Ενδείξεις για αξιόλογες βροχές κυρίως στο τέλος της εβδομάδας




6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε. Υπάρχει μια παροιμία που λέει "στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει". Εφόσον οι βροχές είναι ευπρόσδεκτες για τις καλλιέργειες αυτή την εποχή, πως εξηγείται η παροιμία αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από "μηχανικής" πλευράς ενοχοποιούνται: η μεγάλη ένταση βροχής, το χαλάζι και ο ισχυρός άνεμος που συνοδεύευι τους όμβρους και τις καταιγίδες (μπουρινάκια).
      Από "χημικής" πλευράς η υγρασία και ήλιος δημιουργούν τόσο αυτόν όσο και τον άλλο μήνα ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπυτξη εχθρών και ασθενειών των φυτών, όπως είναι π.χ. ο περονόσπορος στο αμπέλι. Κάποιος γεωπόνος θα μπορούσε να μας βοηθήσει περισσότερο στη δεύτερη περίπτωση.

      Διαγραφή
  2. Το accuweather εδωσε για τη περιοχη μας ξηρο και ζεστο καλοκαιρι, υπαρχει καποια βαση σ αυτες τις μακροπροθεσμες για επαληθευση, η να μη τις λαβουμε υποψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Όταν προβλέπεις για την Ελλάδα ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, έχεις 95% πιθανότητες να το πετύχεις γιατί έτσι είναι το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελεί η Πίνδος όπου το καλοκαίρι είναι μόνο 40 ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τη βροχή...

      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    3. Τα δύο βασικά εποχικά μοντέλα, CFS της NOAA ("αμερικάνικο") και ECMWF ("ευρωπαϊκό") δίνουν ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το ελληνικό καλοκαίρι:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

      http://translate.google.com/translate?sl=it&tl=en&js=n&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.ilmeteo.it%2Fportale%2Fmeteo-stagionali

      Το αμερικάνικο έχει σημειώσει επιτυχίες τον τελευταίο καιρό και ευχόμαστε να του βγει και το δροσερό καλοκαίρι που τάζει για τη χώρα μας. Το Accuweather δεν γνωρίζω πιο μοντέλο τρέχει, η αν κάνει συνδυασμό μοντέλων και στατιστικών προβλέψεων, πάντως κι αυτό έπεσε σε μεγάλο βαθμο μέσα για τον χειμώνα που μας πέρασε. Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι γνωστό, οι εποχικές προγνώσεις είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή