Κίνδυνος τοπικών αιφνίδιων πλημμυρών (flash floods) αλλά και πλημμυρών λόγω υπερχείλισης ποταμών

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, αποκομμένο από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κινείται αργά ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της και ως ένα βαθμό η Θράκη, όπου οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. Οι Α-ΝΑ άνεμοι θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά υψηλές. Την Πέμπτη (16/11) θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Παρασκευή (17/11) αυξάνονται οι πιθανότητες για βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα, στη ΒΔ Ελλάδα οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (18/11) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν αρχικά στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και σταδιακά στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές.

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Στο ΒΔ Αιγαίο βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις λοιπές περιοχές πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 20 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Τα φώτα σας δάσκαλε και μαθητάδες: Στον παρακάτω χάρτη επιφανείας του μοντέλου HIRLAM "χαράσσονται" κάποιες κόκκινες γραμμές (όχι τα μέτωπα, οι απλές κόκκινες).

    http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weerkaarten

    Η επεξήγηση των συμβόλων είναι διαθέσιμη μόνο στα ολλανδικά. Οπότε ψάχνω κάποιον που είτε να κατέχει τα ολλανδικά είτε (κάτι πιο πιθανό) να γνωρίζει τι δείχνει αυτή η κόκκινη γραμμή. Πάντως δεν είναι τραφ, την τραφ τη σημειώνουν με την μπλε γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκυρον! Το βρήκα με το google μετάφραση. Είναι γραμμές σύγκλισης (Convergence line, where two different air currents come together causing an increasing air movement arises). Μετάφραση στον αυτόματο πιλότο βέβαια, αλλά βγαίνει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι Γιώργο σε θέλουμε για τα μακροπρόθεσμα...Οσο κυλάνε οι μερες και πλησιάζουμε τον Δεκέμβριο τόσο μεγαλώνει η ανυπομονησία μας για να δούμε ή και να πιάσουμε το πρώτο χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, το κύριο τρέξιμο αυτή τη στιγμή (12άρι)είναι ονειρικό για όλα σχεδόν τα ορεινά μας, για Κυριακή και Δευτέρα. Παραείναι καλό για να βγει αληθινό αλλά να δούμε τις επόμενες ώρες και μέρες μήπως πάει να παγιωθεί η τάση για την πρώτη χειμωνιάτικη εισβολή.

      Διαγραφή
  4. περιμενοντας τις βροχες και τις καταιγιδες.....
    (αν και για να λεμε την αληθεια σε καποιες περιοχες θα ειναι επικυνδυνα τα φαινομενα βασει προγνωστικων χαρτων αλλα παρολα αυτα πολλοι καταιγιδομανεις λιγο-πολυ που ειμαστε θα ποροθουμε με αυτα που ερχονται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 200άρικο σύνολο για Λάρισα δίνει το freemeteo. κυρίως Πέμπτη-Παρασκευή. ας ελπίσουμε στη γνωστή μοντελική αστάθεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παίζει να δούμε χιόνι Πάρνηθα;κυρ/δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη νοτιοανατολική κρήτη περιμένουμε ακόμα τις πολυπόθητες βροχές. Ούτε η Ευρυδίκη δεν μας καταδέχτηκε εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή η ρημάδα η σκάφη δε μπορεί να πέσει λίγο πιο δυτικά τη Δευτέρα και να έχουμε μια ΒΔης κυκλοφορίας κακοκαιρία για ταΒΔ;Όλο φτάνουμε στη πηγή και νερό δε πίνουμε!Δεν υπάρχει πιθανότητα μετατόπισης στα επόμενα τρεξίματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Τετάρτη ειναι ακόμη μην το αποκλείεις

      Διαγραφή
    2. εχουμε ακομα καμποσο χρονο!βεβαια ομως μπορει να μετατοπιστει προς το χειροτερο

      Διαγραφή