Επίμονο αλλά φτωχό σε υετό Β-ΒΑ ρεύμα

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά και επηρεάζει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, το συγκεκριμένο χαμηλό, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια, προκαλεί ισχυρούς ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Με την απομάκρυνση του χαμηλού προς την Α. Μεσόγειο, τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν, αλλά θα μας μείνουν οι ενισχυμένοι βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, όχι μόνο η Κυριακή αλλά και οι περισσότερες μέρες της νέας εβδομάδας θα περάσουν με ξεροβόρι και κρύο. Συγκριτικά, καλύτερος θα είναι ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, όπου αναμένεται περισσότερη ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι υψηλότερες. Ωστόσο, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειώνεται κατά τόπους παγετός.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 13 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια. Χιονοπτώσεις στα βουνά της Κρήτης. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά Α-ΝΑ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 8 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Υπομονη μαγκες καιροφιλοι εχει θα εχει παλι ο καιρος γυρισματα ειτε για χιονια ειτε για οτι αλλο.Ειτε εχει Χειμωνα ητε ερθει η Ανοιξη!Δε λεω υπομονη για τους φανατικους χιονοφιλους γιατι η αληθεια εκει ειναι οτι η δεκαετια του 80και 90 εχουν περασει και μαλλον δεν υπαρχει επιστροφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον υετό στη Β. Ελλάδα τον βλέπουμε με το κανελόνι, το κιάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κ στην Αττική. Αν υπηρχε υετός θα χιονιζε μέχρι πολυ χαμηλά. Υετικά παντως ο χειμώνας είναι φτωχός.Εξηγείται ομως: ο επίμονος βοριάς είναι υετικά ένα τίποτα σε σχέση με τον υγρό κ συχνα καταιγιδοφόρο νοτιά. 3 μήνες βοριά εχουμε , πώς να μην είμαστε κάτω από τον μ.ο.; Μεταξύ μας πάντως, οι Αττικάριοι τουλάχιστον, αν μας είχε κατσει ο ιστορικός χιονιας που γυροφέρναμε, δε θα μας πειραζε ο φτωχός υετός. Τώρα μας φταίνε όλα...
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν βγάζει τίποτε η Σύρτη, δε θα μπορούσε να βγάλει κάτι αυτή;

      Διαγραφή
    2. Ας μην τον ξεγράφουμε από τώρα έναν δυνατό χιονιά. Μπορεί να μην είναι ιστορικός, μπορεί να μην είναι για την Αττική, όμως περιθώρια για μια τουλάχιστον καιρική "υπέρβαση" υπάρχουν ακόμα. Σε μιά βδομάδα ο αντικυκλώνας θα έχει μετακινηθεί νοτιότερα και θα έχει καταρρεύσει. Στη συνέχεια (εκεί που ο δάσκαλος δε θέλει να κοιτάμε) φαίνεται σε όλα τα πρόσφατα τρεξίματα τάση για ισχυρή ζωνική κυκλοφορία. Αν ο Αζορικός κάνει επιτέλους το ...καθήκον του, μετά τις λιακάδες και τις "ζέστες" που έρχονται μπορεί να μας επιφυλάσσεται ένα πολύ δυνατό χειμωνιάτικο φινάλε.

      Διαγραφή