Θερμότερος του κανονικού ο Μάης του 2018 σχεδόν σε όλη την Ευρώπη

Αποκλίσεις μέσης θερμοκρασίας Μαΐου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.


2 σχόλια:

  1. Τα έλεγα και εγώ ότι τελικά ο Μάης από την αίσθηση που είχα δεν θα βγει δροσερότερος ούτε αυτός.
    Ο Ιούνιος όμως δείχνει να παγιώνεται σε πιο άστατος κ πιο δροσερός(ακόμη κ ψυχρός θα έλεγα για την εποχή στα ΔΒΔυτικα καθώς τα πρωινά ακόμα κ στα πεδινά ή θερμ. Κατρακυλάει στους 17β)κ θα δούμε τελικά αν αυτός ο μήνας πανελλαδικά θα είναι ο πρώτος δροσερότερος για τα κλιματικά δεδομένα.
    Όσο για τα σπίτια απόλυτο δίκιο έχει ο Γιώργος Λ. ότι η παρατεταμένη αστάθεια των τελευταίων ημερών καθώς κ η νεφοκαλυψη πολλών ωρων(Καλή ώρα όπως σήμερα) έχει δημιουργήσει σταδιακή ψύξη των τσιμέντων στα σπίτια(το θερμόμετρο μέσα στο σπίτι μου πριν μέρες έδειχνε 27-28β κ τώρα μόλις 23-24)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μαζί με τις θερμοκρασίες, αυξήθηκε παγκοσμίως και ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων για πέμπτο συνεχόμενο έτος, φτάνοντας τα 68,5 εκ. το 2017, όπως αναφέρει η Le Monde. Η κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν και η μαζική φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Rohingya από τη Μιανμάρ δημιούργησαν νέα ρεκόρ για τους βίαια εκτοπισμένους το 2017, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. Συγκεκριμένα το 2017 υπήρχαν 3,1 εκ. περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι το 2016, που είχαν καταγραφεί 300 χιλιάδες περισσότεροι από το 2015, ενώ ελαφρά μειώθηκε ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός της χώρας τους. Συνοπτικά ένας στους 110 ανθρώπους παγκοσμίως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία του.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ χρειάζεται μία παγκόσμια προσέγγιση για το πρόβλημα που υπερβαίνει τις τοπικές κοινότητες, καθώς οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των πολέμων είναι 25,4 εκ. από τα 68,5 εκ. των συνολικά εκτοπισμένων. Το 2017, μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 2,9 εκ. σε σχέση με το 2016. Αυτή ήταν και η πιο μεγάλη αύξηση μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Αυξήθηκε επίσης κατά 300 χιλιάδες ο αριθμός των ανθρώπων που είναι σε αναμονή για το αν θα εγκριθεί η αίτηση ασύλου τους, φτάνοντας στα 3,1 εκ. Οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους είναι 40 εκ., με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Συρία και να ακολουθούν η Κολομβία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Αφγανιστάν.

    Όσον αφορά τους πρόσφυγες το 1/5 είναι Παλαιστίνιοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) και τη Σομαλία. Η Τουρκία είναι, εξάλλου, η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες και συγκεκριμένα 3,5 εκ., οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Συρία. Ο Λίβανος φιλοξενεί, όμως, τους περισσότερους πρόσφυγες αναλογικά με τον πληθυσμό του. Δεν ισχύει, εξάλλου, ότι ξεριζωμένοι άνθρωποι μεταβαίνουν στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς το 85% των προσφύγων ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2018/06/19/le-nombre-de-personnes-deplacees-dans-le-monde-atteint-le-record-de-68-5-millions-en-2017_5317415_3210.html
    Μύθος είναι, λοιπόν, ότι Ευρώπη και ΗΠΑ φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες. Η αλήθεια είναι ότι αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό τους λίγους έχουν, κι ενώ τους αναλογεί πολύ μεγάλη ευθύνη για τις προσφυγικές κρίσεις.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή