Ασυνήθιστη για τέλη Ιουνίου κακοκαιρία


Βαρομετρικό χαμηλό στο Ν. Ιόνιο κινείται αργά Α-ΒΑ και προκαλεί κακοκαιρία φθινοπωρινού τύπου σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αρκετά ασυνήθιστης για τέλη Ιουνίου κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες θα έχουν και μεγάλη ένταση και αρκετά μεγάλη διάρκεια. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα, ζημιές στην αγροτική παραγωγή κ.λπ.) ιδιαίτερα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, στα πελάγη η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί ως την Πέμπτη (28/6) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά από την Παρασκευή (29/6) τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.  
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες εκτός των νοτιοανατολικών περιοχών. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΒΑ και στα νότια Ν-ΝΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 25 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 23 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Tουλάχιστον θα σταματήσουν να δουλεύουν στο φουλ για λίγες μέρες τα air condition, αφού και σήμερα το πρωί, παρά τη δροσιά, τα περισσότερα αμάξια ήταν με κλειστά παράθυρα και ανοιχτά κλιματιστικά στην παραλιακή. Και το ερώτημα που θέτει το BBC είναι αν όλη αυτή η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια από τα air condition που κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται, επιταχύνει την κλιματική αλλαγή και μήπως χρειάζεται να τα κάνουμε πιο αποδοτικά για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. O κόσμος γίνεται πιο ζεστός, τα 16 από τα 17 πιο θερμά έτη καταγράφηκαν μετά το 2001, οπότε είναι λογικό να εκτοξευτεί η ζήτηση για τα air condition, που μέχρι το 2050 θα καταναλώνουν τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια, ίση με αυτή των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας μαζί.

    Για να τα κάνουν πιο αποδοτικά οι επιστήμονες και οι τεχνικές εταιρίες σκέφτηκαν ένα σύστημα που θα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, αντί να απορροφά τη θερμότητα στη γη. Αυτό το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ψύχει το νερό που θα περνάει μέσα από σωλήνες, κρατώντας έτσι κρύο ένα κτίριο. Χωρίς καθόλου χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, το 2016 είχε ανακαλυφθεί ότι συσκευές που ψύχονταν μέσω της εξάτμισης του νερού θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα συμβατικά air condition και να παρέχουν πιο κρύο αέρα. Χωρίς να χρειάζεται τα συμβατικά κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ, καθώς έχει υπολογιστεί ότι έτσι θα μπορούσαν να είναι 30% με 50% πιο αποδοτικά. Η Samsung έχει αναπτύξει μία τεχνολογία που ωθεί απαλά τον κρύο αέρα μέσα σε ένα δωμάτιο, όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας από τους ανεμιστήρες του air condition. Αυτό το σύστημα είναι κατά 32% πιο αποδοτικό από τα συμβατικά κλιματιστικά.

    Το θέμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα για να αγοράσουν air condition με μετατροπείς, ψάχνουν τη φθηνότερη δυνατή επιλογή και δεν ανησυχούν για την αύξηση του κόστους της ενέργειας, διότι για παράδειγμα στην Κίνα το ηλεκτρικό είναι έτσι κι αλλιώς πολύ φθηνό. Αλλά και η διαχείριση των υφιστάμενων air condition πιο αποτελεσματικά, θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 40%. Για παράδειγμα το έξυπνο κοντρόλ της Tado κλείνει αυτόματα το air condition όταν δεν υπάρχει άνθρωπος στο δωμάτιο ή, προσαρμόζει την ψύξη ανάλογα με τις προβλέψεις για τον καιρό.

    Βέβαια, η αυξημένη ζήτηση για κλιματιστικά δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αν η ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωναν προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των air condition έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αλλά και λόγω της αύξησης των εισοδημάτων σε χώρες που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία θα απορροφήσουν τη μισή από αυτή την αύξηση παγκοσμίως τα επόμενα 30 χρόνια. Ήδη μία εταιρία ενέργειας της Ινδίας κατηγόρησε τη χρήση των air condition για τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικού στα βορειανατολικά της χώρας. Στην Κίνα οι πωλήσεις air condition το 2017 αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με το 2015 και το 2016, ενώ παγκοσμίως υπήρχαν 130 εκ. κλιματιστικά το 2016 και 160 εκ. το 2017. Οι ειδικοί λένε, πάντως, ότι η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να ανακόψει την αύξηση της ζήτησης για air condition, όπως και η μείωση της ζήτησης για θέρμανση.
    https://www.bbc.com/news/business-44466214
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, η πρώτη πρόταση από το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό σου (ένα ακόμα), είναι από αυτά που βλέπω κι εγώ να συμβαίνουν και μου ανεβαίνει η πίεση. Και στα αστικά λεωφορεία όλο και κάποιος θα απαιτήσει ντε και καλά κλιματισμό, με την παραμικρή υποψία μιας νορμάλ καλοκαιρινής ζέστης. Μακριά από μένα κάθε είδους ρατσισμός, όμως κάποιες φορές δεν άντεξα και το είπα: "Είχες και στο χωριό σου αιρ-κοντίσιον;!!"

      Διαγραφή
    2. Aλόγιστη χρήση και του καλοριφέρ και του air condition γίνεται στις δημόσιες υπηρεσίες, σε μεγάλες εταιρίες και σε πολυκαταστήματα - σουπερμάρκετ. Ανεξαρτήτως καιρικών και ειδικών συνθηκών.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    ...οι κακοκαιρίες του καλοκαιριού που λέγαμε... Διαφαίνεται, βάσει της πρόγνωσης, οργανωμένη για την εποχή κακοκαιρία με πολλά φαινόμενα. Το φοβερότερο, όμως, όλων είναι, βάσει της κίνησης του χαμηλού, από Ν. Ιόνιο προς Α-ΒΑ, ότι αυτό το σύστημα σκάει συνήθως συστημένο και ενισχυμένο πάνω από Πιερία (που φημίζεται για τις βροχοπτώσεις), όπερ σημαίνει φυσικά πάνω και από Όλυμπο, όπερ με τη σειρά του σημαίνει σοβαρό ενδεχόμενο για πολλά χιλιοστά υετού ακόμη και σε χιόνι από τα 2500 μ. και πάνω (κυρίως από οροπέδιο Μουσών 2700μ.). Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν συμβεί κάτι τέτοιο αν λάβουμε υπόψη ότι διαφαίνονται θερμοκρασίες 21-22 βαθμών σε σχετικά πεδινά τμήματα και 6-7 βαθμών στα 1500μ!!!!!!! Διαβλέπω επίσης ότι οι περιοχές που θα επηρεστούν περισσότερο (και κυρίως οι πιο ορεινές) θα έχουν γενικώς δροσερό καιρό έως ψύχρα το βράδυ για κάποιες μέρες μετά την αποδρομή της ΄΄Νεφέλης΄΄ όπως συμβαίνει συνήθως μετά το πέρας τέτοιων καιρικών φαινομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά, Φώτη (αν μας διαβάζεις), η "εξισορρόπηση" που περιμέναμε από τον υποτονικό χειμώνα να έρθει κάποτε, μας ήρθε τελικά τώρα, τον Ιούνιο!! Και, αν πάρουμε τοις μετρητοίς (δεν θα το κάνουμε βέβαια) τις τελευταίες τάσεις του εποχικού CFS, η εξισορρόπηση θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι!

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, όσον αφορά την "εξισορρόπηση" σε σχέση με τη θερμοκρασία, ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα για να κάνουμε ταμείο... ☺

      Διαγραφή
    2. Το βλέπω σαν γενική καιρική εικόνα του Ιουνίου. Για τις θερμοκρασίες έχεις δίκιο. Θα το δούμε στο τέλος του μήνα. Τολμώ να προβλέψω οτι θα κλείσει στον κλιματικό μέσο όρο στις περισσότρες περιοχές της χώρας, ίσως και ψυχρότερος κάπου. Θα δείξει.

      Διαγραφή
    3. Κι εσύ έχεις ένα δίκιο, η εντύπωση (και η δική μου) είναι πράγματι αυτή, αλλά αυτή πολλές φορές βρίσκεται σε αντίφαση με τα αριθμητικά δεδομένα...
      Επίσης είναι πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή στις τελικές αποκλίσεις.

      Διαγραφή
    4. Εννοείτε ότι μέσα στην ημέρα θα διαβάσω πάντα τα περισσότερα αν όχι όλα τα σχόλια του blog.
      Γιώργο έτσι είναι,θυμάμαι που λέγαμε που είναι αυτή η ρημάδα η εξισορρόπηση κ να που τελικά ήρθε έστω κ καθυστερημένα.Θα τολμούσα να πω ότι ο καιρός σήμερα στα δυτικά θυμίζει τέλη Οκτωβρίου καθώς η νεφοκαλυψη ήταν κ πάλι ολική!
      Όσο για τον Ιούνιο η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε αντίθεση με τον Μάιο που πίστευα ότι θα βγει κ πάλι θερμότερος από τα φυσιολογικά(κ έτσι έγινε) θα βγει σίγουρα στα φυσιολογικά κλιματικά επίπεδα κ σε κάποια κυρίως κεντροβορειοδυτικά τμήματα σε πιο χαμηλά.Θα δείξει σε λίγες ημέρες.
      Καλό βράδυ κ προσοχή σε όλη τη χώρα το επόμενο τριήμερο.

      Διαγραφή
    5. Η εξισορροπηση ειναι τοπικη.ΔΕΝ εβρεξε σε ολη την ελλαδα.Η κρητη πχ και τα νησια του νοτιου αιγαιου παραμενουν καταξερα μετα απο εναν ξηρο χειμωνα.Οχι πως περιμενε κανεις να βαλουν χιλιοστα τελη Ιουνιου αλλα ΔΕΝ αφορα ΟΛΗ την ελλαδα η κακοκαιρια.Ας ξεκαθαριζουμε καποια πραγμτα και εμεις που ζουμε στην ατελειωτη ηλιοφανεια εδω κατω...

      Διαγραφή
  4. Ηλεκτρική δραστηριότητα τώρα στο Ιόνιο και Δ. Ελλάδα:
    "http://en.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=14"
    "http://www.emy.gr/emy/el/observation/sa_xartis_paron_kairos_perioxes?ora=None&perioxi=GRE"

    Σχεδόν overcast στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και περίπου 24 C.
    Καλή εβδομάδα, και σε σχέση με τον καιρό, με όσο το δυνατόν λιγότερα ή καθόλου δυσάρεστα γεγονότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα,κλειστός σήμερα ο καιρός στο βολο,βρεχει από το ξημέρωμα,δεν έχει σταματήσει καθόλου,κ οι ντόπιοι εδώ μου λένε,οτι χρόνια ειχε να έρθει τέτοια κακοκαιρία τέλη ιουνιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή