«Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι»

Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή Ν. Αδριατικής - Β. Ιονίου κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με όμβρους και καταιγίδες τα νησιά του Ιονίου και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι ή βροχή μεγάλης έντασης, ικανής να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Όσοι κάνουν διακοπές στο βουνό ή τη θάλασσα να παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους από τους κεραυνούς. Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (24-25/8) οι όμβροι και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν με τάση όμως περιορισμού από την Πέμπτη. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως 5 με 6 και την Πέμπτη στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (26-27/8) οι βροχές θα σταματήσουν, αλλά οι βοριάδες στα ανατολικά θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.  

Υ.Γ. Ο τίτλος της πρόγνωσης, που ανήκει στον Οδυσσέα Ελύτη (Σποράδες,Ελένη), βρίσκεται σε αντίθεση με το στίχο του Δημήτρη Χριστοδούλου «Το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τις βροχές» (Μεσόγειος). Παρόμοιες καιρικές αντιφάσεις συναντάμε και στη λαογραφία (Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι - Μήδ’ από Αύγουστο χειμώνα, μηδ’ από Μαρτιού καλοκαίρι). Οι αντιφάσεις αυτές αντίκεινται στην αριστοτελική λογική: αν Α=Α δεν μπορεί να είναι συγχρόνως και μη Α. Ωστόσο, στα του καιρού και του κλίματος μπορεί να ισχύουν λόγω της διαχρονικής χαώδους συμπεριφοράς τους. Η αντικατάσταση του Αυγούστου με τον Νοέμβριο, που μπορεί να συμβεί στα χρόνια που έρχονται, είναι άλλη υπόθεση που προφανώς σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.  


Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-8-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Όμβροι και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
 Όμβροι και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αρχής γενομένης από τα ΒΔ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Όμβροι και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Όμβροι και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Δημήτρης Κουτουλάκης22 Αυγούστου 2016 στις 4:11 μ.μ.

    Κύριε ζιακόπουλε πρόσφατα σε κρητικό ραδιόφωνο επιστήμονας που δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομα του μίλησε για τα φετεινά χάλια του υετού στην Κρήτη και υποστήριξε ότι υπάρχει εδω και καιρο μια εμμονή των καταιγιδοφόρων νεφών να μην αναπτύσσονται πάνω απο τη νησί ανεξαρτήτως κακοκαιρίας και θέσης αυτης. Αυτη η συμπεριφορά επικράτησε φέτος και ίσως συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια ενώ ενδεικτικό είναι ότι δεν γλίτωσε ούτε η Δυτική Κρήτη ούτε και το Τζερμιάδο. Η στάθμη του φράγματος του Αποσελέμη ειναι σε ανησυχιτικά επιπεδα (αλλα όχι δε δραματικά). Θεωρείτε ότι εχει παγιωθεί αυτη η κατάσταση ή ειναι κατι προσωρινό ειδικα για το νησι μου. Σας θυμίζω ότι η πόλη του Ηρακλέιου δέχθηκε κατω απο 90χιλιοστα τοπικα το φετεινό χειμώνα ενω οι υπόλοιπες περιοχές της κρήτης δεν δεχθηκαν ουτε το 50% του κλιματικά αναμενόμενου υετου. Σας ευχαριστώ. Θα ήταν πολύτιμο ένα αρθρο σας για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αν αναφέρεσθε στα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων ή γενικά στα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται συστηματική μελέτη για την ανακάλυψη αποκλίσεων της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των τελευταίων χρόνων από τα μέσα (κανονικά) πρότυπα κυκλοφορίας της περιόδου 1961-1990 ή άλλης τριαντάχρονης περιόδου αναφοράς. Πάντως, η αποσύνδεση της ανάπτυξης των καταιγιδοφόρων νεφών από το είδος της κακοκαιρίας και τη θέση της μου φαίνεται περίεργη.

      Διαγραφή
  2. Πάντως στη Θεσσαλονίκη ήρθε το πρωτοβρόχι πρόωρα, στις 9 Αυγούστου με 13,5 χιλιοστά και άλλες δύο αξιόλογες βροχές στις 11 και 19 τρέχοντος.
    Πηγή: meteothes.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρης Κουτουλάκης22 Αυγούστου 2016 στις 7:48 μ.μ.

    Αναφέρομαι στο χειμώνα ειδικα των τελευταιων χρόνων. Σαφώς και όχι στα καλοκαίρια καθώς σχεδόν πάντα η θερινή κυκλοφορία είναι αδιάφορη όσον αφορά τον υετό.
    Η φετεινή ξηρασία του χειμώνα επαναλήφθηκε και πριν 3 χρόνια οπότε και κλωνίστηκε τόσο η κρητικη ύπαιθρος που την επόμενη χρονία υπήρχε σχεδόν ολική ακαρπία των ελαιόδεντρων του νησιού. Ενδεικτικό επίσης ότι συζητήται ήδη η αποζημίωση κρητικών ελαιοπαραγωγών λόγω καιρικών συνθηκών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τον καιρό..."
    Μία μικρή διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτίμησα "τις βροχές" που υπάρχουν στη δεύτερη στροφή για να είναι ο στίχος απολύτως συγκρίσιμος με εκείνον του Ελύτη.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκαιο. Μάλλον βιάστηκα να επέμβω.
      Ζητώ συγγνώμη.
      Και ένας ακόμη στίχος, ελπίζω σχετικός:
      "Εγώ, όταν μεγαλώσω
      θα γίνω Σεπτέμβριος έλεγε ο Αύγουστος."
      (ΒΡΟΧΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ - Κική Δημουλά)

      Εγώ, όταν μεγαλώσω
      θα γίνω Σεπτέμβριος έλεγε ο Αύγουστος.

      Διαγραφή
  5. Το χαμηλό παραπήγε δυτικά και όπως φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος της αττικής θα μείνει απ'εξω όσον αφορά τον υετό (Τα ανατολικά και νότια). Δυστυχώς βγαίνει βάκος ισχυρός που δεν επιτρέπει θερμικές καταιγίδες. Όταν το χαμηλό "αποφασίσει" να κινηθεί ανατολικά θα έχει "ψοφήσει". Τα Βδκα του νόμου ειδικά για αύριο τρίτη φαίνεται να ευνοούνται. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή