Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα




Κυριακή 2-9-2018. Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, όπως φαίνεται από την κορυφή του βουνού. Οι φωτογραφίες στάλθηκαν από τον Δημήτρη Νάκο και τραβήχτηκαν από τον αδελφό του.  Τους ευχαριστούμε και τους δύο.


Οι δρακόλιμνες είναι ορεινές υποαλπικές λίμνες στην Βόρεια Πίνδο. 
Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα, αλλά ισάξιας ομορφιάς, είναι η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα, όπως αλλιώς λέγεται. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα, με περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα, αλλά έχει μεγάλο βάθος. Έχει σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε αλπικό τοπίο. Πηγή: www.konitsa.gr
Καλημέρα σε όλους

1 σχόλιο:

  1. Σε κατασκήνωση του Ορειβατικού στα τέλη της δεκαετίας του 80 ως μαθητές είχαμε κολυμπήσει σε μία τέτοια λίμνη της Πίνδου, που είχε πολλούς τρίτωνες, αλλά ήταν ρηχή. Μάλιστα, ο δάσκαλος της αναρρίχησης είχε χτυπήσει στο κεφάλι - εντάξει μία αμυχή ήταν - σε βουτιά που έκανε, καθώς βρήκε στον πυθμένα. Είχα την ευκαιρία να δώσω τα φώτα μου ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κάνεις επιφανειακή βουτιά με εκτίναξη όπως οι κολυμβητές και δεν βρίσκεις ποτέ στον πάτο. Θυμάμαι που έλεγα και στα άλλα παιδιά να μην κυνηγούν τους τρίτωνες, αλλά και ότι απελευθέρωνα τα ποντίκια που έπιαναν οι μεγάλοι με αυτοσχέδιες φάκες στο καταφύγιο. Ωραίες αναμνήσεις.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή