Διήμερο σχετικής ζέστης κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ στα νοτιοανατολικά πελάγη. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η ζέστη θα συνεχιστεί ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές και στη Β-ΒΑ Ελλάδα οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων είναι αυξημένες. Την Παρασκευή (6/7), θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά το Σαββατοκύριακο (7-8/7) αναμένεται μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά: τους όμβρους και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και το Β-ΒΔ Αιγαίο, τη βαθμιαία επικράτηση ΒΔ ανέμων 4 με 6 μποφόρ και την πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς. Με σχετική δροσιά θα περάσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.    

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά Β 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 36 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Πολλή ζέστη έχει και στη Βρετανία και μάλιστα, τα ψάρια των ποταμών κινδυνεύουν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της εξάτμισης των υδάτων, όπως αναφέρει το Skynews. Στην Ιρλανδία ζητήθηκε από τους ψαράδες να μην χρησιμοποιούν δίχτυα, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν επιπλέον δυσφορία στα ψάρια. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε θανάτους ψαριών, κάτι που μάλλον είναι αναπόφευκτο. Για αυτό γίνονται συστάσεις σε όσους πιάνουν για εξάσκηση και μετά απελευθερώνουν ψάρια να κάνουν ένα διάλειμμα από την αλιεία, όσο διαρκεί το κύμα ζέστης και μέχρι οι συνθήκες να γίνουν πιο καλές.

    Η ζέστη μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο νερό, ενώ τα ψάρια απειλούνται και από την πτώση της στάθμης των υδάτων, καθώς ποτάμια και ρυάκια αποξηραίνονται. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος διέσωσε πάνω από 130 πέστροφες και σολωμούς σε σημεία που υποχώρησαν τα νερά, διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα που αναισθητοποίησε τα ψάρια, τα οποία μετέφερε μετά στα βαθιά. Η θερμοκρασία έφτασε τους 33,2 βαθμούς στη Βρετανία, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 32,9 βαθμών από τον Αύγουστο του 2003, ενώ ο ξηρός και ηλιόλουστος καιρός θα συνεχιστεί ως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
    https://news.sky.com/story/fish-struggle-in-heat-as-water-warms-up-and-rivers-run-dry-11425084

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζέστη και ξηρασία στην Αγγλία σημαίνει δροσιά και υετός στα μέρη μας. Αυτό βέβαια με βάση την ατμοσφαιρική κυκλοφορία πρωτίστως του χειμώνα. Το καλοκαίρι, με την άνοδο του υποτροπικού αεροχειμάρρου, τα πράγματα περιπλέκονται. Πάντως, το σενάριο του ήπιου έως "ψυχρού" Ιουλίου το υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τα τρεξίματα του εποχικού CFS και κάποια εβδομαδιαία τρεξίματα του εποχικού ευρωπαϊκού, που έδωσε τις προάλλες ο κ. Κολυδάς. Για να δούμε.

      Διαγραφή
    2. Μιας και ο λόγος για Βρετανία, η Αγγλία προκρίθηκε στους "8" επικρατώντας στα πέναλτι (4-3) της Κολομβίας και καταρρίπτοντας για 3η φορά σε ισάριθμες περιπτώσεις σε αυτό το μουντιάλ τη θεωρία ότι η ομάδα που εκτελεί πρώτη στη ρώσικη ρουλέτα είναι αυτή που συνήθως (60%) κερδίζει. Παρεμπιπτόντως, το πέναλτι που έδωσε στην Αγγλία ο διαιτητής δεν ήταν, αλλά και η Κολομβία δεν άρεσε. Δεν ξέρω αν έφταιγε η απουσία του Χάμες Ροντρίγκεζ, αλλά για λατινοαμερικάνικη ομάδα δεν είχε φαντασία, δεν είχε δημιουργία και είναι ενδεικτικό ότι πέτυχε τρία γκολ με κεφαλιές του σέντερ μπακ Μίνα. Όσο για τα έξι γκολ του Χάρι Κέιν, τα τρία ήταν με πέναλτι και στο τέταρτο κόντραρε η μπάλα πάνω του και άλλαξε πορεία.

      Γενικά, η Αγγλία είναι ως συνήθως μία δυσκολοκατάβλητη ομάδα, αλλά όχι αυτή που θα σε κάνει να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο. Τα παιχνίδια της είναι βαρετά, χωρίς ρυθμό και φάσεις και το ότι βρίσκεται στους "8" δείχνει και το χαμηλό επίπεδο αυτού του μουντιάλ. Αλήθεια, πόσοι νέοι παίκτες αναδείχτηκαν από αυτό το μουντιάλ; Μόνο ο Γάλλος Μ' Μπαπέ μου έρχεται στο μυαλό. Κατά τα άλλα, εκτός από τη Γαλλία, προχώρησαν σε αυτό το μουντιάλ και το Βέλγιο, η Αγγλία, η Σουηδία (εκτός έμεινε μόνο η Γερμανία, ενώ η Ελβετία έφτασε στους 16) που έχουν μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς στα ρόστερ τους κάτι που αποδεικνύει πρώτον ότι η Ευρώπη γερνάει και δεύτερον ότι οι νέοι της δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.

      Παρεμπιπτόντως, η Γαλλία μείωσε κατά 50% στα 6,9 δισ. ευρώ τις εξαγωγές όπλων το 2017, μετά τα ρεκόρ πωλήσεων του 2016 και του 2015, όπως αναφέρει η Le Monde. Aυτή η πτώση εξηγείται από την επιβράδυνση της οικονομίας που άγγιξε κυρίως τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Και συγκεκριμένα τις χώρες της Μέσης Ανατολής που απορροφούσαν το 60% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γαλλίας. Το 2015 οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 17 δισ. δολ., χάρη στις συμβάσεις με την Αίγυπτο και το Κατάρ για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Άλλα 14 δισ. δολ. είχε κοστίσει επίσης το 2016 στην Ινδία η αγορά 36 μαχητικών.

      Αλλά το 2017 και λόγω των προεδρικών εκλογών υπήρξε μία στασιμότητα από τους παραδοσιακούς εταίρους της Γαλλίας. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν, εξάλλου, τη Γαλλία ότι προμηθεύει με όπλα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Υεμένης. Ανάλογες κατηγορίες αποδόθηκαν από τέσσερις ΜΚΟ για τα δικαιώματα του ανθρώπου για τα γαλλικά όπλα και συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η Αίγυπτος για να συντρίψει τον λαό της. Το γαλλικό υπουργείο Όπλων απαντά ότι οι εξαγωγές γίνονται με αυστηρή τήρηση των νόμων, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και δεσμεύσεις και με επαγρύπνηση.
      https://www.lemonde.fr/international/article/2018/07/03/les-exportations-d-armement-de-la-france-ont-chute-de-50-en-2017_5325324_3210.html

      Αλλά για να κλείσω με μουντιάλ, αρκεί να παραφράσει κανείς την ατάκα του Γιάννη Διακογιάννη μετά το τρίτο γκολ της Ιταλίας στον τελικό του 1982 με τη Δ. Γερμανία για να καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Γιατί από την "εξυπνάδα, το μπρίο και τη φαντασία", περάσαμε "στο ποδόσφαιρο της δύναμης, της τακτικής, στο ποδόσφαιρο των ρομπότ". Και όλοι οι παίκτες είναι λες και βγαίνουν από το ίδιο "εργοστάσιο", με συνέπεια ελάχιστοι να ξεχωρίζουν τόσο ως προς το ταλέντο, όσο και για την προσωπικότητα που διαθέτουν. Γενικότερα, η ποιότητα απουσιάζει σε όλους τους τομείς της σημερινής εποχής. Μόνο η θάλασσα είναι όπως παλιά. Και όπως πάντα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να την κατακτήσει και ο χρόνος που περνάει δεν της αφήνει τα σημάδια του.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Το 1982 η Ιταλία δίδαξε "κατενατσιο" και τελικα με αυτον τον τρόπο κατέκτησε το Κύπελλο πολυ ηταν όμως αυτοι που το κατεκριναν.

      Διαγραφή
    4. Όταν χρειάστηκε έπαιξε και μπάλα. Για παράδειγμα απέναντι στη Βραζιλία που ήθελε μόνο νίκη και δεν μπορούσε να κλειστεί, νίκησε με 3-2 και ακυρώθηκε και τέταρτο γκολ της Ιταλίας, που μάλλον ήταν κανονικό. Με την Αργεντινή (2-1) και την Πολωνία (2-0) στα ημιτελικά ήταν επίσης καλή επιθετικά, ενώ και το 3-1 επί της Γερμανίας είναι από τα μεγαλύτερα σκορ σε τελικό μουντιάλ. Επίσης εκείνη η Ιταλία δεν είχε μόνο τον Πάολο Ρόσι, όπως πολλοί λένε, αλλά και τον καλλιτέχνη της μπάλας Μπρούνο Κόντι και παικταράδες που ούτε κατά διάνοια βρίσκεις σήμερα σε ευρωπαϊκές ομάδες, όπως ο Ταρντέλι, ο Αντονιόνι, ο Τζεντίλε, ο Καμπρίνι, ο Αλτομπέλι, ο Καούζιο, ο Καμπρίνι κ.λ.π. Και καλό τερματοφύλακα επίσης (Τζοφ).

      Κατενάτσιο έπαιξε η Ιταλία στον τελικό του 2006, που νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι (5-3). Αλλά μας είχε προσφέρει έναν ανεπανάληπτο ημιτελικό με τη Γερμανία, ένα ματς με φοβερό ρυθμό, δοκάρια και ευκαιρίες εκατέρωθεν, που πήραν τελικά οι ατζούρι με τα γκολ των Γκρόσο και Ντελ Πιέρο στο τέλος της παράτασης (118', 120'). Η Ιταλία του '82 ήταν η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα μετά την Ολλανδία του Κρόιφ, η οποία δεν πήρε δυστυχώς κάποιο κύπελλο, αλλά αυτό δείχνει ότι και οι τίτλοι δεν είναι το παν. Σημασία έχει τι σου αφήνει κάθε ομάδα. Πώς τη θυμάσαι όταν τα χρόνια έχουν πια περάσει.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Ξέχασα και τον αδικοχαμένο (σε τροχαίο το 1987) Γκαετάνο Σιρέα από την Ιταλία του '82. Φαντεζί για ευρωπαϊκή ομάδα ήταν επίσης και η Γαλλία του '82 με Πλατινί, Ζιρές, Αμορός, Τιγκανά, Τρεζόν, Μπατιστόν (που τον "έφαγε" με την εγκληματική καρατιά ο Σουμάχερ στον ημιτελικό με τη Γερμανία), Ροστώ, Μποσίς, Σις κ.λ.π. Αλλά και η Ολλανδία του '88 με Φαν Μπάστεν και το υπέροχο γκολ του στον τελικό του Euro-88 με τη Σοβιετική Ένωση, Γκούλιτ, Ράικαρντ, Κούμαν, Φάνεμπουργκ, Βάουτερς,Βαν Έρλε,Βαν Τίχελεν, Κιφτ, τον τερματοφύλακα Βαν Μπρόκελεν κ.λ.π.

      Ο κανόνας είναι, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες δεν είχαν ποτέ αυτό το έμφυτο ταλέντο των Λατινοαμερικάνων, που το χάνουν, όμως, κι αυτοί. Ο λόγος είναι ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παίρνουν από χώρες της Λατινικής Αμερικής παιδιά από 7-8 χρονών, τα βάζουν σε καλούπια, με συνέπεια να χάνουν αυτό το στιλ της αλάνας, που είναι και το πιο γοητευτικό στο ποδόσφαιρο. Για αυτό δεν θα βγει ποτέ πια όχι Μαραντόνα, αλλά ούτε Σώκρατες, Φαλκάο, Ζίκο κ.λ.π.

      Είναι σαν να πάρεις έναν λύκο και να τον μεγαλώσεις από κουτάβι. Όταν φτάσει στην ενηλικίωση θα συμπεριφέρεται σαν σκύλος (έχουν κάνει πειράματα επιστήμονες και έχω δει ντοκιμαντέρ να πηγαίνουν βόλτα λύκους με λουράκι, κι εκείνοι να τους κάνουν χαρές σαν σκυλάκια). Επίσης στη Νιγηρία και άλλες χώρες της Αφρικής κάνουν κατοικίδια τις ύαινες και τις πηγαίνουν βόλτα με λουρί, αλλά νομίζω χωρίς εκπαίδευση από μικρές, οπότε ρισκάρουν πολύ.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    6. Η Ιταλία του ’82 κέρδισε 3 παγκόσμιες πρωταθλήτριες για να πάρει τον τίτλο, Δημήτρη. Δεν έμεινε κανένας που να μην κερδίσει. Στο ποδόσφαιρο ως θέαμα λογίζεται και το αποτέλεσμα, και ταυτόχρονα το θέαμα δε συνδυάζεται απαραίτητα με σκορ. Ποιος συγκινείται απ’ το όσα φάμε/όσα βάλουμε? Το παιχνίδι έχει κανόνες, σκοπό, αρχή και τέλος, αλλιώς είναι ατελές και ατελέσφορο . Από τους 21 τελικούς μουντιάλ (βάζω και τον φετινό) στους 13 έχουν παίξει Ιταλοί ή/και Γερμανοί. Το πείσμα των δεύτερων είναι παροιμιώδες, ενώ οι πρώτοι έχουν αναγάγει σε επιστήμη τη μεγιστοποίηση του λόγου αποτέλεσμα/δυνατότητες (με δεδομένο τον παρανομαστή). (Στο πείσμα δεν εντάσσεται η ενέργεια του Σουμάχερ, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τη συμπεριφορά του από το ξεκίνημα, εκείνο το βράδυ.)
      Από τότε, οι μεταβολές που έχουν επέλθει στο παιχνίδι και τους ανθρώπους του, συνοψίστηκαν σωστά Βαγγέλη. Τότε όμως ήμαστε παιδιά (οι 3 μας, ο Γιώργος ήταν μεγάλο παιδί, όπως είναι και τώρα). και πάντα παλιότερα ήταν καλύτερα, σε όλους τους τομείς, με πρώτο τον Καιρό και το Χιόνι. Λέγοντας ιστορίες από προηγούμενα μουντιάλ στο γιο μου, παρατηρώ ότι απ το ’94 και μετά δε θυμάμαι πολλά ματς (λες να φταίνε τα 10 που μαζέψαμε στις ΗΠΑ ?). η επιστημονική εξήγηση είναι ότι όσα ζεις νέος εντυπώνονται εντονότερα, γιατί είναι καινούρια και σε βοηθούν να διαμορφώσεις πολύτιμη εμπειρία προς μελλοντική χρήση.

      Καλημέρα

      Διαγραφή
    7. Νίκο, αν εννοείς εμένα "μεγάλο παιδί" (πού μένεις να σου στείλω λουλούδια;), αρκεί να σου πω οτι πρόλαβα μουντιάλ 1970 (μαζεύτηκε όλη η πολυκατοικία στο μοναδικό διαμέρισμα που είχε τηλεόραση τότε), τη Βραζιλία του Πελέ, του Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Ριβελίνο, Κάρλος Αλμπέρτο, τη Γερμανία του Μπέκενμπάουερ, του Φόγκτς, του Γκερτ Μίλερ, την Ολλανδία του Κρόιφ, του Νέεσκενς, την Πορτογαλία του Εουσέμπιο... Τι να λέμε τώρα. Άλλες εποχές, άλλη μαγεία. Δεν ξέρω αν το ποδόσφαιρο ήταν όντως καλύτερο τότε, με τους πολλούς και διαλεχτούς "σολίστες", η αν εμείς τα ...μεγάλα παιδιά απλά εξιδανικεύουμε το παρελθόν, σημάδι οτι μεγαλώνουμε (για να μην πω γερνάμε).

      Διαγραφή
  2. Χρήστος Σιμούλης4 Ιουλίου 2018 στις 9:35 μ.μ.

    Βροχούλα τώρα στη Θεσσαλονίκη και όχι ιδιαίτερη ζέστη. Καλά τα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίες αναμνήσεις μας θυμίσατε εσείς τα"μεγαλα"παιδιά και μάλιστα το Μουντιάλ του'82 Το έχω έντονα χαραγμένο στο μυαλό μου καθώς ήταν το πρώτο που είδα έγχρωμο(Το Μουντιάλ του'78 λίγο πιο"θολο"στην μνήμη μου)και μάλιστα στην καινούργια καφετέρια του ξαδέρφου μου (μεγαλεία της εποχής μας) που γινόταν ο χαμός και καθόμασταν σε τελάρα ή στα πρεβαζια των παραθύρων.Ειχε πολλές και μεγάλες ομαδαρες και παιχταράδες που έμειναν για πάντα στο μυαλό μου,μάλλον για αυτό που λέει ο Νίκος ότι επειδή ήμασταν παιδιά τα γεγονότα τυπώνονται πιο έντονα.Σωστα όλα όσα είπε ο Βαγγέλης ο Σπανός για όλες τις ομάδες,μόνο μια ένσταση έχω Όσο αναφορά τον τερματοφύλακα της Βραζιλίας(ΠΕΡΕΖ αν θυμάμαι τον έλεγαν,σωστα;)που νομίζω ότι δεν ήταν βασικός και πιστεύω ότι ήταν η μοναδική "παραφωνια"σε μια απο τις καλύτερες Βραζιλιες που υπήρξαν ποτέ. Είχε γίνει τότε έναν απο τα καλύτερα Μουντιάλ με πολλά και φοβερά παιχνίδια.Αυτο που έχει μεινει στο μυαλό μου είναι το παιχνίδι Βραζιλία- ΕΣΣΔ 2-1 (Απο 0-1)με τον μεγάλο Ντασαεφ να κάνει μεγάλο παιχνίδι,ώσπου Εντερ και Φαλκαο(σν κάνω λάθος διορθώστε με)με δυο φοβερά γκολ γύρισαν το σκορ υπέρ της Βραζιλίας.Φυσικά και όλα τα άλλα παιχνίδια που αναφέρατε.Ομορφες εικόνες για τα παιδικά μάτια μας.Υ.Γ:Ακούω σε συζητήσεις καθημερινά στην δουλειά μου και λένε ποιες ομαδες θα πάνε τελικο και ποια θα το παρει.Ακούς ότι θέλεις,αυτο που δεν ακούω όμως από κανέναν και μου κάνει εντύπωση,είναι ότι δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν τον ρόλο που παίζει η ΦΑΝΈΛΑ.Για μένα πιστεύω ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο και αν ήταν στους 8 η Γερμανία και η Αργεντινή(Όπως Φυσικά Εάν συμμετείχε η Ιταλία) μπορούσαν να φθάσουν ως τον τελικό και ας είχαν τα χάλια τους.Εαν εσείς τα"μεγαλα"παιδιά(Σεις είπατε)έχετε γνώμη περί αυτού,θα ήθελα πολύ να σας ακούσω.Καλο ξημέρωμα σε "μικρα"και "μεγάλα"παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή