Σύντομο και όχι ισχυρό το πρώτο θερμό κύμα του φετινού καλοκαιριού


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους και την ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Β-ΒΑ Ελλάδα, όπου το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. Την Παρασκευή (8/6), οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων ή καταιγίδων περιορίζονται σημαντικά και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Κατά τα άλλα, στο Ιόνιο θα επικρατήσουν ΝΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Το Σάββατο (9/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και την ορεινή Θεσσαλία. Στις παραπάνω περιοχές οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Την Κυριακή (10/6), οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΔ και στην υπόλοιπη χώρα με αποτέλεσμα την υποχώρηση της ζέστης σε όλες τις περιοχές.

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Τη στιγμή που κανάλια και σάιτ λένε εδώ και μέρες για καύσωνες, ο κ. Ζιακόπουλος βάζει ως συνήθως τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση - "σύντομο και όχι ισχυρό το πρώτο θερμό κύμα του καλοκαιριού". Πάγο στο Ισραήλ έβαλε, εξάλλου, και η Αργεντινή ακυρώνοντας το μεταξύ τους φιλικό, εξαιτίας της μεταχείρισης που τυγχάνουν οι Παλαιστίνιοι από τους Ισραηλινούς στη Γάζα, όπως μεταδίδει το BBC. "Τελικά έκαναν το σωστό" είπε ο Αργεντινός στράικερ Gonzalo Higuain μετά την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα, κι ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αργεντινής Mauricio Macri σε μία ύστατη προσπάθεια για να διεξαχθεί κανονικά το φιλικό στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο 9/6.

    Τα νέα για τη ματαίωσή του έγιναν δεκτά με επευφημίες και ενθουσιασμό στη Γάζα, όπου 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έκανε λόγο για κόκκινη κάρτα του υπόλοιπου κόσμου στο Ισραήλ" που από την πλευρά του είπε ότι "η παλαιστινιακή ομοσπονδία και ο πρόεδρός της θα λογοδοτήσουν για τις φυσικές και βίαιες απειλές στα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου". Για "γενναία και ηθική απόφαση" έκανε λόγο και η ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών Avaaz. "Η Αργεντινή απέδειξε ότι κατάλαβε πως δεν υπάρχει τίποτα φιλικό με το να παίζεις στην Ιερουσαλήμ, όταν λίγα μίλια πιο μακριά Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν άοπλους διαδηλωτές" ανέφερε η Alice Jay που διοργάνωσε τη συλλογή υπογραφών στο Avaaz. Οι Ισραηλινοί απάντησαν ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές έριχναν ενώ ήταν σε αυτοάμυνα και σε όσους επιχειρούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την κάλυψη της Χαμάς.

    To ματς που θα ήταν το τελευταίο φιλικό της Αργεντινής πριν το μουντιάλ της Ρωσίας, θα διεξαγόταν σε στάδιο της δυτικής Ιερουσαλήμ. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς οι Ισραηλινοί τη θεωρούν ως αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά τους. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν, όμως, το ανατολικό της τμήμα να γίνει η μελλοντική πρωτεύουσά τους και εξοργίστηκαν με τη μεταφορά της έδρας του φιλικού, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Χάιφα. Τον περασμένο μήνα ο Trump προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44378669

    Διαβάζοντας όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, μάλλον πρέπει να αισθανόμαστε και τυχεροί. Όπως μου είπε και μία Κινέζα στο ΚΤΕΛ, κοιτάζοντας την υπέροχη ακτογραμμή, "στην Ελλάδα πραγματικά απολαμβάνετε τη ζωή". Με ρώτησε για κάποιες παραλίες στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη και της έδειξα και τη Βάρκιζα, την Αγία Μαρίνα, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα. Αλλά και το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στον Αγ. Νικόλαο, τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο. Της είπα και για το πώς έχτισαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία την Π. Φώκαια, διαμένοντας αρχικά σε σκηνές στην παραλία και πηγαίνοντας με τα πόδια για προμήθειες στην Αθήνα. Αλλά τελικά μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό και τις γνώσεις τους, ακόμα και για το ψάρεμα στους ντόπιους και σιγά, σιγά έγιναν ένα. Απολαμβάνοντας πλέον όλοι μαζί τη θάλασσα, όπως λέει κι η Κινέζα.

    Με ρώτησε και αν οι Έλληνες είμαστε θρήσκοι, επειδή είδε πολλές εκκλησίες, αν μας αρέσει που έρχονται τόσοι τουρίστες, πόσο κρατάει το ελληνικό καλοκαίρι και αν τρώμε πολλά ψάρια. Της απάντησα ότι τα λυπάμαι γιατί όλοι προσπαθούν να τα πιάσουν, οι ψαράδες με δίχτυα και πετονιές, οι ψαροτουφεκάδες ρίχνοντας στο ψαχνό, οπότε προτιμώ να τα φωτογραφίζω στον βυθό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετά δροσερή η μέρα πάντως σήμερα για τα δυτικά μας καθώς ακόμη κ στα πεδινά δεν ξεπεράσαμε τους 30β. ενώ στα παράκτια οι τιμές ήταν ακόμη πιο χαμηλές.Πάντως το καλό είναι ότι δε φαίνεται και σήμερα κάτι πολύ θερμό κ με ένταση μέχρι κ τα τέλη του μήνα ενώ μακάρι να πέσει μέσα στήν διαίσθησή του ο φίλος Βαγγέλης Σπανός κ να μήν έχουμε τις περσινές παρατεταμένες θερμές εισβολές.
    Είπαμε,στατιστικά μπορεί να συμβεί ένα δροσερό καλοκαίρι φέτος μέτα απο όλα αυτά που περάσαμε,από τη θεωρία στην πράξη όμως απέχουμε πολύ ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερώτηση για καιρόφιλους και μη, πρόχειρη "σφυγμομέτρηση":

      Θα προτιμούσατε ένα δροσερό καλοκαίρι αν πρόκειται μετά να ακολουθήσει ένας "θερμός" χειμώνας;

      Α. Προτιμώ να λιώσω το καλοκαίρι αν είναι να έχω στη συνέχεια ένα δυνατό χειμώνα με κρύο και χιόνια.

      Β. Ας δροσιστούμε το καλοκαίρι και ας μην κάνει χειμώνα. Θα κάνουμε οικονομια και στην ψύξη και στη θέρμανση.

      Γ. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση θερμοκρασιών καλοκαιριού - χειμώνα. Οπότε, και δρσοσερό καλοκαίρι θέλω και κρύο χειμώνα.

      Δ. Σκοπεύω να μετοικήσω στα ορεινά της Πίνδου, στο Ροβανιέμι η στις Μεγάλες Λίμνες, οπότε δε με αφορά το ερώτημα.

      Διαγραφή
    2. Δροσερό καλοκαίρι οπωσδήποτε. Τον χειμώνα ας κάνει και μερικά κρύα, ας ρίξει και κάνα χιονάκι, αλλά όχι ακραίες καταστάσεις σαν αυτές που βίωσαν στις ΗΠΑ και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα. Οι παρατατεταμένες πολύ υψηλές ή, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Και δεν γίνεται να ζεις αγκαλιά με το καλοριφέρ ή, το air condition. Σε ένα ντοκιμαντέρ είχαν ρωτήσει έναν Καναδό πώς τα έβγαζε πέρα στους -20. Μα, δεν είμαι και καθόλου έξω τους απάντησε. Από το σπίτι κατεβαίνω εσωτετικά στο υπόγειο γκαράζ και μετά οδηγώ ως το γκαράζ της εταιρίας, απ' όπου πάλι εσωτερικά ανεβαίνω στο γραφείο μου. Όλοι αυτοί οι χώροι είναι θερμαινόμενοι. Είναι ζωή, όμως, αυτή;
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Ενδιαφέρον!
      Λοιπόν Γιώργο κανονικά θα μπορούσε να ισχύσει η περίπτωση Γ αλλά επειδή το βλέπω χλωμό,δε σου κάνω πλάκα ψηφίζω δαγκωτό την περίπτωση Α κ ας ψηθώ φέτος το καλοκαίρι!
      Αρκεί απο Σεπτέμβριο να δούμε βαρύ Φθινόπωρο κ μετά βαρύ Χειμώνα.

      Διαγραφή
    4. αυτο που θελουμε ολοι μας εδω μεσα ειναι ενα:δροσερο καλοκαιρι,και υστερα χειμωνας με αφθονα χιονια στις ταρατσες μας.
      ΤΕΛΟΣ!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    5. Δροσερό καλοκαίρι και δυνατός χειμώνας με κρύο και χιόνια. Πρόκειται για τη περίπτωση (Δ) αλλά στην Ελλάδα και στα πεδινά. ☺

      Διαγραφή
    6. Στην περίπτωση Γ μπαίνεις Μιχάλη. Το Δ λέει άλλα πράγματα, είναι ο καημός του στερημένου χιονόφιλου που λέει "θα τα βροντήξω όλα κατω και θα φύγω!"

      https://www.youtube.com/watch?v=cGKNLVWJjrk

      Εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι του 1983, σε στίχους και μουσική Τάκη Μουσαφίρη. Το αφιερώνω εξαιρετικά στον άχρωμο, άγευστο και άχιονο χειμώνα που βιώσαμε όλοι οι (εκτός ΒΔκών) Έλληνες χιονόφιλοι.

      Διαγραφή
    7. Κανένα πρόβλημα Γιώργο. Εξαλλου, μάλλον δεν πρόκειται να τα βροντήξουμε... Οπότε ναι, επιλογή Γ, δροσερό καλοκαίρι και χειμώνας με χιόνια.☺

      Διαγραφή
  3. Όπως πολύ σωστά είπε εχθές ο Φώτης οι νοτιοδυτικόι άνεμοι φέρνουν αρκετή ζεστή στην περιοχή μου,την Δευτέρα 32.8 και την Τρίτη 33.6 αλλα με αρκετή υγρασία η ατμόσφαιρα ητανθολή και η ζεστη εντονη.Σήμερα που επνεαν δυτικοί άνεμοι και η σχετική υγρασία χαμηλή,η ατμόσφαιρα έγινε καθαρή και η ζεστη ήταν υποφερτη.Το παρήγορο είναι ότι αυτός ο αέρας συνεχίζει και την νύχτα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέφτει πολύ κάτω από τους 20 βαθμούς και αρκετά πιο κάτω το πρωι (Σήμερα είχε 15)Και να δροσίζει αρκετά.Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στην συνέχεια του καλοκαιριού,αλλά για σύντομα διαστηματα μπορώ μέσω των πτηνών ή των ζώων που έχω καθημερινή επαφή,να βγάζω ασφαλή θα μπορούσα να πω συμπεράσματα.Κάποια σημάδια για πιο μακροχρόνια διαστηματα υπάρχουν (Όπως μπορώ να δω παράδειγμα από τις μέλισσες) αλλα δεν θα ρισκάρω καμία πρόβλεψη,παρότι μου αρέσει να παίρνω ρισκο.Οι αλωνιστικές πάντως έχουν παρει"φωτια"και με τον ρυθμό που τρέχουν βλέπω να τελειώσει το θέρος πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.Επισης πιστεύω ότι θα φάμε τα επιτραπέζια σταφύλια πολύ νωρίς ίσως και τέλος του τρέχοντος μηνός.Καλο βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Κολυδάς ενάντια σε "μετεωρολόγους" που όπως ανέφερε φούσκωναν τις θερμοκρασίες για να τις φτάσουν σε επίπεδα καύσωνα (39 μέγιστες - άνω των 26-27 ελάχιστες.
    http://www.news247.gr/kairos/kata-fantasian-kaysonas-i-alithini-prognosi-kai-oi-meteotromologoi.6620857.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos5

    Και το meteo.gr ανέφερε στο βασικό του κομμάτι ότι το συγκεκριμένο κύμα ζέστης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καύσωνας με ελάχιστες θερμοκρασίες 20-22 βαθμούς και όχι πάνω από 24 στα αστικά κέντρα.
    http://www.meteo.gr/

    Αλλά τα κανάλια και τα σάιτ για χάρη της τηλεθέασης και της επισκεψιμότητας αντίστοιχα, προτίμησαν να κάνουν σημαία μία ανάρτηση στο Facebook. Βέβαια, έτσι γίνεται συνήθως. Γράφει κάποιος κάτι, το αναπαράγουν όλοι χωρίς να διασταυρώνουν την αξιοπιστία της είδησης. Αυτή είναι η δημοσιογραφία το 2018. Σε παρακμή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εννοείτε ότι δεν πληρεί καμία προϋπόθεση το συγκεκριμένο θερμό πρόσκαιρο κύμα για να θεωρηθεί καύσωνας.
      Πέρα απο τις χαμηλές ελάχιστες που θα έχουμε ένα άλλο βασικό στοιχείο θα είναι οι πολύ δυνατοί άνεμοι(ανατολικοί στα δυτικά Παρασκευή,δυτικοί Σάββατο στα ανατολικά)συν η μικρή διάρκεια του θερμού κύματος που αυτά τα στοιχεία κ μόνο αναιρούν τον όρο καύσωνα.
      Οι φυλλάδες,τα ηλεκτρονικά μέσα κ τα ΜΜΕ συνεχίζουν δυστυχώς στο βωμό των "κλίκ" κ της τηλεθέασης να κρατούν χαμηλό ενημερωτικό επίπεδο.

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Λαμερα Γιωργο,το Α είναι πολύ καλό σενάριο,ψηφιζω δαγκωτο Α,εχω μεγάλη περιέργεια για το αποτέλεσμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι αμετανόητοι κρυο-χιονόφιλοι του μπλογκ! Η δημοσκόπηση μπορεί να μην έχει μεγάλη συμμετοχή, ίσως την επαναφέρω κάποια μέρα που η σελίδα θα έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Και βέβαια εμείς οι "σκληροί" καιρόφιλοι υποστηρίζουμε στο Μουντιάλ Ισλαδία! Και για το κλίμα της αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

      Διαγραφή
    2. Συμπαθέστατη η Ισλανδία όντως. Το γαλατικό χωριό της σύγχρονης εποχής.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Χρήστος Σιμούλης7 Ιουνίου 2018 στις 7:38 μ.μ.

    Μου άρεσε το γκάλοπ. Εγώ ψηφίζω το Γ. Μην ζητάς και τεκμηρίωση, δεν έχω χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Γιώργο Λαμερα, να λιώσω το καλοκαίρι με λίγους και μικρής διάρκειας καύσωνες (μην σφυρίξουμε κιόλας…) και ο χειμώνας να έρθει στην ώρα του και να φέρει κρύο και φαινόμενα σε μεσοσταθμικά πλαίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή