Άλλο ζέστη και άλλο καύσωνας!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία κινείται ΒΑ και εξασθενεί. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θερμές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και οι πιθανότητες εκδήλωσης βροχών είναι πολύ περιορισμένες. Το Σάββατο (9/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και την ορεινή Θεσσαλία. Στις παραπάνω περιοχές οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Την Κυριακή (10/6), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται στα ηπειρωτικά και στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η ζέστη θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα (11/6), υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα Β-ΒΔ ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ως 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής επίπεδα.

Υ.Γ. Από τη θητεία μου στην ΕΜΥ θυμάμαι ότι αυτήν ειδικά την περίοδο όταν αποτυγχάναμε στις έκτακτες ανακοινώσεις για καύσωνα, μας κατηγορούσαν ότι «τα είχαμε κάνει πλακάκια» με τις εταιρίες που πουλούσαν κλιματιστικά. Τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε, αλλά κάναμε κάτι άλλο. Σπεύδαμε να αποδείξουμε ότι οι προγνώσεις μας δεν είχαν αποτύχει πολύ, επικαλούμενοι μεμονωμένες περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες βέβαια δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της γενικής εικόνας. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε συμμάχους και τους δημοσιογράφους εκείνους που έβλεπαν και έδειχναν θερμοκρασίες κρεμασμένων στους τοίχους θερμομέτρων, θερμοκρασίες θερμομέτρων εκτεθειμένων στον ήλιο κ.λπ. Σήμερα οι αποτυγχάνοντες προγνώστες έχουν πιο πειστικά επιχειρήματα για την άμυνά τους. Είναι οι αναφορές σε αμφιβόλου αξιοπιστίας παρατηρήσεις θερμοκρασίας από μετεωρολογικούς σταθμούς που η εγκατάσταση και η λειτουργία τους δεν πληρούν τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.


Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ΒΔ. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Με την ευκαιρία του αποκαλυπτικού Υ.Γ. του κ. Ζιακόπουλου, γνωρίζουμε εάν οι αυτόματοι σταθμοί της ΕΜΥ (Σέρρες, Πολύκαστρο, Λεωνίδιο κ.ά., στους οποίους πολύ συχνά αναφέρεται και ο Βασίλης Πανάκογλου από τη Λαρισα) πληρούν τις προδιαγραφές του WMO ?

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K.Zιακόπουλε θα ήθελα να σας ρωτήσω αν οι σταθμοί του ΕΑΑ έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν με βάσει τις προδιαγραφες του WMO και κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστοι.Να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δε θέλω να υποτιμηθεί το έργο που προσφέρει καθημερινά το ΕΑΑ απλά θέλω να έχω γνώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα εκτός από σακούλες και άλλα πλαστικά είχε και μερικές πίσσες στο Θυμάρι στα βότσαλα και την αμμουδιά. Αμέτρητες τσούχτρες εμφανίστηκαν, εξάλλου, στα Βασιλικά στη βορειοδυτική Σαλαμίνα, αλλά εξαφανίστηκαν μέσα σε μία μέρα. Δεν έμαθα αν ήταν το είδος "πελαγία", δηλαδή, η ροζ τσούχτρα που είναι και η μοναδική τοξική των ελληνικών θαλασσών. Αντίθετα, τα τσιμπήματα από την κοτυλόριζα ή, τηγανητό αυγό, διότι έτσι μοιάζει κίτρινη όπως είναι, τη διάφανη και μεγάλη αουρέλια και την καφέ χρυσαώρα δεν είναι επώδυνα για τον άνθρωπο. Τελευταία έχουν αναφερθεί και θεάσεις μεδουσών ριζόστομα και ροπιλέμα, που είναι λευκές και μεγάλες, αλλά ευτυχώς για την ώρα όχι πολλές.

    Στην Ινδονησία έριξαν, εξάλλου, και τη θρησκεία στη μάχη για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, όπως αναφέρει ο Guardian. H κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενώσει τις δυνάμεις της με τις δύο μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις για να χρησιμοποιήσει την επιρροή τους στη χώρα, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Οι δύο ισλαμικές οργανώσεις έχουν 100 εκ. πιστούς και θρησκευτικοί ηγέτες θα τους επισκέπτονται σε όλη τη χώρα για να τους τονίσουν τη σημασία της μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν και τη βαρύτητα των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Παράλληλα, θα τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν παραδοσιακές τσάντες, με στόχο την επιστροφή στην εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων τους που υπήρχαν πιο φιλικές πρακτικές για το περιβάλλον και όχι τόσο εκτεταμένη χρήση πλαστικού.

    Θα γίνει ενημέρωση και για προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ τα παιδιά θα διδάσκονται πώς να φτιάχνουν οικολογικά τούβλα από ανακυκλώσιμο πλαστικό, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην ανατολική Ιάβα, αλλά πλέον θα επεκταθεί. Παγκοσμίως η Ινδονησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής των θαλασσών με πλαστικό μετά την Κίνα, καθώς στη χώρα χρησιμοποιούνται 9,8 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως, με τις περισσότερες να καταλήγουν στα ποτάμια και τον ωκεανό. Η Ινδονησία έχει δεσμευτεί να μειώσει τα πλαστικά της απορρίμματα κατά 70% ως το 2025.

    Η θρησκεία μέσω κηρυγμάτων που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά μία φορά τον μήνα θα προσπαθήσει να προωθήσει τη βιώσιμη κατανάλωση και την περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς η ενημέρωση για την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική καταστροφή είναι σε χαμηλά επίπεδα στην Ινδονησία, όπου συχνά καίνε και πλαστικά, ενώ η κυβέρνηση ευαισθητοποιήθηκε μετά από το σοκαριστικό βίντεο με έναν δύτη να κολυμπάει μέσα στα σκουπίδια στο Μπαλί.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jun/07/indonesia-plastic-rubbish-religious-leaders-join-fight-to-cut-waste
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλες και όλους.

      Βαγγέλη, μιας και μας ενημερώνεις συνεχώς με γλαφυρό τρόπο για τα καθημερινά... νέα του Σαρωνικού και της βιοποικιλότητάς του, με ανησύχησες με τις πίσσες που ανέφερες (μιας και το καλοκαίρι είμαι οικογενειακός στην Αγία Μαρίνα, πριν το Λαγονήσ.). Έχουν σχέση με την περσινή οικολογική καταστροφή ή ήταν από κάποιο τοπικό γεγονός;

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  4. Μετα το πολύ δροσερό ως ψυχρό χθεσινό βραδυ(με κουβερτούλα κοιμήθηκαν τα παιδιά μου και η γυναίκα μου)και το απολαυστικό πρωινό(14 βαθμούς) με τον αέρα να μην σταματά ούτε λεπτο όλη την νυχτα,η σημερινή καλοκαιρινή ζέστη (32 βαθμούς)ούτε που μας φάνηκε καθόλου.Στο"δημοψήφισμα"του Γιώργου φυσικά και θα ψηφίσω "δαγκωτό"το Γ οχι μονο γιατι μου αρεσει Ο χειμώνας αλλά και γιατί προτιμώ δροσερό καλοκαίρι,μιας και κάθε θερμοκρασία πάνω από τους 30 βαθμούς για μένα είναι καύσωνας.Ελπίζω λοιπόν σε ενα όσο πιο δροσερό καλοκαίρι γίνεται και σε οσο πιο ποτιστικο χειμώνα γίνεται.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή