Ξώφαλτσο χαμηλό από τα δυτικά, Βορειοβαλκάνιος αντικυκλώνας και καπάκι η διαταραχούλα από τη Β. Ευρώπη

Βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό Πέλαγος κινείται ΝΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό αρκετών περιοχών της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες στη Δ-ΝΔ Ελλάδα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι άνεμοι θα έχουν ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Αναφορικά με τον καιρό της Παρασκευής (28/10), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου θα γίνει με αντίξοες συνθήκες. Πέρα από τις βροχές, η ψύχρα θα είναι αισθητή και οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (29-30/10) οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν, οι βοριάδες θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές. 

 
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27-10-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα βουνά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς.


9 σχόλια:

  1. Κύριε ζιακόπουλε ισως είστε ο μοναδικός μετεωρολόγος που παρουσίασε και περιέγραψε την πολυπλοκότητα της διάταξης που τόσες μέρες μας απασχολεί προγνωστικά. Θεωρείτε ότι αυτό το ξόφαλτσο χαμηλό που δημιουργήθηκε δυτικά μας ουσιαστικά κατέστρεψε ένα πιθανό καιρό βορείου ρεύματος στο Αιγαίο που πραγματικά θα ηταν μια υετική ανάσα στην ξηρασια? Ενώ τόσο λόγος γίνεται για την επικράτηση βοριάδων, μια λεπτομερη ματιά στους χάρτες του weatheronline στους ανέμους στα 700 hp Παρασκευή Σάββατο στο Αιγαίο βλεπουμε δυτικές ή ακόμα και νοτιοδυτικές συνιστώσες!!!Εντελώς αντιστροφες των Β ΒΑ συνιστωσών της επιφάνειας.
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρονια πολλα Δασκαλε απο τον καιρο-φιλος σας Γιαννη απο την Τριπολη,να χαιρεστε τη γιορτη σας και τη γλυκουλα και σοβαρη μετεωρολογο κορουλα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια πολλα τιτανοτεραστιε ζιακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας μικρομεσαίος μετεωρολόγος είμαι, φίλε μου, που όσο περνούν τα χρόνια "λοξοδρομώ" προς την κλιματολογία, θέλοντας να δω όλη την εικόνα του παζλ. Ευχαριστώ για τις ευχές.

      Διαγραφή
  4. Ευχόμαστε μαζί με τα χρόνια πολλά να προβλέψετε και χιόνια πολλά φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Χρήστο. Ως παιδί της λάμπας έχω κι εγώ την ίδια σφοδρή επιθυμία.

      Διαγραφή
  5. Χρονια πολλά , φέτος το χριστουγεννιατικο δώρο μου διάλαξα ήδη να ειναι ο 2ος τομος του βιβλιου σας , καλη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή