Λίβας ή «άνεμος φωτιά»

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την περιοχή μας, κινείται Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, στη χώρα θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων, οι οποίοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ, αλλά θα είναι η βασική αιτία για τις διαφορές στις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στις ανατολικά της Πίνδου περιοχές οι δυτικοί άνεμοι θα έχουν χαρακτηριστικά λίβα με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 35 βαθμούς. Σημειώνεται ότι ο λίβας ανήκει στην κατηγορία των θερμών καταβατικών ανέμων που διεθνώς ονομάζονται άνεμοι τύπου Φεν. Η λέξη Φεν είναι γοτθική και σημαίνει φωτιά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο καιρός δεν θα αλλάξει σημαντικά ως το τέλος της εβδομάδας κι έτσι η ζέστη στα ανατολικά θα παραμείνει αισθητή, αν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και βασικά αφορούν στις βόρειες ορεινές περιοχές.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 31 Μαΐου 2016 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31-5-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά Α. Μακεδονίας-Θράκης. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 και στα νοτιοδυτικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. μετά και τα νερά του Αγ. Κωνσταντίνου (σε λίγες περιοχές τελικά), οι Csa κατά Koppen θα περιμένουμε τον Οκτώβρη, για σίγουρη δροσιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης31 Μαΐου 2016 στις 1:13 μ.μ.

      Εμένα θα μου επιτρέψετε να πιστεύω, στατιστικά τουλάχιστον, ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη Κεντρική Μακεδονία έχει να περιμένει τουλάχιστον άλλες δύο περιόδους βροχών/καταιγίδων μέχρι το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  2. ναι βέβαια. αν τα διαβάζω σωστά, η Κ. Μακεδονία (και κυρίως η κεντροανατολική) κατατάσσεται ως Cfa), που σημαίνει πάνω απο 30 mm το θερμότερο μήνα, χαρακτηριστικό ηπειρωτικού και όχι τόσο μεσογειακού κλίματος (όπου υπάρχει και ένα μέγιστο βροχών το καλοκαίρι, βλ. πλημμύρες σε Τσεχία, Γερμανία κτλ..)
    ας με διορθώσουν οι ειδικότεροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή