Περί παραπόνων ο λόγος...


22 σχόλια:

  1. Έβλεπα πριν λίγο πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες από Ευρώπη, Αμερική, αλλά και Κίνα με χιονισμένα τοπία ακόμα και δίπλα στη θάλασσα, παγωμένες λίμνες και ποτάμια και καταρράκτες σαν γλυπτά. Και τώρα βάλατε αυτές τις φωτογραφίες με τις πολικές αρκούδες στην Αρκτική και τους πιγκουίνους της Αδελίας στην Ανταρκτική (το συγκεκριμένο είδος ζει και αλλού στο νότιο ημισφαίριο, πάντως) σε μία χέρσα γη. Τελικά ισχύει ότι το λιώσιμο των πάγων του Βόρειου Πόλου, κυρίως, στέλνει το ψύχος νοτιότερα; Ανεξάρτητα από το τι έγινε φέτος τον χειμώνα στην Ελλάδα, έχουμε δει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια Ευρώπη και Αμερική να θάβονται από τα χιόνια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη μου, αν η κατάψυξη του ψυγείου σου ζεσταθεί και η ψυκτική ισχύς του μοτέρ του παραμείνει η ίδια, είναι πιθανό να διαχυθεί ψύξη στο χώρο της συντήρησης. Αν όμως η ψυκτική ισχύς του μοτέρ μειώνεται (οι απαλλαγμένες από τον πάγο πολικές περιοχές απορροφούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια), κάποια στιγμή θα αρχίσει να ζεσταίνεται και η συντήρηση.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς, οι πολικές περιοχές ζεσταίνονται όχι μόνο γιατί χωρίς τον πάγο απορροφούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια, αλλά και γιατί είναι και αυτές σκεπασμένες με την κουβέρτα του διοξειδίου του άνθρακα η οποία αφήνει τη μικρού μήκους κύματος ηλιακή ακτινοβολία να φθάσει στη Γη, αλλά μπλοκάρει τη μεγάλου μήκους κύματος γήινη ακτινοβολία να φύγει προς το διάστημα.

      Διαγραφή
  2. Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους. Την ίδια ώρα που απειλείται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για το πετρέλαιο. Την Αρκτική φαίνεται πως ήδη την έχουν μοιράσει. Δεν πρόκειται να βάλει μυαλό ο πλανήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή πολική νύχτα δεν αντιστέκεται στο λιώσιμο των πάγων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, γι αυτό και αυξάνεται η έκταση της παγοκαλυψης σε σχέση με τη θερινή περίοδο. Όμως, το αντίθετο συμβαίνει στο άλλο ημισφαίριο. Σημειώνεται ότι η ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει από τον Ήλιο στη ΓΗ στο σύνολό της, γενικά, είναι σταθερή και ότι και στις δύο περιπτώσεις η κουβέρτα του διοξειδίου του άνθρακα λειτουργεί. Μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας θερμότητας που εγκλωβίζεται στην τροπόσφαιρα του πλανήτη μας διοχετεύεται στο έδαφος και τους ωκεανούς του που γίνονται συνεχώς θερμότεροι. Αναφορικά με τους πολικούς πάγους, η διαχρονική μείωση της έκτασής τους είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι η ελάττωση του πάχους τους η οποία μπορεί να συμβαίνει και τις εκτός του καλοκαιριού εποχές λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των νερών. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι και τη χειμερινή περίοδο ενός Ημισφαιρίου, παρατηρούνται συνεχείς ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ των πολικών περιοχών και των περιοχών των μέσων ή και υποτροπικών περιοχών με τα ρεύματα τόσο του αέρα όσο και του νερού (θαλάσσια ρεύματα).
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  4. Χρήστος Σιμούλης1 Μαρτίου 2018 στις 10:54 μ.μ.

    Η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα για τη Θεσσαλονίκη σήμερα 1η Μαρτίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Π. Φάληρο, έκανε αρκετή ψύχρα χθες τη νύχτα. Είχε και μία θαμπή πανσέληνο που ταξίδευε πίσω από μία αραιή συνεφιά. Ήταν η πρώτη πανσέληνος, μετά τον Ιανουάριο που είχε δύο, καθώς έκατσαν έτσι οι μέρες που τον Φεβρουάριο το φεγγάρι δεν γέμισε ποτέ.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Συννεφιά με δύο "ν", όχι με ένα όπως έγραψα εκ παραδρομής. Σχετικά με το σχόλιο για τον υπερπληθυσμό των πολικών αρκούδων, αν και δεν το γνωρίζω, το θεωρώ απίθανο. Κι αυτό διότι ο πληθυσμός όλων των άγριων ζώων στον πλανήτη μειώνεται, εκτός από κάποια είδη που είχαν φτάσει στα πρόθυρα της εξαφάνισης και με διάφορα προγράμματα έχουν καταφέρει οι επιστήμονες να τα αυξήσουν σε μερικές δεκάδες ή, εκατοντάδες.

      Το λιώσιμο των πάγων "στέλνει" πιο μακριά στον ωκεανό τα θηράματα (φώκιες, φάλαινες μπελούνγκες κ.λ.π.) των πολικών αρκούδων που πρέπει να κολυμπούν χιλιόμετρα (ενώ μέχρι πρότινος περπατούσαν) για να τα βρουν. Αν και μπορούν να το κάνουν, τελευταία έχουν στραφεί σε υπερβόρειες, ενίοτε και κατοικημένες περιοχές του Καναδά και της Ρωσίας για να βρουν τροφή, ακόμα και στα σκουπίδια. Η έλλειψη τροφής είναι αυτό που τις απειλεί.

      Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν και φήμες ότι πολικές αρκούδες ζευγάρωσαν με καφέ αρκούδες γκρίζλι και δημιουργήθηκε ένα νέο υποείδος. Κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, βέβαια, και βασίζεται σε ένα και μοναδικό γεγονός που κυνηγός σκότωσε μία λευκή αρκούδα με καφέ αποχρώσεις, αντί να την αφήσει να ζήσει, προσφέροντας παράλληλα και υπηρεσία στην επιστήμη.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Μεγάλο θέμα τελικά "ενέσκυψε" φέτος το χειμώνα στη χώρα μας και τους κατοίκους της...
    Σε αντίθετη περίπτωση, αν είχαμε βαρύ χειμώνα (όπως τον ονειρεύονται πολλοί), ο τίτλος του Δασκάλου "Περί παραπόνων ο λόγος"...ίσως να αφορούσε το οτι έχουν πουντιάσει όλοι φέτος, έχουν ξεπουληθεί στα πετρέλαια, στη ΔΕΗ και τα καυσόξυλα, δεν μπορούν να αναπνεύσουν από την αιθαλομίχλη στις μεγαλουπόλεις, τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, το ΚΑΤ έχει γεμίσει από "καταγματίες", το ψυγείο στα αυτοκίνητα παγώνει συνεχώς κτλ κτλ κτλ
    Όλα τα παραπάνω, ειπωμένα καθ΄υπερβολήν βέβαια, αλλά με μεγάλο ποσοστό επαλήθευσης.
    Άβυσσος η ψυχή του Έλληνος...

    Βασίλης Κ. από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου γενικότερα. Γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση να μην είμαστε σχεδόν ποτέ ικανοποιημένοι και πάντα να θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που έχουμε. Ακόμα κι αν αυτό είναι αντικειμενικά πολύ καλό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Άβυσσος η ψυχή του χιονόφιλου να λες. Η πλειονότητα όσων ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με τη μετεωρολογία είμαστε φανατικοί χιονόφιλοι - κρυόφιλοι και ...διατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Εννοείται πως σεβόμαστε και τις μειονότητες!

      Διαγραφή
    3. Η παρακαταθήκη του Επίκουρου "λιτή ζωή και ήρεμη σκέψη" είναι αιώνιο ζητούμενο.

      Διαγραφή
    4. Να διευκρινίσω ότι η φράση "η λιτή ζωή και η ήρεμη σκέψη είναι μεγάλα πλούτη" ανήκει στον Ρωμαίο Επικούρειο ποιητή Λουκρήτιο.

      Διαγραφή
    5. εκτος απο αυτα που μολις εγραψε ο βασιλης προσθετω, αν φετος ειχε βαρβατο χειμωνα, φετος θα υπηρχαν και παλι παραπονα του στυλ οπως:χιονισε 10cm και οχι 40cm οποτε θα πεφταν γκρινιες και δυσανασχετησεις ή ορισμενοι θα ζητουσαν τα διππλασια-τριπλασια απο αυτα που θα προσεφερε ενας ιδανικος χειμωνας βγαζοντας και παλι τον χειμωνα μετριοτητα και αλλα τετοια σχετικα.τρανταχτο και περιτρανο παραδειγμα περυσι.
      τελικα μηπως χρειαζομαστε να μας ερθουν απανωτοι χειροτεροι χειμωνες (σαν το 2006-7)μπας και ταρακουνηθουμε και ερθουμε στα "ισια" μας χωρις να απαιτουμε πολλα-πολλα απο τον καιρο διοτι η ιδια η νοτροπια σε οτι αφορα τους χειμωνες δεν αλλαξε και ουτε μαλλον προκειται να αλλαξει.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    6. Εντάξει με τον Επίκουρο και τον Λουκρήτιο δάσκαλε. "Λιτή ζωή και ήρεμη σκέψη". Αλλά που κολλάει αυτό; Ο χιονόφιλος είναι εξ ορισμού μαξιμαλιστής, πορωμένος και ακραίος. Είναι ένας μουτζαχεντίν του καιρού. Δεν βολεύεται με λιτή ζωή, αφού θέλει χιόνια "άνευ ορίων, άνευ όρων" (Εμπειρίκος). Και δεν μπορεί να σκεφτεί ήρεμα, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο, που είναι στα κάγκελα, ξενυχτώντας πάνω απ΄τα μοντέλα, περιμένοντας το τιμημένο να έρθει. Ο χιονόφιλος είναι ένας νευρωτικός, άπληστος, μονομανής τύπος, με ροπή προς την κατάθλιψη, που γίνεται παιδί κάθε φορά που χιονίζει. Και δεν ενδιαφέρεται να τα αλλάξει όλα αυτά γιατί έχει αποδεχτεί τον εαυτό του!

      Διαγραφή
    7. Το μόνιμο πρόβλημά σου είναι οτι δεν μπορείς να μπεις "στο πετσί" του σκληροπυρηνικού χειμωνολάτρη. Μείνε στις απόψεις σου, που εκφράζουν άλλωστε και την πλειοψηφία (ουδείς σε κατηγορεί γι αυτές), και άσε τους καιρικούς εξτρεμιστές στην τρέλα τους. Άλλωστε, άλλος έτσι άλλος αλλιώς, όλοι μας την έχουμε την τρέλα μας. Και αυτό είναι λυτρωτικό, γιατί η κατάχρηση της λογικής κσι της "πεπατημένης", οδηγεί σε ζωή μίζερη και αποστειρωμένη.

      Διαγραφή
    8. Το τελευταίο σχόλιό μου στη σειρά των απαντήσεων επί του αρχικού σχολίου του Πατρινού Βασίλη Κ., απαντάει στην τοποθέτηση του Ανωνύμου του εκ Καρδίτσης.

      Διαγραφή
    9. Αχ ρε φίλε από την Καρδίτσα! Καταλαβαίνεις ότι αυτό που κάνεις είναι εφάμιλλο με το να πηγαίνεις στο Πασαλιμάνι και να εκθειάζεις δημόσια τον Παναθηναθαϊκό ή τον ΠΑΟΚ, να πηγαίνεις στη Μέκκα και να κάνεις χριστιανικό κήρυγμα ή να συναντάς τον Πολάκη και να του λες πόσο καλός είναι ο Άδωνις; Έχω την υποψία (ο Γιώργος είναι σχεδόν βέβαιος) ότι αυτά τα γράφεις για να κάνεις πλάκα. Εντάξει. Το έκανες, αλλά ως εδώ. Έχουμε καλύτερα θέματα να συζητάμε!

      Διαγραφή
  6. Κυριε Ζιακοπουλε το ξερετε οτι οι πολικες αρκουδες βρισκονται σε υπερπληθυσμο? Αληθεια γνωριζετε οτι η Αρκτικη ελιωνε και στο μεσαιωνα αλλα και την δεκαετια του 1930 χωρις καμια ανθρωπινη παρεμβαση και οι αρκουδες τα καταφεραν μια χαρα? Γνωριζετε πως το κλιμα παντα αλλαζει? Ενα πραγμα απορω. Πως ενας σοβαρος επιστημονας σαν εσας λεει αυτα τα πραγματα. Ελεος. Σταματηστε επιτελους να παραπληροφορείτε τον κοσμο ολοι!!!! Εχει καταντησει αηδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα επιστημονικά συμπεράσματα ανατρέπονται μόνο με νεότερα πληρέστερα επιστημονικά συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    2. Ηστε συμπαθεστατος δεν θελω να σας κρινω αλλα διαφωνω σε οσα λετε περι ανθρωπογενους κλιματικης αλαγης. Δεν θελω να προσβαλω κανεναν.

      Διαγραφή