Κάτι πηγαίνει πολύ άσχημα...

Πηγή: https://nsidc.org/arcticseaicenews/


Στη μετεωρολογία η τιμή μιας μετεωρολογικής παραμέτρου θεωρείται ακραία όταν υπερβαίνει το διπλάσιο της τυπικής απόκλισης. Στο συγκεκριμένο σχήμα του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ στο οποίο αποτυπώνεται η μεταβολή της έκτασης του πάγου της Αρκτικής: η παχιά μαύρη γραμμή είναι η μέση τιμή, η γκρίζα ζώνη καθορίζει το διπλάσιο της τυπικής απόκλισης, η διακεκομμένη πράσινη γραμμή δείχνει τη μεταβολή της έκτασης του πάγου το 2012 και η συνεχής μπλε γραμμή τη μεταβολή της έκτασης του πάγου το τρέχον έτος.


Τα συμπεράσματα είναι ότι από την αρχή του χρόνου ο ρυθμός λιωσίματος του πάγου κινείται σε ακραία επίπεδα και ότι η κατάσταση το φετινό Μάιο τείνει να ξεφύγει εντελώς. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: «Πόσες δεκαετίες απέχουμε από τη χρονιά που δεν θα υπάρχει πάγος το καλοκαίρι στην Αρκτική;» Κάποιοι, που είχαν δηλώσει ότι αυτό αναμένεται να γίνει στα μέσα του τρέχοντος αιώνα, αμφισβητήθηκαν. Προσωπικά πιστεύω ότι …δικαίως αμφισβητήθηκαν. Η χρονιά αυτή θα έλθει πολύ νωρίτερα! 

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,ελπίζω-πιστεύω αυτή να είναι μια από τις προβλέψεις σας που δεν θα επαληθευτεί...αλλιώς !!!

    Υ.Γ Φιλικά πάντα !!!!,Γιαννακούλιας Ιωάννης (Κιάτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράλληλα με τα μηνιαία και ετήσια ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, που σπάνε το ένα μετά το άλλο, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη και η κατάρριψη του αρνητικού ρεκόρ αρκτικής παγοκάλυψης του 2012. Και η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει ήδη περιοχές της μεσογειακής λεκάνης θα πρέπει να μας προϊδεάζει για ένα "κλιματικό" μεταναστευτικό κύμα, στο όχι και πολύ μακρυνό μέλλον, πολύ διαφορετικό και πολύ πιο "βίαιο" από το προσφυγικό που ζούμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή