Μαΐστρος εναντίον αφρικανικής σκόνης, σχετικής υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών


Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Με τη διέλευση του μετώπου από την περιοχή μας, οι βροχές θα σταματήσουν και θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της σκόνης από τη χώρα, την ελάττωση της σχετικής υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή (9/3) υπάρχει μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα νότια και οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Το Σάββατο (10/3) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και στα νοτιοανατολικά ΒΔ μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά. Τέλος, την Κυριακή (11/3) θα επικρατήσουν καιρικές συνθήκες προχωρημένης άνοιξης σε όλη τη χώρα.

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Πιθανές καταιγίδες στα ΒΑ. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα σε Δ-ΒΔ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το πρωί. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Δεν είναι προχωρημένη άνοιξη αυτό, το ...απροχώρητο είναι φέτος. Μετά από έναν θερμοκρασιακά κάκιστο χειμώνα, τουλάχιστον μια δροσερή άνοιξη θα έπρεπε να την είχαμε. Αν πάει έτσι ο καιρός ως το καλοκαίρι, καήκαμε (κυριολεκτικώς). Αυτό που φοβάμαι και ανατριχιάζω (όχι πάντως από συγκίνηση) είναι οτι το κλίμα της περιοχής μας μπορεί να εξελιχθεί σύντομα σε μια διαδοχή από θερμές-υγρές και θερμές-ξηρές περιόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου χριστοδουλε,τωρα μπόρεσα να δω τα μηνύματα,εχεις δίκιο για τις ελιές,επειδη μεγάλωσα μέσα στα λιοδεντρα καταλαβαίνω απολύτως,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο και απόλυτα σωστό το σχόλιο του Γιώργου Λαμερα Όσο αναφορά την διατροφή.Γιωργο και εγω τα βλέπω καθημερινά και πιστεύω ότι πολυ δύσκολα θα αλλάξει αυτή η συμπεριφορά.Θυμάμαι πριν απο τρία χρόνια σε ένα δρομολόγιο που οι φοιτητές κοίταζαν με περιέργεια από τα παραθυρα να βγαζουν αποωενα χωραφι πατατες και δεν μπορουσαν να καταλάβουν τι ήταν.Οταν τους εξήγησαν ότι αυτό που βλέπουν ήταν πατάτες με ρώτησαν με απορία αν λέω Αλήθεια.Φυσικα, τους είπα,πατάτες δεν είναι μόνο που βλεπεται στα ετοιματζιδικα.Πως λοιπόν θα σπάσει αυτή η αλισυδα;Δύσκολα φίλε.Οσο αναφορά τώρα τον καιρό,όντως μοιάζει προχωρημένη άνοιξη.Σημερα όλα τα λεωφορεία δούλευαν φουλ τον κλιματισμό.Τι θα γίνει στην πορεία κανείς δεν ξέρει.Καλησπερα Αντώνη.Τελειωσατε το μάζεμα ή όχι ακομη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα χριστοδουλε,εργαζομαι σε ελαιοτριβείο ,έχουμε ακόμη αρκετούς πελάτες,λιγο πριν το πασχα,λιγο μετά,καπου εκεί υπολογίζουμε,μακαρι να μας έρθει πάντως λίγη δροσιά,ο χι κρύο,τα είπαμε,τοσοι βοριάδες, σε ζαβλακωνουνε εντελώς,που φθάσαμε,αρχες μαρτη κ να ζητάμε λίγη δροσιά,καλο βραδυ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από το κακό στο χειρότερο και οι διαδοχικές ανανεώσεις του εποχικού CFS για τη θερμοκρασιακή απόκλιση του Μαρτίου. Ραγδαία επέλαση της Αφρικής προς βορράν. Καταπίνει Μεσόγειο, νότια και κεντρική Ευρώπη.

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

    Και η αντίστοιχη εικόνα για τον υετό. Λίγα πράγματα σ΄εμας. Διασώζεται μόνο η ΒΔ Ελλάδα. Τα χαμηλά του Ατλαντικού και οι μεσογειακές κυκλογενέσεις φαίνεται να δίνουν άφθονες βροχοπτώσεις σε Αγγλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και δυτικά Βαλκάνια.

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο έτσι είναι.
      Πέσαμε παταγωδώς έξω στην προ μηνών εκτίμηση για τον Μάρτιο.
      Όπως λοιπόν το περιμέναμε,τώρα πια κλειδώνει ότι ο μήνας θα βγεί αρκετά υγρός κ ζεστός με κυρίαρχους τους νοτιάδες για όλο τον μήνα κ θερμοκρασίες πάνω του μέσου όρου με μικρές μόνο μεταβολές προς τα κάτω.
      Η μόνη γωνιά που δείχνει ότι θα ευνοείται απο τα θηριώδη χαμηλά που θα επηρεάζουν την δυτικοκεντροβόρεια Ευρώπη κ συνήθως έτσι συμβαίνει με τέτοιες διατάξεις είναι η ΒΔυτική πλευρά της Ελλάδος καθώς η Θράκη κ το ΒΑνατολικό Αιγαίο μετέπειτα,η υπόλοιπη χώρα θα έλεγα να συμβιβαστεί με συνθηκές Μαίου για το υπόλοιπο του μήνα.

      Διαγραφή
  6. Έχεις δίκιο φίλε Αντώνη και εγώ κλάδευα μέχρι που νύχτωσε και ήμουν με ένα πουκαμισάκι ψιλό.Εχουν αρχίσει και μπουμπουκιαζουν και τα αμπέλια.Ειναι όμως πολύ νωρίς για να ανθίσουν.Απο μικρός ασχολουμε και πρώτη φορά το βλέπω αυτό.Σου εύχομαι καλή δύναμη.Καληνύχτα σε σένα και σε όλους τους φίλους.Καλο ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι θα κάνουμε τους επόμενους 8 μήνες χωρίς βαρβάρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετα τον περσινό χειμώνα που έδωσε σημάδια ζωής του κρύου, εδώ και πολλούς μήνες το θερμό έχει πάρει το πάνω χέρι εκκωφαντικά μάλιστα και συνεχίζει και τον Μάρτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή