Η αποψινή καταιγίδα στην Αθήνα

Η εκδήλωση της αποψινής καταιγίδας στην Αθήνα και όχι μόνο σχετίζεται με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή ανάρτησή μου περί του σημαντικού ρόλου του μεγίστου του αεροχειμάρρου στην εξέλιξη του καιρού. Όπως είχαμε τονίσει, η Αττική όπως και άλλες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας βρέθηκαν στην έξοδο και αριστερά του μεγίστου του αεροχειμάρρου, όπου σύμφωνα με τη δυναμική μετεωρολογία παρατηρείται θετική μεταφορά στροβιλισμού, η οποία οδηγεί στην ανύψωση της αέριας μάζας και στην εκδήλωση υετού, εφόσον υπάρχει επαρκής υγρασία.


Από την άλλη πλευρά, η επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων στην κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την Αττική δημιουργούσε συνθήκες ευστάθειας, δηλαδή ήταν ο αρνητικός παράγοντας για την εκδήλωση καταιγίδων στην περιοχή. Οι βασικοί παράγοντες που ανέτρεψαν αυτό το δεδομένο ήταν: (α) ο εμπλουτισμός της αέριας μάζας με θερμότητα και υγρασία από το Β. Αιγαίο που την έκαναν περισσότερο ασταθή και (β) η ισχυρή μεταφορά στροβιλισμού που δημιούργησε συνθήκες αστάθειας όχι μόνο στην Εύβοια ή την ανατολική Αττική, αλλά και στο Λεκανοπέδιο. Προς την κατεύθυνση της αύξησης της αστάθειας λειτούργησε και το γεγονός ότι ενώ στη στάθμη των 500 hPa διατηρήθηκαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στη στάθμη των 850 hPa παρατηρήθηκε άνοδος της θερμοκρασίας.

14 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικό για όσους θέλουν να καταλάβουν τα πώς και τα γιατί του καιρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφο φινάλε του χειμώνα (τουλάχιστον για την Αττική και το λεκανοπέδιο) Το χάρηκα με τα αστραπόβροντα και την αξιολόγη ένταση της βροχής. Καιρός είναι να πάρουμε ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και να έρθουν και οι θερμικές αστάθειες. Πάντως δεν θα λείψουν και τα Βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά με τους νοτιάδες. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατατοπιστικά σχόλια για μια, κατά την ταπεινή γνώμη μου, αρκετά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα δυναμικά καιρική κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό άρθρο. Πάντως και εδώ στη Ρόδο που ήμασταν μάλλον στην έξοδο και δεξιά του αεροχειμάρρου έβρεχε πριν λίγο με 6 βαθμούς περίπου! Όχι και τόσο συχνό για εδώ στις 22 Μαρτίου! Αλλά το απηλαυσα, όπως απολαμβάνω το χριστουγεννιατικο δέντρο στο σπίτι το τελευταίο βράδυ πριν το ξεστολισω (με το αίσθημα μιας ομορφιάς και θαλπωρής που θα περάσουν ίσως αρκετοί μήνες να ξανανιωσω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε τελικά στα κεντροδυτικά τμήματα όσο και αν σας φαίνεται παράξενο τα φαινόμενα της ανατολικής χώρας έστω και εξασθενημένα κατάφεραν να υπερπηδήσουν την Πίνδο μαζί με το ΒΑ ρεύμα ως βοηθό.
    Βρέχει αυτή τη στιγμή στο Ρίο και τη Ναύπακτο,ξεκίνησε και ψιλοβρέχει και στην περιοχή μού.
    Χιονίζει πυκνά στο Καρπενήσι ενώ χιονίζει επίσης στο Παναιτωλικό και το Παναχαϊκό πάνω από τα 900 περίπου μέτρα αυτή τη στιγμή.
    Εξέλιξη πού για να πω την αλήθεια την περίμενα σήμερα τη νύχτα.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αντίθετο συνέβη Φώτη στη Νοτιοδυτική Μαγνησία ενώ προβλεπόταν φαινόμενα έγινε το αντίθετο , Άνοιξη έιναι και ο καιρός απρόβλεπτος! Χρήστος

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους
    Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογιας
    Σήμερα.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τοπικά φαινόμενα πάλι.λειπουν τα γενικευμένά φαινόμενα για να ξεδιψάσει ο τόπος..Για να δούμε ο Απρίλης μπας μας δώσει το ένα νερό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία βροχουλα χθες, ύγρανε τη στεγνή γη, και ήταν θεαματική με ραγδαιοτητα και αέρα και λίγα αστραπόβροντα! Τώρα,του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί,ας ελπίσουμε να μη μπει στη λογική της οικονομίας και να μην τσιγκουνευτεί τα φλουριά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ενα πολυ ωραίο αρθρο..

    https://meteoanalysis.org/%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν αρχή ην η ανώτερη ατμόσφαιρα που πηδαλιουχεί τα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα και κατ' επέκταση καθορίζει το πεδίο των ανέμων στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα. Το Αιγαίο και το ανάγλυφο είναι οι σταθεροί παίχτες που ωστόσο σε κάθε έλευση μιας ανώτερης διαταραχής δεν ενεργοποιούνται με τον ίδιο τρόπο. Το δύσκολο είναι κάθε φορά να εκτιμήσεις τη συνεισφορά κάθε παίχτη, να ιεραρχήσεις τα δεδομένα και να προχωρήσεις σε συνδυαστική ανάλυση με στόχο να εξηγήσεις καταρχάς τον υετό των μοντέλων και μετά να τον αμφισβητήσεις, όπου και όταν πρέπει.

      Διαγραφή
    2. ψυχή=ανώτερη ατμόσφαιρα , σώμα=κατώτερη ατμόσφαιρα κατ'αναλογιαν...

      Διαγραφή
  11. Πάντα ψάχνω άρθρα σαν αυτό και το προηγούμενο. Συνεχόμενα μαθήματα μετεωρολογίας από τον μετρ του είδους. Σας ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή