Θερμοκρασίες καλοκαιριού και λοιπές μετεωρολογικές παράμετροι άνοιξης

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως το πρωί. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία, κινούμενο βορειοανατολικά, θα στρέψει τους ανέμους στα δυτικά σε Ν-ΝΑ και θα φέρει αρκετή συννεφιά στη χώρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια. Την Πέμπτη (12/5) αυξάνονται οι πιθανότητες τοπικών βροχών κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα γίνουν παντού νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Παρασκευή και το Σάββατο (13-14/5) οι πιθανότητες βροχής περιορίζονται σημαντικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στην ανατολική και τη νότια χώρα (μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς).  


Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-5-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι στα ΒΑ και το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά ΒΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Μία παρατήρησή μου : Αν δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή το να καίγονται τα δάση του Καναδά, ενός από τα ψυχρότερα και υγρότερα κράτη του πλανήτη και ενός από τα πιο προηγμένα εν γένει, ειδικά όμως δασσοπυροσβεστικώς και δασοπονικώς και μάλιστα αρχές Μαΐου επί μία και πλέον εβδομάδα, τότε πού οφείλεται; Άς μας απαντήσουν οι εθελοτυφλούντες πολέμιοι της άποψης αυτής. Υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοιες πυρκαγιές στον Καναδά;

    Δασοπόνος Δασαρχείου - Αγροφυλακής Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως μου κάνει εντύπωση, λέμε οτι έχουν ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Σίγουρα αρκετά πάνω από τις κλιματικές τιμές, αλλά άντε να έχουν 18, 20, 24 βαθμούς. Πόσο ν ανέβει το θερμόμετρο σε τέτοια πλάτη τέτοια εποχή; Μήπως είναι και το είδος της βλάστησης που ευνοεί εκεί την εξάπλωση μιας εστίας; Τι λες εσύ ως ειδικός;

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης10 Μαΐου 2016 στις 10:42 μ.μ.

      Κωνοφόρα καίγονται εκεί τώρα (έλατα κλπ), οπωσδήποτε πιο πυρόπληκτα από τα πλατύφυλλα (βελανιδιές κλπ), αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο και ανήκουστο, δεν δικαιολογείται από το είδος της βλάστησης, δεν έχει ξαναγίνει.

      Διαγραφή
  2. Και κάτι άλλο πιο φαιδρό Γιώργο, αλλά αληθινό. Σήμερα (τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μάη) εκμηδενίζεται στατιστικώς η πιθανότητα χιονόπτωσης στα πεδινά και ημιπεδινά της Β. Ελλάδας. Έχει συμβεί εξαιρετικά σπάνια να χιονίσει στις περιοχές αυτές κατά το δεκαήμερο αυτό, αλλά ποτέ μετά τις 10 Μαΐου. Θυμάμαι πριν περίπου 20 χρόνια χιονόπτωση και ελαφρά χιονόστρωση (κεραμίδια, αυτοκίνητα) στις 5 Μαΐου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με το ιλιγγιώδες υψόμετρο των 7 μέτρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά έχεις μνήμη ...ελέφαντα Χρήστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή