Ποδαρικό του χειμώνα με νοτιάδες και βροχές

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Α. Ευρώπη ως την Τυνησία κινείται αργά Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη ΒΔ Πελοπόννησο θα είναι έντονα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι νοτιάδες εντάσεως ως τα 8 μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Το Σάββατο (2/12) τα νέα στοιχεία την εξέλιξη του καιρού θα είναι η ύφεση της κακοκαιρίας στη ΒΔ Ελλάδα και η σημαντική εξασθένηση των νοτιάδων στο Ιόνιο. Την Κυριακή (3/12) στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Οι Ν-ΝΔ άνεμοι μόνο στο ΒΑ Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας. Τη Δευτέρα (4/12) αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

Καλό μήνα και καλό χειμώνα, φίλοι μου

Υ.Γ. Παλαιότερα, όταν οι άνθρωποι εύχονταν «καλό χειμώνα», εννοούσαν ένα χειμώνα χωρίς καταστροφικές πλημμύρες, υπερβολικό κρύο ή ακραίες χιονοπτώσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σήμαιναν αποκλεισμούς, πείνα και θάνατο ανθρώπων και ζώων. Στις μέρες μας, την ευχή αυτή τη λέμε σχεδόν όπως λέμε «καλό καλοκαίρι», που στην περίπτωση του χειμώνα σημαίνει να περνάμε καλά και πότε-πότε να παίζουμε χιονοπόλεμο ή να φτιάχνουμε κανέναν χιονάνθρωπο με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Προσωπικά, την ευχή την κάνω με την παλιά της σημασία. Αυτό γιατί δεν έχουμε όλοι τα μέσα να αντιμετωπίσουμε έναν ακραίο χειμώνα και ο κρατικός μηχανισμός από ανεπάρκεια ή αντικειμενική αδυναμία δεν μπορεί να αποτρέψει τις καταστροφές.

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές κυρίως στη Μακεδονία. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα ΒΔ θα είναι ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν 6 με 7 και στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 20 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Βροχές κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Η Θεσσαλονίκη σήμερα δεν επηρεάστηκε από το Νοτιά (10 βαθμοί), ενώ άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας - ενδεικτικά της δυτ. Μακεδονίας - είδαν και 17άρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστό, επιπλέον εισέβαλλε μετά το μεσημέρι. μέγιστη Καλαμαριάς 11,1 στις 20:43, Τρικάλων 18,4 στις 20:01.

      Διαγραφή
    2. Τη νύχτα εισέβαλλε. Εξ ού και το 11,1 στις 20:43. Έτσι τώρα το πρωί: "η αρμύρα του Νοτιά μας έκαψε τα χείλη". 19 βαθμοί.

      Διαγραφή
  2. Με αφορμή τα χτεσινά σχόλια και όχι μόνο, θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι να γίνονται εδώ συζητήσεις που μας μαθαίνουν πράγματα για τα κατά τόπους κλίματα και μικροκλίματα της χώρας, τις τοπικότητες, τις καιρικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Θεωρώ αυτά τα σχόλια πολύ σημαντικότερα από τις όποιες προγνώσεις και εκτιμήσεις που όλοι μας, λίγο ως πολύ, επιχειρούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις. Μπράβο σε όλους τους φίλους που γράφουν για την περιοχή τους και τις ιδιομορφίες της. Ειδικά για εμάς, τους κατοίκους του (πάλαι ποτέ) "κλεινού άστεως", όπου εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις της εξουσίας συγκέντρωσαν το ήμισυ και πλέον του πληθυσμού, τα σχόλια αυτά είναι ανεκτίμητα.

    Κατά τα άλλα, απαντώντας στη μομφή γνωστού συντρόφου οτι είμαι ..."ξεροβοράκιας", δηλώνω και ξεκααθαρίζω οτι τον χειμώνα τον θέλω:
    1) με κρύο
    2) με βροχές (με μέτρο) και
    3) με χιόνια (χωρίς μέτρο!)

    Από τις σαχαριανές σκονο-εισβολές σαφώς και προτιμώ το αναζωογονητικό και απορρυπαντικό ξεροβόρι.

    Σήμερα πήραμε μια πρώτη γεύση αφρικάνικης μπίχλας, το κυρίως πιάτο θα το γευτούμε τις επόμενες μέρες. Χαλάλι όμως, αν είναι να πληρώσουμε το τίμημα για να ποτιστούν (χωρίς πλημμύρες αν γίνεται) οι εκ δυσμών συνέλληνες, χαλάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μομφή σε αστεϊσμού μορφή, Γιώργο. πολλά χρόνια Βοιωτία και κάποια Καλλιθέα, έχω ζήσει τέτοιες αμμοθύελλες, είναι ότι χειρότερο. θυμάμαι τον κίτρινο ουρανό στην εθνική στο ύψος της Θήβας (κυρίως Μάρτιο) και τη θύελλα στη Λιβαδειά, τέτοιες μέρες, στις 22/11/2008. δεν υπήρχε σταθμός ΕΑΑ τότε εκεί, αλλά το 9άρι είναι πολύ μετριοπαθής εκτίμηση..είναι άνεμοι Άνοιξης και Φθινοπώρου αυτοί, κυρίως?

      Διαγραφή
    2. Γιώργο μπράβο!
      Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι μας όταν πρόκειτε ένα ή και παραπάνω συστήματα να επηρεάζουν επιλεκτικά τον καιρό της χώρας μας.Τώρα έχουμε εμείς την τιμητική μας με τα πολλά νερά αλλά σε άλλες περιπτώσεις του χειμώνα που έχει συμβεί απο τη μία εμείς να τρώμε ξεροβόρια και μόνο κρύο και απο την άλλη εσείς να χιονίζεστε και να χετε πολύ κλειστό καιρό πάλι η ικανοποίησή μου που άλλαζε ο καιρός της χώρας μου ήταν μεγάλη!
      Τώρα όσον αφορά την μορφολογία της χώρας μας και την διαφορετική κατανομή του υετού σε νομούς που συνορεύουν μεταξύ τους,άξιο αναφοράς καιρικά πιστεύω πως είναι και ο τόπος που ζώ η Αιτωλοακαρνανία ο οποίος συνορεύει με την Ευρυτανία έναν επίσης όμορφο αλλά ορεινό νομό της βορειοδυτικής Στερεάς.Ύστερα λοιπόν απο πολλά χρόνια παρατήρησης και στούς δύο νομούς το συμπέρασμα μου είναι παρ'ότι είμαστε "κολλητάρια" ως νομόι συστήματα απο το ιόνιο με νοτιάδες ή νοτιοδυτικούς ανέμους δίνουν συνήθως πολύ νερό κ στους δύο νομούς με ενναλακτικό νικητή. (Συνήθως όταν τα βαρομετρικά προτιμούν εμμονή στο ιόνιο τότε κερδίζει κατά κράτος η δυτική μεριά της Αιτωλ/νίας).
      Το ίδιο συμβαίνει και με ψυχρές εισβολές ερχόμενες απο βορειοδυτικά με ΒΔκους ανέμους. (Πάλι τα ορεινά αιτωλ/νίας κάποιες φορές υπερτερούν σε χιονοκάλυψη).
      Όταν όμως έχουμε βαρομετρικά ερχόμενα απο βόρεια ή μαύρη θάλασσα με ανατολικόυς-βορειοανατολικούς ή βόρειους ανέμους εκεί τα βουνά της πίνδου που διέρχονται απ τους δύο νομούς κάνουν καλά τη δουλειά τους κρατόντας όλα τα φαινόμενα αλλά και τα σύννεφα στην Ευρυτανία και εμείς την ίδια στιγμή σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ούτε σύννεφο!
      Έχω πετύχει πέρυσι χειμώνα να φεύγω απο εδώ για καρπενήσι μέσω του ορεινού επαρχιακού δικτύου και μέχρι τα σύννορα μας να έχει 5 πόντους χιόνι στις άκρες του δρόμου και μέχρι να φτάσω στο μυρίκη Ευρυτανίας (βρίσκετε λίγο ανατολικότερα απο καρπενήσι στο δρόμο για λαμία)να μην μπορείς να ανοίξεις τις πόρτες απο τον όγκο χιονιού (τουλάχιστον 1.5 με 2 μέτρα στις άκρες) και όλα αυτά λόγω των βουνών που στην ουσία μας ενώνουν σαν νομούς.
      Έτσι και'γω με την σειρά μου ήθελα να τονίσω την διαφορετικότητα του καιρού σε συνέχεια των χθεσινών απαντήσεων.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου όμως είναι πολύ άδικο κάποιες περιοχές να είναι συνέχεια στην απ'έξω, προκειμένου να βρέχονται οι "εκ δυσμών συνέλληνες" που εν τέλει γενικά δεν τους λείπει ο υετός. Είμαι Ροδίτης, και το 2016 βιώσαμε ένα τραγικό έτος με μόλις το 50% του ετήσιου υετού (με βάση τα στατιστικά της ΕΜΥ) να πέφτουν στο νησί, ενώ είχαμε και ζητήματα λειψυδρίας. Φέτος κάτι πήγε να γίνει, αλλά και πάλι επί της ουσίας δεν ρεφάραμε υετικά για τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Επιπλέον βλέπουμε ένα τεράστιο νησί όπως η Κρήτη να βιώνει (με μικρή ίσως εξαίρεση τα Χανιά) να βιώνει μια πρωτοφανή ανομβρία από τον περασμένο Μάιο. Και η Κρήτη ας μην ξεχνάμε ότι προμηθεύει με γεωργικά προιόντα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας. Δυστυχώς ο καιρός είναι εξαιρετικά άδικος...Και επιτέλους κύριοι και κυρίες Ελλαδά δεν είναι μόνο η ηπειρωτική Ελλάδα, ΕΛλάδα είναι και το Αιγαίο...

      Διαγραφή
    4. Δεν διαφωνώ. Η ανομβρία στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα είναι ένα πρώιμο σημάδι της ερημοποίησης που έρχεται. Οι νοτιώτερες περιοχές της χώρας είναι και θα είναι στο μέλλον ακόμα περισσότερο, οι πλέον ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη των υποτροπικών πιέσεων, που έχει την τάση να επεκτείνεται βορειότερα με το πέρασμα του χρόνου. Η ΒΔ Ελλάδα θα είναι ίσως το τελευταίο μέρος που θα εξακολουθεί να βρέχει ικανοποιητικά, όταν όλη η άλλη Ελλάδα θα βιώνει συνθήκες επίμονης ξηρασίας. Παρ΄ολα αυτά, ακόμα και εκεί τα ύψη βροχής των τελευταίων μηνών ήταν κατά πολυ κατώτερα των κλιματικών τιμών.

      Διαγραφή
    5. Φιλε Φωτη δεν ξερω αν προσεξες στο σχολιο του φιλου μας απο Λαμια επε οτι με ΒΑ ρευμα βαζει πολυ χιονι μεχρι Δυτ. της Φθειωτιδας οχι στην Ευριτανια,ενω εσυ ειπες στην Ευριτανια πιανει πολυ χιονι απο ΒΑ ρευματα κλπ...εγω δε λεω οτι και οι δυο σωστα μηλισατε σαν παρατηρητες και 'γω παρατηρητης ειμαι...απλως ισως ο καιρος μας τη φερνει πολλες φορες δεν εχει μπεσα,ισως δεν βρισκουμε ακρη με τα μικροκλιματα σε σχεση με την οροσειρα...και 'δω στο κεντρο που μενουμε ισως πολλες φορες τα ρευματα να ειναι διαφορετικα να γινονται αρκταμας και να μη βρισκεις ετσι ακρη...αυτη ομως ειναι η ομορφια του ηπειροτικου κλιματος το 'χω ξαναπει αυτο!

      Διαγραφή
    6. Αυτά έχω παρατηρήσει εγώ όλα αυτά τα χρόνια σε σύγκριση πάντα μεταξύ των δύο νομών.
      Τώρα ότι ο καιρός κάνει τα δικά του φίλε μου ή ακόμα και τα θαύματά του είναι γεγονός.
      Τρανό παράδειγμα πέρυσι με ΒΑ άνεμο τον Γενάρη έστρωσε χιόνι κατά τόπους μέχρι τα πεδινά αιτωλ/νίας οπότε στο συγκεκριμένο κομμάτι που αναφέρεσε εννοείτε πως συμφωνώ.

      Διαγραφή
  3. Σωστός ο Τζορτζ, εύχομαι καλό μήνα καλό χειμώνα σε όλους, σήμερα εορτάζε ο αείμνηστος μετεωρολόγος κ.Ανδρεας Λαζάνης.καλο παράδεισο να χει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τον ξεχνάμε και ειδικά εμεις οι Γιαννιώτες που ηταν συμπατριώτης μας.

      Διαγραφή
    2. Όπως ίσως ξέρετε από παλιές αναφορές μου, ο Ανδρέας για μένα, πέρα από συμπατριώτης και συνάδελφος, ήταν φίλος και σε πολλά θέματα δάσκαλός μου. Από την κοινή πορεία μας στην ΕΡΤ, που κράτησε σχεδόν 25 χρόνια, θυμάμαι που ζήλευα το θάρρος, τη γρηγοράδα της σκέψης του και τις αποστομωτικές απαντήσεις που έδινε στους δημοσιογράφους εκείνους που ζητούσαν να τους πει δέκα μέρες πριν τι καιρό θα κάνει το Πάσχα ή πότε ακριβώς θα αρχίσει να χιονίζει στην Αθήνα. Όντας σε τέτοια θέματα μεγάλο πειραχτήρι, όταν οι κοπέλλες της ΕΡΤ που έκαναν καιρικό ρεπορτάζ έρχονταν σε μένα να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν τις παραπάνω, τις παρέπεμπα στον Ανδρέα ως πιο ειδικό. Το τι άκουγα στη συνέχεια δεν λέγεται, αλλά το απολαμβάναμε κι εκείνος κι εγώ!
      Η ΕΜΥ και η ΕΡΤ χρωστούν πολλά στον Ανδρέα Λαζάνη, αλλά δυστυχώς δεν το αναγνώρισαν ποτέ. Ευτυχώς που το εχουν κάνει πολλοί απλοί άνθρωποι! Όσο για μένα, πιστεύω ότι ο Ανδρέας Λαζάνης είναι ακόμα μαζί μας, γιατί πεθαίνει πραγματικά κάποιος όταν τον ξεχνάμε.

      Διαγραφή
    3. https://www.youtube.com/watch?v=OI8wwABvhtI

      Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

      Διαγραφή
    4. Συγκινήθηκα με όλα αυτά. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.

      Διαγραφή
  4. Δάσκαλε τα σέβη μου... Αιώνια η μνήμη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Δημήτρη, μας κάνετε όλους τους Κονιτσιώτες περήφανους που είστε πατριώτης μας.
    Με μεγάλη χαρά καμαρώνουμε τις αναφορες σας στον φτωχό μας τόπο. Εμείς, οι νεώτεροι ακόμη θυμόμαστε τον πατέρα σας, τα παπούτσια τα σπορτεξ όπως τα λέγαμε μικροί που αγοράζαμε απο το μαγαζί του, τις περισσότερες φορές βερεσέ.... Παρτε στα παιδια παπούτσια να μην κρυώνουν και όταν έχετε τα δίνετε. Αξιο τέκνο του είστε κι εσείς κύριε Δημήτρη, κι εμείς οι νέοι Κονιτσιώτες σας αγαπάμε, σας εκτιμάμε και σας καμαρώνουμε κι ας μην γράφουμε σχόλια σχεδόν ποτε.
    Είμαι σιγουρος πώς πολλοι Κονιτσιώτες θα το διαβάσουν και θα συμφωνήσουν μαζί μου..
    Να είστε πάντα καλά κύριε Δημήτρη, πάντα με καλές προβλέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο Ανδρέας Λαζάνης υπερηφανεύοταν (δικαίως) για τα Γιάννενα, πειράζοντάς τον του έλεγα: "Γιάννενα χωριό, Κόνιτσα κατσαμπάς (κωμόπολη)!". Τότε, πριν εκείνος αποφασίσει να χαμογελάσει ή να με ξαποστείλει, έσπευδα να του εξηγήσω ότι εμείς την εποχή του Αλή είχαμε μεγαλυτερη δύναμη γιατί μας υποστήριζε η Κονιτσιώτισσα "βασιλομήτωρ" Χάμκω!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  6. Όλοι εμείς τα παιδιά της δεκαετίας του 80 μάθαμε να γοητευόμαστε από τον καιρό από όλους εσάς, δηλαδή εσάς κύριε Δημήτρη, τον αείμνηστο τον Ανδρέα Λαζάνη, το Γιώργο Μελανίτη, την Ευρυδίκη Καραμανή (θυμάμαι είχε κάνει αίσθηση η παρουσία της τότε στην ΕΡΤ ως γυναίκα, άρεσε και στον πατέρα μου θυμάμαι χεχε), αλλά και τους συναδέλφους σας της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ 2 όπως το Νίκο Καντερέ, έναν κύριο Γιαννόπουλο (δεν θυμάμαι και το μικρό του δυστυχώς) και τόσους άλλους. Να σας έχει όλους ο Θεός καλά, και όσοι δεν είναι πια εν ζωή (όπως ο κος Λαζάνης) να αναπαύονται μακάριοι
    Α...και κάτι ακόμα, το δελτίο καιρού για τους αγρότες των 5 ημερών που μεταδίδατε τότε μου φαινόταν τόσο μα τόσο πιο έγκυρο και περιεκτικό από πολλά σημερινά δελτία

    ΑπάντησηΔιαγραφή