή