Όψιμα μελτέμια ή πρώιμοι χειμωνιάτικοι βοριάδες;

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στην περιοχή μας Β-ΒΑ ρεύμα, το οποίο στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα φθάσει τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Παράλληλα, βαρομετρικό χαμηλό στη Σικελία αναμένεται να κινηθεί Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας η ημέρα θα περάσει με συννεφιά και βροχές. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι ανατολικές νησιωτικές περιοχές, η Α. Μακεδονία και η Θράκη, όπου οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες. Την Παρασκευή (29/9) τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το Σαββατοκύριακο (30/9-1/10) τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται βασικά στην ανατολική Ελλάδα. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.  

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28-9-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές κυρίως σε Θεσσαλία και Α. Στερεά-Εύβοια. Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Πάλι χωρίς βροχή η Δυτική Ελλάδα.
    Υποτίθεται ότι στα δυτικά βρέχειπερισσότερο, αλλά δεν το βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε υπομονή μέχρι να έχουμε ζωνικη κυκλοφορία

      Διαγραφή
    2. Εσείς παιδιά κάντε υπομονή για ζωνική. Εγώ στην Αθήνα έχω εδώ και τρείς μέρες κάθε βράδυ ποτιστικά πρωτοβρόχια.

      Διαγραφή
  2. Προχτές έγινε ένας μικρός χαμός (για τα δεδομένα του μπλογκ) για το που έβρεξε, που δεν έβρεξε, γιατί ψεκάζουν, γιατί να μην ψεκάζουν κλπ.

    http://ziakopoulos.blogspot.gr/2017/09/blog-post_63.html

    Σεβαστές όλες οι απόψεις που διατυπώθηκαν, άλλωστε όλες έχουν ένα μέρος αλήθειας. Η παρέμβαση του ανθρώπου στον καιρό και το κλίμα για την αποτροπή καταστροφών είναι ένα μεγάλο θέμα. Μπορεί προς το παρόν να είναι απειροελάχιστη, στο μέλλον όμως δεν αποκλείεται, με την πρόοδο της τεχνολογίας, να μεγιστοποιηθεί. Πάντως, αν υπήρχε η δυνατότητα με ανθρώπινη επέμβαση να αποτραπεί για παράδειγμα η τεράστια καταστροφή της Σαμοθράκης από την πρόσφατη θεομηνία, δεν νομίζω οτι θα βρισκόταν κάποιος να διαφωνήσει, πολύ περισσότερο ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάστηκε με πρωτοφανή τρόπο από τα στοιχεία της φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή