Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων παραμένει υψηλός

Το σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου θα προκαλέσει και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην των ΒΑ περιοχών της. Έτσι, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων παραμένει υψηλός. Την Παρασκευή (17/11) οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και τη Δ-ΝΔ Κρήτη, αλλά ταυτόχρονα στη ΒΔ Ελλάδα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (18/11) αρχικά προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα (εξαίρεση ίσως αποτελέσουν το Β. Ιόνιο και η Ήπειρος), αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ (Ν-ΝΔ πελάγη). Την Κυριακή προς Δευτέρα (19-20/11) μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τη Β-ΒΔ Ευρώπη θα μας φέρει Β-ΒΔ ανέμους και κρύο. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα είναι τοπικές και σύντομες.

Υ.Γ1: Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων της κακοκαιρίας της Δυτικής Αττικής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα χρόνια που ήμουν στην ΕΜΥ αλλά και σήμερα εξακολουθώ να αισθάνομαι θλίψη ίσως και κάποια «συλλογική ευθύνη» που η επιστήμη της μετεωρολογίας αντικειμενικά δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με την ακρίβεια που απαιτείται, τουλάχιστον για να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Υ.Γ. 2: Αυτή την εποχή οι μεσογειακές περιοχές, και βέβαια η χώρα μας, πνίγονται και συχνά θρηνούν θύματα βασικά από δυναμικούς εξωτροπικούς κυκλώνες που είτε δημιουργούνται στη λεκάνη της Μεσογείου είτε ενισχύονται μπαίνοντας σε αυτήν. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση το ανάγλυφο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανομή και την ένταση του υετού. Στη χώρα μας οι λεγόμενοι μεσογειακοί κυκλώνες με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων (Mediterranean Hurricane Medicane) ποτέ δεν δημιούργησαν τόσο φονικές κακοκαιρίες. Αυτό γιατί μεταξύ των άλλων: (α) είναι σπάνιοι, (β) είναι υποσυνοπτικής κλίμακας και (γ) σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την ένταση των τροπικών κυκλώνων. Το μόνο που έχουν είναι το βαρύγδουπο όνομά τους!

Υ.Γ. 3: Όταν προχθές βάφτισα το χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου «χαμηλό του Αγίου Φιλίππου», μου είχε έλθει στο νου η «πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου», που τέτοιες μέρες το 1896 στην Αθήνα είχε προκαλέσει το θάνατο 35 ανθρώπων.

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία και κυρίως στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της. Άνεμοι Α 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στις δυτικότερες περιοχές. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 16 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Δυστυχώς κ.Ζιακόπουλε ο χτεσινός σας τίτλος επαληθεύτηκε με τον τραγικότερο τρόπο. Περιμέναμε πως και πως τη βροχή αλλά για κάποιους συμπολίτες μας ήρθε ο όλεθρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ συγκινητικό το Υ.Γ. 1.
    Δεν είστε θεοί κύριε Ζιακόπουλε. Συνεχίστε το υπερπολύτιμο για μας έργο σας.
    Ευχαριστούμε για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανωριμότηα του ανθρώπου να βαφτίζει τα φυσίκα φαινόμενα σαν <>,<> και ούτο καθ'έξής για να δικαιολογήση τις συνέπειες της καταστροφικής του μανίας απεναντί της.Το πρόβλημα του πλανήτη είμαστε εμείς οι απάναθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστηχώς οι νεκροί στο σημερινό συμβάν ανεβαίνουν και άλλο.
    Το χειρότερο και αυτο που με κάνει να νευριάζω τόσο είναι ότι με μια απλή απότομη και συνηθισμένη σε άλλα μέρη καταιγίδα καταστράφηκαν οικογένειες και περιουσίες καθαρά απο ανθρωπίνο χέρι.οι ίδιες περιοχές ακριβώς υποφέρουν κάθε χρόνο όταν έχουμε τέτοια βαρομετρικά και οι αρμόδιες αρχές ή κυβερνήσεις δεν κάνουν το παραμικρό για την επίλυση του θέματος.
    Είναι ντροπή να παρακαλάμε να μη βρέξει για να μην έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα.
    Ελπίζω και εύχομαι απο αύριο μέχρι και το Σάββατο που τα φαινόμενα θα ενταθούν να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις λέμε συνήθως "δεν μπορείς να τα βάλεις με τη φύση", από την άλλη όμως φαίνεται πως τα βάζουμε μαζί της και, όταν έρθει η ώρα, εκείνη ανταποδίδει τα χτυπήματα. Και δε μιλάω μόνο για την κλιματική αλλαγή. Στην Αττική διαπράττεται ήδη από τη δεκαετία του 1950 ένα διαρκές έγκλημα. Οικιστικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό έγκλημα, με τη συμμετοχή η την ανοχή και αδιαφορία όλων μας. Και με το κράτος να ενθαρρύνει και να υποθάλπει επί της ουσίας ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, αναρχίας (όχι με την πολιτική έννοια) και ατιμωρησίας, σπεύδοντας κάθε τόσο να νομοθετεί διαδικασίες "νομιμοποιήσεων" για να ικανοποιεί εκλογικές πελατείες και να γεμίζει τα (προβληματικά) ταμεία του. Αυτό έκαναν και κάνουν εδώ και δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις, από την παλαιο-δεξιά ως την ...νεο-αριστερά.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο κάλυψες πλήρως αυτά που ήθελα εκφράσω με τον όρο "ανθρώπινο χέρι"
      Το κακό είναι ότι ζήσαμε μια τραγωδία σήμερα και απ'ότι βλέπω το αυτάκι των αρμόδιων πολιτικών αρχών δεν ιδρώνει καν!

      Διαγραφή
  5. Τι ειναι αυτα τα τρελα που δειχνει το gfs για 22-24 του μηνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή