Τώρα, είμαστε κομπλέ!


 

64 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δάσκαλε με τα ωραία σας. Σας ευχαριστούμε! Η ψυχρή εισβολή μαζί με τα κομφόρ της, δεν θα μασήσει καθόλου όσον αφορά την Αθήνα την Δευτέρα και Τρίτη. Όλα είναι σούπερ στην διάταξη. Καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπετε πιο σπέσιαλ κατάσταση και από τη Μήδεια πέρυσι;

      Διαγραφή
    2. Φίλτατε Γιάννη, κρατάμε ότι θα δούμε το πολυπόθητο χιόνι στο κλεινόν άστυ και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Τώρα από εκεί και πέρα αν θα είναι πιο σπέσιαλ η κατάσταση από την Μήδεια, δεν το γνωρίζω. Οι θερμοκρασίες πάντως στην ατμόσφαιρα και οι συγκλίσεις των ανεμων θα δώσουν όμορφα πράγματα και συνοπτικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι πολύ καλό. Βαρκόχιονο! Έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι Δευτέρα- Τρίτη. Μην αφήσουμε όμως και το Σαββατοκύριακο απέξω,
      γιατί κάτι θα παιχτεί. Καληνύχτα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω φίλε μου να μην απογοητευτούμε! Μιλάμε δηλαδή για δυσκολία στις μετακινήσεις στην πόλη των Αθηνών;

      Διαγραφή
    4. Να μην απογοητευτούμε? Αν αναφέρεσαι για τον καιρό Γιάννη μου νομίζω ο τέταρτος τυπάς στην φωτογραφία με την ταμπέλα τα λέει όλα! Μας κόβω για χιονομπόρες στην Αττική. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. να χαρουμε ολοι μας το χιονι στα νοτια προαστια και να γραψουμε στα παπακια μας τους γνωστους.. ξερετε ποιους . storm

      Διαγραφή
  2. χιονοθύελλα; σπάνια μιλάτε τοσο ανοιχτά δάσκαλε! Μια μόνο ερώτηση: το σενάριο τη Δευτέρα το χιόνι να μην <> τα ανατολικά προσήνεμα αλλά να παραμείνει στο Αιγαίο είναι υπαρκτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο τζίφος χιονίζει όλη την Αττική, ο Ευρωπαίος αφήνει εκτός τα νότια παραθαλάσσια της και το Icon είναι το πιο φειδωλό και δύσκολα θα σταθεί κανείς σε αυτό, αν και δικαιώθηκε για τον υετό του ΣΚ στην Αττική που έδινε εξαρχής λίγο, ενώ τα άλλα δύο μοντέλα τη χιόνιζαν από την Πάρνηθα ως το Σούνιο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάμε επίσης ότι όλα τα μοντέλα έδιναν τη Δευτέρα χιόνια για το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή για την Αθήνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Γιάννη, αυτό μπορεί να γίνει με BΔ άνεμo επί της ξηράς.
      Βαγγέλη, είπαμε ότι τα πράγματα που μπαγιατεύουν πιο γρήγορα από όλα τα άλλα είναι: οι σαρδέλες, οι εφημερίδες και τα τρεξίματα των μοντέλων πάνω στα οποία στηρίζονται οι προγνώσεις!

      Διαγραφή
    4. 'Oμως προβλέπεται βορειοανατολικός σωστά?

      Διαγραφή
    5. Με βάση τον "Ποσειδώνα", δηλαδή, το σύστημα πρόγνωσης καιρού poseidon.hcmr.gr του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), το οποίο είναι πολύ καλό στην εκτίμηση των ανέμων και το χρησιμοποιώ λόγω... θάλασσας, τη Δευτέρα 24/1 θα πνέει βορειοδυτικός στον Σαρωνικό και βορειοανατολικός στο Αιγαίο. Η σύγκλιση (που και σε αυτή οφείλονται τα φαινόμενα) θα γίνει στη νότια Εύβοια, ανάμεσα στο στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντ' Όρο) και τον νότιο Ευβοϊκό. Περισσότερα μπορεί να εξηγήσει, βέβαια, και ο κ. Ζιακόπουλος επ' αυτού.

      Παρεμπιπτόντως, το συγκεκριμένο μοντέλο κατεβάζει και πιο νότια τα χιόνια στην Αττική (όχι, όμως, και στην Αθήνα, απλά στα βόρεια προάστια και στο βουνό του Υμηττού) για αύριο Σάββατο 22/1, τα δίνει στα βόρεια και ανατολικά κυρίως του νομού τη Δευτέρα 24/1 και στην Αθήνα και τα παραθαλάσσια την Τρίτη 25/1.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχος!!! Απλά!! Γεια σου δάσκαλε!!! Πολύ σε χαίρομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βρε τον αβερελ αν και ψηλός μας έκανε την δουλειά....αλλά κυριε Ζιακοπουλε μήπως οι ντάλτον είναι μεγάλο σόι....και ψηλότερο....?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ντάλτον μάς τελείωσαν, "Θωμά". Μάς έμειναν ο Ντάντυ ο Μακρυπόδης και κάτι ντερέκια από τη χώρα του Μπουράν.Το σκέφτονται, αλλά δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη!

      Διαγραφή
    2. λοιπον...για τους υπόλοιπους ...αναζήτησα στοιχεια που θα μπορουσαν να οδηγήσουν στην σύλληψη του ντάντυ..το μονο που βρηκα ειναι οτι ειναι εικονογραφημενο του γερμανου το 67!..με αυτά τα λίγα στοιχεία οδηγουμαστε οτι ειναι ενας λεπτος αυλώνας..που θα ξεκινήσει απο τις ιδιες περιοχες (βαλτική)..και θα προσπαθησει να τα απλωσει σε εμάς για να ξεπιαστεί..αλλά ειναι λεπτός..οσο για τα ντερέκια δεν χρειάζονται στοιχεία...τα ξερουμε καλά...και μας λείψαν....Ευχαριστώ κύριεα Ζιακόπουλε!"θωμάς"

      Διαγραφή
  5. Blizzard όχι όμως για δυτική και βόρεια χώρα ..blizzard λιακάδας εκεί .Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, Μάκη! Δείξε λίγη ανωτερότητα!

      Διαγραφή
    2. Κυριε Ζιακοπουλε εμάς τους βορειοδυτικούς μας έφαγε η ανωτερότητα …και τα χιόνια πάνε στους φοίνικες .Μακης

      Διαγραφή
  6. Χιόνοθύελλα μάλιστα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρατηρώ άλλους μετεωρολόγους ότι είναι φειδωλοί ακόμα για Δευτέρα - Τρίτη ενώ εσείς πήγατε παρακάτω από προχθές κιόλας. Συνήθως το αντίστροφο συμβαίνει. Εύγε κύριε Ζιακόπουλε. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει και εμένα που ρισκάρει ο κ. Ζιακόπουλος να πει περιοχές έχει το υπόβαθρο να το κάνει.

      Διαγραφή
    2. Είπαμε, Δημήτρη, ο καιρός, ο λαγός και άλλοι δύο μπέσα δεν έχουν.

      Διαγραφή
  8. Θέλω να πω και κάτι ακόμα σχετικά με τις γνώσεις της γεωγραφίας που είπατε. Δυστυχώς, πολύς κόσμος, ακούει ένα δελτίο καιρού και δεν καταλαβαίνει τι ακούει. Σήμερα, διάβασα σε συναδέλφους την απογευματινή σας πρόγνωση και είπαν. Α οκ. Στην Αττική δε θα χιονίσει. Έμεινα κάγκελο.
    Επίσης, όταν ένα δελτίο καιρού λέει: έντονες βροχοπτώσεις θα παρατηρηθούν στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια και τελικά στο χωριό μας περνάει μια ψιχάλα, πέφτει ανάθεμα. Αν όμως 30 χιλιόμετρα πιο πέρα γίνει χαλασμός Κυρίου, τότε η πρόγνωση αποδεικνύεται ορθή.
    Σε γενικές γραμμές, είναι χαμηλό το επίπεδο αντίληψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι χαμηλό το επίπεδο αντίληψης, μην γίνεστε τόσο αυστηρός. Απλά οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει από τα δελτία ειδήσεων να γίνεται ειδική αναφορά στην Αττική, κάτι που δεν άκουσαν στην πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου και για αυτό σας είπαν ό,τι είπαν.

      Επίσης, οποίος δεν ασχολείται συστηματικά με τον καιρό δεν γνωρίζει ποια είναι τα ανατολικά προσήνεμα, λογικό. Εγώ αν σας ρωτήσω τι είναι ο σηκιός, ο ιστιοφόρος, η τραγάνα, τα κατρακύλια, οι αποχές θα ξέρετε να απαντήσετε;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι χαμηλό το επίπεδο αντίληψης, μην γίνεστε τόσο αυστηρός. Απλά οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει από τα δελτία ειδήσεων να γίνεται ειδική αναφορά στην Αττική, κάτι που δεν άκουσαν στην πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου και για αυτό σας είπαν ό,τι είπαν.

      Επίσης, οποίος δεν ασχολείται συστηματικά με τον καιρό δεν γνωρίζει ποια είναι τα ανατολικά προσήνεμα, λογικό. Εγώ αν σας ρωτήσω τι είναι ο σηκιός, ο ιστιοφόρος, η τραγάνα, τα κατρακύλια, οι αποχές θα ξέρετε να απαντήσετε;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Συμπληρώνω αγαπητέ φίλε ότι δεν είναι χαμηλό το επίπεδο αντίληψης αλλά το επίπεδο προσπάθειας αντίληψης. Ο κόσμος δεν είναι ανόητος (δεν λέω βέβαια ότι εννοήθηκε κάτι τέτοιο). Πολλές φορές βαριέται να επεξεργαστεί την πληροφορία ή θέλει να ακούσει μόνο το ποθούμενο. Διαβάζω σχεδόν ανελειπώς το μπλογκ και παρακολουθώ κάποιες ομάδες καιρού κατά περιόδους, προσπαθώντας να μάθω και να καταλάβω τον καιρό (όσο μπορώ, με τη θεωρητική φύση του μυαλού μου). Παρατηρώ τον ενθουσιασμό (και την απογοήτευση) πολλών φίλων, που ως χιονόφιλος κι εγώ συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό. Τον παροξυσμό που μας φτάνει όμως σε σημείο να μην καταλαβαίνουμε τί διαβάζουμε σε μια απλή πρόγνωση, καθώς και να ζητούμε από κάθε μετεωρολόγο ή προγνώστη να μας πει αν θα χιονίσει στην αυλή μας, δεν μπορώ να τον κατανοήσω. Εκ φύσεως ρομαντικός, νιώθω ότι έτσι χάνεται μέρος από τη μαγεία της προσμονής. Το χιόνι θέλει προσμονή και υπομονή. Πάντως έχω να πω ότι ακόμα κι αν δεν το δούμε, έχει σταθεί αφορμή για συζήτηση, νέες γνώσεις, πολύ χιούμορ και επικοινωνία. Κι αν δεν έρθει, λοιπόν, ήδη μας δίνει χαρά.

      Διαγραφή
    4. Ο πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται να μάθει λεπτομέρειες για τον καιρό, αγαπητέ Ιπποκράτη και δεν βλέπω κάτι το μεμπτό να μην γνωρίζει τα ανατολικά προσήνεμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία δεν αρέσει το χιόνι, κάτι που βλέπουμε από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι θα βγουν να παίξουν χιονοπόλεμο ή να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο. Προσωπικά, κάποτε πήγαινα με την παιδική ομάδα του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) κάθε ΣΚ για σκι στον Παρνασσό. Μεγαλώνοντας λίγο και χάνοντας τα εφηβικά πάρτι, αποτραβήχτηκα σιγά, σιγά και για αυτό θεωρώ πραγματικά τρελαμένους χιονόφιλους αυτούς που τρέχουν κάθε βδομάδα επί 4 μήνες στο βουνό για σκι, σνόουμπορντ κ.λ.π.

      Ξέρεις τι θυσίες θέλει αυτό το πράγμα; Το έχω ζήσει ως πιτσιρικάς και τα είχαμε και όλα πληρωμένα και έτοιμα, μας πήγαιναν με το πούλμαν, μας έδιναν τον εξοπλισμό, μας τάιζαν, μας πότιζαν, μας φρόντιζαν. Φαντάσου να τα κάνει κάθε βδομάδα όλα αυτά ένας ιδιώτης, δηλαδή, να οδηγεί μόνος του τόσα χιλιόμετρα, να δίνει από το υστέρημα του - διότι δεν είναι και όλοι πλούσιοι - για έξοδα μετακίνησης, εισόδου στο χιονοδρομικό, φαγητού, διαμονής αν πάει για ΣΚ π.χ., ενοικίασης ή αγοράς εξοπλισμού και συντήρησης και ανανέωσης του στη δεύτερη περίπτωση.

      Πραγματικά τρελαμένος με κάτι είναι όποιος κάνει θυσίες και στερείται πράγματα για το χόμπι του. Και αυτοί οι τρελαμένοι με το χιόνι τύποι, μπορεί να μην έχουν δει και ποτέ τους προγνωστικό μοντέλο, να μην ξέρουν τι είναι ο αυλώνας και ο αντικυκλώνας και απλά να ενημερώνονται από τα δελτία καιρού πριν από κάθε εξόρμηση. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν άνθρωπο, επειδή δεν θέλει να μάθει κάτι. Ο καθένας θα μάθει και θα συλλέξει πληροφορίες για αυτά που του αρέσουν. Φαντάσου πώς θα σου φαινόταν, αν έλεγα ότι δεν προσπαθούν να μάθουν, όσοι αδιαφορούν για τις ονομασίες των θαλάσσιων ειδών. Η μαγεία έχει να κάνει με το ότι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και δεν έχουμε τα ίδια γούστα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη, δεν αναφέρομαι σε αυτούς που δεν ξέρουν τα ανατολικά προσήνεμα, τους αυλώνες και τη βαροβαθμίδα. Άλλωστε κι εγώ στην ίδια κατηγορία ανήκω λίγο-πολύ. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δυστυχώς σπανίως φιλτράρουν ή/και προσπαθούν να κατανοήσουν τις πληροφορίες, ειδικά όταν δεν τους κινούν άμεσα το ενδιαφέρον. Δυστυχώς, το ζούμε καθημερινά από τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνεται η τρομολαγνεία των ΜΜΕ. Και το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό υπάρχει και διαρκώς διογκώνεται, αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τον παραπάνω ισχυρισμό και μάλιστα καλλιεργεί επιμελώς αυτή την κατάσταση. Μπορώ να σου πω ότι το ζω και στη δουλειά μου, που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Συμφωνώ απόλυτα με τη διαφορετικότητα και την υποστηρίζω όσο μπορώ. Αυτό που λέω όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Καλημέρα!

      Διαγραφή
  9. Όταν μία τόσο σημαντική κακοκαιρία αφορά το 60% του πληθυσμού της χώρας αξίζει να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Κατά τα λοιπά, μάλλον τελικά ο φετινός χειμώνας θα είναι σαν κι αυτόν του 1991-92.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε μας φτιάξατε το βράδυ και την υπόλοιπη βδομάδα!!! Σας ευχαριστούμε τόσο πολυ, για τις προγνώσεις τις γνώσεις και όλη αυτή τη διασκεδαστική διάδραση που μας προσφέρετε μέσα από το μπλογκ σας! Ο Αβερελ έφερε λοιπόν ότι όλοι οι άλλοι δεν μπορούσαν! Πραγματικά ο ψηλός με τη δύναμη του μας έφερε την "Ελπιδα" ξανά στα χείλη και στις καρδιές μας!!! Ένα τραγούδι από τον τεράστιο Σαββόπουλο για να ξεκινήσει το πάρτι στο μπλόγκ!!!
    "Ας κρατήσουν οι χοροί
    και θα βρούμε αλλιώτικα
    στέκια επαρχιώτικα βρε
    ώσπου η σύναξις αυτή
    σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί..."
    https://youtu.be/zmOwwgefAIY

    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φερτε το Ζιακο .... για χειμωνα παλιακο!!!!

    υγ: στηριζουμε δασκαλο, παμε ολοι μαζι να το σηκωσουμε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΑΣΚΑΛΟΣ με κεφαλαία τίποτα άλλο, σας ευχαριστούμε πολύ που μας διδάσκεται με ήθος και αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι θα γίνει με τους λίγους περίεργους κ χαιρεκακους παρ ότι τους έκανε παρατήρηση ο κ Ζιακοπουλος δεν μας αφήνουν να τον απολαύσουμε μαζί με τις εύστοχες κ υπέροχες προβλέψεις του!! Τους είπα να πάνε Κατάρ τσαντ τζιμπουτι Νιγηρία κ στην κοιλάδα του θανάτου στις ΗΠΑ κ να μας αφήσουν να χαρούμε τον οποιο Χιονια όταν εμφανίζεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Αθήνα είχε τον τρόπο ανά τους αιώνες, δολίως αλλα και ευθέως, να συμπεριφέρεται αλαζονικά αλλα και άδικα απέναντι στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο,σε θεσμικό, πολιτικό,οικονομικό,πολιτισμικο,πολιτιστικό,κοινωνικό,αθλητικό επίπεδο.
    Χωρίς να ευθύνεται η ίδια,αφήνει την ίδια αίσθηση ακόμα και στα καιρικά.
    Ο χειμώνας δεν φάνηκε ουτε φαίνεται εδώ και δεκαετίες εκεί όπου ανήκει,στα νότια κράσπεδα της Ανατολικης Ευρώπης (Β.ελλαδα, Δυτική Μακεδονία-Θρακη),αλλά εμμένει στα βόρεια κράσπεδα της Αφρικής..
    Κατάφερνει να διάγει μία ολόκληρη εποχή (Χειμώνα),με 16-20C βαθμούς,και για τρεις ημέρες παίρνει όλο το χιόνι..
    Παραδοξο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτείνω, για να νιώσετε ωραία (....) μαζί με το συμπρωτεύσουσα να σας αποκαλούμε και ...Συνχιονεύουσα!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον οι απέξω ξεχνάτε τι τραβάμε κάτω. Πέρα από τους 20ήμερους καύσωνες και τις φωτίες, που δεν παίρνετε πρέφα, και το ατελείωτο φθινόπωρο με τα 2000μμ και τα 3000μμ όταν το κέντρο της Αθήνας για ολόκληρη χρονιά έχει 320μμ και μέση μέγιστη θερμοκρασία 19c και γκρινιάζετε που υπάρχει ο καιρός προσηνέμων. Ο μοναδικός καιρός που μπορεί να πάρει κάτι καλό η Αθήνα και τα νησιά μόνο και αυτό άμα κάτσει η μπίλια.

      Το θέμα δεν είναι της Αθήνας αλλά των απέξω. Που δεν εκτιμούν αυτά που έχουν. The grass is always green on the other side που λένε.

      Με εκτίμηση.

      Γ.
      Νέα Φιλαδέλφεια

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε φίλε των 10:45 μ.μ., πολλά και βαριά θέματα έβαλες στο τραπέζι.. Για να το ελαφρύνουμε λίγο δηλώνω ότι είμαι στην Αθήνα 45 χρόνια και αισθάνομαι εμιγκρές και ότι στην καρδιά μου έχω πρώτη την Πίνδο της Κόνιτσας, μετά τον ΠΑΣ Γιάννενα και τελευταίο τον Παναθηναϊκό! Αναφορικά με τη μεροληψία του καιρού, η Αθήνα δεν φταίει. Είχε, έχει και θα έχει το Αιγαίο, μια ανεξάντλητη δεξαμενή θερμότητας και κυρίως υγρασίας που είναι αναγκαία για το χιονιά. Η Β-ΒΔ Ελλάδα, και όχι μόνο, έχει την αναγκαία για να χιονίσει δική της πηγή υγρασίας και θερμότητας, η οποία, όμως, είναι κινητή. Εννοώ τα βαρομετρικά χαμηλά που διασχίζουν τη Μεσόγειο και σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα των Β, Βαλκανίων, που βάζει το ψύχος, προκαλούν τις πολυπόθητες χιονοπτώσεις. Πώς μπορούν να χιονιστούν καλά η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα αν δεν μεταφερθούν στις περιοχές αυτές θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Θερμαϊκό και το Β. Ιόνιο αντίστοιχα σε κάποιο κρίσιμο στρώμα της ατμόσφαιρας; Οι επόμενες ερωτήσεις έρχονται αβίαστα: Τι είναι εκείνο που μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των προαναφερθέντων βαρομετρικών χαμηλών στα συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη ώστε να γίνει η σύγκλιση με τις ψυχρές αέριες μάζες που κατεβαίνουν από το βορρά; Κατεβαίνει όσο θα έπρεπε συχνά ψύχος στα Β. Βαλκάνια; Μήπως αντί της θερμικής εξισορρόπησης που γίνονταν παλιά με τη μεσογειακή (όχι κεντροευρωπαϊκή) εύρυθμη ζωνική κυκλοφορία, το ρόλο τώρα τον πήρε πάνω της η μεσημβρινή κυκλοφορία; Μήπως στις μέρες μας στα μέσα πλάτη όλο και πιο συχνά δημιουργούνται συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας “omega blocking”; Μόνο ένα πράγμα μπορεί να συνδέσει ορισμένα ή όλα από τα παραπάνω και να μας δώσει εξηγήσεις. Η κλιματική αλλαγή!

      Διαγραφή
    4. καθόλου παράξενο, ούτε καινούριο, το φαινόμενο χιονισμού των ανατολικών προσήνεμων μόνο, ίσως έχει αυξηθεί η συχνότητά του, πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως εξηγήσατε, μόνο σχετικά με την ηπειρωτική χώρα και όχι σε απόλυτους αριθμούς. κάπου στις αρχές της δεκαετίας '90, θυμάμαι ως μαθητής που βλέπαμε τα χιόνια στην Αττική να περνούν στα δελτία της νεόκοπης ιδιωτικής τηλεόρασης (πρέπει να είχε χιονίσει 5-6 φορές). θυμάται κανείς ποια ήταν?
      αλλά η ήττα φέρνει γκρίνια και θυμόμαστε όλα τα (υπαρκτά) αρνητικά (του αθηνοκεντρικού κράτους, της ΕΜΥ κτλ.).
      πρακτικά, θεωρώ πολύ πιθανό, όπως ανέφεραν και άλλοι φίλοι (π.χ. NW Pindos), να έρθει η σειρά της ΚΔΒ ηπειρωτικής χώρας, το προσεχές διάστημα.
      καλημέρα

      Διαγραφή
    5. ωραίο και σαφώς αντικειμενικές οι δύο τελευταίες διαπιστώσεις...δύο ερωτήματα...
      α)Οι διαπιστώσεις για την αλλαγή της κυκλοφορίας....ποιο χρονικό διαστημα αφορύν (π.χ. τελευταία δεκαετια ,εικοσαετία) και αν αυτό το χρονικό διάστημα ειναι ικανό να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα για ένα μεγεθος οπως το κλιμα?
      β)Οι "απορυθμίσεις " αυτές...στις οποιες να προσθέσω και την εξαφάνιση του Σιβηρικού...μπορουν να ενταχθούν αξιωματικά στην κλιματικη αλλαγή...συνεπεια των ρύπων,?στο σκεπτικό σας η φυσική μεταβλητότητα υπάρχει η δεν λαμβανεται υπόψην..καθώς οι ρυποι παίζουν καταλυτικό ρόλο?και σε κάθε περίπτωση αν δεν υπήρχαν οι ρύποι πάλι θα είχαμε "απορυθμίσεις" και "μονταρίσματα"?"θωμας"

      Διαγραφή
    6. @unknown 11:32 θες να μου πεις οτι δεν εχουμε καυσωνες εδω πανω? Το καλοκαιρι που μας περασε ψηθηκαμε κανονικα. Και εκτος αυτου ο καυσωνας συνδυαζεται με την ΥΓΡΑΣΙΑ που ειναι οτι χειροτερο για καλοκαιρι. Ελα εδω πανω με τετοιες συνθηκες, ουτε μια βδομαδα δεν θ'αντεξεις. Που κολλας απο πανω μεχρι κατω, που την κοβεις την υγρασια με το μαχαιρι. Εσεις εχετε ζεστη αλλα τις περισσοτερες φορες ειναι ξηρη και υποφερτη. Δεν ειναι η ιδια αισθηση της ζεστης οταν εμεις πχ εχουμε 40 βαθμους με 90% υγρασια και εσεις 40 με 50%. Οσον αφορα τις φωτιες δεν καιγονται μονο τα δαση της Αθηνας καιγονται και αλλα πχ Ευβοια, Ηλεια κτλ.

      Διαγραφή
  15. Δάσκαλε συγχαρητήρια για τη χθεσινή σας πρόβλεψη!
    Σας επιβεβαιώνουν στο έπακρο τα τελευταία στοιχεία.
    Το Σάββατο λοιπόν ας μη περιμένουμε τίποτα το αξιόλογο.
    Η Δευτέρα και η Τρίτη όλα δείχνουν,εκτός τού Αιγαίου πού προείπαμε,έναν αξιοπρεπή χιονιά ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων.
    Με το θερμοκρασιακό προφίλ πού βλέπω να διαμορφώνεται στα 850 και στα 500hPa,ειδικά στο τρίγωνο Μαγνησία Εύβοια Αττικοβοιωτία,ότι πέφτει θα είναι χιόνι μέχρι τις βάρκες!
    Το ψύχος θα είναι πανελλαδικό και έντονο.
    Εμείς οι δυτικοβόρειοι υπομονή.
    Καλό ξημέρωμα από το ήδη βροχερό και ψυχρό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωταρα πόση υπομονή να κάνουμε πια? Έχει τελειώσει κι αυτή. Με τον ερχομό κάθε χειμώνα λέμε δεν μπορεί θα χιονίσει και σε μας αλλά μένουμε με το ανελέητο ξεροβόρι που τρώμε τις περισσότερες μέρες του χειμώνα.

      Διαγραφή
  16. Αναρωτιεμαι, τι θα μας μεινει από την επερχόμενη κακοκαιρία; Ωραίες και ειδυλλιακές εικόνες ή καταστροφές λόγω της έντασης των φαινομένων; Ιδίως τα νησιά του Αιγαίου και η Ανατ.Στερεά Ελλαδα και η Εύβοια που μάλλον θα κτυπηθούν περισσότερο από την υπόλοιπη χωρα,εύχομαι να μην θρηνήσουν κιολας.Τετοιο χιόνι δεν το θέλω κι ας μου αρέσει. Ας πάρουν όλοι τα μέτρα τους. Προλαβαίνουν.ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δασκαλε με τα τελευταια τρεξιματα τοσο του ευρωπαικου οσο και του gfs και του ukmo, η ζωνη συγκλισης για την κυριακη βγαινει πιο δυτικα. Μηπως να περιμενουμε εκπληξεις και την κυριακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ες αύριον τα σπουδαία, Αλέξανδρε!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Το νυχτερινό τρέξιμο τού τζίφου στέλνει ελαφρώς ακόμη πιό δυτικά τον τομέα των φαινομένων για Δευτέρα προς Τρίτη βάζοντας στο κόλπο τού χιονιά μεγάλο μέρος της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, της Πελοποννήσου η ακόμη και κάποιων νησιών τού Ιονίου.
      Τι έχουμε να δούμε ακόμη.....

      Διαγραφή
    3. Αυτό που λες, Φώτη, είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά, όπως έγραψα και προχθές, βλέπω το κέντρο του στροβίλου να μην κατεβαίνει προς την κεντρική Ελλάδα και να παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, πόσο μάλλον αυτή η "Ελπιδα".

      Διαγραφή
  18. Εσύ εφτασες και στο θρηνο και σου αρέσει και το χιόνι! Δεν ειπε κανείς οτι θα ρίξει 3μ αδελφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Ζιακοπουλε,
    Ευχαριστώ για την απάντηση σας στο σχόλιο μου που είχε πολιτική χροιά,αλλά στάθηκε αφορμή για ένα ακόμη μικρό σεμινάριο.
    Λίγες ημέρες πριν,μαζί με την οικογένειά μου,ταξιδεψα για πολλοστή φορά στο μαγικό τόπο της Ηπείρου, κλείνοντας όλο το τόξο,ξεκινώντας από την Νεάπολη,Πεντάλοφο,Επταχωρι και επιστρέφοντας από Γυφτοκαμπο,Βρυσοχωρι,Άρματα,Σμιξη..
    Στα μαστορεμενα γεφύρια του Ζαγορίου,που λίγο να προσέξεις θα δεις νεράιδες να κρυφοκοιταζουν,στα βαθιά δάση που τα ρομπολα τραγουδούν,φωνάζουν η ψιθυρίζουν στον περαστικό.
    Άκεταργαστη ομορφιά, άγρια και μαζί γαλήνια.
    Καλό βράδυ.
    Ο φίλος των 10.45..
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βαγγέλη Σπανε κάνεις σωστή ανάλυση των δεδομένων για την κακοκαιρία διότι έχεις κάποιες γνώσεις και καθαρό μυαλό να δεις την πραγματικότητα. Εμείς οι χιονοτρελαμενοι δεν τα βλέπουμε όλα γιατί περιμένουμε από πέρυσι τον Φεβρουάριο να χιονίσει στην αυλή μας.Οι Θεσσαλονικεις έχουν τον μεγαλύτερο πόνο απ όλους εδώ μέσα σε αυτό το μπλογκ.Ελπιζω να τους κοιτάξει λίγο η τυχη μέχρι το τέλος του χειμώνα. Βλέπεις αυτό που εσυ αγαπάς(θάλασσα)είναι πάντα εκεί ενώ αυτό που αγαπάμε εμείς το περιμένουμε να έρθει από πολύ μακριά και συχνά χάνει τον δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηπειρώτικη και ηπειρωτική καιρική ενσυναίσθηση!
      (προσυπογράφω)

      Διαγραφή
    2. Προσθέτω και εγώ τη δική μου υπογραφή σχετικά με την εν θέματι ενσυναίσθηση και θα ευχόμουν να είναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη.----------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Φιλε nakiosjim η ελπιδα και η τυχη οσον αφορα σ'αυτο το κομματι μας εχει εγκαταλειψει εδω και πολλα χρονια. Μια Αριαδνη εχω να θυμαμαι απο το 2012 που μενω Θεσσαλονικη. Και απ'οτι βλεπω θα συνεχισει και τα επομενα χρονια. Πλεον εδω θα μετραμε οχι ποσους ποντους χιονοστρωσης εχουμε αλλα ποσες νιφαδες ειδαμε να περνανε απο τις λαμπες των δρομων.

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα κ. Ζιακόπουλε,
    Στην Μαγνησία τι να περιμένουμε; Τα καλά φαινόμενα θα παραμείνουν στην ανατολική πλευρά του Πηλίου ή θα έχουμε και στο Βόλο κάτι έστω μικρό; Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. η ασταθεια που δειχνουν τα μοντελα για το Αιγαιο αλλα οχι για Αττικη κατα ποσο θα επηρρεασει την ενταση των χιονοπτωσεων??
    https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-shear?base_time=202201210000&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201250900

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα σε όλους τους φίλους στο Βόλο σήμερα ξημερωσαμε με ψιλοβροχο αλλά τώρα έχει αραιή συννεφια με 10 βαθμούς. Αναμένουμε και εμείς εδώ τα σπουδαία από Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βαση συμπολιτη μου τα στοιχεια του GFS ισως ναι ,δεν ξερω κατα ποσο με τετοια διαταξη θα μπορουσαμε να αναμενουμε και εμεις εδω τα σπουδαια απ τη Δευτερα!ιδωμεν! ολοι το θελουμε ,ας αφησουμε στους επαγγελματιες του είδους τη πρόγνωση,αλλωστε γ αυτο ειμαστε στο μπλοκ του κ. Ζιακοπουλου,περιμενοντας τη τελικη του εκτιμιση με ανηπομονησια είτε για τα χαρμόσινα είτε για τα κακα νεα!

      Διαγραφή
  24. Κύριε ζιακοπουλε καλημέρα σας ! Συγχαρητήρια για το ήθος και τη μετριοφροσύνη σας σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους σας ! Μια επισήμανση καλοπροαίρετη θα ήθελα να κάνω ,όπου πιστεύω θα βοηθούσε όλους μας που γνωρίζουμε λίγα έως ελάχιστα πράγματα ( δεν νοείται να ισχυρίζεται κάποιος ότι ασχολείται επειδή κοιτάει δύο τρία μοντέλα όταν επιστήμονες ακόμα και λίγες μέρες πριν δυσκολεύονται να βγάλουν πρόγνωση,καλύτερα να παίξουν το τζόκερ αν και μερικοί το έχουν πιάσει καιρικά ,καθαρά θέμα τύχης βέβαια ),αν σας ήταν εύκολο να ανεβάζετε έναν χάρτη για Δευτέρα Τρίτη με τις περιοχές που θα επηρεαστούν (πόλεις νησιά κλπ) ,θα ήταν πολύ χρήσιμο ! Και κάπου εδώ κλείνω ,ήδη με ένα τρέξιμο τζιφου και ένα του ευρωπαϊκού μοντέλου κάποιοι φέρνουν πάλι ιστορικό χιονιά ,τσάμπα προσδοκίες και απογοητεύση στους χιονοφιλους,μακάρι στα μοντέλα να είχαν κάποια συνδρομή ,να ξεκαθαρίσει το τοπίο ,πολλοί άσχετοι έχουν βάλει τη ταμπέλα του μετεορολογου και του πρόγνωστη !καλημερα σε όλη την παρέα ,Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα κε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα. Η κακοκαιρία Δευτέρας - Τρίτης είναι από αυτές που ονομάζω ''μια κατηγορία μόνη της'' καθότι επηρεάζεται καθαρά ο πυρήνας του Αιγαίου και οι περιοχές γύρω από αυτό. Δυστυχώς για τη Θεσσαλονίκη η διάταξη αυτή δεν ευνοεί καθόλου. Χώρια από αυτά θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα σε εσάς κε Ζιακόπουλε...μετά από 10 ημέρες παρακολούθησης και ανάλυσης των μεγάλων προγνωστικών μοντέλων από εσάς, θα μπορούσατε να προτείνεται σαν επαγγελματίας μετεωρολόγος (όχι μόνο εσείς γενικά ο κλάδος) βελτιώσεις των μοντέλων, και αν ναι ποιες?
    ΣΤΕΛΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βλέπω πως όλοι έχουν στρέψει την προσοχή στην Δευτέρα και Τρίτη,οι ΔΒΔ φίλοι μας,ακόμη πιο πέρα μήπως και έχουμε κάτι αξιόλογο για εκείνους,αλλά εμένα ένα μικρό "διαβολακι" δεν με αφήνει να ησυχάσω.
    Συνεχίζω να έχω ενστάσεις τόσο για την σημερινή ημέρα(Που και πόσο ακριβώς θα χιονίσει)και την νύχτα φυσικά,έχω ενστάσεις για το Σάββατο για τους ίδιους λόγους(Που και πόσο)και πολύ περισσότερο έχω μεγάλη επιφύλαξη για την Κυριακή που εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε εκπλήξεις,θετικές ή αρνητικές.
    Θα μου πείτε τώρα ότι ρισκάρω πολύ,το δέχομαι,αλλά εκτός που ακολουθώ τον δάσκαλο στο ρισκο,χρόνια ολόκληρα,πάνω από 25,που έπαιξα ποδόσφαιρο,μου άρεσε η επιθετική άμυνα και μάλιστα τα περισσότερα γκολ τα είχα βάλει όταν έπαιζα μεσοεπιθετικός,οπότε...είναι στην φύση μου να ρισκάρω.
    Όντως δείχνει για την Κυριακή ότι το stream είναι ΒΔ,θα είναι ομως;
    Λέω να το παίξω Χ...και βλέπουμε...
    Όσο για τα τεκταινόμενα από Δευτέρα έχουμε καιρό ακόμη και αύριο εδώ θα είμαστε να τα πούμε.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.
    Υ.Γ:Λεει μια παροιμία:Αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα,λέτε να βρει πουθενά εφαρμογή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή