Σαββατοκύριακο με κυρίαρχους τους Ν-ΝΔ ανέμους

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται Α-ΝΑ και το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει με βροχές τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Από πλευράς έντασης σημαντικότερες θα είναι οι βροχές στη ΒΔ Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα βουνά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 7 και πρόσκαιρα στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στη Ν. Ελλάδα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (15-16/2), οι βροχές γρήγορα θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες, που πρόσκαιρα θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, και η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα κεντρικά και τα νότια θα φθάσει τους 25 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι στη βόρεια Κρήτη λόγω του νοτιά οι θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 υψηλότερες, αλλά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή η σχετική υγρασία.  Πέρα από αυτά, οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Την Τετάρτη (17/2) ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός με αραιή συννεφιά και εξασθενημένους ανέμους.
                                                                               
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-2-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές. Χιόνια στα βουνά. Άνεμοι Ν 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Χιόνια στα βουνά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 και πρόσκαιρα στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι Ν 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Καθώς σπουδάζω φυσική στη σχολή είχαμε μια εργασία για να συγρίνουμε θερμοκρασίες και στην έρευνα μας διαπιστώσαμε ότι οι παραπάνω θερμοκρασίες έχουν σημειωθεί πολλές φορές στο παρελθόν τέτοια εποχή.το διαπιστώσαμε μόλις χθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θερμοκρασίες αυτές πράγματι δεν είναι πρωτοφανείς η αφύσικες για την εποχή. Αφύσικο και ακραίο είναι το συνολικό "προφίλ" του φετινού μη-χειμώνα, τουλάχιστον για την ώρα. Λίγα νερά, ελάχιστα χιόνια, ατελείωτες ώρες ηλιοφάνειας. Με άλλα λόγια, ασυνήθιστη αντικυκλωνική εμμονή. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε αν και σε ποιές περιοχές θα σπάσουν τα ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών για το μήνα Φεβρουάριο.

      Διαγραφή
  2. Κοίταξε πέρσιπου ήμουν στο 4ο έτος σπουδών είχα βρεθεί στον καναδά για ένα διάστημα και είχα παρακολουθήσει μια ομιλία του εξέχοντος κατ εμέ κλιματολόγου Timοthy Ball μια και ενδιαφέρομαι να γίνω μετωρολόγος και ΄οχι να ασκήσω το επάγγελμα της φυσικού και ανέλυσε λεπτομερώς τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής μίλησε για τα φαινόμενα ξηρασίας λέγοντας ότι αν παρατηρήσουμε από πολλούς αιώνες πριν είναι κυκλικές, για το διοξειδίο του άνθρακα,την μικρή εποχή των παγετώνων,την θερμη μεσαιωνική περίοδο και κάτι που ομολογουμένως άκουσα πρώτη φορά πως ακόμα πιο πίσω από τη μεσαιωνική περίοδο μια μεγάλη περίοδο κατά της διάρκεια της εποχής του χαλκού με πολύ υψηλοτερες θερμοκρασίες από αυτές που λέμε σήμερα για 3 χιλιετίες,γνωστή ως ολόκαινη μεγίστη.Ανέλυσε πολλά τέτοια στοιχεία τα οποία με βάζουν σε σκέψεις για αυτά που λες.Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ κάθετα απλά επειδή παρακολούθησα μια τέτοια διάλεξη από ένα τέτοιο επιστήμονα κλιματολόγο δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τον αμφισβητήσω καθώς φαινόταν να γνωρίζει πολύ καλά αυτά που λεέι καιείναι ειδικός κλιματολογος.Με σεβασμο προς αυτόν και τον κύριο ζιακόπουλο παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα.Πίστεύω να είναι χρήσιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανεξάρτητα αν υιοθετεί κάποιος τη θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής ή όχι (η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων την υιοθετεί), νομίζω πως η υπερθέρμανση καθεαυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και αυτό δεν εξαρτάται φυσικά από το αν στην Ελλάδα φέτος έχουμε ζεστό η αν θα είχαμε ψυχρό χειμώνα. Οι πλανητικοί μέσοι όροι είναι που μετρούν, και οι μέσοι όροι είναι αντικειμενικοι, μετρήσιμοι αλλά και αμείλικτοι.

      Διαγραφή
    2. Κανείς δεν είναι παντογνώστης. Η επιστήμη προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται, παρατηρώντας αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Γιατί τις τελευταίες δεκαετίες υπερθερμαίνεται ο πλανήτης; Αν δεν είναι η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2, που είναι μετρημένη, τι είναι; Ο ήλιος είναι στα κάτω του, η εσωτερική μεταβλητότητα του συστήματος δεν διαρκεί τόσες δεκαετίες και οι θεωρίες για ....γαλαξιακές ή εξωγαλαξιακές επιδράσεις παντελώς αναπόδεικτες. Η προσφυγή στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του παρελθόντος δεν βοηθά, γιατί τότε οι αιτίες ήταν φυσικές. Και το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου ερώτημα:Γιατί τόσο γρήγορα συντελείται η κλιματική αλλαγή; Πότε άλλοτε στο παρελθόν αυξήθηκε η μέση θερμοκρασία της Γης κατά 1 βαθμό σε διάστημα μόλις 100 ετών; Κατά τα άλλα, η χαρά των σκεπτικιστών με έναν χιονιά ή το χαμόγελο των υπέρμαχων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής με έναν καύσωνα είναι συμπεριφορές μικρών παιδιών...

      Διαγραφή
    3. Για ποιο λόγο όσους επιστήμονες διαφωνούν με τν λεγόμενη προκαλούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη από το άνθρωπο και την απόδοση της σε άλλα αιτια όπως και το ότι συνέβαινε πάντα δεν τους αφήνουν ποτέ να μιλήσουν και αντι΄θετα ο λόγος δίνεται μόνο στους υποστηρικτές?αναρωτιέμαι εγώ τώρα.Επίσης ο Αλ Γκορ ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη να μας μιλαέι με σιγοριά για την κλιματική αλλαγή?

      Διαγραφή
    4. (α) Κάθε επιστήμονας είναι ελεύθερος να κάνει τις ανακοινώσεις του σε συνέδρια, ημερίδες, επιστημονικά περιοδικά κ.λπ. (β) Με την επίκληση υπαρκτών ή μη υπαρκτών σκοπιμοτήτων των ΜΜΕ και των πολιτικών δεν δίνετε απάντηση στα επιχειρήματα που ανέφερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν υπερβολές των Warmists (Θερμαντιστές;) αναφορικά με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι Skeptics (Σκεπτικιστές) ήταν εκείνοι οι οποίοι, όταν κάποιοι τη δεκαετία του 1980 μίλησαν για υπερθέρμανση του πλανήτη, αρχικά γέλασαν, μετά την αρνήθηκαν και στο τέλος την αποδέχθηκαν, μη αποδεχόμενοι όμως την ενοχή του CO2. Πιστεύω ότι θα έλθει η μέρα που και αυτό θα το αποδεχθούν, αρκεί να μην είναι πολύ αργά. Ως τότε, είτε από άγνοια είτε από δόλο, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς που πάνω από όλους και από όλα έχουν το κέρδος.

      Διαγραφή
  3. Θυμάμαι το αμόκ που είχε πιάσει πολύ κόσμο και τους δημοσιογράφους της νεοσύστατης ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989-1991 για τη λειψυδρία,για την αύξηση της θερμοκρασίας κλπ.Μετά ακολούθησε μια περίοδος με πολλά χιόνια και βροχές.Κάποια στιγμή "κάθισε" το φαινόμενο,κι επανήλθε.Πάλι έχουμε την ίδια ιστορία.Σίγουρα η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε και σε αυτό ευθυνόμαστε οι κάτοικοι του.Πρέπει να ληφθούν μέτρα πρωτίστως για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου ζώντας σε έναν κόσμο όπου παίζουν ο ομπάμα,ο αλ γκορ,η μερκελ,ο τσιπρας η WWF η green peace και οι δημοσιογραφισκοι και όσα πληρωμένα τσιράκια τους αποκαλούνατι σωτήρες επιστήμονες του κόσμου γιατί δεν είναιι όλοι υπάρχουν και αυτοί που παλέυουν και γνωρίζουν την αλήθεια αλλά δεν τους αφήνουν οι άνωθεν να μιλήσουν και να κάνουν τη δουλειά τους καθώς η εποχή μας είναι φίλη του ψέμματος ειλκιρινά δεν πιστεύω ότι θα γίνει αλλαγή.Όταν μας θελου όλους ένα κοπάδι γκόεμ ποιος θα νοιαστεί να σου πει την αλήθεια?Η κλιματική αλλαγή όπως την αποκαλούν δεν έχει πτοήσει κανέναν.Οι δημοσιγράφοι,οι ηγέτες,οι επιστήμονες την ανακοινώνουν αλλά αν δεις όλα αυτά τα χρόνια κανένας δεν έχει προτείνει λύσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε.Γιατί άραγε?Ζούμε σε μια χώρα ανεκδιήγητη με έλλειψη παιδείας και ενδιαφέροντος.Αφού σας νοιάζει η κλιματική αλλαγή πάρτε μέτρα,αφού σας πειράζει η ανεργία π'αρτε μέτρα.Αλλά ποιος θα το κάνει οι ξανθιές δημοσιγραφίσκες των καναλιών?

      Διαγραφή
  4. Κύριε Lamera αναφέρεστε εντέχνως στην κλιματική αλλαγή και το πως αυτή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε οτι στην επιστήμη υπάρχει το αποδεδειγμένο και το μη αποδεδειγμένο. Μόλυνση σαφώς υπάρχει, αλλά η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται, συνεπώς δεν μας νοιάζει τι πιστεύουν οι "επιστήμονες" στους οποίους αναφέρεστε αλλά και ο κ.Ζιακόπουλος αποφεύγει να λάβει ξεκάθαρη θέση κάτι το οποίο θεωρώ ατυχές, με δεδομένη την πρόστυχη προσπάθεια των ΜΜΕ να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους λαούς οτι λόγω κλιματικής αλλαγής η ανθρωπότητα κινδυνεύει λες και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρακαλώ πάρτε θέση και διαχωρίστε την τρομολαγνεία ορισμένων από την επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε λάθος. Ο κ. Ζιακόπουλος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και την έχει διατυπώσει κατ΄επανάληψη. Και στη σελίδα αυτή, και στα βιβλία του, και σε κάθε ευκαιρία. Με τη θέση του (που τυχαίνει να είναι και θέση της μεγάλης πλειονότητας των ειδικών) προσωπικά συμφωνώ και συντάσσομαι. Είτε σας αρέσει είτε όχι.

      Διαγραφή
    2. Αν δεν είναι αποδεδειγμένη η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, πώς είναι αποδεδειγμένη η αθωότητα του CO2; Σε ότι αφορά τη θέση μου για το θέμα, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται στα άρθρα μου που βρίσκονται στην επιλογή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του blog. Θέλω να τονίσω ότι αν δεν βγούμε από τη λογική ότι όλοι τα κάνουν όλα σκόπιμα και ότι υπάρχει μια μεγάλη συνομωσία, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια σοβαρή προσπάθεια να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Γιατί απλούστατα δεν ξέρουμε τι είναι αληθινό και τι όχι και αν κάτι παίρνει ή δεν παίρνει γιατρειά. Σε άρθρο που αναρτήθηκε στις 14 Απριλίου 2014 με τον τίλο "Γιατί οι άνθρωποι αρνούνται την κλιματική αλλαγή;" προσπάθησα να βρω άκρη για τους λόγους που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να είναι τόσο κάθετα αντίθετοι στις θέσεις που ασπάζεται η μεγάλη πλειονότητα των επιστημόνων του πλανήτη. Αν έχετε χρόνο, και φυσικά αν το επιθυμείτε, μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά.

      Διαγραφή