ΝΑ Ευρώπη και Βόρειος Πόλος: ό,τι πρέπει για τουρισμό διαχείμασης!

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Φεβρουαρίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-6

9 σχόλια:

  1. Στην Αρκτική η κατάσταση φαντάζει μη αναστρέψιμη. Και ποιός θα ενδιαφερθεί να την αναστρέψει, όταν όλοι οι ενεργειακοί κολοσσοί και όλες οι εμπλεκόμενες χώρες ετοιμάζουν ήδη τα γεωτρύπανα; Στην ανατολική Μεσόγειο πάλι, πολέμος επαπειλείται για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Σκέφτεται άραγε κανείς από τους διαπρύσιους υπέρμαχους της "αξιοποίησης", τι θα συμβεί σε μια κλειστή θάλασσα, όπως το Αιγαίο, στην περίπτωση ενός ατυχήματος σαν κι αυτό που έγινε πριν λίγα χρόνια στον Κόλπο του Μεξικού; Αδιαφορία για την κλιματική αλλαγή, αδιαφορία και για το πιθανό ενδεχόμενο καταστροφής θαλάσσιων και παράκτιων εκτάσεων (χλωρίδα, πανίδα, ποιότητα ζωής αλλά και τουρισμός σε διακινδύνευση). Και ρεσιτάλ υποκρισίας από όλους όσους επενδύουν σ αυτά τα σχέδια, διατυμπανίζοντας ταυτόχρονα τις ...οικολογικές τους ευαισθησίες! Τουλάχιστον ο Τραμπ και οι περί αυτόν πετρελαιάδες είναι ειλικρινείς ως προς τις δηλώσεις και τις προθέσεις. Πολύ πιο επικίνδυνοι είναι οι οικωλόγοι (του κ...ου) που μας παραμυθιάζουν.
    Συμπαθάτε με για το αιχμηρό μου σχόλιο, αλλά δεν βλέπω καμιά ελπίδα σωτηρίας από πουθενά. Μέχρι να στραγγιστεί και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου, όλες οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα παίζουν ρόλο κομπάρσου στην ενεργειακή βιομηχανία. Και η ανθρωπότητα θα τραβάει ντουγρού στην καταστροφή, παρακολουθώντας τις μετρήσεις τις θερμοκρασίας να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα γράφεις είναι τα πράγματα, Γιώργο. Πίσω από όλα όσα συμβαίνουν στην Αρκτική, τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο και γενικότερα τη Μεσόγειο βρίσκεται το ρημάδι το πετρέλαιο. Αρχικά οι πληροφορίες για μεγάλα κοιτάσματα στην αυλή μας μάς φάνηκαν δώρο Θεού, αλλά όσο περνά ο καιρός φαίνεται καθαρά ότι είναι κατάρα. Η μόνη ελπίδα για τη χώρα είναι η ομοψυχία των πολιτικών και η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης. Σε πλανητικό επίπεδο κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και τα δύο είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αλλά άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάμε και την παγκόσμια βιομηχανία εκτροφής ζώων.
      Το 1/2 της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γής διατείθεται για την εκτροφή ζώων που τρέφουν εμάς.
      Το μεθάνιο που εκλύεται απο αυτήν την διαδικασία σύμφωνα με μελέτες ...που δεν τις πολυδημοσιεύουν , είναι 4 φορές πιο καταστρεπτικό απο το διοξείδιο του άνθρακα.Και μιλάμε για τεράστιες ποσότητες ΜΕΘΑΝΙΟΥ
      Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στην γή υπάρχουν περίπου 10 δις ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ζώα τα οποία γενιούνται, καταναλώνουν πόρους, και πεθαίνουν για να τραφεί με ζωικής προέλευσης πρωτείνη ο άνθρωπος.
      Μπορείτε να το ψάξετε.
      Η λύση μπορεί να έρθει απο εμάς.
      Πώς? Γυρνόντας σε έναν πιο φυσικό/φυτικό τρόπο ζωής/διατροφής΄, όπως παλία.
      Όλα είναι στο χέρι μας.

      Διαγραφή
    3. Σωστά κι αυτά. Είναι όμως στο χέρι μας; Τα σημερινά παιδιά, ακόμα και αυτά των λιγότερο η καθόλου εύπορων οικογενειών, αρνούνται να φάνε όσπρια, λαδερά, σαλάτες και προτιμούν ετοιματζήδικα διατροφικά σκουπίδια. Αυτό γίνεται τρόπος ζωής όταν αυτά τα παιδιά ενηλικιωθούν και μεταφέρεται στη συνέχεια στην επόμενη γενιά. Το βλέπω στα σχολεία, πως αντιμετωπίζουν οι μαθητές τα σχολικά γεύματα και τι αγοράζουν (όσοι έχουν για να αγοράσουν) από τα κυλικεία. Πως θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται και στο μάρκετινγκ;

      Διαγραφή
  2. Γιωργο μου άρεσε το σχόλιο σου.Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ ζιακοπουλε τι αέρας αυτός σήμερα στο νησί,μας πήρε κ μας σήκωσε,αντωνης,μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα είπαμε, Αντώνη; Οι Χελιδόνιοι άνεμοι...

      Διαγραφή
    2. Ναι πράγματι.....περιμένουμε αυριο το βοριαδακι να καθαρίσει κ ή ατμόσφαιρα από τη σκόνη,καλο απόγευμα.

      Διαγραφή