Επί-καιρα

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παραδοσιακά ΜΜΕ της χώρας μας κυριάρχησαν τρεις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας: οι 45,3 βαθμοί της Ελευσίνας, οι 44,7 βαθμοί της Λάρισας και οι 44,6 βαθμοί του Ασπρόπυργου. Από όσα γνωρίζω, από τους σταθμούς αυτούς ο πρώτος και ο τρίτος είναι τοποθετημένοι σε ταράτσες και ο δεύτερος, της Λάρισας, βρίσκεται κοντά στον επί 60 και πλέον χρόνια λειτουργούντα βασικό σταθμό της ΕΜΥ, που έδωσε μέγιστη τιμή θερμοκρασίας 42,6 βαθμούς. Η συγκεκριμένη τιμή βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με τις μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Η ΕΜΥ δεν διαθέτει σταθμό στον Ασπρόπυργο, αλλά στον επί πολλές δεκαετίες  σταθμό της στην Ελευσίνα η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 44,8 βαθμούς. 


Με αυτο το θερμοκρασιακό αλαλούμ καμιά απολύτως σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τις διαθέσιμες παρατηρήσεις των τελευταίων 60 χρόνων ούτε μπορούμε να δώσουμε απάντηση στο κατά πόσο τα παρατηρούμενα  είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Αυτά που επιτυγχάνονται είναι να τρομοκρατείται ο κόσμος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να δίνεται η εντύπωση ότι η χώρα μας τείνει να γίνει κοιλάδα του θανάτου της Καλιφόρνια. Εκτός αν αυτός είναι ένας τρόπος να πεισθούν όλοι για την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής! Ίσως «οι «εξελίξεις να με έχουν ξεπεράσει», αλλά δεν μπορώ πλέον να κλείνω τα μάτια και να μη μιλώ.      

33 σχόλια:

  1. Κοιτάζω τη θερμοκρασία του σταθμού μου στον Νέο Βουτζά στα 300 μέτρα υψόμετρο στις 02:00 και δεν το πιστεύω, 33,5. Ρεκόρ εξαετίας για την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητά κύριε Ζιακόπουλε όσοι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τον Καιρό, πιστεύω ότι πρέπει να μένουμε μακριά από οποιαδήποτε υπερβολή. Η πληθώρα "μετρήσεων" και η τελείως επιπόλαιη αναμετάδοσή τους από τα ΜΜΕ τελικά αντί να οδηγεί στην καλύτερη ενημέρωση, οδηγεί στην παραπληροφόρηση.
    Ο σταθμός μου Davis) στα Βριλήσσια (δυστυχώς στην ταράτσα) έδιξε χθες μέγιστη 40,5 και ελάχιστη 29,6. Στο παραθαλάσσιο Κάτω Διμηνιό Κορινθίας , λόγω ελαφρού δυτικού ανέμου και δροσερής ακόμη θάλασσας, δεν μιλάμε για καύσωνα αφού μέγιστη χθες στις 17.00: 37,00 και ελάχιστη σήμερα στις 05,30
    23,00!
    Κύριε Ζιιακόπουλε σας παρακαλούμε να μην αφήνετε ασχολίαστους αυτούς που δήθεν κάτω από ένα "επιστημονικό μανδύα" λειτουργούν με σκοπό μόνο τον εντυπωσιασμό και πιθανόν το ίδιον όφελος.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θεωρείτε επιπόλαιη την χθεσινοβραδινή μέτρηση στον Νέο Βουτζά, ρίξτε μια ματιά στις ελάχιστες θερμοκρασίες του Αστεροσκοπείου, Πάρνηθα, Πεντέλη, Κηφισιά και ξανασκεφτείτε τον χαρακτηρισμό.

      Φιλικά, ευχαριστώ

      Διαγραφή
  3. Για το σταθμο της ΕΜΥ και ΕΑΑ Λαρισας να πουμε οτι ειναι οι ιδιοι που στις 13/5/2017 εδωσαν 36,4 ΕΑΑ και 36,1 ΕΜΥ αλλα και οι ιδιοι που στις 6/8/2012 εδωσαν 41,0 ΕΑΑ και 41,8 ΕΜΥ. Eπισης πριν 5 ημερες στις 25/6 ειχαν αποκλιση μολις 0,8οC 37.4 ΕΑΑ με 36,6 ΕΜΥ. Εχουν αποσταση 6km ο ενας στο αεροδρομιο(Ανατολικα της πολης) και ο αλλος μεσα στην πολη(Δυτικη ΝΔ συνοικια) σε αυλη σχολειου σε τελειως διαφορετικες περιοχες. Ο δικος μου βρισκεται πιο κοντα στο αεροδρομιο και μετραω γενικα λιγο παραπανω απο την ΕΜΥ και λιγοτερο απο του ΕΑΑ. Οποιος ζει στην Λαρισα γνωριζει την διαφορα που εχει η ανατολικη πλευρα με την δυτικη.
    Τελος το πιο σημαντικο ειναι να πουμε οτι ο σταθμος του ΕΑΑ μεσα στην πολη λειτουργει 8 χρονια περιπου και οι αποκλισεις σε σχεση με της ΕΜΥ ειναι για ολο το ετος 0,78οC στην μεση μεγιστη θερμοκρασια, 1,08οC στις απολυτα μεγιστες καθε μηνα , 2,46οC στις μεσες ελαχιστες και 3,50οC στις απολυτα ελαχιστες καθε μηνα. Στα ματια μου βλεπω εναν απολυτα αστικο σταθμο που λογικο ειναι να μετραει παραπανω στις μεγιστες και λογικο να μετραει πολυ ψηλοτερες ελαχιστες και ας ειναι στα 2μ απο το εδαφος. Οταν εχουμε συγκεκριμενη κυκλοφορια οι αποκλισεις ειναι μεγαλυτερες κυριως το καλοκαιρι αλλα υπαρχουν και παρα πολλες ημερες που της ΕΜΥ μετραει πιο πολυ.
    Η συντηρηση τελος γινεται κανονικα οπως σε ΟΛΟΥΣ τους σταθμους του ΕΑΑ με συγκεκριμενο χρονοδιαγραμμα.
    Καλο μηνα μεγαλε Δασκαλε και να ερθει επιτελους το κλασικο ελληνικο μελτεματο καλοκαιρι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ Π ΛΕΓΑΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΗΓΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.Κ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επισης καπιοι δημοσιογραφοι ειπανε, η Λαρισα η θερμοτερη πολη της Ελλαδας, αν ειναι δυνατων! Απ'οτι φενεται θα δροσισει, το κακο ειναι θα δροσισει με μελτεμια αντι να δροσισει με καταιγιδες! Το μελτεματο καλοκαιρι αφορουν αλους οχι τους ηπειροτικους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως θα εννουσαν για το καλοκαιρι αλλιως οντως ειναι για γελια..

      Διαγραφή
  6. Η Μακρακώμη έχει 38.5 με 39% υγρασία άρα φαινόμενη θ 44.5. Αφήστε λοιπόν τι λένε τα θερμόμετρα και δείτε το σύνολο. Λες και η πιο ζέστη περιοχή θα κερδίσει αυτοκίνητο... Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουμε και τον πρώτο νεκρό από τον καύσωνα..δημοτική υπάλληλος εξέπνευσε πάνω στη δουλειά προφανώς από τη ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επειδη λετε οτι ναναι μερικοι επειδη την ηξερα την κυρια πεθανε απο ανακοπη λογω προβληματων στην καρδιθα κ οχι λογω καυσωνα.ηρεμειστε λιγο μερικοι κ μην λκετε οτι ναναι για τοσο σοβαρα θεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παιδιά, λιώνει η άσφαλτος,πιάνουμε 46άρια στη Κρήτη και αναρωτιόμαστε για το αν είναι ιστορικός ο καύσωνας ή όχι;Έλεος πια.Το ότι δεν έχουμε τους νεκρούς που είχαμε το 87 λόγω των κλιματιστικών σημαίνει πως τα 46άρια στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το πρωτοφανές;Η διάρκεια του καύσωνα σαφέστατα δεν κρίνει το αν είναι ιστορικός.Η θερμοκρασία όμως που άγγιξε τους 46 βαθμούς σαφώς και το δείχνει.

      Διαγραφή
    2. όλοι ξέρουμε ότι οι ανακοπές καρδιάς είναι συχνές σε συνθήκες καύσωνα..τα υπόλοιπα περιττά.

      Διαγραφή
    3. Προ-προηγούμενε ανώνυμε, έχει δίκιο. Ο καύσωνας για τις περιοχές των σχολείων των Μοιρών και της Λάρισας που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί είναι ιστορικότατος σε βάθος χρόνου οκτώ ή λιγοτερων ετών και με την προϋπόθεση ότι οι θερμοκρασίες έχουν μετρηθεί σωστά. Άφησε λίγο την προκατάληψη και τις σκοπιμότητες και θα καταλάβεις. Στον πραγματικό καύσωνα της 26ης Ιουνίου 2007 στη Ν. Φιλαδέλφεια σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον κανονικό (επανδρωμένο) σταθμό λειτουργούσε δοκιμαστικά ένας καινούργιος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός. Ο πρώτος έδωσε μέγιστη τιμή 46,2 βαθμών και ο δεύτερος 47,5 βαθμών. Για την ΕΜΥ το αποδεκτό ρεκόρ είναι οι 46,2 βαθμοί.

      Διαγραφή
    4. Θερμοκρασιακού αλαλούμ συνέχεια...
      ΕΑΑ: ΛΑΡΙΣΑ 45,5
      ΕΜΥ: ΛΑΡΙΣΑ 43,2 και ΣΟΦΑΔΕΣ 43,4.
      Άντε να εξηγήσεις στον απλό τον κόσμο τα περί σημειακών μετρήσεων...

      Διαγραφή
    5. Για τη Λάρισα νομίζω οτι ο σχολαστικότατος Βασίλης απάντησε παραπάνω πειστικά και τεκμηριωμένα κ.Ζιακόπουλε.

      Διαγραφή
    6. 45,5+43,2=88,7÷2=44,35 Λάρισα Πηγή:ΕΑΑΕΜΥ

      Διαγραφή
    7. Ο Βασίλης κάνει εξαιρετική δουλειά και, όπως μας είπε, οι τιμές που καταγράφει ο σταθμός του συνήθως είναι μεγαλύτερες από της ΕΜΥ και μικρότερες από του ΕΑΑ. Θέλω όμως να πάω την κουβέντα ένα βήμα πιο πέρα. Με βάση τα αρχεία της ΕΜΥ, το ρεκόρ της θερμοκρασίας της Λάρισας από το 1932 ως σήμερα είναι οι 45,2 βαθμοί που καταγράφηκαν στις 19-7-1973. Την ημέρα εκείνη η θερμοκρασία είχε φθάσει σε Τανάγρα, Ελευσίνα και Λαμία τους 46,0, 46,4 και 46,5 βαθμούς αντίστοιχα. Σήμερα, με τους 45,5 βαθμούς, δημιουργείται η εντύπωση της κατάρριψης του ρεκόρ της πόλης, καθώς υποβαθμίζεται ή αποσιωπάται το γεγονός ότι ο νέος σταθμός βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από τον παλαιό σταθμό.
      Θυμίζω ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός απέρριψε το ρεκόρ των 58,0 βαθμών που είχε σημειωθεί στην Ελ Αζίζια της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Στην απόφαση μέτρησαν, μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω λάθη:
      (α) Η τοποθεσία της μέτρησης δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής,
      (β) Η αντιστοίχηση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών περιοχών ήταν κακή.
      (γ) Η αντιστοίχηση της θερμοκρασίας - ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην Ελ Αζίζια είναι κακή.
      Επανέρχομαι στο θέμα για να τονίσω τη σοβαρότητά του. Πέρα από το γεγονός ότι σε κάθε καύσωνα κινδυνεύουμε να πάθουμε παράκρουση με αυτά που ακούμε, τις παρατηρήσεις τις θέλουμε σωστές για την έρευνα και τη χρήση τους από τους ενδιαφερόμενους Έλληνες πολίτες. Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθεί το Εθνικό Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών, οι οποίοι θα είναι σωστά χωροθετημένοι και θα λειτουργούν με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνω απολυτα σε ολα τα παραπανω και βεβαια κανενα ρεκορ της Λαρισας δεν εσπασε αφου ο σταθμος της ΕΜΥ στεκει εκει 60+ χρονια. Απλα ο απολυτα αστικος Μ.Σ του ΕΑΑ εκανε την μεγαλυτερη τιμη του εδω και 8 χρονια λειτουργιας.
      ΥΓ Το ρεκορ της Λαρισας ΕΜΥ ειναι στις 5/7/2000 με 45,4οC με τρομερο λιβα και υγρασια 7-8% τοτε και με 29oC/T850 περιπου.

      Διαγραφή
    9. Σωστός, Βασίλη. Εκ παραδρομής ανέφερα το προηγούμενο ρεκόρ.

      Διαγραφή
    10. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται κανένας παραλληλισμός του θερμομέτρου που χρησιμοποιήθηκε στην Ελ Αζίζια το οποίο ήταν απαρχειωμένο ακόμα και για εκείνη την εποχή (1922). Επίσης οι διαφορές με τις κοντινές καταγραφές ήταν τεράστια (7 βαθμοί). Εκτός των άλλων τελικά φαίνεται ότι το λάθος οφείλεται σε λάθος ανάγνωση του θερμομέτρου. Αλήθεια τι είναι πιο αξιόπιστο ένα σύγχρονο ψηφιακό θερμόμετρο ή ανάγνωση από παρατηρητή μη εγνωσμένης εμπειρίας πολλές φορές ;
      https://www.theguardian.com/science/2012/sep/13/el-azizia-libya-title-hottest-place-recorded

      Διαγραφή
    11. Στην ανάρτησή μου έγραψα ακριβώς ότι στην απόφαση του ΠΜΟ "μέτρησαν, μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω λάθη..." Τα άλλα λάθη είναι η απειρία του παρατηρητή και η χρησιμοποίηση παρωχημένου τύπου θερμομέτρου. Τα πέντε συνολικά λάθη τα είχα αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου που αμφισβητούσε τους 48 βαθμούς της Ελευσίνας και του Τατοΐου. Είναι πιθανό αυτό που λέτε να βάρυνε περισσότερο στην απόφαση του ΠΜΟ. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας ήταν το σκεπτικό του ΠΜΟ που εκφράζεται στα τρία λάθη.

      Διαγραφή
    12. << Τα πέντε συνολικά λάθη τα είχα αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου που αμφισβητούσε τους 48 βαθμούς της Ελευσίνας και του Τατοΐου. >>

      Καλα τα λετε συνηθως αλλα σε αυτο οχι. Διοτι ενα ακραιο γεγονος(με πολυ μικρη πιθανοτητα οπως ενα 48ρι στην Ελλαδα) εαν παρατηρηθει, μπορει να αμφισβητηθει με την επιχειρηματολογια οτι εγραψε λαθος ο σταθμος τοσο ακραια τιμη. Αλλα οταν βλεπουμε ΔΥΟ ανεξαρτητους(προφανως) σταθμους να αναφερουν τετοια ακραια τιμη, θα ειναι ΔΑΙΜΟΝΙΩΔΗΣ συμπτωση(με ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ μικρη πιθανοτητα να ισχυει δηλαδη) να αντιμετωπισαν και οι 2 εκεινη την ημερα προβλημα.
      Οποτε η αμφισβητηση μικραινει εκθετικα. Διοτι εχουμε ΔΥΟ σταθμους που το υποστηριζουν για την ιδια μερα.

      Το ενα σε τετοιες περιπτωσεις δεν σημαινει πολλα(και θελει διερευνηση περι της αξιοπιστιας της τιμης).
      Το ΔΥΟ ομως σημαινει τα παντα.

      Εξαλλου η επιβεβαιωση ενος απο τα 48ρια πχ της Ελευσινας, ερχεται απο την υπαρξη ενος αλλου 48ριου στο Τατοι! :) Δεν ισχυει δηλαδη οτι δεν υπαρχει στηριξη/αντιστοιχιση των θερμοκρασιων απο κοντινες περιοχες. Υπαρχει!

      Διαγραφή
    13. Εσείς, δεν έχετε κάποια αμφιβολία για τα παρακάτω;

      Μέγιστες θερμοκρασίες 8, 9, 10 και 11-7-1977:
      Αθήνα (Πλατεία Δημαρχείου): 33, 35, 42 και 36 ο C
      Ν. Φιλαδέλφεια: 35, 38, 44 και 36 ο C
      Ελληνικό: 31, 32, 38 και 36 ο C
      Ελευσίνα: 34, 36, 48 και 37 ο C
      Τατόι: 35, 37, 48 και 36 ο C
      Αλίαρτος: 36, 41, 44 και 34 ο C
      Λαμία: 34, 38, 44 και 38 ο C
      Λάρισα: 36, 43, 44 και 35ο C
      Τρίκαλα: 35, 40, 42 και 37 ο C

      Διαγραφή
    14. Τον θυμάμαι εκείνον τον καύσωνα γιατί έδινα εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο και είχα πήξει στο διάβασμα όλο το καλοκαίρι. Και απορώ πως τα βγάζαμε πέρα τότε χωρίς κλιματιστικά. Πάντως, κ.Ζιακόπουλε, στον β΄τόμο της τριλογίας σας, στα περί θερμών εισβολών, τα 48άρια εκείνα τα αναφέρετε ως πανελλήνια θερμοκρασιακά ρεκόρ. Φαίνονται πράγματι κάπως εξωπραγματικές αυτές οι τιμές, με βάση και τη σύγκριση που παραθέτετε. Πιστεύω όμως οτι είναι ζήτημα χρόνου να συμβούν κάποια στιγμή κάπου στη χώρα μας, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την παγκόσμια υπερθέρμανση.

      Διαγραφή
    15. Αμφιβολίες-ξεαμφιβολίες αυτά είναι τα επίσημα ρεκόρ, Γιώργο. Για το αν αυτές οι τιμές συμβούν προσεχώς, είναι λογικό να το υποθέσει κάποιος με δεδομένη την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

      Διαγραφή
  9. Μέχρι τώρα ασχολούμαστε με θερμοκρασίες, μετρήσεις, ρεκόρ και όλα αυτά, πράγματα επικίδυνα αλλά (για τους περισσότερους) σχετικώς διαχειρίσιμα. Από αύριο πολύ φοβάμαι οτι θα ασχολούμαστε με φωτιές και καταστροφές (ήδη ξεκίνησαν). Μακάρι να μη συμβεί, αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει ένας ακόμα λίβας σε εκρεμμότητα , αυτός της Κυριακής (02/07) με την επικράτηση των δυτικών - βορειοδυτικών ανέμων προς το απόγευμα.
    Ο Μ.Σ του αεροδρομίου της Ελευσίνας που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του όρους Πατέρα , θα αποφανθεί το μεσημερο-απόγευμα.
    Δηλώνω αρκετά περίεργος για το τι θα δούμε στις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας εντός της Αττικής. Με μικρή επιφύλαξη , ίσως αναβιώσει ξανά η 26η Ιουνίου 2007.
    Με εκτίμηση , Στέλιος Φουρτουλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Στέλιο, είμαι κι εγώ περίεργος για τη σημερινή εξέλιξη του καιρού στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Τα μοντέλα υπαινίσσονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα το έχουν οι θεσσαλικοί νομοί και η φθιώτιδα, αλλά η Αττικοβοιωτία, η Εύβοια κια η Α. Πελοπόννησος. Πάντως, δεν πιστεύω ότι θα καταρριφθεί το ρεκόρ του Μ.Σ. του αεροδρομίου της Ελεσίνας.
      Καλή Κυριακή σε όλους

      Διαγραφή
  11. Καλή Κυριακή κ Ζιακόπουλε! Για το σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο Πετροκεφάλι της Μεσαράς (και όχι στις Μοίρες!) να πω ότι είναι άριστα συντηρημένος και λειτουργεί άψογα. Αυτό φάνηκε και χθες που έπιανε και τις παραμικρές μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας στις αλλαγές του ανέμου. Είναι σε ένα χαμηλό ταρατσάκι στην άκρη της σχολικής αυλής σε σημείο που δεν επηρεάζεται από την τυχόν ακτινοβολία του τσιμέντου καθώς ακριβώς βόρεια υπάρχουν μόνο χωράφια. Έχει βέβαια ανεμιστηράκι και η θερμοκρασία που δείχνει είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική του "βαθέως" κάμπου της Δυτικής Μεσαράς, της πιο θερμής καλοκαιρινής ζώνης της Κρήτης. Το 45,9c είναι η πιο υψηλή καταγραμμένη θερμοκρασία στην Κρήτη όλων των εποχών, αν επίσημα αναγνωριστεί, παρόλα αυτά με εξέπληξε και μένα με την έννοια του ακραίου. Δεν υποψιαστήκαμε ότι ένας ισχυρός καύσωνας μπορούσε να δώσει αυτήν την τιμή αν και δινόταν από ορισμένα μοντέλα. Και τα 40+ αφορούσαν τελικά πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης σε έκταση και διάρκεια. Οι πιθανότητες να πάμε ακόμα παραπάνω σήμερα υπάρχουν... Μήπως λοιπόν για την Κρήτη τουλάχιστον ο χαρακτηρισμός "ακραίος" έχει βάση; Προσωπικά δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό αλλά βλέπω το αποτέλεσμα. Που είναι κοντά στο 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μιχάλη. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις σου και για τις πληροφορίες που εσύ και οι φίλοι σου μας δίνετε για τον καιρό και το κλίμα της Κρήτης. Σ' ευχαριστώ ακόμα γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να διευκρινίσω τις απόψεις μου για το όλο θέμα.
      Η δουλειά που κάνουν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, σχεδόν στο σύνολό τους, στο ζήτημα της μετωρολογικής παρατήρησης είναι εκπληκτική. Με δικά τους χρήματα και αφιερώνοντας μεγάλο μέρος από το χρόνο τους κάνουν με μεράκι μια δουλειά που θα τη ζήλευαν ακόμα και οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι.Χάρη σε αυτούς, όπως και στους φίλους του Αστεροσκοπείου που πήραν την πρωτοβουλία, γνωρίζουμε μια άλλη μετεωρολογική Ελλάδα με καιρικές και κλιματικές τοπικότητες που δεν φανταζόματαν ότι υπάρχουν, έστω και αν οι παρατηρήσεις δεν είναι όλες σωστές. Οι φίλοι της ΕΜΥ, έχουν δίκιο να επιμένουν για την ανάγκη εκτέλεσης σωστών μετεωρολογικών παρατηρήσεων, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις διαχρονικές αβελτηρίες τόσο των υπευθύνων της Υπηρεσίας όσο και της προϊστάμενης Αρχής της. Η ζωή και η φύση καλύπτουν τα κενά, χωρίς να μας ρωτήσουν. Τέλος, η ΕΜΥ, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, τα Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ, η ΔΕΗ και όλοι οι άλλοι φορείς που διαθέτουν μετεωρολογικούς σταθμούς καλά θα κάνουν να καθήσουν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν το ζήτημα της δημιουργίας ενός Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών που θα λειτουργεί προς όφελος όλων. Σε αυτό το Δίκτυο θέση ασφαλώς θα έχουν και οι πιστοποιημένοι σταθμοί των ερασιτεχνών μετεωρολόγων. Να είσαι καλά. Χαιρετισμούς στην όμορφη Κρήτη.

      Διαγραφή
  12. Βλέποντας τις διαφορές από μέρα σε μέρα στην Ελευσίνα το 1977 σχεδόν αντίστοιχες είναι οι διαφορές και σήμερα πχ στο σταθμό.Από 37 στις 29/6/2017 σε 45 στις 30/6/2017.Γενικά είναι μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό αντίστοιχων θερμοκρασιακών διαφορών από μέρα χωρίς θερμό καταβάτη σε μέρα με καταβάτη.Φαίνεται δύσκολο να πιστέψω οτι μια πυρκαγιά 20 βάλε χιλιόμετρα μακριά μπορεί να ευθύνεται για το 48άρι του 1977.Η περιοχή είναι πολύ γνωστή για το ισχυρό της φόεν.Απλά το φόεν το 1977 ήταν εκείνο που έμελλε να γράψει το για εμένα αναμφισβήτητο ρεκόρ Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι σημερινές καταγραφές της ΕΜΥ στην Ν.Φιλαδελφεια, καταγράφονται από τον καινούργιο αυτόματο σταθμό ο οποίος να υποθέσω ότι έχει διορθωθεί η από τον παλιό σταθμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σημερινές καταγραφές γίνονται από τον καινούργιο αυτόματο σταθμό. Για τα υπόλοιπα απευθυνθείτε στην ΕΜΥ.

      Διαγραφή