Μεταβολή του καιρού που θα γίνει περισσότερο αισθητή στη Β-ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και την ορεινή Θεσσαλία. Στις περιοχές αυτές οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Την Κυριακή (10/6), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα (11/6), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα Β-ΒΔ ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη (12-13/6), μεμονωμένοι όμβροι αναμένονται τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε Δ-ΒΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι στα βόρεια ΝΑ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε Δ-ΒΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 35 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς και σήμερα είχε μικρά κομματάκια πίσσας που έκαναν μία λεπτή γραμμή κατά μήκος της ακρογιαλιάς στο Θυμάρι. Μάζεψα όσα μπορούσα, ενώ δεν ξέρω αν ήταν απομεινάρια από το περσινό επεισόδιο. Δεν υπάρχει,πάντως, σοβαρό πρόβλημα για τους λουόμενους, ενώ αν λερωθείς, βγαίνει και με αντηλιακό. Λόγω του ανέμου που αρχικά ήταν νοτιάς, πριν γυρίσει σε ανατολικός, είχε και πάρα πολλές σακούλες και μάλιστα σε μία βρήκα να κολυμπούν μέσα κάτι ψαράκια. Δεν ξέρω αν απλά ήθελαν να βρουν καταφύγιο, όπως κάνει το συγκεκριμένο είδος μικροσκοπικού ψαριού και στα πλοκάμια της ακίνδυνης για τον άνθρωπο μέδουσας κοτυλόριζα (αλλιώς τηγανητό αυγό) ή, είχαν παγιδευτεί. Έτσι κι αλλιώς η σακούλα θα έβγαινε σιγά, σιγά στην ακτή, οπότε τη μάζεψα και άφησα τα ψαράκια στο απέραντο γαλάζιο. Για ένα διάστημα με ακολουθούσαν, προσπαθώντας να ξαναμπούν στη σακούλα!

    Σήμερα Παρασκευή 8/6 είναι, εξάλλου, η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Skynews οι τουρίστες είναι οι βασικοί υπαίτιοι για τη μεγάλη αύξηση των πλαστικών που καταλήγουν στη Μεσόγειο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το WWF αποκάλυψε ότι την τουριστική περίοδο υπάρχει μία αύξηση 40% των σκουπιδιών, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι πλαστικά. Πάνω από 200 εκ. άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μεσόγειο, που αν και είναι μόνο το 1% των παγκόσμιων υδάτων, έχει το 7% των μικροπλαστικών της γης. "Οι τουρίστες αφήνουν μία τοξική κληρονομιά και τα πουλιά τα ψάρια και οι χελώνες της Μεσογείου πνίγονται από το πλαστικό" εξηγεί σχετικά η Τanya Steele από το WWF, προσθέτοντας "ότι τα πλαστικά καταναλώνονται από τα ψάρια που μετά οι άνθρωποι τρώνε".

    Το WWF συνιστά στους παραθεριστές να πετούν στα σκουπίδια τα καλαμάκια, να μην χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια και να μην αγοράζουν πλαστικά παιχνίδια για πισίνα. Ανησυχεί επίσης για τα εγκαταλειμμένα δίχτυα, που συνεχίζουν να καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή στους βυθούς, απελευθερώνοντας παράλληλα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού. Το Skynews θα καλύψει το εγχείρημα καθαρισμού του βυθού της Σαντορίνης από δίχτυα και δοχεία για αστακούς, που έχουν κολλήσει στα βράχια. Ομάδες από τις οργανώσεις Healthy Seas (Υγιείς Θάλασσες) και Ghost Fishing (Ψάρεμα Φάντασμα) τα ανεβάζουν στην επιφάνεια και μάλιστα ένα μόνο δίχτυ ζύγισε 200 κιλά και ήταν απλά ένα κλάσμα από τις 630 χιλιάδες τόνους που χάνονται στους βυθούς κάθε χρόνο. Πιο επικίνδυνα ακόμα και για τους δύτες, είναι εκείνα τα ψιλά και σχεδόν αόρατα δίχτυα, που προσελκύουν φώκιες και δελφίνια για να φάνε τα ψάρια που έχουν πιαστεί και τελικά εγκλωβίζονται όλα μαζί.

    Τα δίχτυα που θα ανασυρθούν από τη Σαντορίνη θα ανακυκλωθούν και θα γίνουν ρούχα και χαλιά. Περιβαλλοντολόγοι από τον Οργανισμό Δυτών του Κουστώ θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ο Πιερ Υβ Κουστώ θέλει να γίνει η θαλάσσια αυτή περιοχή προστατευόμενη ζώνη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με άλλα 41 σημεία στην ακτογραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπεραλίευση έχει σχεδόν εξαφανίσει τα εμπορικά είδη, αλλά ο Πιερ Υβ Κουστώ είπε στο Skynews ότι η δημιουργία προστατευόμενων ζωνών - "βρεφοκομείων ψαριών" θα ωφελήσει και τους ψαράδες στις γύρω περιοχές. "Ο ωκεανός είναι σαν έναν άρρωστο ή, τραυματία που χρειάζεται ξεκούραση. Μία θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή κάνει το ίδιο ακριβώς, βοηθώντας τα ψάρια να επανέλθουν και αυξάνοντας σε μία πενταετία τη βιομάζα και τη βιοποικιλότητα".
    https://news.sky.com/story/tourists-visiting-mediterranean-sea-leaving-toxic-legacy-of-plastic-waste-11398110
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχάριστη τελικά η έντονη ζέστη σήμερα στα δυτικά καθώς συνδιάστηκε με σχετικά χαμηλές τιμές υγρασίας κ δυνατό ανατολικό στα 6 μποφόρ!
    Όσο για το ΣΚ,την Κυριακή φαίνονται κάποιες μπόρες στα περισσότερα κεντρικά κ βόρεια όπως είπατε κ εσείς δάσκαλε όμως διαβάζοντας την αυριανή σας πρόγνωση για την περιοχή μου συνεχίζω να έχω κάποιες ενστάσεις για αύριο καθώς πλήν του βορείου Ιονίου κ της Ηπείρου που θα πάρουν κάτι "ψιλά" η χρόνια εμπειρία μου σε αυτά εδώ τα μέρη με κάνουν να συνεχίζω να πιστεύω πως αύριο δε θα πάρουμε σταγόνα στα υπόλοιπα δυτικά κ οι παραθεριστές θα θα απολαύσουν κ πάλι τις όμορφες παραλίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά απο ενα αρκετά δροσερό πρωινό με την θερμοκρασία στους 16 βαθμούς, το μεσημέρι είχε 32 βαθμούς και με έναν ανατολικό άνεμο γύρω στα 4-5 μποφόρ η ζεστη ήταν υποφερτη.Φεύγοντας από το Σχηματάρι προς το χωριό μου και λίγο μετά την θηβα μια μαύρη συννεφιά από τον Ελικώνα με κατεύθυνση προς την μεριά μου και ένας δυνατός Α-ΒΑ άνεμος άρχισαν να φέρνουν σταγόνες βροχής που χτυπούσαν στο τζάμι του αυτοκινήτου σαν στραγάλια. Όσο πλησίαζα προς το χωριό μου,άλλο τόσο πιο δυνατός ήταν ο άνεμος και τόσο πιο πολλές και μεγάλες οι σταγόνες κάτι σαν χαλάζι.Αυτο το φαινόμενο συνεχίστηκε μέχρι που έφθασα στο σπίτι μου,με την θερμοκρασία να πέφτει στους 26 βαθμούς και τον άνεμο να λυσσομαναει.Μετα απο 10 λεπτά σταμάτησε ξαφνικά οπως ακριβώς ξεκίνησε και μέσα σε μια ώρα η θερμοκρασία ξανανεβηκε στους 32 βαθμούς.Παράξενο φαινόμενο απο το πουθενά.Δεν ξέρω πώς και απο που το έφερε.Ουτε κεραυνούς και αστραπές, ούτε τίποτα.Πρωτη φορά το βλέπω.Με θηβα που μίλησα δεν έριξε σταγόνα.Και το παράξενο είναι ότι ούτε το βουνό "ανταριασε"που λέμε στην περιοχή μου.Οχι οτι εκανε κάτι σπουδαίο,ισα την σκόνη που εδιωξε. Το απόγευμα που πήγα στα αμπέλια μου δεν υπήρχε τίποτα.Το μόνο που βρήκα ήταν μια χελώνα αρκετά μεγάλη να πίνει νερό στο κουβαδακι που πάντα έχω κάτω από την μεγάλη μουριά που παίρνω καμία ανάσα που λέμε.Οταν πήγα να την σηκώσω πρέπει να ήταν χαλαρά καμία 15 κιλά.Πρεπει να διψούσε πολυ,γιατί δεν ενοχλήθηκε και πολύ από την παρουσία μου.Της έδωσα την φλουδα απο την μπανάνα που έφαγα και την τίμησε δέοντος.Έβγαλα και μια ωραία φωτογραφία μαζί της για ενθύμιο.Δεν μπόρεσα να κάνω το ίδιο με τα γεράκια,γιατι πέταγαν προς τα δυτικά και ο ήλιος με τυφλωνε.Κρίμα γιατι έκαναν ωραίες φιγούρες.Καλο βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή