Αντικυκλώνας «κατσικώνεται» στη Σκανδιναβία και τρελαίνει τα μοντέλα

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με αποτέλεσμα στην περιοχή μας να πέσει βαθμιαία η ένταση των ΒΔ ανέμων. Τα άλλα βασικά στοιχεία του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) θα είναι η ηλιοφάνεια και η ψύχρα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή (24/9) προβλέπεται αραιή συννεφιά που κατά τόπους θα πυκνώσει και τις απογευματινές – βραδινές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο θα φθάνουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Σε ό,τι αφορά τη νέα εβδομάδα, ο καιρός θα είναι γενικά άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και στα ανατολικά πελάγη βόρειοι 4 με 5 μποφόρ, αλλά από τα μέσα της εβδομάδας οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επισημαίνεται ότι η προγνωσιμότητα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη τουλάχιστον για το επόμενο επταήμερο θα είναι γενικά μικρή λόγω της εγκατάστασης ενός στάσιμου αντικυκλώνα στη Σκανδιναβία.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-9-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 9 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. αντε καλο φθινοπωρο παιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αντικυκλωνας της βόρειας Ευρώπης τι θα φέρει εδώ σε μας παιδιά;Μπερδεύτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν ο αντικυκλώνας μείνει στάσιμος, σημαίνει ότι τα μοντέλα πέφτουν μέσα, όσον αφορά τις θερμοκρασίες και κατά βάσην στους ανέμους. Τώρα για την προγνωσιμότητα των βροχών, αυτό είναι πονεμένη ιστορία, φαίνεται όμως ότι θα έχουμε κάποιες βροχές-πρωτοβρόχια για μεγάλο μέρος της χώρας.

    Με εκτίμηση
    Γιώργος Δήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη στάθμη των 850 hPa, που είναι ενδεικτική και για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια, τα μοντέλα δείχνουν για εμάς μια αξιοσημείωτη "βουτιά". Καιρός ήταν μετά το βασανιστικό φετινό καλοκαίρι και μακάρι να έχει και συνέχεια. Τώρα, αναφορικά με τις πολυπόθητες βροχές, η θέση του "κατσικωμένου" αντικυκλώνα δεν βλέπω να επιφυλάσσει σπουδαία πράγματα για την περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωπ! Να και η πρώτη αρνητική θερμοκρασία για τη φετινή σαιζόν στη Βωβούσα Ιωαννίνων σήμερα το πρωί: -0,7 βαθμοί από το meteo.gr. Καλή αρχή, ή καλύτερα "η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται", ή "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό δεν είναι αντικυκλώνας ρε παιδιά....τέρας είναι!Θα φτάσει στο Βόρειο πόλο και θα περάσει και από απέναντι στον Ειρηνικό(τρόπος του λέγειν)!Πάντως προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο και τόσο υψηλές θερμοκρασίες σε τόσο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη!Αυτό που πάει να γίνει είναι να έχουμε πλέον υψηλές πιέσεις ακόμα και στις 90°N!
    Ας ελπίσουμε να μην επαληθευτούν τα μοντέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσχετο με το θέμα, αλλά, επειδή είναι γνωστή η αγάπη του δάσκαλου (ενδεχομένως και άλλων φίλων σχολιαστών) για ιστορικά θέματα, δίνω ένα λινκ με ένα σπάνιο βίντεο από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917.

    http://www.candianews.gr/2017/09/23/ena-monadiko-film-istoriko-ntokoumento-tis-megalis-pyrkagias-sti-thessaloniki-to-1917-vinteo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην εξάπλωση και το σταμάτημα της οποίας (πυρκαγιάς) καθοριστικό ρόλο έπαιξαν αντίστοιχα ο βαρδάρης και οι αύρες ("τεχνητές" και φυσικές). Κάποτε θα γίνει η σχετική ανάρτηση.

      Διαγραφή