Ζέστη -κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη για κατακαλόκαιρο- και ενισχυμένοι βοριάδες


Η συνηθισμένη τη θερινή περίοδο διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, στην οποία διάταξη ως γνωστόν οφείλεται η επικράτηση βόρειων ανέμων στη χώρα μας, θα διατηρηθεί και το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (13-15/7). Επισημαίνεται ότι η ένταση των βοριάδων στα πελάγη θα φθάσει τα 6 και κατά τόπους στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η ζέστη θα είναι αισθητή κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου αναμένονται μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ως τους 37 βαθμούς (δυτικά, κεντρικά και νότια). Αναφορικά με το ενδεχόμενο βροχών, οι πιθανότητες είναι λίγες και αφορούν μόνο στις ορεινές περιοχές της Β-ΒΑ Ελλάδας. Το μόνο νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας θα είναι η μικρή εξασθένηση των βόρειων ανέμων σε όλα τα πελάγη. 
  
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Tο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπου 12 παιδιά και ο προπονητής τους είχαν εγκλωβιστεί για περίπου δύο εβδομάδες, θα μετατραπεί σε μουσείο, όπως μεταδίδει το BBC. Το μουσείο θα "δείχνει" πώς εξελίχθηκε επιχείρηση διάσωσής τους και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες στην Ταϊλάνδη. Παράλληλα, τουλάχιστον δύο εταιρίες θέλουν να γυρίσουν ταινία με αυτή την απίστευτη περιπέτεια. Όλοι οι διασωθέντες αναρρώνουν πλέον στο νοσοκομείο, ενώ ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τους δείχνει σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, αν και θα παραμείνουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα.

    Οι βατραχάνθρωποι του ναυτικού της Ταϊλάνδης έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης. Την Πέμπτη έτυχαν και αποθεωτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπανκόγκ. Η περιοχή που βρίσκεται το σπήλαιο είναι υποβαθμισμένη με περιορισμένες τουριστικές εγκαταστάσεις και θα γίνει μουσείο, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης. Ο πρωθυπουργός είπε, όμως, ότι χρειάζονται μέτρα προστασίας για τους τουρίστες μέσα και έξω από το σπήλαιο, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν το μουσείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, καθώς η Ταϊλάνδη πλήττεται από πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

    Η ιδέα να γυριστεί και ταινία είχε πέσει στο τραπέζι, πριν ακόμα βγουν από το σπήλαιο τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους. Ένας από τους συνιδρυτές μίας κινηματογραφικής εταιρίας είπε ότι η γυναίκα του μεγάλωσε μαζί με τον Saman Gunan, τον δύτη που έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση διάσωσης. Υπάρχουν δύο υποψήφιες κινηματογραφικές εταιρίες, όμως, και είναι άγνωστο ποια θα επιλεγεί, ενώ υπάρχει και ανησυχία μήπως υποτιμηθεί η συμβολή των Ταϊλανδών δυτών στη διάσωση, έναντι αυτών που ήρθαν από άλλες χώρες.

    Ωστόσο, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μία όμορφη ιστορία ανθρώπων που διασώζουν άλλους ανθρώπους και θα γίνει σεβαστή κάθε προσέγγιση σε αυτή. Η επικίνδυνη τριήμερη διάσωση των παιδιών που αναρρώνουν τώρα στο νοσοκομείο, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είχαν εγκλωβιστεί μαζί με τον προπονητή τους από τις 23 Ιουνίου, όταν πλημμύρισε το σπήλαιο από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους εντόπισαν Βρετανοί δύτες μετά από εννέα μέρες. Τελικά διασώθηκαν με τη συνδρομή δεκάδων δυτών και εκατοντάδων εθελοντών.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-44803386

    Μιας και επισύναψα, όμως, κείμενο από BBC, θυμάστε πριν μερικά χρόνια που έλεγαν ότι στόχος είναι να γίνει η ΕΡΤ, BBC; Ε, λοιπόν, τα κατάφερε αν κρίνουμε από την υποστήριξή της στην εθνική Αγγλίας. Βέβαια, αυτά που λένε στην ΕΡΤ, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο ραδιόφωνο, δεν θα τα έλεγαν όχι στο BBC, αλλά ούτε στη Sun και τη Mirror. To αποκορύφωμα ήταν σε μη αθλητική εκπομπή που ακούσαμε ότι οι Κροάτες έπαιζαν ξύλο. Ο Μάντζουκιτς, βέβαια, ήταν αυτός που παραλίγο να βγει νοκ άουτ με τραυματισμό από κλωτσιά (όχι εσκεμμένη, αλλά το αποτέλεσμα μετράει) του Άγγλου τερματοφύλακα Πίκφορντ. Στη συνέχεια ακούσαμε ότι ο Πέρισιτς έκανε επιθετικό φάουλ στο γκολ της ισοφάρισης και ότι ο διαιτητής ήταν παράγκα! Δηλαδή, δεν διαμαρτύρονται οι Άγγλοι - άλλωστε, αν ήθελε ο διαιτητής να τους αδικήσει θα έδινε ένα ψευτο-πέναλτι υπέρ της Κροατίας σε ένα τράβηγμα, παρόμοιο με αυτό στον Κέιν που πήρε ένα τέτοιο ψευτο-πέναλτι στο ματς με την Κολομβία - και διαμαρτύρεται η ΕΡΤ. Αυτό θα πει βασιλικότερος του βασιλέως. Anyway, που λένε και οι Άγγλοι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ στην Αθήνα τουλάχιστον (υποθέτω και σε μεγάλο μέρος της χώρας), κοντεύουμε στα μισά του καλοκαιριού και ζέστη δεν έχουμε καταλάβει. Και όταν λέω ζέστη εννοώ τις συνηθισμένες καταστάσεις των τελευταίων δέκα και βάλε χρόνων. Ούτε καύσωνα είχαμε μέχρι τώρα, ούτε παρατεταμένα θερμά διαστήματα. Και χάρη στην ψύχρα και τις βροχές που έκανε, τα σπίτια στην τσιμεντούπολη ακόμα δεν πρόλαβαν να πυρώσουν για τα καλά, το βάδισμα ακόμα και στο κέντρο της πόλης δεν είναι ανυπόφορο, τα κλιματιστικά έχουν δουλέψει πολύ λιγότερο από το σύνηθες για τέτοια εποχή. Και επειδή κάποιοι φίλοι στο μπλογκ με κατηγορούν οτι όλο γκρινιάζω, ε λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καιρικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Και μακάρι να συνεχίσει σ΄αυτό το μοτίβο.

    Και για να πάρουμε μιά ιδέα για το φετινό καλοκαίρι από πλευράς θερμοκρασιακής απόκλισης, ο παρακάτω χάρτης της Ευρώπης (περίπου το πρώτο μισό του καλοκαιριού):

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2.php

    Αρκετά ψυχρότερη του κανονικού η Ιβηρική χερσόνησος και η ΒΔ Αφρική, δροσερή η Ρωσία του μουντιάλ, "καμίνι" η κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Στη χώρα μας κανονικές ως λίγο ψυχρότερες οι μέσες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς στα Χανιά για κάποιο λόγο άμα συνεχιστεί έτσι οδεύουμε στον ΠΙΟ ΘΕΡΜΟ Ιούλιο όλων των εποχών ίσως σε ότι αφορά τις μέγιστες Του αεροδρομίου με 32-33 σχεδόν κάθε μέρα.Στο κεντρο η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη με υπερβολικά υψηλή υγρασία κατά το μεσημέρι δεν ξέρω τι να πω ...Αλλά χαίρομαι για την Αθήνα διότι είχε γελοία ζεστά καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια ας πάρει ένα διάλειμμα επιτέλους!

      Διαγραφή