Πεντάγνωμος Μάρτης και κυκλοθυμικά μοντέλα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Β. Αιγαίου. Με αυτές τις συνθήκες, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα είναι η επικράτηση δυτικών ανέμων και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Πρόσκαιρες βροχές ή και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη (21/3) βροχές αναμένονται στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη (22/3) βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Χιόνια θα πέσουν στα Β-ΒΔ ορεινά. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και μικρή άνοδο στα νότια. Την Παρασκευή (23/3) ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση. 

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες το πρωί στα ΒΑ. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.  

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες το πρωί στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Φεύγοντας το μεσημέρι από την δουλειά και μέχρι να φτάσω στο χωριό μου, ένα γκρίζο και πολύ θολό σύννεφο σκόνης σκέπαζε τα πάντα γύρω,με την ορατότητα να μην ξεπερνά τα 200-300 μέτρα.Κατεβαινωντας στα αμπέλια μου και ενώ η εικόνα συνέχιζε να είναι ίδια,μια μαύρη συννεφιά άρχιζε να σκεπάζει το βουνό(Ελικώνα) και να έρχεται όλο και προς το μέρος μου.Πριν ξεκινήσω δουλειά,από διαίσθηση είπα να μαζέψω μερικά σπαράγγια που βρήκα μπροστά μου και κάτι πολύ ωραίους σοφούς.Μια έκπληξη με περίμενε όμως.Στα πόδια μου ακριβώς περπατούσε μια τόσο μικρή χελωνιτσα ίσα που χωρούσε στην παλάμη μου.Την πήρα στα χέρια μου,την επαιξα για λιγο και αφού την φωτογράφισα την αφησα στο έδαφος να γυρισει στην μητερα της.Εφτασα με ταψπιδια στο αμπέλι για να αρχίσω δουλειά και τότε άρχισε να αστράφτει και να ρίχνει κεραυνούς στο βουνό που μεσα σε 5'τους έφερε τόσο κοντά, αναγκάζοντάς με να φύγω.Δεν πρόλαβα να βγω στον δρόμο και μια απίστευτη καταιγίδα ξέσπασε που κράτησε μια ώρα περίπου.Ο δυνατός άνεμος κόντεψε να ξεριζώσει δέντρα.Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα.Οταν ήρθα σπίτι αναψα το τζάκι.Εκοψε η καταιγίδα και τώρα βρεχει σιγάνα.Ελπίζω να μην έκανε κάπου ζημιές.Καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, από τις θαυμάσιες περιγραφές που μας πρόσφερες φέτος στο μπλογκ έλειψε το ...κερασάκι στην τούρτα, το χιόνι δηλαδή. Εύχομαι τον επόμενο χειμώνα να μπορέσεις να πλουτίσεις τις εικόνες σου με τον λευκό επισκέπτη.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χριστόδουλε,
      αυτοί οι ίδιοι κεραυνοί μπήκαν απο το ιόνιο κ πέρασαν τις προμεσημβρινές ώρες απο δυτική Στερέα σε συνδιασμό πολύ νερό κ βίαιες ριπές ανέμων.
      Μετά είχαν μία πορεία μέχρι τα βόρεια βορειοανατολικά της Στερεάς(όπου επηρέασαν κ την περιοχή σου) κ μετά ώς το γνωστό τοίχος κάπου εκεί στην περιοχή σου τα καταιγιδοφόρα σύννεφα εξασθένησαν σημαντικά!
      Πάντως εδώ δεν έχει σταματήσει στιγμή καθώς το δυτικό ρεύμα πια(μετά τον δυνατό νοτιά σήμερα)στην περιοχή συνεχίζει κ δίνει μπόρες με αυξομειούμενο ρυθμό.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα παιδιά. Στη Νότια και στην Ανατολική χωρα βροχη με το σταγονόμετρο. Πρέπει να κάνουμε λιτανείες μήπως και δούμε επιτέλους καποια αξιόλογη βροχή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήθελα να γραψω στο προηγούμενο σχόλιο ότι μάζεψα σπαράγγια και ζοχους και βγηξε σοφούς,ζητώ συγγνώμη.Αλλά δυο 20λεπτα ξεσπάσματα είχε ο καιρός και πριν προλάβει να ανοίξει,εχει εδώ και μιση ώρα που βρεχει ασταμάτητα και μάλιστα με λίγο αερα αέρα,αλλά με χαμηλή νεφωση και αρκετη ψυχρα.Παραξενος καιρός πραγματικά.Σημερα που καθάριζα τα μοσχατα,μερικά είχαν φθάσει 3-4 εκατοστά.Την άλλη εβδομάδα θα "κοψουν"τα πρώτα σταφύλια,αν συνεχίσει ζεστός ο καιρός.Απορώ τι άλλο θα δούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και στους δύο σας.Φιλε Φώτη το γνωρίζω για την περιοχή σου,μίλησα Πριν λίγο με τον κουμπάρο μου που μενει μετά το Κομποτι(Καλά το λεω;).Οσο για το κερασάκι που λέει ο Γιώργος,εμεις εδώ το ζήσαμε για καλά φίλε μου, αλλά είπα να μην κάνω καμία αναφορα και να μην γράψω καμία ιστορία πόσο ωραία πέρασε,Για να μην ζηλέψεις!! Πραγματικά δεν ξέρω πώς ανεβάζουν Φωτογραφίες ή βίντεο,για να βλέπατε τι χιόνι είχε βάλει πριν τα Χριστουγεννα στην περιοχή μου.Αν έχει κάποιος viber να τις στείλω να παρετε μια γεύση.Ολο το χιονι που έριξε Τότε,ήταν χαλαρά πανω απο μετρο,απλά στην αρχή δεν είχε χαμηλή θερμοκρασία και ελιωνε το περισσότερο,Όταν αυτή έπεσε τότε ότι έριχνε το έπιανε ακόμη και στον κάμπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να στείλεις μέιλ στον κ. Ζιακόπουλο και να επισυνάψεις φωτογραφία η βίντεο, για να τα αναρτήσει εκείνος στην επιλογή "Φωτογραφίες" η 'Βίντεο". Τα βίντεο πάνω από 5 ΜΒ συνήθως δεν φεύγουν σαν συνημμένα, οπότε μπορείς να στείλεις τους σχετικούς συνδέσμους, αφου τα αναρτήσεις είτε στο Google Drive είτε στο Youtube.

      Διαγραφή
    2. Ναί κομπώτι λέγεται Χριστόδουλε κ είναι ένα χωριό στα 45 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγρινίου κ όντως κ εκεί βγάζει έντονα φαινόμενα(ελπίζω να κατάλαβα καλά κ να μην εννοείς το Κομπότι Άρτας).
      Όσο για το απρόσμενο πυκνό χιόνι στην περιοχή σου κοντά στα Χριστούγεννα όντως ήταν πολύ καλό κ αξίζει να στείλεις αν μπορέσεις υλικό αλλά φέτος οι ευκαιρίες έτσι κ αλλιώς πανελλαδικά ήταν μηδαμινές για κάτι καλό οπότε λοιπόν απο την ανωμβρία κ τις λιακάδες τουλάχιστον καλές είναι οι συννεφιές κ οι καταιγίδες.

      Διαγραφή
    3. Φώτη το δικό μου χωριό (καταγωγή) απέχει λίγα χιλιόμετρα από το δικό σου! Είμαι από το αρχοντοχώρι. Αν εννοούμε το ίδιο εγώ το χωριό σου το λέω κομπωτή! Εκει βοηθάει πολύ ο Μπούμιστος στις έντονες καταιγίδες αλλά είμαστε και χωριά που μπορείς να τα πεις και χιονιάρικα! Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
  5. Χρήστος Σιμούλης20 Μαρτίου 2018 στις 7:30 π.μ.

    Σωστά λοιπόν Χριστόδουλε το αποκάλεσα παλιότερα το χωριό σου "χιονοχώρι"∙ είναι η θέση του τέτοια. Τη δεκαετία του '70 πρέπει να έριχνε μέτρα χιόνι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα σε όλους,εαρινη ισημερία σήμερα κ επισήμως στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο ακόμη δεν έχω μπορέσει να φτιάξω το άλλο που μου είχες στείλει ,ο χρόνος μου αυτήν την εποχή είναι πολυ λιγος,μονο στην δουλειά αν βρω κάποιον που ξέρει να μου το φτιάξε,γιατί εγώ δεν κατεχω πράμα.Βιντεο και Φωτογραφίες έχω πολλά,που θα πάει θα βρω τρόπο να τα στείλω.Φιλε Φώτη μάλλον πρέπει να υπάρχει και άλλο χωριό με το όνομα Κομποτι,γιατί ο κουμπάρος μου μένει στα χωριά του βάλτου και στο Κομποτι στρίβω και ανεβαίνω προς Χαλκιοπουλο,Χρυσοπηγη κλπ,βέβαια έχω πάει και από το φράγμα του Αχελώου,αλλά τώρα με τον καινούργιο δρόμο νομίζω ότι είναι καλύτερα από Κομποτι.Παντως έριξε πολύ νερό άπο οτι μου ειπε.Χρηστο δεν ξερω αν ειναι χιονοχωρι ή όχι,αλλά σχεδόν πάντα έστω μια φορά μας το ρίχνει το"τιμημενο"και μας φεύγει ο καημός.Θα μπορούσα να γράψω και να αναφέρω πολλά και υπέροχα χιόνια που έχω απολαύσει,δεν θα φτασει ομως ολόκληρο βιβλίο.Αν μου ζητούσε κάποιος να μιλήσω για το πιο συναρπαστικό, σίγουρα θα δυσκοκευτω,αλλά μάλλον θα διάλεγα τον υπέροχο χειμώνα 80'-81'.Καποια στιγμή θα σας γράψω μια πολύ ωραία ιστορία από αυτόν τον χειμώνα.Φωτη μάλλον είχες δίκιο εχθές που έγραψες ότι γυρίσει αέρας δυτικός,γιατι ετσι εξηγείτε η πολύ καλη βροχη που εριξε εδώ στα μέρη μου.Αν ήταν νοτιοδυτικός δεν θα έριχνε σταγονα,σπάει οπως ειπες στο τείχος,παιρνει την μεριδα του λέοντος το βουνό και εμεις τίποτα.Εβαλε όμως ψύχρα(9 βαθμούς ειχε το πρωι)και ο Παρνασσος έβαλε καλό χιόνι.Καλο μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα κατάλαβα Χριστόδουλε,μιλάς για το κομπότι Άρτας που είναι αμέσως μετά το νομό Αιτωλ/νίας όπου απο εκεί στρίβεις κ παίρνεις το δρόμο για τα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας πλευράς του νομού.
      Τα έχω γυρίσει όλα πρόσφατα κ είναι πανέμορφα,απο τον Εμπεσσό το Χαλκιόπουλο το Περδικάκι το Αυλάκι κ άλλα ακόμη χωριά.
      Μάλιστα την περιοχή εκεί την αποκαλούν κ ως τετραεθνές καθώς βρίσκετε στα σύνορα(τα βλέπεις κιόλας απο ψηλά όλα)Αιτωλ/νίας,Άρτας,Καρδίτσας,Ευρυτανίας!
      Αλέξανδρε δεν ήξερα ότι έχεις καταγωγή απο τα μέρη μας.
      Όντως πολύ ωραία περιοχή κ το Αρχοντοχώρι(καθώς κ όλα τα ημιορεινά χωριά του Ξηρομέρου)ευάλωτο σε καταιγίδες που έρχονται απο το Ιόνιο κ αρκετά κοντά απο τις γαλαζοπράσινες παραλίες που βλέπουν το Ιόνιο όπως ο μύτικας κ ο Αστακός ενώ όπως είπες όταν έχουμε κατεβασιά με σύστημα απο βορειοδυτικά κ με ΒΔ άνεμο οι πρώτες περιοχές που βάζουν χιόνι κ μάλιστα αρκετά χαμηλά είναι αυτές κ γενικότερα όλα τα Ακαρνανικά όρη.Πιστεύω να σε φέρνει καμιά φορά ο δρόμος προς τα ωραία αυτά μέρη όπου κατάγεσαι κ εσύ.

      Διαγραφή
    2. Όταν μπορώ κατεβαίνω Φώτη. Όπως έχω παρατηρήσει σε χιονιάδες κατά κανόνα για τα χωριά μας ένα -4 στα 850 αρκεί. Και βέβαια όταν ένας αυλώνας κατεβαίνει μεταξύ ιονίου και Ιταλίας και φτιάχνει χαμηλό εκεί οι περιοχές μας δέχονται καλό χιόνι. Τώρα τι να πω για τις καταιγίδες... Έχω τύχει νύχτα να προσπαθώ να κοιμηθώ αλλά... οι κεραυνοί να μην με αφήνουν σε ησυχία. Πόσο κοντά έσκαγαν θα σε γελάσω!! Πολύ έντονες καταιγίδες γενικά στην περιοχή του Ξηρόμερου και εννοείτε στα χωριά γύρω από περγαντί και Μπούμιστο ακόμα πιο έντονα! Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή