Αντί της καθιερωμένης πρόγνωσης

Τύμφη ή Γκαμήλα ή Λάζαρος. Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Πες μας Δάσκαλε τι είδες εις την Κόνιτσα που επήγες;
-Είδα βροχές και καταιγίδες ασταμάτητες. Πρωινά, απογεύματα και νύχτες σαν να ήταν Νοέμβριος.
-Είδα τη λάσπη στον κήπο να φθάνει ως τη μέση της κνήμης και χορτάρια καταπράσινα σαν να ήταν Απρίλης.
-Είδα αγρότες να αγωνιούν για την παραγωγή τους και εργάτες απελπισμένους χωρίς το μεροκάματο.
-Είδα τον εαυτό μου να τουρτουρίζει και να ψάχνει μέσα στη νύχτα για κάποιο πάπλωμα.
-Είδα κάποιους ανθρώπους να λένε ότι στην κορυφή του Γράμμου το «πασπάλισε».
-Είδα πολλούς ανθρώπους να με ρωτούν πότε επιτέλους θα καλοκαιριάσει.

Από εδώ και πέρα τι βλέπεις Δάσκαλε;
-Βλέπω συσσώρευση θερμών αερίων μαζών στη Β-ΒΔ Αφρική με επεκτατικές διαθέσεις, αλλά και σχετικά ψυχρές αέριες μάζες να κατέρχονται από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα Βαλκάνια, διεκδικώντας περιοχές τουλάχιστον της Βόρειας Ελλάδας.  Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας θα περάσει με ζεστούλα, αλλά για τη συνέχεια οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

20 σχόλια:

  1. Μιας και ο λόγος για Αφρική, Αιθιοπία και Ερυθραία ετοιμάζονται να βάλουν τέλος σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση δύο δεκαετιών και ο πρωθυπουργός της πρώτης Ahmed Abiy αναμένεται να συναντηθεί τον πρόεδρο της δεύτερης Isaias Afwerki, όπως μεταδίδει το Reuters. Mία υψηλόβαθμη αντιπροσωπία της Ερυθραίας βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας από την περασμένη Τρίτη 26/6 και για πρώτη φορά από τον πόλεμο 1998-2000 ανάμεσα στα δύο έθνη, που έκτοτε διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Ο Abiy είπε πρόσφατα ότι θα τιμήσει τους όρους μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος και για τη διευθέτηση της συνοριακής διαμάχης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ερυθραίας Osman Saleh είπε από την πλευρά του ότι "οι δύο πρώην εχθροί άνοιξαν την πόρτα της ειρήνης", ενώ ο Abiy εξέφρασε την ελπίδα αυτή η γενιά να βάλει τέλος στη διαμάχη και επανέλαβε την προθυμία του να μεταφέρει εδάφη. Ο πρόεδρος της Ερυθραίας Isaias Afwerki καλωσόρισε τα θετικά μηνύματα της Αιθιοπίας και αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπία στην Αντίς Αμπέμπα, στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλός του Υemane Gebreab και απεσταλμένος του στην Αφρικανική Ένωση. Ο συνοριακός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες στοίχισε 80 χιλιάδες ζωές. Τα σύνορα παραμένουν στρατικοποιημένη ζώνη. Ο Αbiy έστειλε και επιστολή στον Isaias.
    https://www.reuters.com/article/us-ethiopia-eritrea/leaders-of-ethiopia-and-eritrea-to-meet-soon-in-bid-for-peace-media-idUSKBN1JP0L3?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα μετα απο πολυ καιρο.
    Να πουμε οτι ο Ιουνης θα φυγει με αποκλισεις θετικες +0,5°C εως και μηδενικες σε καποιες περιοχες. Εχουμε πολλα ψωνια να φαμε για να γυρισουμε πισω στις εποχες που εκανε δροσερους Ιουνηδες.
    Ενα τελευταιο στοιχειο ειναι οτι απο το 1993 εως 2017 απο τους 25 Ιουνηδες οι 2 ηταν δροσεροι, οι 5 κανονικοι και οι 18 θερμοι. Οπου κανονικοι οι +-0,4°C , ψυχροι οι <0,4°C αποκλιση απο τη κανονικη τιμη και θερμοι οι >0,4°C απο την κανονικη τιμη.
    Καλο βραδυ δασκαλε και καλο Σαβ/κο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκαλυπτικός ακοακ μια φορά ο δάσκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά πολύ ωραία,με λογοτεχνικό λόγο μας περιγράψατε τι βιωσαμε αυτές τις ημέρες,καλο σαββατοκύριακο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να ρωτησω κατι ασχετο με τον καιρο;
    ποια ειναι η ετυμολογια της λεξης ΓΚΑΜΗΛΑ;
    τουρκικη λεξη;αλβανικη λεξη;
    ξερω οτι ειναι ενα καιρικο blog που ουδεμια σχεση εχει με τα γλωσσολογικα,αλλα θελω να μου απαντησει καποιος, οποιος μπορει και ξερει διοτι εγω παροτι εψαξα δεν βρηκα τιποτα......


    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λέξη έχει σημιτική προέλευση (ουσιαστικά εβραϊκή δηλαδή) και υπάρχει στην ελληνική γλώσσα ήδη από την κλασική εποχή. Επίσης, δεν έχει "γ" στην αρχή. Ξεκινά με "κ".

      Διαγραφή
    2. http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%B1&dq=

      Από την εβραϊκή λέξη gamal. Ούτε τουρκική ούτε αλβανική.
      Eλπίζω να βοήθησα.
      Δήμητρα

      Διαγραφή
    3. ευχαριστω για την βοηθεια.εβαλα το Γ μπροστα διοτι η τυμφη αναφερεται ως γκαμηλα και οχι ως καμηλα.παντως απορω πως οναστηκε το βουνο ετσι διοτι στην περιοχη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΖΩΑ ΚΑΜΗΛΕΣ.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. Καμήλες δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν σίγουρα, αλλά μήπως οι κορυφές της Τύμφης θυμίζουν τίποτε καμπούρες και γι΄αυτό; Δεν ξέρω, μια ιδέα πετάω.
      Συνήθως κάποια τοπωνύμια κρύβουν μπόλικη φαντασία πίσω τους.
      Καλό μήνα σε όλους και καλό καλοκαίρι - λέμε τώρα!
      Δήμητρα

      Διαγραφή
    5. απλα επειδη δεν υπηρχαν καμηλες σε αυτα τα μερη οι κατοικοι δεν ειχαν δει για να ξερουν την μορφολογια του ζωου ωστε να θυμιζουν οι κορυφογραμμες κατι απο αυτο το ζωο.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    6. Υπάρχουν τρία είδη καμηλών: η αραβική με έναν ύβο (καμπούρα), η βακτριανή με δύο ύβους και η ...κονιτσιώτικη μς τρεις ύβους. Όπως τα γράφεις έχουν τα πράγματα Δήμητρα. Όσο για το "κ" ή "γκ", δεν υπάρχει ηπειρώτης που να λέει καμήλα.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    7. ...και η ψηλότερη κορυφή της απο την Κόνιτσα φαίνεται σαν τσεκούρι.

      Διαγραφή
    8. Εμ...και 'δω στην κεντροδυτικη Θεσσαλία κάπως έτσι...εκτός από το γκ. έχουμε και το Μπ.αντί για Π. Όπως Μπλατεια αντί πλατεία ή μπλατ αντί για πλάτη..και πολλά άλλα...

      Διαγραφή
  6. Μετα απο δυο πρωινα(Πεμπτη-Παρασκευη)που η θερμοκρασια επεσε χαμηλα στους 14-14.5 αντιστοιχα,σημερα ανεβηκε λιγο στους 16.Βεβαια δεν ηταν χαμηλη η θερμοκρασια μονο το πρωι,γιατι ο πολυ δυνατος δυτικος ανεμος την Πεμπτη κρατησε ολη μερα αυτην κατω απο τους 23 βαθμους και μαζι εφερε και αρκετες ψιχαλες.Την Παρασκευη ο ΝΔ ανεμος και αυτος πολυ δυνατος,εδιωχνε τα συννεφα και αφηνε τον ηλιο να κανει την εμφανιση του,καθαρισε ακομη περισσοτερο την ατμοσφαιρα και αφησε την θερμοκρασια να ξεπερασει τους 26 βαθμους.Μακρια κρατησε και τις ασθενειες για φυτα και δεντρα(στην περιοχη μου τουλαχιστον)καθως τιναξε γρηγορα το νερο απο τα φυλλα και δεν αφησε να σχηματιστουν ομιχλες τα πρωινα και σε συναρτηση με την αυξημενη υγρασια να δημιουργησει περαιτερω προβληματα.Ευχομαι χρονια πολλα σε οσους-ες γιαρταζαν εχθες,αλλα και σημερα και παντα με υγεια.Καλημερα σε ολους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν από λίγο διάβασα όλα τα σχολια των τελευταίων 2 ημερών και σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ είναι στο σχόλιο του φίλου Αντώνη που μιλάει για τον πρωτογενή τομέα.Φιλε μου σε καταλαβαίνω απόλυτα μιας και ασχολούμαι και εγώ με αυτα και ξέρω πως νιώθεις,καθώς ειδικά σε τέτοιες κακοκαιριες χειμωνιάτικου τύπου μέσα στο καλοκαίρι είμαστε πάντα με το στομάχι σφιγμένο.Πέρυσι στις 7 Ιουνίου χαλάζι σαν καρύδι δεν άφησε τίποτα όρθιο σε απόσταση αναπνοής από εμένα.Απλα αυτό που έγραψα για την χαρά του καιροφιλου,ήταν γιατί τέτοιες εικόνες δεν είχα συναντήσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια τώρα και είναι εικονες που λείπουν γενικά σε όλους μας,αρκεί βέβαια να έρχονται στην ώρα τους,για μην κάνουν και ζημθες,τόσο σε καλλιέργειες,οσο και στους ανθρώπους.Υ.Γ:Μιας και είδα να αναφέρονται πολλοί και στο Μουντιάλ τολμάω μια πρόβλεψη για τα παιχνίδια σημερα (αν και γενικά το αποφεύγω).Βλέπω να περνάει,έστω δύσκολα,η Γαλλία και το βράδυ πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα ξεπεράσει τον σκόπελο που λέγεται Ουρουγουάη(λέω τώρα εγώ,να δω τι "ψαρια"θα πιάσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιά πρώτη ματιά στις θερμοκρασιακές αποκλίσεις του μήνα που μας πέρασε στην Ευρώπη:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_europe_t2m_anom.png

    Κανονικές και ελαφρώς χαμηλότερες του κλιματικού μέσου όρου οι μέσες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό περίμενα να αναρτήσεις Γιώργο!
      Ακριβώς λοιπόν όπως το περίμενα,στο μέσο όρο αρκετές περιοχές κ χαμηλότερες των κλιματικών σε ΔΒΔυτική χώρα.
      Μένει τώρα να δούμε αν θα τη "σκαπουλάρουμε" και τον δεύτερο μήνα του θέρους.

      Διαγραφή
    2. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να την σκαπουλάρουμε ο Θοδωρής Κολυδάς, σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, επισημαίνοντας βέβαια την αβεβαιότητα και τις αντιφάσεις των μακροπρόθεσμων προγνώσεων:

      http://www.news247.gr/kairos/epiteloys-kalokairi-pos-tha-kylisei-o-ioylios.6628856.html

      Διαγραφή
  9. Πως το ειπες φιλε Φωτη,για τον 2ο μηνα του θερους;Μαλλον για τον πρωτο μηνα του τρυγου παει φιλε γιατι ψαχνω να βρω πρασινη ρωγα στα μοσχατα και δεν βρισκ.Μαλιστα τρωγονται ευχαριστα.Περυσι εκοψα 10 Αυγουστου,οποτε φετος το βλεπω το πολυ 25 Ιουλιου.Καλημερα και καλο μηνα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Χριστόδουλε έτσι πάνε φέτος τα πράγματα.Καλό μήνα σε σένα κ σε όλους τους φίλους.

      Διαγραφή