Μικρή αναβάθμιση της ισχύος και της διάρκειας του επικείμενου καύσωνα


Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και την εξασθένηση των ανέμων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Παράλληλα, στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη Β-ΒΔ Αφρική προς την περιοχή μας με συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι οι μέγιστες της θα φθάσουν το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) τους 37 και την Κυριακή (22/7) τους 39 βαθμούς. Τη Δευτέρα (23/7), συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 και ίσως τοπικά τους 42 βαθμούς. Κατά τα άλλα, όμβροι και καταιγίδες αναμένονται τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Από την Τρίτη (24/7) και ως τα τέλη της νέας εβδομάδας αναμένεται άστατος καιρός στη χώρα με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα βορειοανατολικά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 37 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 37 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 36 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

44 σχόλια:

  1. Αρκεί ο τροπικός καιρός, θέλουμε καλοκαίρι.
    Εκανε και τα μπουρίνια,και τις διημερες κακοκαιρίες και τις μπόρες και τους ανέμους και τα χαλάζια και τις πλημμύρες και όλα...
    Θέλουμε επιτέλους νηνεμία και κανονικές θερμοκρασίες και ήσυχες θάλασσες...δεν θέλουμε άλλο τροπικό καιρό είναι 20 ιουλίου!
    Κι εσύ.δάσκαλε μας λες από τρίτη και για όλη.την.βδομάδα παλι άστατο καιρό (προφανώς ο δασκαλος δεν ευθύνεται αλλά ως δίαυλος επικοινωνίας δέχεται φίλια πυρά).
    Ας είναι...μάλλον το φετινό καλοκαίρι τουλάχιστον για τη μισή Ελλάδα πήγε διακοπές...
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καύσωνας και ξηρασία «ψήνουν» την Ευρώπη -«Προσευχόμαστε να βρέξει»

      http://www.iefimerida.gr/news/432327/kaysonas-kai-xirasia-psinoyn-tin-eyropi-proseyhomaste-na-vrexei

      Αυτά να διαβάσεις και ίσως να αναθεωρήσεις το σχόλιό σου. Μιά χαρά είναι το ελληνικό καλοκαίρι φέτος. Οι άλλοι ψήνονται, καίγονται και παρακαλάνε για βροχή!

      Διαγραφή
    2. Επαναλαμβάνω πάλι πως το υποτιθέμενο τροπικό καλοκαίρι αφορά ένα το πολύ 10% ολόκληρης της χώρας και ΜΟΝΟ τα βόρεια.Απο ποτέ ολόκληρη η Ελλάδα μετακόμισε στα βόρεια και δη το καλοκαίρι;;;;;

      Διαγραφή
  2. Να στε καλά,υπομονη σε όλους,2/3 μέρες είναι θα περάσουνε,περισυ είχαμε καύσωνες διάρκειας,που πράγματι μας είχανε ταλαιπωρήσει αρκετά,καλο σαββατοκύριακο σε όλους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρεις μέρες είναι, ναι, θα περάσουνε και μετά πάμε πάλι για τις αγαπημένες μας αστάθειες! Και δε θέλω γκρίνιες παιδιά. Το νερό μετά την κάψα είναι καλοδεχούμενο από πολλές απόψεις. Τώρα, αν κάποιος πλήττεται επαγγελματικά, πχ ως αγρότης η ως εργαζόμενος στον τουρισμό κλπ, εκεί την καταλαβαίνω την γκρίνια. Αλλά μη μου πείτε οτι κάποιοι "χάνουν τις διακοπές τους". Διακοπές (όπως τις καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον) δεν είναι να μόνο να ξεροψήνεσαι στις παραλίες.

      Πριν από κάμποσα χρόνια βρέθηκα καλοκαίρι στη Ζαγορά Πηλίου. Κατεβαίναμε καθημερινά για μπάνιο στο Χορευτό. Ήτανε κάτι μέρες τότε, συνεχόμενες, που σταθερά γύρω στις 2 με 3 το απόγευμα έπιανε μπόρα και άδειαζαν οι παραλίες. Αλλά το είχαμε μάθει το χούι του καιρού, κατεβαίναμε νωρίς για μπάνιο και μετά ανεβαίναμε στη Ζαγορά, μέσα στη δροσιά, μέσα στη βλάστηση και στις μυρωδιές της βροχής. Τι πιο όμορφο και αναζωογονητικό για διακοπές; Ακόμα και για έναν μη καιρόφιλο.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάντως Γιώργο δεν γκρινιάζω γιατί ακόμα θυμάμαι τον Ιούλιο του 2012...
      Και συμφωνώ σε όλα τα παραπάνω. ☺

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ ότι οι βροχές είναι καλοδεχούμενες, ένα δροσερό διάλειμμα στο έτσι κι αλλιώς πάντα καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Αρκεί να μην έχουμε πλημμύρες και να μην κινδυνεύουν ζωές. Σήμερα, πάντως, δεν είχε πολλή ζέστη στη Σαλαμίνα, ίσως επειδή κατά διαστήματα τα σύννεφα έκρυβαν τον ήλιο. Σε δύο διαφορετικές παραλίες (Κολώνες - Περιστέρια) βρήκα και ανέσυρα ξεχασμένα δίχτυα στον βυθό. Ghost nets, όπως τα λέει, επειδή αν και παρατημένα συνεχίζουν να παγιδεύουν ψάρια, ο Πιερ Υβ Κουστώ, εγγονός του αξέχαστου και αξεπέραστου Ζακ Υβ. Στο μεγαλύτερο δίχτυ είχαν πιαστεί ζωντανά κοχύλια, ένας μικρός κάβουρας αράχνη, ένα σκουλήκι της φωτιάς και τα απελευθέρωσα πριν το πάω στα σκουπίδια. Και υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια δίχτυα και άλλος αλιευτικός εξοπλισμός που στοιχειώνουν σαν φαντάσματα τους βυθούς.

      Αλλά από τη μάστιγα των βυθών μας, ας περάσουμε σε μία από τις μάστιγες των καιρών μας, καθώς ο επικίνδυνος εφησυχασμός για το AIDS, μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ασθένειας, όπως προειδοποιεί το BBC. Η στασιμότητα στη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του AIDS, καθιστά πλέον αδύνατη την εξάλειψη της πανδημίας μέχρι το 2030, όπως ήταν ο στόχος του ΟΗΕ και χρειάζονται επείγουσες αλλαγές για να ελεγχθεί η ασθένεια. Περίπου 37 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν AIDS, ενώ καταγράφονται περίπου 1,8 εκ. νέα κρούσματα ετησίως. Και μπορεί να έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά απέχουν από τον στόχο που είναι να περιοριστούν στις 500 χιλιάδες οι νέες μολύνσεις μέχρι το 2020. Ο ιός του AIDS παραμένει σε έξαρση μεταξύ των περιθωριοποιημένων ομάδων, νέων ανθρώπων και κυρίως γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε θεραπεία.

      Η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του ιού δεν αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και παραμένει στα 14,7 δισ. στερλίνες, 5,4 δισ. στερλίνες μείον από το απαιτούμενο ποσό, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Έτσι, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, αλλά η μελλοντική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από το αν θα υπάρξει ανταπόκριση, αλλά και από το αν θα συνδυαστεί η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του ιού με την παράλληλη αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα στην Ινδία, οι έλεγχοι και οι θεραπείες για το AIDS, συνδυάζονται με αυτές για τη σύφιλη σε εργαζόμενες γυναίκες στη βιομηχανία του σεξ και ομοφυλόφιλους, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τα νέα κρούσματα AIDS κατά 7% σε εθνικό επίπεδο από το 2018 ως το 2028. Είναι, λοιπόν, σημαντικό τα συστήματα υγείας να μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες ταυτόχρονα.
      https://www.bbc.com/news/health-44884593
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με τους παραπάνω Γιώργο κ Μιχάλη ότι φέτος μας πάει μια χαρά το καλοκαιράκι με τις δροσιές κ τις αστάθειες κ όποιος ξεχνά καλοκαίρια όπως το περσινό η του 2012 η του 2007 με τούς παρατεταμεμένους καύσωνες κ τις ανομβρίες θα είναι κατά την ταπεινή μου άποψη αχάριστος να μην ικανοποιείται με τη φετινή έκβαση του καλοκαιριού.Όσο για τα μπάνια ίσα ίσα που γίνονται ευχάριστα με αυτές τις συνθήκες κ σας το λέω εγώ που έχω μανία με την παραλία κ το κολύμπι όλο το καλοκαίρι.
      Απλά όπως είπε κ ο Γιώργος πας πάντα πρωινές ώρες πριν το μεσημέρι απολαμβάνεις κ ήλιο κ δροσιά κ μετά πέφτεις για έναν ωραίο μεσημεριανό ύπνο συνοδεία δροσιάς κ καταιγίδας.Τι το καλύτερο!!!!

      Διαγραφή
  3. Αλλα μας λεγατε κ.Ζιακοπουλε οταν εισασταν στην ΕΜΥ και μετα για τον ορισμο του καυσωνα. Ο φιλος σας ο κ.Κολυδας εγραψε στο Βημα οτι δεν ειναι καυσωνας αυτο που αναμενουμε γιατι θα ειναι 1.5 ημερας και οι θερμοκρασιες δεν θα ειναι στο ευρος 26-39 παντου
    Χθες γραφατε σφιγηουν οι ζεστες σε πολυ ωραια τιτλο σημερα για καυσωνα. Καυσωνας 1.5 ημερας και επιλεκτικα ανα περιοχες;
    Μερικες φορες αυτοαναιρεισθε οι μετεωρολογοι.
    Νικ. Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Όσοι έχουν διαβάσει προσεκτικά τα άρθρα και τα σχόλια που αναρτώνται σε αυτό το μπλογκ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αριθμητική πρόγνωση του καιρού είναι προσεγγιστική διαδικασία. Έτσι, τα καθημερινά αποτελέσματα των μοντέλων συχνά παρουσιάζουν μεταβολές, οι οποίες περιορίζονται όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα της πρόγνωσης. Οι διαδοχικοί τίλοι των προγνώσεών μου: "Ενδείξεις για ήπιο καύσωνα το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα", "Σφίγγουν οι ζέστες, αλλά ευτυχώς όχι για πολύ" και "Μικρή αναβάθμιση της ισχύος καιτης διάρκειας του επικείμενου καύσωνα" είναι ένα παράδειγμα της διαδικασίας που προανέφερα.
      2. Ο ορισμός του "επεισοδίου καύσωνα" (τρεις διαδοχικές ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 36.6 βαθμών) που επελέγη από την ταπεινότητά μου εξυπηρετεί τη μελέτη του φαινομένου από συνοπτικής πλευράς (μεγάλης κλίμακας κυκλοφορία) και δεν αναιρεί τον ορισμό μιας ημέρας ως "ημέρας καύσωνα" που έχουν προτείνει κατά καιρούς οι μετεωρολόγοι με διάφορα θερμοκρασιακά κριτήρια.
      3. Συχνά στη μετεωρολογία γίνονται ανούσιες συζητήσεις για το εάν μια ημέρα είναι ή δεν είναι ημέρα καύσωνα, ημέρα αλκυονίδα κ.λπ. Οι διαφορέτικές απόψεις προέρχονται από τους διαφορετικούς ορισμούς που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει η κοινή αίσθηση που παραμερίζει τα "ψειρίσματα" των ορισμών και μπαίνει στην ουσία. Σε αυτά τα πλαίσια, πιστεύω ότι αυτο που έρχεται είναι καύσωνας.

      Διαγραφή
    2. Θα σου πει μάλλον οτι υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για τον καύσωνα. Άλλωστε, το θέμα δεν είναι πώς θα τον ονομάσουμε, το θέμα είναι να τον ξεφορτωθούμε μιά ώρα αρχύτερα.

      Διαγραφή
    3. Τα δυο τελευταία καλοκαίρια ειχαμε ασχοληθεί αρκετα με τον ορισμό του καύσωνα οχι αλλο φτάνει.

      Διαγραφή
  4. Ενδεικτικά, οι μέσες θερμοκρασίες (°C) για την περίοδο 01/07-19/07 του φετινού Ιουλίου, σε οκτώ κλασικούς κλωβούς της ΕΜΥ. Στην παρένθεση οι μέσες μηνιαίες τιμές του Ιουλίου για τον κάθε σταθμό (από τη σελίδα της ΕΜΥ).

    Μίκρα ...........28,2 (26,6)
    Λάρισα ..........27,2 (28,2)
    Αλεξ/πολη ...27,4 (25,8)
    Κέρκυρα .......27,4 (26,4)
    Ιωάννινα .......25,2 (24,8)
    Ηράκλειο .....27,8 (26,1)
    Σούδα ...........28,2 (26,5)
    Ρόδος ...........28,5 (26,9)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τιμές για τη Λάρισα είναι φυσικά αντίστροφα...
      Λάρισα ..........28,2 (27,2)

      Για το επικείμενο θερμό διάστημα (δεν έχει σημασία πως το ονομάζουμε), λίγη υπομονή, θα περάσει σχετικά γρήγορα.

      Διαγραφή
    2. Πολύ Χρήσιμα τα στοιχεία που μας δίνει ο φίλος Μιχάλης αλλά δεν τα θεωρώ κ τόσο αντιπροσωπευτικά για την θερμοκρασιακή απόκλιση το μήνα Ιούλιο καθώς σίγουρα τα δεδομένα που μας δίνουν οι παγκόσμιοι μετεωρολογικοί κλιματικοί χάρτες βγάζουν το συμπέρασμα ότι ο Ιούλιος σε γενικές γραμμές κυλά στη χώρα ήπια θερμοκρασιακά κ στο Βδυτικο κυρίως κομμάτι της χώρας μάλλον ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει ζέστη!
      Σίγουρα το επικείμενο κύμα μίνι καύσωνα θα περάσει γρήγορα(συνεχίζω κ πιστεύω όμως ότι αυτός θα είναι επιλεκτικός καθώς η ΔΒΔυτική ηπειρωτική κ προπάντων παραθαλάσσια γωνιά της χώρας δε θα υπερβεί τους 35-36 άντε τοπικά την Κυριακή τους 37β με πτώση από τη Δευτέρα το μεσημέρι).
      Τέλος όλα δείχνουν ότι αυτές οι δροσερές αέριες μάζες μαζί με την αστάθεια που θα μας συνοδεύουν μέχρι το τέλος του μήνα θα επιτρέψουν στα κλιματικά μοντέλα να μας βγάλουν κ τον Ιούλιο με πιο γαλάζιες αποχρώσεις σε αντίθεση με τη Βόρεια Ευρώπη όπου η ασυνήθιστη ζέστη κ ανομβρία φαίνεται να συνεχίζει.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχως ο σταθμός της σουδας στα Χανιά πάει για ΡΕΚΟΡ Ιουλίου τουλάχιστον.Προσωπικα δεν θυαμαμαι ΤΟΣΟ ζεστό καλοκαίρι ούτε καν τον μακρινό τρομακτικό Ιούλιο του 2000 με τους διαδοχικούς καύσωνες και τους κ αυτούς νοτιάδες είχε και εκείνος τα διαλείμματα του.Φετος το καλοκαίρι μας καίει ανελέητα και η ξηρασία είναι αλύπητη...

      Διαγραφή
  5. Παντως σημερα Τριπολη ισχυρη μπορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστος Σιμούλης20 Ιουλίου 2018 στις 9:25 μ.μ.

    Μέσα σ' όλα αυτά η Βωβούσα Ιωαννίνων επιμένει σε μονοψήφιες ελάχιστες. Πώς θα γίνουν τα φασόλια και τα σταφύλια εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλα όσα έχει κάνει η Ήπειρος φέτος, από το χειμώνα ίσαμε σήμερα, νομίζω πως δικαιούται την καιρική της ...απόσχιση (καιρική, μην παρεξηγηθώ!) από την μητέρα - Ελλάδα. Είναι "άλλος κόσμος" η Ήπειρος φέτος.

      Διαγραφή
    2. Μιας που αναφερες την Βωβουσα σήμερα εκμεταλλευόμενος τη διήμερη άδεια που είχα,πηγαίνοντας στο Μέτσοβο έχοντας ανοιχτά τα παράθυρα του αυτοκ.έμπαινε δροσερός αέρας μέχρι λίγο πρίν την Παναγία με εναλλαγές ήλιου κ συννεφιας.Και επειδή πήγα απο Κατάρα εκεί πάνω γύρω στις 11πρωΐ άλλος αέρας στην κυριολεξία.Κρυος αέρας με χτύπαγε αναγκάστηκα σήκωσα το τζάμι του οδηγού καθώς και ο ήλιος κρύφτηκε τελείως και ο Μαΐστρος αναλόγως τις στροφές είχε δυνατά ξεσπάσματα.Στο Μέτσοβο κάτω απόλυτη δροσιά σε συνδυασμό με την μολύβι,μωβ συννεφιά ήταν το κάτι άλλο.Και εκεί που έλεγα να πιώ κρύο καφέ,ήπια Ελληνικό διπλό καφέ πού μ'αρέσει και το ευχαριστήθηκα.Στο γυρισμό γύρο στις 6 απόγευμα απο την Τριγωνα και προς τα κάτω μου φενονταν ίδια ζέστη ητε στην Τριγωνα,ητε Καλαμπάκα,ητε Τρίκαλα.Καλά όταν πλησιαζα Καλαμπάκα μετάνιωσα που έφυγα απο πάνω νωρίς.Με αποζημίωσε όμως καθώς η συννεφιά της Πίνδου εξαπλώθηκε κάτω στον κάμπο με συνοδεία ενός ΒΑκου ανέμου που τώρα όμως κόπασε,αλλά ήδη έχει δροσίσει καθώς κάθομαι έξω τώρα.Τώρα απο αύριο υπομονή!

      Διαγραφή
  7. Μικρα αποκλειεται να εχει 28,2, οταν η Καλαμαρια που ειναι πιο θερμή δίνει 26,6....όσο είναι η κλιματική τιμή στη Μίκρα για τον Ιουλιο....
    Στο Τατοι πχ για Αθηνα δίνει 25,9 με κλιματική τιμη 26,9.....1οC κάτω απο τα κανονικα΄....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τα δεδομένα που δημοσιεύει η Μίκρα, έχει πράγματι τόσο (ίσως με ±0,2 C).

    Για το Τατόι (WMO 16715), και για το 20ήμερο, η ΕΜΥ υπολογίζει 27,9 με μέση Ιουλίου 26,9.

    Πάντως, είναι κανόνας ότι, δεν συγκρίνουμε διαφορετικού είδους σταθμούς (ασχέτως αν βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές), όπως επίσης και μέσες τιμές (πχ κλιματικές ή άλλες) οι οποίες υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικές περιόδους αναφοράς ανά σταθμό. Με άλλα λόγια, συγκρίνουμε τον κάθε σταθμό με τον "παλιό εαυτό του" :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα καλοκαιρια ηταν ωραια οταν ειμασταν παιδια και καθομασταν ανεμελοι 3μηνες.Τωρα που βρισκομαστε ολη την μερα μεσα σε ενα φορτηγο απο το πρωι εως το βραδυ λυπαμαι αλλα το καλοκαιρι δεν ειναι πλεον αγαπημενη εποχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω δει ακόμη θάλασσα. Ψηνομαι μίσος στην πόλη και μίσος στα χωράφια. Στο χωριό δεν ψηνομαι,έχω παπλωματάκι ακόμα.Από την θέση αυτή το φετινό καλοκαίρι είναι από τα καλύτερα, η ζέστη είναι υποφερτή και τα βραδιά κοιμόμαστε άνετα. Κατα διαστήματα έρχεται και η βροχή που τόσο μου αρέσει,πιο πολύ το χιόνι βέβαια.
    Από την άλλη έχω πληρώσει λίγες χιλιάδες ευρώ για την καλλιέργεια μου,η οποία έχει ήδη υποβαθμιστεί αρκετά,ποιοτικά και ποσοτικά. Ο καύσωνας που έρχεται και η αστάθεια που ακολουθεί θα δώσουν την χαριστική βολή. Ότι μπορούσα έκανα.Μισώ και αγαπώ αυτό το καλοκαίρι ταυτόχρονα. Και μάλλον ήρθε η ώρα να πάρω την οικογένεια και πάω στην θάλασσα. Ας βρέχει. Από όσες βουτιές έχω κάνει,αυτές την ώρα της βροχής είναι που θυμάμαι περισσότερο...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόλις βγήκα από την θάλασσα στο αγαπημένο μου Στέκι λίγο έξω από τον Άγιο.κωνσταντίνο και μέχρι να πιω ένα καφέ και να ετοιμαστεί η οικογένεια να φύγουμε έριξε μια γρήγορη ματιά στα σχόλια σας(ξεπετα οπως είχε πει και ο Λοβέρδος;).Ο χρόνος μου είναι πολύ λιγος και είναι συνεχώς στον δρόμο και μάλλον τα χιλιόμετρα θα ξεπεράσουν τα 6.000.Γιωργο δεν κάνουν τέτοια λάθη να κατεβαίνουν νωρίς από το βουνό.Εγω τις 1:30 ήμουνα Αργιθεα και στις 4:40εμπαινα στο χωριό μου.Ενοιωσα όλα όσα είπες.Απο όσα διάβασα θα σταματήσω σε αυτά που έγραψε ο φίλος Δημήτρης.ρ.καθως πραγματικά στεναχωρήθηκα γιατί τον καταλαβαίνω απόλυτα.Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω αλλα αυτά που θέλω να γράψω όχι μόνο για σένα Φίλε,αλλα και για τα δούμε και οι υπόλοιποι,με τον...ρυθμο που γράφω θέλω χαλαρά μια...εβδομάδα!!Θα πω μόνο αυτό:Ποτε δεν κάνουμε όσα μπορούμε,αλλα μόνο όσα πραλαβαινουμε.Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.Σου θυμίζω τους "απλούς"αλλα ΚΟΡΥΦΑΊΟΥΣ στίχους του ποιητή:ΦΘΑΣΕ ΕΚΕΊ ΌΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊΣ(ΚΑΖΑΝΤΖΆΚΗΣ).Χρησιμοποιησε το αυτό στην καλλιέργεια του αμπελιού και μαζί με την ΔΙΚΉ ΣΟΥ διάθεση θα διαπιστώσεις πράγματα και θαύματα.Θυληκο είναι φίλε,αφουγκρασου το,μίλησε του,χάιδεψε το,νοιωσε το για να σε νοιώσει,έλα σε "επαφή"μαζί του,(δες σε συνάρτηση με τον καιρό και το έδαφος της περιοχής σου τι πρέπει να κάνεις και άσε στην άκρη τους γεωπόνους,οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουν από αμπέλια)και όλα θα γίνουν απλά οσο δεν φανταζεσαι.Πριν φύγω το πρωί πέρασα και τα είδα,(το ίδιο και εχθες)ξέρουν ότι θα λείψω και θα τα ξαναδώ Αύριο.Θα με"περιμενουν".Ξέρω ότι αυτά που λέω φαίνονται τρελά.Η ποιότητα όμως και ζυγαριά "λενε"αλλα.Πεσμου φίλε έναν γεωπόνο που έχει διαβάσει ΘΕΟΓΟΝΊΑ ΗΣΙΌΔΟΥ.Εγω δεν ξέρω κανέναν.Πως Θα καλλιεργήσεις αμπέλι χωρίς να διαβάσεις ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ;!! (Θα επανέλθω με την πρώτη ευκαιρία).Γιώργο Λαμερα σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου,με την πρώτη ευκαιρία θα το προσπαθήσω.(Ευχαριστώ και την κόρη μου,που μου εγραψε όλα αυτά και έτσι δεν θα αργήσουμε και χάσουμε και τα βαφτίσια...!ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιγραμματικά:
      -Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει μ’ ένα βήμα (Λάο Τσε).
      -Υπάρχουν γεωπόνοι που μιλούν με τα δέντρα και τα φυτά, όπως υπάρχουν και μετεωρολόγοι που αφουγκράζονται τον αέρα, παρατηρούν τα σύννεφα και είναι μόνιμα ερωτευμένοι με τη βροχή, την καταιγίδα ή το χιόνι.
      -Πόσο τραγικό φαίνεται το γεγονός, που συνέβαινε κυρίως παλαιότερα, παραγωγοί εσπεριδοειδών να παρακαλούν να παγώσει η σοδειά τους, για να πάρουν την αποζημίωσή τους, σχεδόν χωρίς να πατήσουν το πόδι τους στα κτήματά τους;
      -Όταν το 1933 ο Αϊνστάιν εγκατέλειψε τη χιτλερική Γερμανία για να πάει στην Αμερική, πήρε μαζί του μόνο δύο βιβλία: ένα του Ντοστογιέφσκι και τη Θεογονία του Ησιόδου.

      Διαγραφή
    2. Ο ΕΛΓΑ συνέβαλε και αυτος για να φτασει το χρέος της χώρας τα 300 δις. γι αυτό και οι παραγωγοί ευχόταν να παγώσουν τα πορτοκάλια, μανταρίνια,λεμόνια κ.τ.λ.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με αυτά που λες. Φταίει ο καιρός σίγουρα. Ίσως όμως φταίει και το γεγονός ότι ένα μέρος από την αγάπη που τους έδινα, πήγε στην κόρη μου. Βασικά, το παιδί μου είναι το παν. Ίσως δηλώνουν παράπονο. Δεν σε ειρωνεύομαι, καταλαβαίνω τι λες. Το αμπέλι με έμαθε να φροντίζω τους ανθρώπους..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  12. Να ΑΓΙΑΣΕΙ ο τίτλος μικρή ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΑΡΚΕΙΑ!!! επειδή φέτος το έχει παρακάνει με τις αστάθειες συνεφιές και καταιγίδες απο μάιο μεχρι ολο τον ιούνιο και επρεπε να μπεί ο ιούλιος για να καταλάβουμε έστω λίγο τονίζω λίγο προς κανονικό καλοκαίρι το διήμερο κυριακής δευτέρας θα πρέπει να μας συνοδευει εως τα τέλη αυγούστου μόνο τότε θα ξεχρεώσει ο καιρός για την μεχρι τώρα καιρική ανωμαλία δε κοντά να περάσει 2-3 μέρες καθε τόσο και λιγάκι συνεφιές χθές προχθές πως το λέτε αυτο συνεφόκαμα φετος ο ιούλιος και ο ιούνιος εχει γραψει ρεκόρ μειωμένης ηλιοφανειας τώρα λοιπόν για να ρεφάρει ο καιρός ουτε συνεφιά και ούτε σταγόνα πανελλαδικά εως την φθινωπορινή ισημερία να το πάει πάνω απο 36ο αν είχα τον καιρο κατα παραγγελία θα τον έφτιαχνα ως ακολούθως απο σεπτέβρη ξεκινάω 33-38ο και 3 ημέρες βροχή τον οκτόβρη ιδανικό θα ηταν να μην πέσει όλο το μήνα 27-30 μεγιστες και 4 ημέρες βροχής το νοέβρη ολόκληρο θερμοκρασίες 24-26ο και 10 μέρες βροχής ολόκληρο το δεκέβρη 20-23ο και 10 ημέρες βροχής εκ των οποίον οι 3 χιονιού <>ιανουάριος όλόκληρος με 18-20ο 13 ημέρες βροχής ο φεβρουάριος 22-24ο και 13 ημέρες βροχής ο μάρτιος 25-28ο και 12 ημέρες βροχής ο απρίλιος 28-32ο και 8ημέρεςβροχής ο μάιος 30-35ο και 5ημέρεςβροχής ο ιούνιος 33-38ο και 2ημέρες βροχής ο ιούλιος 36-40ο(41)και 1 ημέρα βροχης ο αυγουστος 36-40ο και 1 ημέρα βροχής μεταξύ αστείου και σοβαρού κάπως έτσι θα τον διαμόρφωνα το κρύο δεν το αντέχω σόρι όλος ο κόσμος θα είχε τρελαθεί με τέτειο καιρό και εγώ θα έκανα πάρτυ ασε που δεν θα έχουμε αναγκη και για πετρέλαιο θέρμανσης θά ήταν οικονομικότατος καιρός μεσα στην κρίση πολύ περιτό έξοδο γιά όλους σχεδόν αυτό ισως θα γίνει στη στηγμή της αποκάλυψης χαριτολωγόντας (συντέλειας κόσμου) συμβούνε τέτεια πράγματα και αυτή η ανωμαλία του καιρού που βιώνουμε φέτος απο μάη μήνα ισως είναι σημεία των καιρών καλό καυτό σ/κ/δ μάλον κ/δ με 39-41ο ισως δούμε τοπικό 43άρι θεσσαλικός κάμπος Υ.Γ ο αγανακτησμένος απο το ανύπαρκτο φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα στην ξαπλώστρα ξαπλωμένος να σε χτυπάει ξηρός λίβας ειναι μαγική αισθηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει,αν θα κάνει 43β στον Θεσσαλικό κάμπο αύριο ή μεθαύριο,θα σου αναψω ένα κερακι στην Αγία Παρασκευή που γιορτάζει μεσοβδομαδα,για να σ'ευχαριστήσω.Τι άλλο να πω!Φίλε Καρδίτσα εσύ τι λες?

      Διαγραφή
  13. "Πολύ Χρήσιμα τα στοιχεία που μας δίνει ο φίλος Μιχάλης αλλά δεν τα θεωρώ κ τόσο αντιπροσωπευτικά για την θερμοκρασιακή απόκλιση το μήνα Ιούλιο καθώς σίγουρα τα δεδομένα που μας δίνουν οι παγκόσμιοι μετεωρολογικοί κλιματικοί χάρτες βγάζουν το συμπέρασμα ότι ο Ιούλιος σε γενικές γραμμές κυλά στη χώρα ήπια θερμοκρασιακά κ στο Βδυτικο κυρίως κομμάτι της χώρας μάλλον ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει ζέστη!
    ..."

    Καλησπέρα Φώτη και σε όλους. Γράφω την απάντηση-διευκρίνιση εδώ ώστε να τη δουν περισσότεροι φίλοι.

    Να πω πρώτα ότι, κανονικά δεν πρέπει να συγκρίνουμε μέσες μηνιαίες τιμές (κλιματικές) με μέσες τιμές διαστημάτων μικρότερων του μήνα (πχ πρώτο δεκαήμερο). Ο λόγος που πολλές φορές το κάνουμε, μη έχοντας στη διάθεσή μας τις κλιματικές τιμές αυτών των μικρότερων διαστημάτων, είναι για να έχουμε τουλάχιστον μια εικόνα για το που βρίσκεται η μέση τιμή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με βάση την προοπτική του καιρού να κάνουμε εκτίμηση για την τελική τιμή.

    Το διαφορετικό συμπέρασμα που αναφέρεις ότι προκύπτει από τους παγκόσμιους μετεωρολογικούς χάρτες, ίσως να οφείλεται στον υπολογισμό των αποκλίσεων τους από αντίστοιχα διαστήματα (π.χ. πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου 2018 σε σχέση με την κλιματική τιμή του πρώτου δεκαπενθήμερου). Αυτό, και σε συνδυασμό με τη χρήση διαφορετικών περιόδων αναφοράς, δηλαδή κλιματικών τιμών νεότερων (σε σχέση με αυτές που είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ), οι οποίες λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης είναι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, ίσως έχει ως συνέπεια οι αποκλίσεις να είναι μικρότερες.

    Ίσως να οφείλεται και σε άλλους λόγους, όπως στην χρήση δεδομένων από άλλες πηγές ή δίκτυα σταθμών κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν ισχύουν ολα αυτα που λες Μιχάλη, τότε βρισκόμαστε εμπρός σε μια αναξιόπιστη κατάσταση σταθμών και μετρήσεων!
    πραγματικά αποκλείεται να υπάρχουν αυτές οι μετρήσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από πουθενά.
    Αρα έχουμε ή μια επί σκοπού κατάσταση ή μια εντελώς λανθασμένη διαδικασία, προιόν της γενικής κατάπτωσης πολλών φορέων του δημοσίου!
    27,9 για Τατόι δεν παίζει ούτε με σταθμό δίπλα στην υψικάμινο, μην τρελαθούμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μετρήσεις αυτές θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το γεγονός ότι η ΕΜΥ χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο υπολογισμού των μέσων ημερήσιων τιμών σε σχέση με τις μεθόδους άλλων φορέων.

      Δεν γνωριζω άλλα δεδομένα και την περιοχή για να έχω και άλλη άποψη. Επίσης δεν έχω στοιχεία για να υποστηρίξω αυτά που αναφέρεις για τη λειτουργία του δημοσίου...

      Διαγραφή
  15. Σαν σήμερα: Καύσωνας 1987: Το «κύμα» ζέστης που σκότωσε χιλιάδες

    "...Οι επίσημες πληροφορίες της εποχής αναφέρονταν συνολικά σε 1.300 θύματα, κάτι που μας δημιουργεί τη… βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Οι αναφορές σε βιβλία επιστημόνων της εποχής φτάνουν μέχρι και τα 3.000 θύματα της λάβρας που «έκαψε» τη χώρα.

    Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια καταστροφή. Αναμενόμενο! Ο θάνατος κάλυψε τα πάντα. Οι νεκροί στοιβάζονταν παντού. Σε τρένα, στρατόπεδα, νεκροτομεία και τα κοιμητήρια γέμισαν ασφυκτικά."

    https://www.eleftherostypos.gr/istories/267393-kayswnas-1987-to-kyma-zestis-pou-epnikse-xiliades-athwous-eikones-vinteo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Λαμερα,τωρα μπήκα κ διάβασα,το άρθρο για τον φονικό καύσωνα του 87,πραγματι πονάει ή ψυχή σου με κάτι τέτοια γεγονότα,παντως πιστεύω ότι αν γινότανε στις μέρες μας θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα είχαμε λιγότερα θύματα. Από τον καύσωνα του 1987 άρχισε η αθρόα εγκατάσταση κλιματιστικών σε σπίτια και δημόσιους χώρους. Μπορεί να τα κατηγορούμε, την κατάχρησή τους δηλαδή (και πρώτος εγώ), όμως σε ακραίες συνθήκες σώζουν ζωές. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν το 2007 η το 2012 στα μεγάλα αστικά κέντρα αν δεν υπήρχε ο κλιματισμός.

      Διαγραφή
  17. Ωραίο το ξύπνημα στην Πορταριά με δροσιά και θέα όλου του Παγασητικού.Παιρνοντας το πρωινό μέχρι να ετοιμαστεί η οικογένεια να φύγουμε για μια εξόρμηση στις παραλίες της Μαγνησίας απο την μεριά του Αιγαίου καθώς η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια.Εριξα μια γρήγορη ματιά στα σχόλια σας.Σωστα τα λέει ο Δημήτρης για τον ΕΛΓΑ που συνέβαλε και αυτός για να φθάσουμε έως εδώ,οπως και για να "δημιουργησει"1-2 γενεές τεμπέληδων και να αλλάξει η νοοτροπία των περισσότερων για να παρακαλάνε οπως είπε και ο δάσκαλος να χαλασουν οι παραγωγές αρκεί να πέσουν οι αποζημιώσεις και φυσικα οι επιδοτήσεις.Η παροιμία όμως είναι σαφεστατη:Ανεμωμαζωματα,διαβολοσκορπισματα.Απο ολα αυτά φίλοι μου δεν έμεινε τίποτα,μόνο χρέη.Οπως τα δώσανε τα πήραμε πίσω και με πανωτόκια.Μην τα ζηλευεται αυτά.Εγω δεν τα ακούμπησα ποτέ μου οπως το ίδιο έκανα και με τα ασκοπα δάνεια που ήταν και αυτά μια μεγάλη λαίλαπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συνεχίζω μιας και πάτησα λάθος και δημόσιευσα μισό το σχόλιο.Μονο λοιπόν ότι γίνεται με την δουλειά και τον ιδρώτα έχει αξία και αυτό μένει στο τέλος.Δασκαλε σίγουρα έχεις δει και εσύ Όπως και άλλοι φίλοι,ανθρώπους να μιλάμε με φυτά και ζώα και μάλιστα μερικοί έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα και το βλέπω από τον εαυτό μου που μου εδωσε η μάνα φύση το"καλο χερι"που λέμε και ότι και να φυτέψω πιάνει αμέσως.Εχω πολλους"πελατες"που μου ζητανε την βοήθεια μου και χαίρομαι που την δίνω.Φικε Δημήτρη.ρ.δεν υπάρχει μια στο εκατομμύριο να ζηλεύουν τα αμπέλια σου την αγάπη που δίνεις στην κόρη σου,απεναντίας την επιδιώκουν και σε συμβουλεύω να την παίρνεις μαζί σου όταν μπορείς για ακουν τα γελια της και να περνουν απο την"αυρα"της.Πηγαινε μαζί της σε ένα κούτσουρο αδύναμο,χάιδεψε το μαζί,μιλήστε του με λόγια αγάπης οπως κάνετε μαζί,βαλτην να το ποτίσει και να του τραγουδησει,δειξτου ότι θα είστε διπλα του και θα το φροντιζεται οσο χρειάζεται,σε λίγο καιρο τα αποτελέσματα θα σε τρελάνουν.Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλους.
    Για να ευλογήσω κ εγώ λίγο τα γένια μου για την εκτίμηση του καιρού της περιοχής μου που είχα δώσει απο μέρες πριν,να πω ότι ενώ όλα τα κεντροανατολικά ηπειρωτικά σήμερα "ψήνονται" με τιμές 38-39β,στα δυτικά ηπειρωτικά ένα συνεφόκαμα μαζί με δυτικούς ανέμους δεν άφησαν τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 35 με 36β μέγιστες(Στην Ήπειρο μόλις 32β)ενώ στα παραθαλάσσια ένας δυνατός μαΐστρος που εναλλάσσεται με Γαρμπή έχει κρατήσει τις τιμές στους 30-32β με συνδυασμό την έντονη αίσθηση της δροσιάς.Συμπερασματικά πέρασε κ δεν άγγιξε αυτή η θερμή εισβολή στο σύνολο της δυτικής χώρας μας.
    Υ.Γ. Ο καλύτερος καιρός για μπάνιο κ ηλιοθεραπεία,ούτε ζεσταίνεσαι κ απολαμβάνεις κ την ωραία ανεμώδη αύρα της θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Φώτη για την προγνωστική επιτυχία σου, μία ακόμα! Αλλά και εδώ στο λεκανοπέδιο ο καύσωνας ήταν οριακός σήμερα και αρκετά ανεκτός. Εδώ κάτω οι 25 βαθμοί στα 850 hPa φαίνεται στα διαγράμματα και στους χάρτες να περνάνε από πάνω μας λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μαζί με αρνητική μεταφορά στροβιλισμού (καθοδικές κινήσεις - θέρμανση λόγω συμπίεσης), οπότε ίσως να ζήσουμε μια δύσκολη νύχτα. Είναι άλλωστε σχεδόν 8 το βράδυ και η θερμοκρασία έχει κολλήσει εδώ και καμιά ώρα στους 31 με 32 βαθμούς. Αλλά νύχτα είναι, θα περάσει. Γενικά, αυτός ήταν ένας καύσωνας "από τα παλιά", για την Αττική τουλάχιστον. Από την εποχή που, στις δεκαετίες του 50 και του 60, γίνονταν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες οι 38 και 39 βαθμοί! Ας ελπίσουμε οτι και το καλοκαίρι ολόκληρο θα κλείσει σαν ένα καλοκαίρι από τα παλιά. Και μετά, τι θέλουμε εμείς οι καιρόφιλοι; Φυσικά έναν "χειμώνα από τα παλιά"!!

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ Γιώργο.Στην Αττική όπως πολύ σωστά λες η νύχτα θα περάσει δύσκολα καθώς θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης τις επόμενες ώρες αλλά το καλό είναι ότι από αύριο το απόγευμα κιόλας κ εκεί θα αρχίσουν να δροσίζουν τα πράγματα καθώς εδώ(δυτικά) ήδη έχει βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση!Πάντως να σου πω την αλήθεια δε το φοβάμαι πια το φετινό καλοκαίρι,είμαι σίγουρος ότι θα περάσει κ θα το αναπολούμε αργότερα. Το μόνο που μένει όπως είπες είναι να έρθει μετά ο χειμώνας από τα παλιά.
      (Το μοναδικό μείον πάρα τη σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες ίσως αποτελέσει η αυξημένη σχετική υγρασία μαζί με κάποια δυσφορία λόγω κ της αστάθειας που θα βγάλει αλλά μη τα θέλουμε κ ολα δικά μας).

      Διαγραφή
  20. Αυτα που έγιναν με τον ΕΛΓΑ να μην το γενικεύουμε όμως,υπάρχουν κι άλλοι λόγοι σοβαρότεροι που έφτασε η Ελλάδα ως εδώ. Στο χιόνι του Απριλίου του 2003,οι αγρότες εδώ του χωριού μου και οχι μόνο δεν σηκωσαν τα χέρια.Για δύο νύχτες έμεναν στα χωράφια,ανάβοντας φωτιες γύρω απ' τα μποστάνια,και ποτιζοντας τα ελαφρά για να διατηρητε η θερμοκρασία ψηλά να προστατευθούν απ' την παγωνιά.Αυτές τις δύο νύχτες το χωριό λες και ήταν σε εμπόλεμη κατασταση.Τα φώτα των σπιτιών της πίσω βεράντας αναμένα και τ'αυτοκινητα και τραχτερ να πηγαινοέρχονται ολη νύχτα.Δεν σκέφτηκαν καθόλου τον ΕΛΓΑ παρόλο που οι ίδιοι τον πληρώνουν.Απο χαλάζι και απο μεγάλες πλημηρες ποταμών δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Σε όποιων δεν ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ όμως και αφήνει την παραγωγη να χαλάσει μόνο απο απλές βροχές τότες ναι ίσως το κάνει σκόπιμα η είναι τεμπέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή