Επιμένει, προς το παρόν, η κακοκαιρία


Βαρομετρικό χαμηλό στη ΝΔ Πελοπόννησο κινείται αργά Α-ΒΑ και προκαλεί βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Πέμπτη (28/6), ο καιρός γενικά θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη Β-ΒΑ Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Πάντως, θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/6), ο καιρός γενικά θα είναι καλύτερος, αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι Δ-ΒΔ άνεμοι μόνο στα νότια πελάγη θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα επικρατήσει στη χώρα καλοκαιρινός καιρός.

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 και αργότερα 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ βελτίωση. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 24 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 22 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Προσοχή χρειάζεται στο μπάνιο και αμέσως μετά τη βροχή, ειδικά σε περιοχές με ρυάκια, ρέματα, υπόγειες διαβάσεις, διότι με τα νερά παρασύρονται στη θάλασσα διάφορες τοξικές ουσίες και χημικά. Παρεμπιπτόντως, μία κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βραζιλία ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα χαλαρώσει τις απαγορεύσεις για τα φυτοφάρμακα, παρά τις ενστάσεις περιβαλλοντολόγων, εισαγγελέων, σωμάτων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υγείας, ακόμα και του ΟΗΕ, όπως επισημαίνει ο Guardian. To νομοσχέδιο χρειάζεται πλέον να υπερψηφιστεί στα δύο κοινοβούλια και στη συνέχεια να κυρωθεί και από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Michael Temer για να γίνει νόμος. Οι εισηγητές του λένε ότι απελευθερώνει από τη γραφειοκρατία και εκσυγχρονίζει μία παρωχημένη νομοθεσία, αλλά οι επικριτές του το αποκαλούν "πακέτο δηλητήριο", που θα οδηγήσει στην αδιάκριτη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και ήδη 250 χιλιάδες έχουν υπογράψει σε διαδικτυακό ψήφισμα εναντίον του.

    "Τα οικονομικά συμφέροντα μπαίνουν πάνω από την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος" υποστηρίζει η καθηγήτρια Γεωγραφίας και ειδική στα φυτοφάρμακα Larissa Bombardi. Από τα 121 φυτοφάρμακα που επιτρέπονται στη Βραζιλία για την παραγωγή καφέ, τα 30 έχουν ήδη απαγορευτεί στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο ξεπερνάει την υπάρχουσα νομοθεσία, επιτρέποντας την προσωρινή χρήση φυτοφαρμάκων, αν η διαδικασία έγκρισής τους έχει πάρει ήδη δύο χρόνια και έχουν ανάψει το πράσινο φως τρία κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη). Ο υπουργός Γεωργίας μπορεί να εγκρίνει τα νέα προϊόντα, παρακάμπτοντας τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, κάνοντας τον ρόλο τους συμβουλευτικό και σταματώντας τις απαγορεύσεις από πόλεις και πολιτείες.

    "Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα σαν φάρμακα" προειδοποιεί η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Tereza Cristina Dias, προσθέτοντας ότι η προσωρινή χρήση τους ήταν δικαιολογημένη μόνο σε μία περίπτωση προστασίας των καλλιεργειών από παράσιτα. Πολλοί οργανισμοί και εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σε μία επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστήριξαν ότι η Βραζιλία έχει γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Η χώρα αφήνει τις ξένες εταιρίες να εκμεταλλεύονται το χαλαρό καθεστώς προστασίας, εξάγοντας επικίνδυνα φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στις δικές τους χώρες. Με βάση το τρέχον δίκαιο της Βραζιλίας, φυτοφάρμακα που έχουν καρκινογόνα και επικίνδυνα για την αναπαραγωγή συστατικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά με το νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύονται μόνο αν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένος κίνδυνος. Η Greenpeace επιτέθηκε στους βουλευτές που ενέκριναν ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, λέγοντας ότι τα τοξικά σκουπίδια έχουν απαγορευτεί παντού και πωλούνται στη Βραζιλία.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jun/26/toxic-garbage-will-be-sold-here-outcry-as-brazil-moves-to-loosen-pesticide-laws
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έντονα λοιπόν φαινόμενα σε πολλές περιοχές της επικράτειας όχι όμως παντού καθώς κ σε περιοχές όπου αναμένονταν ισχυρές βροχές κ καταιγίδες όπως η δυτική κ Κεντρική Στερεά αν εξαιρέσουμε τον πολύ μουντό κ ψυχρό για την εποχή καιρό το μόνο που έχει κάνει αυτό το διήμερο είναι από συνεχή ψιχάλα μέχρι βροχή ποτιστικής έντασης κ τίποτα παραπάνω ενώ άφαντη είναι μέχρι στιγμής κ η ηλεκτρική δραστηριότητα χώρίς να μπορώ να αιτιολογήσω το γεγονός.
    Έχω την εντύπωση όμως ότι από αύριο το μεσημέρι με την εξασθένηση των φαινομένων στην υπόλοιπη χώρα,το στροβολισμό της διαταραχής,τη θερμική αστάθεια κ την στροφή των ανέμων σε καθαρούς δυτικούς πια ότι μέχρι κ την Παρασκευή η υετική πίτα θα περάσει κ πάλι στα πιο δυτικά βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας(Ίσως κ το Σάββατο στα πιο ορεινά όμως πια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μέρος που για ακόμη μια φορά αντιστάθηκε σθεναρά ΚΑΙ σε αυτή την κακοκαιρία όπως και σε όλες τις άλλες ήταν τα Χανιά.Οχι μόνο είχαμε ήλιο και πολλή ζέστη είχαμε και ισχυρούς νοτιάδες το μεσημέρι και η θερμοκρασία στα βόρεια παραλία αγγγιξε τους 33 βαθμούς!!!!Αντιθετα στο τεθυμνο και στην ιερά πέτρα ακομη(!!!) έριξε καρέκλες.Εχω σηκώσει τα χέρια ψηλά.Φετος ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν μας ευνοεί.Δεν περίμενα να βραχούμε τώρα τον Ιούνιο προφανώς αλλά ο χειμώνας ήταν τραγικά ξηρός φέτος.Στο τέλος θα κάνουμε λιτανείες.Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι η Μάνδρα βούλιαξε ας ελπίσουμε ότι δεν έχουμε θυματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καπου εβρεξε στην Κρήτη, ας πουμε στο 10% της επιφανειας του νησιου επεσαν λιγα μμ ή κατι παραπανω οπου εκανε καταιγιδα, αλλα στο υπόλοιπο 90% οι θερμοί νοτιάδες όλη μερα εκαναν περισσότερο κακο και εδιωξαν την λιγοστη υγρασια του εδαφους και καταπονησαν τις ελιές. Το αρνητικό ειναι οτι τις επόμενες μέρες δεν θα υπάρξουν βροχές και οι νοτιάδες θα φυσούν και μέρα συνοδεια ηλιοφάνειας αλλα θα επιτελουν το εργο της αποξηρανσης του τοπου και νύχτα μεχρι την Παρασκευη. Αρα μπορουμε να πουμε οτι αυτή η κακοκαιρια πιο πολυ ζημιά εκανε ίσως παρά καλό στο νησί. Κριμα παντως γιατι τις προηγουμενες μερες επαναλαμβανόμενα τα μοντέλα εδιναν ενα σοβαρό σύστημα να την επηρεαζει απο ακρη σε ακρη με σοβαρα φαινόμενα, αλλα τα μοντέλα χθες τα μαζεψαν όλα σχεδόν και αφησαν το σχεδον τιποτα.
    Καλές βροχές σε όλους στο υπόλοιπο της κακοκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως πολύ σωστά περιέγραψε ο Φώτης και άλλοι φίλοι του μπλογκ,αλλού υπήρχαν έντονα φαινόμενα και αλλού ξερα,ετσι και στην περιοχή μου εκτός απο κάτι δεκάλεπτες μπορες από το ξημέρωμα έως και τις 8 το βράδυ δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο(Αφού κατέβηκα στα κτήματα και εκανα εργασίες).Μονο μουντος καιρός φθινοπωρινου τύπου και αρκετή ψύχρα.Απο τις 8 και μετά ξεκίνησε ποτιστικη βροχή και περίμενε το τέλος του αγωνα και την πρόκριση της Αργεντινής για να ξεκινήσει ισχυρή καταιγίδα με συνοδεία αστραποβροντων και δυνατών ανέμων.Η θερμοκρασία έπεσε και είναι στους 16 βαθμούς.Ευχομαι να μην κάνει ζημιές και φυσικά να βρέξει και σε περιοχές που Το έχουν πραγματικά ανάγκη Όπως στην Κρήτη.Υ.Γ:Αυτο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση σήμερα ήταν ότι παρόλο την ψύχρα και τον μουντό σκηνικό η ωρίμανση των σταφυλιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και υπάρχουν τσαμπιά που δεν βρίσκεις πρασινη ρώγα.Το μόνο που βρήκα μέσα στο αμπέλι μου και δεν τα έχω ξαναδεί,ήταν ένα ζευγάρι Πελαργών να τσιμπάνε τις ρωγες.Σιγουρα έχουν έρθει από τον βοιωτικο κηφισσο που θριβει από τέτοια πουλιά κάθε χρόνο, Αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση το μέγεθος τους.Ηταν τεράστιοι και πολυ πολυ όμορφοι.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην φθιωτιδα πάντως φύτρωσε ήδη νέο χορτάρι,τα δέντρα δεν έχουν χάσει το έντονο πράσινο χρωμα της άνοιξης και όπως ξανά έγραψα κάνοντας μια μαντεψια,ο Απρίλιος ήταν σαν Μάιος-ο Μάιος σαν Μάιος και ο Ιούνιος σαν Μάιος και βλέπουμε...Δύσκολες εποχές πάντως για βιολογική καλλιέργεια αμπελιών. Το ιώδιο και ο περονόσπορος . έχουν γίνει φίλοι μου. Ωραίες όμως και οι δρόσιες,άντε τώρα να ξανά νοιωσουμε ζεστές...καληνύχτα σε όλους
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ίδια παντελακι μου,τα ίδια παντελή μου,παλι βούλιαξε ή μανδρα,ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά;μήνες περάσανε ,δεν νομίζω να έγινε το παραμικρό απο την προηγούμενη θεομηνία,κ τώρα ζούνε οι κάτοικοι μία νέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλη την νύχτα οι μπόρες και τα αστραποβροντα έδιναν και έπαιρναν και ενώ κοιμηθήκαμε σε "βαθυ"φθινόπωρο με κουβέρτα,ξυπνήσαμε το πρωΐ και ήταν...Γενάρης,με πυκνή ομίχλη και ψιλόβροχο που κατά διάστημα τα γίνεται δυνατή βροχή και την θερμοκρασία στους 14.6.Στο δρόμο για το Σχηματάρι σε πολλά σημεία η ομίχλη"ακουμπουσε"την Εθνική οδό,εικόνα που δεν είδαμε καθόλου τον περασμένο χειμώνα και την βλέπουμε τέλη Ιουνίου!!Καλημερα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή