Τι δεν πήγε καλά με τον «Φίλιππο»;


Την Καθαρά Δευτέρα (7/3) είχα ανεβάσει στο μπλογκ την παρακάτω πρόγνωση: «Στην ΑΤΤΙΚΉ το επόμενο πενθήμερο (8-12/3) χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης αναμένονται κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Από πλευράς υψομέτρου, ως την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, αλλά από την Πέμπτη, με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, θα κατέβουν και στα πεδινά. Στην πόλη της Αθήνας είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις, αλλά η χιονόστρωση είναι λίαν αμφίβολη». Την επομένη, Τρίτη, έγραψα ότι το όνομα «Φίλιππος» είναι βαρύ για μια μέτριας εντάσεως κακοκαιρία τουλάχιστον ως προς τον υετό και τις μέρες που ακολούθησαν εξήγησα τις δυσκολίες της χιονόστρωσης στα πεδινά - παραθαλάσσια, παρόλο που το θερμοκρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας ήταν κατάλληλο για χιονοπτώσεις ως τη θάλασσα. Στην «εξίσωση» μπήκε και η θερμοκρασία του εδάφους από την οποία εξαρτάται η ταχύτητα τήξης των νιφάδων που φθάνουν στο έδαφος.


Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας στο μυαλό μου είχε κολλήσει η ιδέα ότι ο πολύ ψυχρός στρόβιλος που από τη ΒΑ Ευρώπη θα κινούνταν νότια δεν θα επηρέαζε σοβαρά την περιοχή μας. Οι διαστάσεις του Σκανδιναβικού αντικυκλώνα - εμποδιστή, που πραγματικά «έφαγε» πολλά μοντέλα και πολλούς προγνώστες, και η αναγκαστική «συμμετρία» της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στα δυτικά και τα ανατολικά κράσπεδά του δεν θα ευνοούσαν την αποφασιστική κίνηση του πολικού αεροχειμάρρου από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Όταν ο στρόβιλος έφθασε στα ΒΑ Βαλκάνια και σχεδόν αποκόπηκε από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, έγινε αντιληπτό ότι ήταν δύσκολο να κινηθεί ατόφιος προς την περιοχή μας. Αυτό που έμενε ναι ερευνηθεί ήταν το κατά πόσο θα επηρέαζε τον καιρό της χώρας η τελευταία περιφερειακή του τράφ που θα περνούσε σήμερα από την περιοχή μας.



Στο σημείο αυτό, μπαίνοντας λίγο στα βαθιά της συνοπτικής-δυναμικής μετεωρολογίας, να αναφέρω ότι στην ανώτερη ατμόσφαιρα οι τραφ διακρίνονται σε τραφ απορροής (diffluent upper-level trough) και τραφ συρροής (confluent upper-level trough). Στην πρώτη περίπτωση οι άνεμοι στα ανάντη της κίνησης είναι ισχυρότεροι από τους ανέμους στα κατάντη της κίνησης, γεγονός που οδηγεί στην ενίσχυσή της, την ενίσχυση της προς τον ισημερινό συνιστώσας της κίνησής της και στο σκάψιμο (βάθεμα) του πεδίου των υψών (πιέσεων). Αντίθετα, στην τραφ συρροής οι άνεμοι στα κατάντη της κίνησης είναι ισχυρότεροι από τους ανέμους στα ανάντη της κίνησης, γεγονός που οδηγεί  στην εξασθένησή της, την ενίσχυση της προς τους πόλους συνιστώσας της κίνησής της και στην ανύψωση (γέμισμα) του πεδίου των υψών (πιέσεων).

Η τραφ που πέρασε σήμερα από τη χώρα μας, κινούμενη από τα Β-ΒΔ προς τα Ν-ΝΑ (βλέπε το χάρτη των 500 hPa και κυρίως το χάρτη των αεροχειμάρρων), ήταν τραφ συρροής, η οποία δεν έδωσε την καιρικότητα που κάποιοι περίμεναν στις περιοχές από τις οποίες θα περνούσε. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι επιφανειακές πιέσεις μπροστά από την τραφ ήταν ανεβασμένες με αποτέλεσμα και τους εξασθενημένους ανέμους. Λόγω της έλλειψης οργανωμένου ΒΑ ρεύματος και κυρίως λόγω της καθ’ ύψος ύπαρξης μεγάλου wind shear δεν υπήρξε σοβαρή ενεργοποίηση του Aegean Snow Effect. Χωρίς το συγκεκριμένο «χιονομηχανισμό» και με το ασθενούς έως μέτριας έντασης ΒΑ ρεύμα ανίκανο να φθάσει ως την Α-ΝΑ Στερεά ήταν επόμενο οι χιονοπτώσεις στα υπήνεμα της Εύβοιας και στην Α-ΝΑ Στερεά να μην ήταν οι αναμενόμενες.  



39 σχόλια:

  1. ευχαριστούμε δασκαλε!αρθρο προς σοβαρη μελέτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό κυριε ζιακόπουλε...κρατώ ως γνώση τον ορο "αναγκαστική συμμετρια" αντικυκλώνα...σημαντικότατο για εμάς..που καθόμαστε και βλπεπουμε κρασπεδα κλπ αγοόντας καποια αξιώματα "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το εμπεδωσαμε αυτό που είπατε πριν μέρες. Δεν προβλέπονται οι μαρτιάτικοι χιονιάδες μια εβδομάδα πριν. Καλά καλά ούτε 3 μέρες πριν θα πω εγώ. Γι αυτό, ας μη βιαστούμε για την επερχόμενη κατεβασιά. Κρύο μάλλον θα έρθει αλλά τα παρελκόμενα δεν τα ξέρει κανείς ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό περίμενα.
    Ανάλυση γιά σεμινάριο και πολλή μελέτη.
    Να είστε καλά.
    Άιντε πάει και αυτό πάμε για τα επόμενα.
    Να ανέβει δειλά δειλά και η θερμοκρασία γιατί παγώσαμε και σήμερα.
    Δεν πάει άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΑΣΚΑΛΟΣ με κεφαλαία! Όχι μονο γιατί έχετε τη γνώση, αλλά κυρίως επειδή τη μοιράζεστε και την επικοινωνείτε με τρόπο που ακομη και κάποιος με βασικές γνώσεις μετεωρολογίας μπορεί να καταλάβει. Μία ερώτηση: πότε τα παραπάνω έγιναν εμφανή στα προγνωστικά μοντέλα? Ρωτώ γιατί μέχρι εχθές η πλειοψηφία των προγνώσεων έδινε περισσότερα για το λεκανοπέδιο (προφανώς εννοώ προγνώσεων ανθρώπων, όχι μοντέλων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι η εξήγηση αυτή είναι πολυ τεχνική για έναν -απλα-φίλο του καιρου, με λίγα λόγια δεν κατάλαβα τίποτα 🤣 . Εμπειρικά, θα πω ότι στην περιοχή μου (Πολιτεια) χιόνιζε εξαιρετικά πυκνα για περίπου δυο ώρες το μεσημέρι αλλά με σπαστό καιρό (αντηλια ανά περιόδους) και κακή θερμοκρασία 1,5 βαθμό με αποτέλεσμα να μη στρώνει με τίποτα. Το περιεργο είναι ότι όταν έκλεισε καλά ο καιρός αργά το μεσημέρι η χιονόπτωση έπαψε να είναι τόσο σφοδρή, ενώ όταν έπεσε η θερμοκρασία αρχικά στο μηδέν και μετά ελαφρώς αρνητικά η χιονόπτωση εβαινε συνεχώς μειουμενη. Το ψιλοεστρωσε λόγω καλών θερμοκρασιών ενώ τώρα με δυο τρεις καλές εξάρσεις λόγω θερμοκρασίας έπιασε και δρόμο (πουδρα με -1,5). Η διάρκεια ήταν μικρή αλλά και η θερμοκρασία στο πρωτο μισό του φαινομένου ήταν απροσμενα κακή. Πάντως, όλα είναι παγωνενα έξω, έστω και αυτό το λίγο χιόνι είναι κόκαλο, θα θέλει προσοχη νωρίς το πρωι.
    Συνολικά, η πιο τίμια ημέρα ήταν η Πέμπτη τελικά, το ξημέρωμα της Παρασκευής ήταν μια ευχάριστη έκπληξη με το καλυτερο στρωσιμο, σήμερα μια μικρή απογοήτευση... Όμως, κλείσαμε τρεις ημέρες χιονόπτωσης, αν προσθέσει κάνεις τις τέσσερις τις Ελπίδας και άλλες τρεις σκόρπιες ημέρες με απλή νιφαδοπτωση, φθάσαμε τις 10 ημέρες με χιόνι που θυμίζει τις παλιες λαμπρές καλές εποχές...

    Φτάνει όμως, ο φετινός χειμώνας ήταν για εδώ αρκετά ψυχρός, οι συγκυρίες είναι εξαιρετικά κακές, αδημονώ για 20αρια που δε βλέπω όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περα από αυτή την πολυ καλή επιστημονική ανάλυση εμένα μου βγάνει υποσυνείδητα στο μυαλό μου συν τοις άλλοις μια έννοια που θεωρητικά μπορεί να ονομαστεί κάτι σαν να σου υπόσχομαι προεκλκογικά λαγούς με πετραχίλια και όταν αναλαμβάνω την εξουσία δικαιολογώ με το πιο έξυπνο και πειστικό τρόπο γιατί απέτυχα να εκπληρώσω τις υποσχέσεις μου διατηρώντας το κύρος και την εξουσία μου , ίσως δεν χρειάζεται όλο αυτό ..συμπέρασμα για μένα .. ο χρόνος , ο τόπος και η ποσότητα των χιονοπτώσεων ποτέ δεν προβλέπονται με ακρίβεια ούτε και την τελευταία στιγμη κυρίως σε αστικό πεδίο..σας σέβομαι ιδιαιτερα και ο αφορισμός αυτός έχει γενικότερη έννοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποψινή ανάλυση δεν έγινε ούτε για να δικαιολογηθεί κάποια αθέτηση υπεσχημένων ούτε για απονομή επαίνου. Η διερεύνηση των αιτίων μιας αποτυχημένης πρόγνωσης είναι αναγκαία για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να αποκτούμε εμπειρία και γνώση, να κρατάμε καλά στερεωμένη τη γέφυρα που ενώνει τη θεωρητική μετεωρολογία με την επιχειρησιακή δίδυμη αδελφή της ,την επιχειρησιακή μετεωρολογία (πρόγνωση του καιρού). Αν η γέφυρα αυτή πέσει, οι μετεωρολόγοι δεν θα έχουν ελπίδες να προσθέτουν αξία στα αποτελέσματα των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού.
      Τέλος, όσα παρέθεσα αναφορικά με το πώς αντιμετώπισα την εξαιρετικά δύσκολη πρόγνωση των τελευταίων ημερών έχουν εκπαιδευτικό και παιδευτικό χαρακτήρα και λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσα να εκθέσω τις απόψεις μου με απλούστερο τρόπο.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι ότι δεν μπόρεσες.Είναι ότι δεν γίνεται.Μια χαρά τα λες και αυτές τις μέρες,=========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Γηρασκω αεί διδασκομενος... Ισως μας προφυλαξε ο ΘΕΌΣ από χειρότερα.. Καλή μετάνοια κ χρόνια πολλά σε όλους τους Χριστιανους

      Διαγραφή
  8. Σε σύγκριση με την θερμοκρασιακή μεταβολή η πρόγνωση του υετού ήταν πάντα δυσκολότερη καθώς οι προϋποθέσεις εκδήλωσης του ήταν πάντα πολυπλοκότερες.Δεν υπάρχει αποτυχία στην πρόγνωση, υπάρχει αστοχία η οποία οφείλεται στην έλλειψη πραγματικής αποτύπωσης της ατμοσφαιρικής πραγματικότητας από τα μαθηματικά μοντέλα.Η φύση είναι πάντα μερικώς προβλέψιμη και ο άνθρωπος έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια του να προβλέψει όσο το δυνατόν καλύτερα τις επικείμενες διαθέσεις της, όλα καλά λοιπόν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ξέρουμε λοιπόν στο εξής ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καιρός. Οι της Αττικής μην είμαστε αχάριστοι, είδαμε και φέτος το χιονακι, μην καλομαθαινουμε στα εύκολα στρωσιματα. Να σκεφτόμαστε και όσους περίμεναν μια νιφαδα και τους ταλαιπώρησε το ξεροκρυο. Back to back χειμώνες με χιονοστρωσεις τύπου Μήδεια κι Ελπίδα δεν το λες και συχνό στην πρωτεύουσα. Και για τις 18-20 Μαρτίου, μικρό καλάθι να κρατάμε. Με το καλό να έρθει η Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρεξηγημένος ο Μακεδόνας βασιλιάς από πολλούς ιστορικούς αλλά και απρόβλεπτος συχνά για τους αντιπάλους του. Ίσως λάθος όνομα δόθηκε τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά αυτά και αυτοί που ήταν να "φαγωθούν","φαγώθηκαν".Στο μέλλον ας προσέχουν περισσότερο.Άς ακούν και κανένα "γεροφούρνιαρη".==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τι ακούσαμε το τι διαβάσαμε από έγκριτους μετεωρολόγους από ερασιτέχνες μετεωρολόγους από ανθρώπους που αγαπούν τον καιρό τις τελευταίες ημέρες καλύτερα να μη σχολιάσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ομολογουμένως πάντως δάσκαλε είστε ο μοναδικός που κράτησε από εχθές σχετικά μικρό καλάθι για τη σημερινή ημέρα όλοι οι άλλοι του χορού ερασιτέχνες αλλά και εντός εισαγωγικών επαγγελματίες τα έκαναν θάλασσα προφανώς από εχθές κάτι θα είχατε δει που δεν σας ταίριαζε να σας πω την αλήθεια και εγώ όταν είδα ότι ο βορειοανατολικός δεν θα πέρναγε τα 5 με 6 μποφόρ κάτι δεν μου άρεσε αλλά ήλπιζα στο πολλά υποσχόμενο χαμηλό βαρομετρικό που άκουσα ότι θα πέρναγε από τη νότιο Πελοπόννησο anyway οψόμεθα για τις 20 Μαρτίου Αν και αυτό από ότι βλέπω μάλλον πάει για τους φίλους μας που έχουν αδικηθεί σφόδρα τους βορειοελλαδίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαρτοπετσέτες αυτή την ώρα με χιονοστρωση, άσπρισαν τα δέντρα και ο δρόμος σε λιγότερο από μισή ώρα. Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο δάσκαλος μας το εξήγησε τι πήγε στραβά και δεν είχαμε φαινόμενα τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου Νοτιοδυτική Μαγνησία και στην Όθρυ,αν και όλα ομολογουμένως τα επιστημονικά αυτά δεν τα κατάλαβα και καλά ,τώρα για το επόμενο διάστημα με μια πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας Τρίτη, Τετάρτη από εκεί και μετά διαφενεται πάλι κρύο και βροχές και χιόνια . Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστουμε πολυ για την αναλυση.
    Ηθελα να ρωτησω.
    Στο β υποκυμα της χθεσινης μερας ειχαμε καποια ηπια ενεργοποιηση του Aegean effect με αποτελεσμα να ψιλοχιονιζει μεχρι σημερα το πρωι στην Κηφισια. Αυτο αναμενοταν;
    Ευχαριστώ Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιο σαφής και ξεκάθαρος κ.Δημητρη δεν νομίζω πως μπορούσατε να ήσασταν.
    Μας τα εξηγήσετε όλα με πολύ ωραίο τρόπο και δεν κατάλαβαν όλοι όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν και δεν μιλώ για την επιστημονική σας ανάλυση,που και αυτή ήταν πολύ κατανοητή για όσους έχουν λίγο ασχοληθεί με την Μετεωρολογία,αλλά όλα όσα αναφέρατε τις τελευταίες ημέρες και πότε δεν ταξατε λαγούς με πετραχήλια,όχι μόνο είπατε να κρατήσουμε μικρό καλάθι,αλλά είπατε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να πατάμε και λίγο το φρένο.
    Όποιος διαβάζει προσεκτικά αυτά που λέτε και τις λέξεις που χρησιμοποιείται,άνετα βγάζει ασφαλή συμπεράσματα.
    Εδώ σε αυτό το όμορφο βήμα που μας δίνεται την ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα και να γίνουμε καλύτεροι και σαν άνθρωποι με όλα όσα απλόχερα μας χαρίζεται,έχουμε επανειλημμένα πει ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο ίδιος ο καιρός, ο οποίος είναι ΧΑΟΣ και εμείς προσπαθούμε να τον καταλάβουμε και να τον αποκρυπτογραφήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό.
    Προσωπικά,χαίρομαι ιδιαίτερα όταν αυτά που βλέπω στην καθημερινή μου επαφή με την φύση,με όσα μπορώ και συλλαμβάνω με τις "κεραίες" μου και τις δονήσεις του κορμιού μου(Για την περιοχή μου μιλάω πρωτίστως),έρχεται ο δάσκαλος με τις προγνώσεις του και με επιβεβαιώνει πλήρως.
    Η μάνα φύση είναι άριστα συνδεδεμένη με όλο το πλανητικό σύστημα και πάντα γνωρίζει τον τρόπο που θα επαναφέρει την ισορροπία(όσα δεινά και να της προκαλούν,όποιοι παράγοντες και να είναι αυτοί)εκεί που πρέπει και χρειάζεται.
    Δεν εκδικείται,δεν τιμωρεί,παρά μόνο ισορροπεί ανάμεσα σε απαράβατους σημαντικούς νόμους για να συντηρεί αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν για συνεχίζει η ροή των πλασμάτων της,που πάλι εκείνη(Όχι μόνη της) καθορίζει σε ποιο βαθμό το καθένα και σε ποια χρονική περίοδο χρειάζονται,
    Μόνο όποιος γίνει ένα με αυτήν θα μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνουν όλα όσα σας γράφω και φυσικά θα μπορέσει να καταλάβει μόνος του τι πρέπει να πράξει για να συμβιωσει μαζί της.
    Όλα τα πλάσματα της φύσης και φυσικά φυτά και δέντρα προσαρμόζονται γρηγορότερα στις "Νεες" κανονικοτητες και μόνον ο άνθρωπος έρχεται πάντα με καθυστέρηση,γι'αυτό και πάντα ακολουθεί τις εξελίξεις και τότε του φταίνε όλα τα υπόλοιπα εκτός από εκείνον.
    Έχω υποσχεθεί να γράψω πολλά πράγματα,αλλά δυστυχώς ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος, με κάθε ευκαιρία όμως θα το πράττω.
    Στα του καιρού τώρα, δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να μην είναι ευχαριστημένος από τον υετο που έπεσε σε όλη την Βοιωτία τις τελευταίες ημέρες καθώς αυτός ήταν αντάξιος των προσδοκιών και των προγνωσεων και πήρε όλος ο νομός σχεδόν σε ισορροπία τα ανάλογα ποσοστά του,τα περισσότερα σε μορφής χιονιού,στο 100% χιονόπτωσης και χιονοστρωσης μέχρι την Παρασκευή και στο 100% χιονόπτωσης το Σάββατο με 90% χιονοστρωσης αφού έμειναν εκτός αυτής,μόνο μερικές περιοχές πεδινές δύσκολες στο στρώσιμο.
    Σίγουρα δεν ήταν στο βαθμό που ίσως προσδοκούσαν πολλοί,αλλά δεν ήταν καθόλου αμελητέα ποσότητα υετου που έπεσε στον νομό και μάλιστα εχθές εκτός του ορεινού όγκου όλου του Ελικώνα,τα νότια και ανατολικά τμήματα πήραν την μερίδα του λέοντος.
    Το κακό είναι ότι ξαστερωσε αμέσως και το πρωί οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές(από-4 έως και -14) οπότε επιβαρύνεται κι αλλο η ήδη δύσκολη κατάσταση για φυτά και δέντρα,κάτι που θα φανεί μόλις αρχίσει να ζεσταίνει αρκετά.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κ. Ζιακόπουλε,τι σημαίνει ο όρος wind shear;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Wind shear είναι ο διατμητικός άνεμος, δηλαδή ο άνεμος που πνέει με διαφορετική διεύθυνση και ταχύτητα σε παρακείμενα ατμοσφαιρικά στρώματα ή στήλες. Αν πάτε στους χάρτες που δείχνουν τους χθεσινούς ανέμους στις διάφορες στάθμες της ατμόσφαιρας πάνω από το Β. Αιγαίο, θα δείτε ότι αυτοί παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στην διεύθυνση και την έντασή τους. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά στη διεύθυνση των ανέμων μεταξύ της επιφάνειας και της στάθμης των 700 hPa είναι γύρω στις 70 μοίρες, γεγονός που δεν ευνοεί την ανάπτυξη των ζωνών των σωρειτόμορφων νεφών. Ρόλο, αλλά μικρότερο, παίζουν και οι καθ’ ύψος διαφορές στην ένταση των ανέμων.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Πολυ σωστο αυτο με το wind shear ...αν ηταν απο 30 μοιρες και κατω τοτε θα μιλαγαμε οπως στην Ελπιδα...

      Διαγραφή
    3. Διατμητικός άνεμος(δια-τέμνω).Ο φόβος και ο τρόμος κάποτε των πιλότων.======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα, να κάνω την εξής τοποθέτηση. Καταρχήν είχαμε 3 ραδιοβολήσεις το Σάββατο (σπάνιο), 0ζ (2πμ), 6ζ (8πμ), και 12ζ (2μμ). Στα 700 είχαμε 315 μοίρες (ΒΔ) στις 0ζ και 6ζ και 310 μοίρες στις 12ζ (ακόμα λίγο πιο δυτική συνιστώσα). Και κοντά στην επιφάνεια είχαμε βόρειες συνιστώσες (+-) στις 0ζ, 5-20 μοίρες στις 6ζ (πάλι βόρειες, λίγο πιο προς ΒΒΑ) και στις 12ζ είχαμε 20-85 μοίρες (δηλαδή από Β-ΒΒΑ έως και σχεδόν Α). Οπότε χοντρικά είχαμε ΒΔ στα 700 και Β έως Α στα < 925hpA. Οπότε στις 2 το μεσημέρι είχαμε πολύ περισσότερο από 70 μοίρες, ειδικά σε κάποια υψόμετρα, αλλά και μεγάλη διαφορά στα χαμηλά, π.χ. 20 μοίρες στα 925 και 80 μοίρες στα 1000 (δε νομίζω ότι είναι και πολύ συνηθισμένο). Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι το στριμ στα 700 ήταν ΒΔ (ή και ΒΔ-ΔΒΔ). Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει σοβαρός χιονιάς στο λεκανοπέδιο με τέτοιο στριμ. Ίσως κάποιες φορές η πολύ βόρεια Αττική (από Αφίδνες και βορειότερα), και κυρίως βορειότερα από την Πάρνηθα, έχουν βγάλει κάποιους καλούς χιονάδες. Δυστυχώς τα μοντέλα τελευταία στιγμή (την Παρασκευή στα 12άρια νομίζω και μετά) έδωσαν ΒΒΔ-Β στριμ στα 700 (προφανώς λίγο διαφορετική θέση της ψυχρής λίμνης) αλλά από τις ραδιοβολήσεις φαίνεται ότι έπεσαν έξω. Και γενικά έχουμε δει αρκετές φορές να μην πέφτουν μέσα τα τελευταία τρεξίματα αλλά τα προηγούμενα (και στον υετό της Πέμπτης δεν έπεσαν μέσα τα τελευταία που έδιναν την κατανομή πιο δυτικά αλλά τα προηγούμενα που είχαν επίκεντρο την ανατολική Αττική). Θυμίζω επίσης ότι τα μοντέλα προσομοιώνουν τα βουνά με αρκετά μικρότερο υψόμετρο από το πραγματικό (η Πάρνηθα π.χ. θεωρείται βουναλάκι αν θυμάμαι καλά 500 ή 700 μέτρα, δε βρίσκω τώρα το orography). Και θέτω το ερώτημα: Αν είχαμε 70 μοίρες διάτμηση με ΒΒΔ έως Β στριμ στα 700 και ΒΑ-ΑΒΑ στριμ στην επιφάνεια πιστεύετε ότι θα είχαμε σοβαρό χιονιά? Eγώ πιστεύω πως ναι. Θυμίζω ότι με ΒΒΔ, το στρίμ έρχεται οριακά από Θερμαικό-Πήλιο εντός του Αιγαίου στην ανατολική Αττική και έχουν βγει καλοί χιονιάδες όπως την Πέμπτη αλλά και το 2019. Δυστυχώς το έχουμε δει το ίδιο σενάριο (με ΒΔ στριμ) πολλές φορές και δε βλέπω να μαθαίνουμε από τις "μούφες". Εγώ το είχα γράψει στο pefteixioni group στο facebook που γράφω τις αναλύσεις μου αλλά δυστυχώς η λανθασμένη πρόβλεψη των μοντέλων για ΒΒΔ-Β στριμ στα 700 την Παρασκευή το απόγευμα-βράδυ μας χάλασε την εικόνα...Και μια ερώτηση: Βλέπαμε το Σάββατο στη δορυφορική ένα στριμ ΒΑ ίσως και ΑΒΑ και κοιτάζοντας ακόμα και στα 850 δε φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο. Γενικά από τα 850 και ψηλότερα είχαμε ανέμους < 20 μοιρες. Οπότε που βρέθηκε τέτοιο στριμ?? (ή είναι λάθος του ματιού με τα πολλαπλά στριμ?). Ένα άρθρο για την ύπαρξη πολλαπλών στριμ (500, 700, 850) και πώς θα ξέρουμε τι θα βγει (ανάλογα την ύπαρξη υψηλών, μεσαίων και χαμηλών νεφών ή και νεφών που πιάνουν πολλαπλά στρώματα), ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Και ένα ακόμα σχόλιο. Στο Φίλιππο μας έδιναν δηθεν τα μοντέλα μεσαία νέφη και πολύ υψηλές υγρασίες στα 700 το μεσημέρι αλλά και οι δύο προβλέψεις μάλλον πήγαν στον κουβά...(βλέπουμε υγρασία στα 700(+-) γύρω στα 35%!!) Περιέργως στις 8πμ η ραδιοβόληση έδωσε 90% ενώ χαμηλά είχε 60-70άρια..) Και αυτά λογικά λόγω της κακής μοντελοποίησης...? Οπότε τα τεφιγράμματα και λοιπά διαγράμματα στα ψηλά (π.χ. 700) τα θεωρώ αναξιόπιστα. Αυτά νομίζω έγραψα πολλά (αλλά για πρώτη φορά...). Οποια σχόλια ευπρόσδεκτα!

      Διαγραφή
    5. Εδώ η ορογραφία σε Αμερικάνο (GFS) https://meteologix.com/gr/model-charts/standard/greece/model-orography/20220314-1700z.html και Ευρωπαίο https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/model-orography/20220314-1700z.html
      Για γέλια του Αμερικάνου (η Πάρνηθα προσομοιώνεται κάπου 300 μέτρα και δυτική Αττική ίσως 400, η Δίρφη γύρω στα 500 και η ραχοκοκαλιά (Πίνδος κλπ) γύρω στα 1100 μέτρα...). Τι να λέμε...Λίγο καλύτερα του Ευρωπαίου (φαίνεται και η καλύτερη ανάλυση - λογικά η ορογραφία είναι σε grid ~10x10km (0.1 μοίρα) ενώ του Αμερικάνου είναι κάπου 20x20km, ή 0.2 μοίρα) και έχει Πάρνηθα και βουνά δυτικής Αττικής κοντά στα 500, τη Δίρφη ίσως λίγο παραπάνω και τη ραχοκοκαλία γύρω στα 1300-1400 (μέγιστο λίγο παραπάνω...) Οπότε τι να σχολιάσουμε για υγρασίες στα 700 και υετό με ΒΔ στριμ όταν την Πίνδο τα μοντέλα την θεωρούν στην καλύτερη βουναλάκι πιο χαμηλό από την Πάρνηθα οπότε λίγη ζημιά κάνει και για αυτό βγάζει τέτοιο υετό (ενώ ξέρουμε την επίδραση της Πίνδου στο κλίμα και πώς χωρίζει τη χώρα στα δύο...). Υπάρχουν και μοντέλα βέβαια με λίγο υψηλότερη ανάλυση (HD τη λέει το meteologix σαν την τηλεόραση) όπως το ICON-EU αλλά ειδικά στον καιρό βορείου ρεύματος και στον υετό συνήθως δε δίνει τίποτα (στην Ελπίδα έδινε ασόδυα...) Αυτά..

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους και κύριε Ζιακοπουλε ευχαριστούμε για την πάντα έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση μας.το είχατε δει από την πρώτη στιγμή ότι η απερχόμενη κακοκαιρία δεν θα ήταν τόσο σοβαρή τουλάχιστον υετικα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται γιατί είστε ο κορυφαίος! θα περιμένουμε να μας ενημερώσετε για τα επερχόμενα, που όπως φαίνεται η άνοιξη αργεί ακόμα.. Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θερμοκρασίες και τοπία Γενάρη με γωνία ήλιου Σεπτέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα, φυσικά κι ευχαριστουμε τον δάσκαλο και για τις προβλεψεις του και για την ψυχολογική τόνωση των χιονοφιλων (δεν ξεχνάω πέρυσι στη Μήδεια, Παρασκευή βράδυ με τα μοντέλα να οπισθοχωρουν και να εχει πεσει κλάμα να βγαίνει το περιφημο άρθρο του "μην κιοτευετε"), για την προσγείωση στην πραγματικοτητα ακόμα κι αν δε μας αρέσει αλλά και για τον λόγιο λόγο του και τις μικρές του "βουτιές" σε άλλα πεδία (ιστορία, λογοτεχνία κλπ). Τουτη τη φορά έχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια μικρή αμφιβολία αφού καθαρά Δευτέρα πραγματι το καλάθι ήταν μικρό, Πεμπτη υπήρξε αναβάθμιση (6αρακι με βάση το 5 της Πέμπτης) και Παρασκευή περαιτέρω αναβάθμιση (μήπως το 6αρι ήταν αυστηρό). Σε κάθε περίπτωση η παρέα σε αυτό το blog είναι ωραία, όπως και το επίπεδο του blog και σε αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει καταρχάς με τον δημιουργό του... Να είμαστε καλά και να πάμε για three-peat (ορολογία NBA) 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι φίλε μου. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή παιδεύτηκα πολύ αναφορικά με το τον τρόπο που θα επηρέαζε τη χώρα η τελευταία τραφ που αναφέρεται στο άρθρο. Παρόλο που είχα βάλει ωτοασπίδες, κάποιες υψίσυχνες σειρήνες περνούσαν στα αυτιά μου. Αυτό όμως που μέτρησε πιο πολύ και με έκανε να ενδώσω στην επανεξέταση του Φιλίππου για καλύτερο βαθμό ήταν το γεγονός ότι το GES έδινε περισσότερο υετό από το ECMWF. Οι περισσότερες επιτυχίες που έχει τα τελευταία χρόνια ο Αμερικάνος σε αυτού του είδους τις χιονοκακοκαιρίες στην Αττική μέτρησαν περισσότερο και έκλινα προς αυτόν. Το πρωί της Παρασκευής, βλέποντας τον Ευρωπαίο, σκέφτηκα να βάλω στην Αθήνα πράσινο και στα βόρεια προάστια κίτρινο χρώμα, αλλά ήταν πολύ αργά για πολλούς λόγους.

      Διαγραφή
  22. Απολαυστική, πάντως, η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών στην Αν. Αττική! Λόγω δε της ελπίδας, δεν υπήρχε και καθόλου άγχος για χιονόστρωση (ίσα ίσα βαθιά μέσα μου το απευχομουν). Πραγματικά σκέφτομαι πως αν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου του καιρού και είχα το τηλεκοντρόλ, κάπως έτσι θα τον ήθελα από τις 15 Δεκεμβρίου ως τώρα! Ο τέλειος χειμώνας για μένα... Για κερασάκι παραγγέλνω στην επόμενη κακοκαιρία να έχει φουλ υετο και πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες. Θυμάμαι μια 25η Μαρτίου της δεκαετίας του `90 να βρέχει καταρρακτωδως στα Σπάτα για ώρες με 6 - 7 βαθμούς και στην Πάρνηθα να έχει βάλει 2 μέτρα χιόνι! Ζητάω πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα δάσκαλε και από μένα! Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις που μας διδάσκετε! Πραγματικά όμως χθες όλοι πιαστήκαμε στον υπνο πλην εσάς! Λυπήθηκα τοσο πολυ τους ανθρώπους στα εκχιονιστικα των δήμων που περίμεναν επί 3 μέρες τον αποχιονισμο της πρωτεύουσας και τελικά έκαναν ηλιοθεραπεία μέσα στα Γκρέϊτερ!
    Πόσο μαγικός, συναρπαστικός και απρόβλεπτος είναι ο καιρός και ο μηχανισμός του! Αυτός είναι ο λόγος που τον αγαπώ και προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα μέσα από το πολύτιμο μπλογκ σας! Γιαυτό ακόμη μια φορά θα σας ευχαριστήσω θερμά!
    Καλή βδομάδα σε όλους!
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα σας,

    Θέτω υπόψιν σας και το παρακάτω κείμενο, το οποίο επιχειρεί μια ανάλυση του ενός εκ των δύο παραγόντων που αναφέρετε, δηλαδή της διάτμησης των ανέμων. Επιχειρείται επιπλέον και ένας γενικότερος σχολιασμός των προγνώσεων...

    Να είστε καλά!
    Με εκτίμηση!
    Νίκος Γκίκας, Ζάρακες Ευβοίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συγγνώμη, πρόκειται γι αυτό το κείμενο: http://umeteo.com/blogs/1279

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Νίκο.
      Είσαι καλός, φίλε μου. Ένας από αυτούς που είχα ξεχωρίσει στα χρόνια της αθωότητας (HELLAS WEATHER).
      Στα της μετεωρολογικής ανάλυσης – διάγνωσης ανέκαθεν θεωρούσα ως «αφέντη» την ανώτερη ατμόσφαιρα που μπορεί αρκετά καλά να «εκπροσωπηθεί» από τα 500 hPa. Ωστόσο, η κατώτερη τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με την ορογραφία, τη φύση του εδάφους κ.ά. είναι καθοριστικές για τον υετό.
      Στα της πρόγνωσης του καιρού, μπορούμε να δούμε εκ των προτέρων πολλές από τις αστοχίες των μοντέλων, αλλά όταν είμαστε στο παρά πέντε, είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε την πληροφορία ώστε να έχουμε πολλά πρακτικά οφέλη.
      Η σύγκριση της «Ελπίδας» με τον «Φίλιππο» στη βάση τα λήψης των αναγκαίων από την Πολιτεία μέτρων που κάνεις στην ανάρτησή σου είναι εν πολλοίς σωστή και ενδιαφέρουσα. Όμως, υπάρχουν αρκετά σημαντικά επιμέρους ζητήματα που οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να τα ξαναδούν. Επ’ αυτού κάποια στιγμή θα εκθέσω πιο αναλυτικά τις απόψεις μου.
      Χάρηκα για την επικοινωνία μας.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Κ. Ζιακόπουλε,

      Είμαι τακτικός αναγνώστης (ασχέτως αν δεν σχολιάζω!) και όπως πολλοί ακόμη φίλοι εδώ, έχω μάθει πάρα πολλά τόσα χρόνια από τα γραπτά σας. Το ίδιο και από τα σχετικά βιβλία σας, τα οποία δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μου. (Θα προσθέσω και το εγχειρίδιο του προγνώστη σε αυτά).
      Δεν έχω παρά να συμφωνήσω ως προς τα 500 hpa!
      Περιμένω με ανυπομονησία και τις απόψεις σας ως προς τα ζητήματα της λήψης αποφάσεων (εκτός από την επερχόμενη κακοκαιρία).

      Χάρηκα κι εγώ πολύ για την επικοινωνία!
      Καλό σας βράδυ!
      ΥΓ. Η αθωότητα θα επιστρέψει και πάλι με πιο ώριμη μορφή!

      Διαγραφή
  26. Δυστυχώς όλοι οι μετεωρολόγοι έπεσαν έξω ως προς τα χιόνια που έπεσαν την Τετάρτη που έφτασαν μέχρι την Θήβα. Όλοι μιλούσαν για χιόνια μέχρι τα ημιορεινά ενώ χιόνισε μέχρι την εθνική οδό στα 100 μέτρα περίπου, το αποτέλεσμα όλοι να βρεθούμε απροετοίμαστοι το μποτιλιάρισμα στην πόλη και έξω από αυτήν ήταν απίστευτο από τα αυτοκίνητα τις νταλίκες και τα φορτηγά, η θερμοκρασία έπεσε στους -1 και σε συνδυασμό με την πυκνή χιονόπτωση το έστρωνε παντού ακαριαία, ευτυχώς στις 14:00 περίπου σταμάτησε και μπορέσαμε και γυρίσαμε στα σπίτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή