Σαββατοκύριακο πολλαπλών κινδύνων (μπουρίνια, χαλάζι, αιφνίδιες πλημμύρες, κεραυνοί)


Ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα μεταφέρονται πάνω από τη χώρα μας και το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσουν με βροχές και καταιγίδες σχεδόν όλες τις περιοχές της. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι ή και μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις.  Υπενθυμίζεται ακόμα ο μεγάλος κίνδυνος από τους κεραυνούς όχι μόνο για αυτούς που βρίσκονται στη στεριά και δεν παίρνουν τα γνωστά μέτρα προφύλαξης, αλλά και για εκείνους που την ώρα της καταιγίδας βρίσκονται σε μικρές βάρκες ή κολυμπούν στη θάλασσα. Κατά τα άλλα, οι συνοπτικής κλίμακας άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν οριακά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η καιρική αστάθεια θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της νέας εβδομάδας, αλλά οι βροχές και οι καταιγίδες δεν θα έχουν την ένταση, τη διάρκεια και την έκταση των φαινομένων αυτού του Σαββατοκύριακου.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις προμεσημβρινές ως τις πρώτες απογευματινές ώρες τα εντονότερα φαινόμενα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις προμεσημβρινές ως τις πρώτες απογευματινές ώρες τα εντονότερα φαινόμενα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 26 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Πάντως εδώ στη δυτική Στερεά τα όργανα άρχισαν πολύ δυναμικά απο τα ξημερώματα κιόλας καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πολλές εκατατοντάδες πτώσεις κεραυνών,πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τόπους,ολική νεφοκάλυψη μέχρι τώρα κ με τις καταιγίδες να πολιορκούν συνεχώς την περιοχή ενώ θεωρώ πως για 15 Ιουνίου η μέγιστη ημερήσια τιμή των 21β σήμερα αποτελεί ρεκόρ για την πόλη τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατα'ρχην να ζητήσω συγνώμη που στο προχθεσινό μου σχόλιο είχα πει ότι ότι ο κεραυνός σκότωσε το παιδί στη Λάρισα ενώ είχε απλώς χτυπηθεί...το "νέο"τότε ήταν φρέσκο και ότι έκατσα σπίτι ήμουν απ'το πρωί στο πόδι και δεν το είχα αποτυπώσει καλά.Μακάρι το παιδί να είναι καλά όπως είπε χθες ο φίλος ο Λαρισαίος.Κατα τ'άλλα αν δείτε στη σελίδα της ΕΜΥ στον παρών καιρό στον παγκόσμιο χάρτη,θα δείτε ότι το μοναδικό σημείο σ'όλο το κόσμο που έχει συννεφάκι με αστραπή απο κάτω είναι η Ελλάδα.Πλάκα έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έγραψε χθες ο κ. Ζιακόπουλος για νοτιάδες 5-6 beaufort και σήμερα είχε κύμα για πρώτη φορά από την Πρωταπριλιά. Αν συνυπολογίσουμε και τη φουσκοθαλασσιά στις 14 Μαρτίου, τρεις φορές σήκωσε κύμα σε ισάριθμους μήνες. Καμία σχέση, βέβαια, με τα υδάτινα "βουνά" του χειμώνα, όταν θολώνουν και τα νερά, αφού ο βυθός φαινόταν καθαρά και δεν είχε και πολλά πλαστικά. Παρεμπιπτόντως, τα McDonald's θα αντικαταστήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα σε όλα τα καταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπως μας πληροφορεί το Skynews. H ανακοίνωση έρχεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πώληση τέτοιων πλαστικών (καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών κ.λ.π.). Ουσιαστικά είναι η συνέχεια μίας προσπάθειας που άρχισε τον Απρίλιο του 2018 και βρήκε ανταπόκριση από τους πολίτες που θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον.

    H McDonald's διαθέτει 1.361 εστιατόρια στη Βρετανία, όπου άλλες αλυσίδες, όπως οι Burger King, Wagamama και Wetherspoon έχουν καταργήσει τα καλαμάκια από πέρσι. Ο εκτελεστικός διευθυντής της McDonald's στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ανέφερε ότι το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης και η θετική ανταπόκριση του κόσμου ώθησαν την πολυεθνική εταιρία να επισπεύσει τις διαδικασίες. Τα χάρτινα καλαμάκια θα κατασκευάσει για λογαριασμό της McDonald's η νεοφυής εταιρία Transcend Packaging Ltd, που θα απασχολεί 200 άτομα για τα επόμενα τρία χρόνια. Η McDonald's εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά καλαμάκια και στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ενώ σε μέρη της Λατινικής Αμερικής τα παρέχει μόνο μετά από αίτημα του πελάτη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Michael Gove χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της "απλή, αλλά αποτελεσματική" και "ιδανικό παράδειγμα και για άλλες μεγάλες επιχειρήσεις".
    https://news.sky.com/story/mcdonalds-to-replace-plastic-straws-with-paper-ones-in-uk-and-ireland-branches-11405254
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περίπου 19 βαθμούς έδειχνε το θερμόμετρο σήμερα 4 με 5 το απόγευμα στη Μίκρα Θεσ/νίκης (ΕΜΥ), κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Τώρα (18:10), η Τ εκεί είναι στους 20. Κατά τα άλλα, συνεχίζεται στην Κ. Μακεδονία ο άστατος καιρός, με όχι ιδιαίτερα έντονες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φεύγοντας εχθες το μεσημερι απο το Σχηματάρι για την Θεσσαλία,περιμενα ΝΑ βρω ασχημο καιρό στον δρομο.Παρόλο που σε πολλά σημεία βρήκα να έχει βρέξει εμένα δεν πήρε ούτε σταγόνα.Περνώντας από Τρίκαλα,Πατουλια,Γλινος,Μουζακι ανέβηκα στα ορεινά της Α.Αργιθεας(Πετριλο).Από Μουζακι και πάνω είχε ρίξει πολλή βροχή και η θερμοκρασία ήταν στους 10 βαθμούς.Βρήκα τζάκια και σομπες να καίνε!!Στο καφενείο που κάθησα για να δω το 2ο ημίχρονο του αγώνα Πορτογαλία-Ισπανία οι πόρτες ήταν κλειστές και τα λουκάνικα με συνοδεία κρασιού"εφτιαχναν"όμορφα την ατμόσφαιρα.Άκουσα που έλεγαν σε διπλανή παρέα ότι το πρωΐ τσοπαναραιοι που ανέβηκαν στις στάνες να πάρουν το γάλα χρησιμοποίησαν μέχρι αλυσίδες στα φορτηγάκια τους από την πολλη λάσπη,καθώς από τα ξημερώματα έβρεχε ασταμάτητα.Τωεα έχει σύννεφα αλλά φαίνεται να"μαζεύει"πάλι καιρό.Στο χωριό μου που μιλησα μου είπαν ότι αργά την νύχτα έριξε λίγη βροχή,αλλά όχι κάτι αξιόλογο.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης16 Ιουνίου 2018 στις 1:12 μ.μ.

      Γεια σου Χριστόδουλε. Όταν ζούσα στον Φουρνά των Αγράφων (2001-2008) άναψα - καλοριφέρ με ξύλα είχα - όλους τους μήνες.

      Διαγραφή
  7. Αυτές οι συχνές μέρες αστάθειας τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου ίσως να μην είναι και τόσο τυχαίο γεγονός. Αντίστοιχα στη μεγάλη Βρετανία την περίοδο αυτή συνηθίζεται να υπάρχει εξασθένιση της ατλαντικής κυκλοφορίας και παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, η οποία λήγει στα μέσα προς τέλη Ιουνίου με την επανενίσχυση του δυτικού ρεύματος (φαινόμενο γνωστό και ως "Return of the westerlies"!). Σίγουρα αυτή η εξασθένιση της ατλαντικής κυκλοφορίας ευνοεί την καιρική αστάθεια στη χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιανουάριος σαν Ιούνιος, γράφω συχνά τον χειμώνα, αλλά σήμερα ήταν Ιούνιος σαν Ιανουάριος με τις δυνατές κατά διαστήματα βροχοπτώσεις. Κι, όμως, η βουτιά είναι ακόμα καλύτερη με τη συννεφιά. Δεν έχει πολλή ζέστη, δεν σε καίει ο ήλιος και η θάλασσα έχει καταπληκτικά χρώματα με τέτοιες συνθήκες. Παρεμπιπτόντως, ήταν και ο Τσίπρας χθες στο Θυμάρι για ένα παιδικό πάρτι, όπως γράφτηκε. Να, τι γράφει και το Reuters για τη συμφωνία στην οποία προχώρησε με τον Ζάεφ και θα υπογραφεί αύριο στις Πρέσπες. Ελλάδα και Μακεδονία θα υπογράψουν την Κυριακή 17/6 συμφωνία για την αλλαγή ονόματος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, κι ενώ και στις δύο χώρες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, μεταδίδει, λοιπόν, το Reuters. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, στη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και Μακεδονίας, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής τοποθεσία και η ώρα που θα πέσουν οι υπογραφές.

    Παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του Zoran Zaev, που συμφώνησαν στην αλλαγή του ονόματος σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".
    Προς το παρόν είναι επίσημα γνωστή στον ΟΗΕ ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η συμφωνία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και στις δύο χώρες, με τον πρόεδρο Ivanov να δηλώνει ότι θα την μπλοκάρει, ενώ στην Ελλάδα η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η Αθήνα ήταν για χρόνια αντίθετη στη χρήση από τον βόρειο γείτονά της τοτυ ονόματος "Μακεδονία", υποστηρίζοντας ότι υπαινίσσεται εδαφικές αξιώσεις στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας Μακεδονία και αποτελεί κατακράτηση της αρχαίας πολιτικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια, ενώ στη Μακεδονία θα γίνει και δημοψήφισμα.
    https://www.reuters.com/article/us-greece-macedonia-accord/greece-macedonia-to-sign-name-change-accord-june-17-greek-ministry-idUSKBN1JB1XO?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου και σένα Χρήστο Σιμουλη.Που να ήξερα ότι αυτήν την εποχή ήσουνα στα Άγραφα,απο την δεκαετία του '80 τριγυρνώ σε αυτά τα βουνά και εχω κατέβει πολλές φορές από εδώ προς Φουρνα και μετά Καρπενήσι.Ωραία χωριά έχει εκεί και είναι πολλή ωραία η διαδρομή.Αν σε ήξερα τότε θα πίνανε κανένα τσίπουρο,αλλά δεν πειράζει θα κατέβεις να το πιούμε στο χωριό μου και να έχει και χιόνι να το ευχαριστηθουμε.Όταν υπάρχει καλή παρέα βέβαια,το πίνουμε χειμώνα καλοκαίρι.Αυτο παω να κανω και τώρα,καθώς δεν είχε βρέξει όλη μέρα σήμερα και μόλις τώρα έπιασε.Η θερμοκρασία είναι στους 11 βαθμούς,οπότε ταιριάζει γάντι.Επιφυλάσσομαι να κεράσω όποιον έρθει..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπέρα, 41 χιλιοστά σήμερα στην Πολιτεία στα βόρεια προάστια, χωρισμένα σε 10 χιλιοστά της έντονης βροχόπτωσης πολύ νωρίς το πρωί και άλλων 31 της απογευματινής πολύ έντονης καταιγίδας διάρκειας περίπου 45 λεπτών! Αν προσθέσουμε και τα άλλα 31 χιλιοστά που έριξε την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα σε μία μάλλον απρόβλεπτης έντασης αλλά πολύ τοπική καταιγίδας ο Ιούνιος μάλλον κερδίζει άνετα όλους τους προηγούμενους (και χειμερινούς) μήνες. Κι έπεται συνέχεια μάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης17 Ιουνίου 2018 στις 8:01 π.μ.

      Καλά όλα αυτά Βαγγέλη, αλλά αυτά τα νερά δεν εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές∙ ως επί το πλείστον απορρέουν στη θάλασσα. Θα μου πει βέβαια κάποιος: στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι.
      - Ευχαριστώ, αν ήταν στο χέρι μου δεν θα έπαιρνα, προτιμώ τις χειμωνιάτικες ποτιστικές βροχές και τα χιόνια.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται... Αλλά επειδή δεν είναι στο χέρι μας, κι επειδή, αν δε συνέβαινε αυτό το μοτίβο καιρού η εναλλακτική πρόταση (μάλλον) θα ήταν 35αρια κι άγιος ο θεός, προτιμώ τις καταιγίδες. Άλλωστε, εδώ θα είμαστε, αργά ή γρήγορα τα 35αρια αναπόφευκτα θα είναι εδώ, θα αναπολούμε τις απογευματινές δροσερές αστάθειες.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σε όλους,θα συμφώνησω μέ τόν βαγγελη,περισυ θυμάμαι ιουνιος που ειμουνα πάλι, βολο είχαμε 35plus,καλυτερα έτσι,κ αλο απόγευμα σε ολους.

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης18 Ιουνίου 2018 στις 8:34 μ.μ.

      Εσείς πάλι καλά τα λέτε, το θέμα είναι όμως ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής σε πολλές περιοχές δεν βρέχει το φθινόπωρο και το χειμώνα, ούτε χιονίζει, πλην όμως σημειώνει 5 - 6 καταιγίδες τον Μάιο και τον Ιούνιο και όλος ο υετός της χρονιάς συγκεντρώνεται σε δύο - τρεις μήνες απορρέων επιπλέον και στη θάλασσα. Δεν γίνεται χωριό έτσι.

      Διαγραφή
    5. Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι το τρανό παράδειγμα αυτού.Αναρωτιεμαι εάν μπορεί με τετοια συμπεριφορά το κλίμα της να καταταχθεί κάπου κατά Köpen!?

      Διαγραφή
    6. Τώρα με την κλιματική αλλαγή θα αναθεωρηθεί και ο Köppen και όλοι.

      Διαγραφή
  11. Βροχή και καταιγίδα και σήμερα αλλά κ την Παρασκευή το απόγευμα στη Ρόδο. Κάτι όχι πολύ συχνό για Ιουνιο μήνα στο νησί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Toυλάχιστον, προλάβαμε και σήμερα τη βουτιά, αν και στο Θυμάρι είχε ακόμα ήλιο, όταν στην Αθήνα έριχνε καρέκλες. Άραγε να βούτηξαν και ο Τσίπρας με τον Κοτζιά στις Πρέσπες; Ο δεύτερος είπε, πάντως, το πιο σωστό αυτό το διήμερο. Διαχωρίζοντας τον πατριωτισμό που είναι να αγαπάς την πατρίδα σου και τον πολιτισμό της, από τον σωβινισμό - εθνικισμό που είναι να μισείς τους άλλους λαούς και τον δικό τους πολιτισμό. Όποτε επικράτησαν εθνικιστικά κινήματα, η Ευρώπη σύρθηκε σε πολέμους, από τους οποίους πλέον υποφέρουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Και δυστυχώς στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι δεν θα επεκτείνουν την τριήμερη εκεχειρία, όπως αναφέρει η Le Monde. Απάντησαν έτσι στη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Ασράφ Γκάνι, ο οποίος είχε επεκτείνει την κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. Η εκεχειρία είχε συμφωνηθεί την Παρασκευή με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ραμαζανιού και συνοδεύτηκε από σκηνές συμφιλίωσης χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Στρατιώτες και Ταλιμπάν φωτογραφίζονταν μαζί και πάνω σε αμάξια και μοτοσυκλέτες ανέμιζαν σημαίες και του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

    Φωτογραφίζονταν μαζί, αυτοί που πριν λίγες μέρες σκότωναν ο ένας τον άλλον και στις selfies έβγαιναν και κάτοικοι των γύρω χωριών. Μαχητής των Ταλιμπάν που αποκάλεσε τπους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού αδέρφια του, δήλωσε ότι "καταφέραμε να διασφαλίσουμε την εκεχειρία, όλος ο κόσμος έχει κουραστεί με τον πόλεμο και αν οι διοικητές μας πουν να διατηρήσουμε την κατάπαυση του πυρός θα το κάνουμε για πάντα. Οι Ταλιμπάν θα συνέχιζαν έτσι κι αλλιώς τις επιχειρήσεις τους κόντρα στις ξένες δυνάμεις κατοχής και σε όποιον τους έκανε επίθεση.

    Αυτή η εκεχειρία που χαρακτηρίστηκε ιστορική από την ΕΕ, ήταν η πρώτη από τον Οκτώβριο του 2001 και την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους. Παρόλα αυτά σημαδεύτηκε από μία επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους με 25 νεκρούς και 54 τραυματίες. Αν και το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε την ευθύνη, οι αφγανικές αρχές πιστεύουν ότι είναι πίσω από την επίθεση.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2018/06/17/afghanistan-scenes-inedites-de-fraternisation-entre-talibans-et-forces-de-securite_5316502_3210.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Viva Mexico! Πολύ μεγάλη νίκη και πρώτη ήττα σε πρεμιέρα μουντιάλ για τη Γερμανία. Ήταν επίσης η πρώτη ήττα ευρωπαϊκής ομάδας στο φετινό μουντιάλ.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή