Επιμένει το μελτέμι στα ανατολικά

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με το θερμικό χαμηλό της Κύπρου, που ως γνωστό προκαλεί τους καλοκαιρινούς βοριάδες (μελτέμια) στη χώρα και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της, προς το παρόν, διατηρείται. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. Το Σάββατο (8/7) προβλέπεται και πάλι ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες στο Αιγαίο δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή (9/7)υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν λίγο ακόμα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (10-11/7) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η νέα μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Τέλος, την Τετάρτη και την Πέμπτη (12-13/7) η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας θα ενταθεί και στη χώρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Είναι νωρίς ακόμα για συγκρίσεις με τον προηγούμενο καύσωνα, αλλά και το νέο θερμό κύμα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα.


Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-7-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.


4 σχόλια:

  1. Αφου ο Ιουνιος μηνας βγηκε θερμος βαση στατιστηκων ενταξει εχουμε συνηθησει τοσο καιρο στη ζεστη και στη ξηρασια αρα ολα βενουν καλως για τις προσεχες μερες...μαθημενα τα βουνα απ'τα χιονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε, μιάς και υπάρχει σχετική "ησυχία" σήμερα στο μπλογκ, έχω από καιρό μια απορία και, αν είχατε το χρόνο και την καλωσύνη, πολύ θα ήθελα να με διαφωτίσετε, και εσείς, αλλά και όποιος φίλος έχει σχετική γνώση. Τις τελευταίες μέρες έγινε για μια ακόμη φορά συζήτηση περί της εγκυρότητας των θερμοκρασιακών μετρήσεων, της αξιοπιστίας των σταθμών κλπ. Σήμερα, με την ολοένα τελειοποιούμενη δυνατότητα των μετεωρολογικών δορυφόρων να "διαβάζουν" θερμοκρασίες σε όλες, φαντάζομαι, τις στάθμες τις ατμόσφαιρας, είναι ακόμα τόσο εξαρτημένη η μελέτη του κλίματος και της αλλαγής του από τους σταθμούς επιφανείας, ώστε να επιμένουμε τόσο πολύ στην ακρίβεια των μετρήσεων τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα γράψει και παάιότερα ότι στο Ευρωπαϊκό Κέντρο οι χάρτες που μας δείχνουν τις μήνα με το μήνα κλιματικές αποκλίσεις βασίζονται στα δεδομένα της ERA-Interim που είναι μια επανανάλυση (re-analysis) της ατμόσφαιρας του πλανήτη και της επιφάνειάς του από το 1979 ως τις μέρες μας. Για τη δημιουργία αυτής της ανάλυσης χρησιμοποιούνται παρατηρήσεις από όλες τις διαθέσιμες πηγές (Μετ. Σταθμοί, ραδιοβολήσεις, μπούις, δορυφόροι κ.λπ.) και πληροφορίες υποβάθρου από προγνωστικό μοντέλο. Από όσα ξέρω, κάτι ανάλογο χρησιμοποιείται και από τη ΝΟΑΑ των ΗΠΑ. Με την παραπάνω διαδικασία μειώνεται σημαντικά η επίδραση των ακραίων τιμών στην ανάλυση, καθώς το σύστημα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις αντιπροσωπευτικές θερμοκρασίες μιας σχετικά μεγάλης έκτασης ή μιας κυψέλης, αν πρόκειται για την ανώτερη ατμόσφαιρα. Επειδή το πολυετές αρχείο έχει γίνει με τις ίδιες διαδικασίες, μπορούμε να ανιχνεύσουμε με αντικειμενικό τρόπο τις διαχρονικές αποκλίσεις. Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι μας δίνουν πληροφορίες για το θερμοκρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας, οι οποίες όμως δεν είναι απολύτως ακριβείς.

      Διαγραφή