Αν δεν κάνει τον Ιούλιο λίγη ζέστη, πότε θα κάνει;


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί βόρειους ανέμους στη χώρα εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η ζέστη θα είναι αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Στη Β. Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι θα κάνει λιγότερη ζέστη, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων το απόγευμα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (5-6/7), η εικόνα του καιρού στη χώρα δεν θα αλλάξει σημαντικά, αλλά το Σαββατοκύριακο (7-8/7) μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 4 βαθμούς.    
  
Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά Β 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά Β 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 36 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Πολλή ζέστη σήμερα και εμφανίστηκαν και οι πρώτες δύο ζαργάνες, κλασικό ψάρι του καλοκαιριού. Εθεάθη επίσης και μία μικρή μέδουσα, σίγουρα δεν ήταν πελαγία - η ροζ τσούχτρα που τσιμπάει. Ούτε κοτυλόριζα, που μοιάζει με τηγανητό αυγό, ούτε η μεγάλη διάφανη αουρέλια, δύο είδη που το δηλητήριό τους είναι ανώδυνο για τον άνθρωπο. Μάλλον επρόκειτο για μικρή χρυσαώρα ή, για κάποιο συγγενικό είδος της πελαγίας. Οι άλλοι λουόμενοι μου έλεγαν να τη βγάλω στη στεριά να ξεραθεί κάτω από τον καυτό ήλιο. Αλλά τη λυπήθηκα και την έβγαλα απλά μερικές φωτογραφίες, μαζί με μία γόπα και τα μελανούρια, τους κακαρέλους, τις σάλπες, τους κέφαλους, τις μουρμούρες, τις γλώσσες, τα μπαρμπούνια, τις καλόγριες και τα γαϊτανούρια. Άλλωστε, εμείς μπαίνουμε στο περιβάλλον τους, δεν χρειάζεται να τα αποδεκατίζουμε κιόλας.

    Έβλεπα και κάτι παιδιά που κυνηγούσαν μικρά καβούρια, ψαράκια και γαρίδες (το μικρόσωμο είδος γάμπαρη) στη δαντελένια ακρογιαλιά, με τους γονείς τους να τα ενθαρρύνουν. Και θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια που με έπαιρναν με τη βάρκα για ψάρεμα, αλλά πάντα λυπόμουν τα ψάρια και όταν οι μεγάλοι κοίταζαν αλλού, έπιανα όσα μπορούσα από το καλάθι και τα έριχνα πίσω στη θάλασσα. Κοιτάζοντας την ασημόχρωμη σιλουέτα τους, καθώς ξεθώριαζε στο απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζεστη ειχαμε και εχθες 35.2,αλλα και σημερα 34.8(λιγο πιο υποφερτη γιατι ειχε βορια 4-5μποφορ),και χαμηλη υγρασια,αλλα αυτος ο βοριας παραλιγο να αποβει μοιραιος,γιατι σε συνδυασμο με την εγκληματικη ενεργεια καποιου ΗΛΙΘΙΟΥ που του ηρθε να βαλει φωτια για να καψει καλαμιες κατω απο τετοιες συνθηκες,ξεκινησε ακριβως κατω απο τα αμπελια μου δυναμωσε αρκετα μπηκε σε ρεματιες και απο εκει σε μαζιες απο πουρναρια οδηγουνταν απο τον αερα κατευθειαν πανω στους ελαιωνες και στο πευκαδασος που περιββαλει το μισο και πλεον χωριο.Την ωρα αυτη ολοι γυρναμε απο τις δουλειες κσι ολοι σταματαγαν και βοηθουσαν μεχρι να ερθει η πυροσβεστικη που δεν αργησε και ξεκινησε πραγματικος αγωνας για να σωθουν ολες οι καλλιεργειες και προπαντος το δασος.Η μαχη φαινονταν να χανεται και ζητηθηκε η βοηθεια αεροσκαφων,αλλα οπως εχει πει και δασκαλος ο καιρος παντα παιζει μεγαλο ρολο.Εκει που κανεις δεν το περιμενε ο αερας γυρισε σε Ν-ΝΔ και και η φωτια στραφηκε προς τα καμμενα και ετσι εγινε πλεον πιο ευκολο το εργο των πυροσβεστων που μεσα σε δυο ωρες εθεσε υπο ελεχγο το μετωπο,ευτυχως με τις μικροτερες ζημιες.Εχουμε ξαναπει σε σχολια οτι η βλακεια δεν παλευεται με τιποτα.Ο Χρηστος Σιμουλης το ξερει καλυτερα απο ολους μας.Καλο απογευμα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο Θυμάρι πέταξε σήμερα κάποιος ένα αποτσίγαρο στον δρόμο. Έκαιγε ακόμα, αλλά ευτυχώς το είδα και το έσβησα, καθώς πήγαινα στην ανακύκλωση μία σακούλα με διάφορα πλαστικά, που είχαμε μαζέψει από τη θάλασσα και την ακρογιαλιά. Και να σκεφτεί κανείς ότι το Θυμάρι έχει κακή παράδοση με τις πυρκαγιές από τα τέλη της δεκαετίας του 80, αρχές 90, με αποκορύφωμα τη μεγάλη φωτιά του 2012, στις 16 Ιούνη, παραμονή των γενικών εκλογών (επαναληπτικές).

      Αλλά μιας και ο λόγος για εκλογές, στο Μεξικό ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador θα διεξάγει δημοψήφισμα σε τρία χρόνια για να αποφασίσει ο κόσμος αν θα ολοκληρώσει την εξαετή θητεία του, όπως μεταδίδει το Reuters."Eίναι μία δέσμευση που θα εκπληρώσω" δήλωσε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Azteca, εξηγώντας ότι "όπως με εξέλεξαν, έτσι θα έχουν την ευκαιρία να με απομακρύνουν, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα νικήσω, καθώς θα έχουν υπάρξει αποτελέσματα". Ο Lopez Obrador που σημείωσε μία ευρεία νίκη στις προεδρικές εκλογές την Κυριακή 1/7 και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2018, ανέφερε επίσης ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, κάτι που απαγορεύεται, άλλωστε, στο Μεξικό και για να έχει κάποιος δικαίωμα επανεκλογής χρειάζεται συνταγματική τροποποίηση.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης3 Ιουλίου 2018 στις 8:09 μ.μ.

      Γεια σου, Χριστόδουλε, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πράγματι, τέτοια εποχή απαγορεύεται κάθε χρήση πυρός σε ανοιχτούς χώρους εντός κι εκτός σχεδίου περιοχών. Ελπίζω τουλάχιστον η Πυροσβεστική Υπηρεσία τουλάχιστον να του σχημάτισε δικογραφία του ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΥ! Πιες τώρα το τσίπουρο της αισιοδοξίας...

      Διαγραφή
    3. Χρήστο, οι ποινές που επιβάλλονται για εμπρησμό από αμέλεια είναι γελοίες, το γνωρίζεις καλά. Αστείες ποινές φυλάκισης, συνήθως με αναστολή και όλες εξαγοράσιμες. Έτσι όμως κανένας χοντροκέφαλος δε συνετίζεται και κανένας υποψήφιος χοντροκέφαλος δεν παίρνει το μήνυμα.

      Διαγραφή
    4. Αν και είναι εγκληματικό να καις ξερόχορτα εν μέσω καλοκαιριού - νομίζω, άλλωστε, ότι απαγορεύεται από 1η Μαϊου ως 31 Οκτωβρίου - σωστές είναι οι ποινές με αναστολή για εμπρησμό εξ αμελείας. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας (π.χ. τροχαία δυστυχήματα, αν ο οδηγός δεν είναι, βέβαια, μεθυσμένος ή, δεν εγκαταλείψει το θύμα). Και είναι σωστές οι ποινές με αναστολή, διότι πρέπει να τιμωρούνται η πρόθεση και ο δόλος, όχι το λάθος. Από την άλλη, οι βαριές ποινές δεν συνεπάγονται και μείωση της παραβατικότητας - εγκληματικότητας. Όπως αποδεικνύεται και στις ΗΠΑ, που ισχύει σε πολλές πολιτείες η θανατική ποινή, αλλά γίνονται (και αναλογικά) οι περισσότερες δολοφονίες παγκοσμίως.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Δεν είμαι υπέρ της θανατικής ποινής, σε καμία περίπτωση. Το σωφρονιστικό σύστημα είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει εδώ. Η εγκληματική αμέλεια πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αντιμετωπίζεται αυστηρότερα. Το δάσος είναι, κατά τις σύγχρονες αντιλήψεις, ένα κοινωνικό αγαθό υψίστης σημασίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την ποινική νομοθεσία και τα δικαστήρια. Η ουσιαστική ατιμωρησία των εξ αμελείας εμπρηστών (όπως και όσων προκαλούν τροχαία ατυχήματα, μιά άλλη μεγάλη κοινωνική πληγή) οδηγεί σε ασυδοσία όλων των άλλων υποψήφιων δραστών.

      Διαγραφή
  3. Μέσες θερμοκρασίες του Ιουνίου 2018 σε 5 κλασικούς κλωβούς της ΕΜΥ. Σε παρένθεση οι αποκλίσεις σε σχέση με τις εξής περιόδους αναφοράς: 1955-1997, 1970-2000, 1980-2010. Οι μέσες μηνιαίες τιμές των 2 τελευταίων περιόδων αναφοράς δεν είναι οι επίσημες, παρόλα αυτά η αυξητική τους τάση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

    Μίκρα........ 25,3 C ( +0,9 / +0,7 / +0,4 )
    Λάρισα....... 25,4 C ( +0,4 / +0,1 / -0,3 )
    Κέρκυρα.... 25,3 C ( +1,4 / +1,3 / +0,8 )
    Ηράκλειο... 25,6 C ( +1,2 / +1,4 / +1,1 )
    Αλεξ/λη..... 24,9 C ( +1,8 / / )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχεροί εισασταν,κ εδώ μυτιληνη ειχαμε περισυ μία μεγάλη φωτιά,σε μας ήτανε καθαρός εμπρησμός γιατί είχαμε πολλές εστίες φωτιάς,ο θεος να βάλει το χέρι του φετος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν είναι από λάθος συμφωνώ και εγω να είναι πιο ελαστικες οι ποινες και με αναστολή,αλλα όταν πρόκειται για εμπρησμό και για την απέραντη ΗΛΙΘΙΌΤΗΤΑ οπως η χθεσινή που εν μέσω μεσημεριού και αέρα 5-6μποφορ να πας να κάψεις χόρτα,τότε φίλοι μου όχι μόνο θα συμφωνήσω με τον Λαμερα,αλλα για μένα πρέπει οι ποινές να είναι εξοντωτικές και χωρίς αναστολή.Καθησαν όλοι νύχτα οι πυροσβέστες να χτυπάνε καραουλι για έναν βλάκα.Και να πάψει πια αυτή η καραμέλα με το τσιγάρο.Προσωπικά έχω κάνει εκατοντάδες δοκιμές και δεν έχει πιάσει ποτέ φωτιά και μάλιστα σε καλαμιές.Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση καθώς έχω τονίσει την άποψη μου κ δε θέλω να βγάλω μίσος γιατί αν ξεκινήσω αυτό θα κάνω προς όλους αυτούς τούς επιτήδειους αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Χριστόδουλε καθώς από ένα απλό τσιγάρο κ μόνο θεωρώ απίθανο να πιάσει πυρκαγιά.Το έχω δοκιμάσει κ εγώ πολλές φορές για να δω αν ισχύει αυτή η καραμέλα κ νομίζω δε στέκει σαν δικαιολογία.

      Διαγραφή
    2. Πριν από τρία χρόνια στο Θυμάρι, πάντως, είχε πιάσει φωτιά από δυναμιτάκι (ένα μικρό) που πέταξαν πιτσιρικάδες σε ένα χωράφι περίπου μία ώρα πριν την Ανάσταση. Και δεν έκανε και ζέστη, εννοείται. Αν και τη σβήσαμε, ήρθε προληπτικά η πυροσβεστική, αλλά πριν προλάβει να ρίξει νερό, έφυγε για άλλη μεγαλύτερη φωτιά. Την άλλη μέρα, πηγαίνοντας μία βόλτα τα σκυλιά, είδα πάνω από 50 σαλιγκάρια καμένα στο σημείο. Το συμπέρασμα είναι ότι κυριολεκτικά από το τίποτα μπορεί να πιάσει φωτιά. Ακόμα και από σκουπίδια και γυαλιά πεταμένα στον αγρό, αν τα καίει όλη μέρα ο ήλιος. Και φυσικά είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά όσων πετάνε τα τσιγάρα από το αμάξι ενώ οδηγούν, γιατί εκτός των άλλων, ρυπαίνουν κιόλας. Είναι και άθλια η εικόνα στις παραλίες με τα αποτσίγαρα να κοντεύουν να ξεπεράσουν σε αριθμό τα βότσαλα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Δεν χρειάζεται να βγάλεις κανένα "μίσος" Φώτη. Η αντικοινωνική συμπεριφορά παντός είδους (από τα οικονομικά ως τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα και από την ενδοοικογενειακή βία ως τον εμπρησμό κοκ) πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από ένα ευνομούμενο κράτος, προληπτικά αλλά και κατασταλτικά. Τώρα, αν το σωφρονιστικό σύστημα, οι ποινές, οι φυλακές, αντί να σωφρονίζουν λειτουργούν συνήθως ως εκκολαπτήρια νέων εγκλημάτων, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που οι πολιτικοί το γνωρίζουν καλά αλλά σχεδόν πάντα κάνουν πως δεν το βλέπουν. Δυστυχώς!

      Διαγραφή