Σαββατοκύριακο με καιρικές συνθήκες από αντίξοες έως επικίνδυνες!


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ.  Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με τη θερμική αστάθεια, θα επηρεάσει με τοπικές καταιγίδες βασικά τη Β-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η ζέστη θα είναι αισθητή κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Από την Παρασκευή (15/6), με τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας, αρχίζει παρατεταμένη περίοδος αστάθειας με πολλές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά, που κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονα, δεν θα περιοριστούν στις ηπειρωτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο (16-17/6) οι καιρικές συνθήκες, όχι μόνο θα είναι αντίξοες για υπαίθριες εκδηλώσεις, αλλά μπορούν να γίνουν και επικίνδυνες.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στην Ήπειρο και την ορεινή Δ. Στερεά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Όντως αντίξοες συνθήκες για όποιες δήποτε εξωτερικές εκδηλώσεις όπως λέει πολύ σωστά κ ο δάσκαλος κυρίως το ΣΚ.
    Γενικά απο αύριο ξεκινάει όπως φαινόταν απο μέρες πρίν παρατεταμένη αστάθεια που ίσως στα κεντρικά κ βόρεια κυρίως κρατήσει μέχρι κ τα τέλη του μήνα.
    Στα θετικά η πτώση του υδραργύρου σταδιακά σε αρκετά δροσερά για την εποχή επίπεδα(αυξημένες υγρασίες όμως παρ'όλα αυτά).
    Ας ελπίσουμε τα φαινόμενα να είναι κατανεμημένα έτσι,ώστε κ εμείς οι καιρόφιλοι να το χαρούμε αλλά ταυτοχρόνως να μην υπάρξουν απώλειες σε αγροτικές παραγωγές κ.α.
    Όσο για τον φίλο απο χθές που ρωτάει συγκεκριμένα για την διάρκεια ή την ένταση των φαινομένων κ που θα είναι αυτά περισσότερα κ πόσο γενικευμένα θα είναι έχω να πω(με την άδεια του δασκάλου βέβαια)πως η δική μου άποψη-εκτίμηση είναι πως όλες τις επόμενες μέρες πλήν του ΣΚ θα υπάρχει κ πάλι τοπικότητα κ τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κυρίως μεσημέρι-απόγευμα στα περισσότερα ηπειρωτικά(ΣΚ κ στην Κρήτη κ τα Δωδεκάνησα)που λογικά θα έχουν τη μορφή καταιγίδων τοπικά ισχυρών.
    Όμως για το ΣΚ όπου οι δείκτες αστάθειας θα είναι πολύ ανεβασμένοι σε συνδιασμό με το σύστημα ερχόμενο απο το Ιόνιο(δυτικής συνιστώσας ένεμοι εξασθενημένοι στα ηπειρωτικά)κ την υψηλή σχετική υγρασία που θα έχει η ατμόσφαιρα πιστεύω ότι κυρίως όλη η δυτικοκεντρική κ η βόρεια χώρα θα βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο με τις καταιγίδες να εκδηλώνονται για πολλές ώρες του 24ωρου κ να έχουν κ ένταση κ διάρκεια καθώς κ πολύωρη νεφοκάλυψη το Σάββατο κυρίως στα δυτικά.
    Απευχόμαστε καταστροφές αλλά στην Κρήτη ας ελπίσουμε τουλάχιστον εκεί οι βροχές να είναι αξιόλογες γιατί το έχουν πολύ ανάγκη λόγω ξηρού υπόλοιπου θέρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη θερινή περίοδο ο καιρός της ψυχρής λίμνης αποτελεί από μόνος του ολόκληρη κατηγορία. Προφανώς, δεν είναι απλή θερμική αστάθεια. Κωδικοποιημένα, όταν στην ΕΜΥ αναφερόμαστε σε αυτό τον τύπο καιρού, εννοούσαμε την εκδήλωση φαινομένων "εκτός ηπειρωτικής Ελλάδας και εκτός θερμών ωρών της ημέρας".
      Ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτού του καιρού, πρώτη θέση κατέχει η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθούν η ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής και οι δουλειές των επαγγελματιών με τα έξω τραπεζάκια. Η ευχή του Φώτη για φαινόμενα όχι έντονα που θα ποτίσουν τη διψασμένη γη και θα φέρουν δροσιά στους ταλαιπωρημένους από τη ζέστη ανθρώπους είναι ευχή όλων μας, αλλά η φύση στα μέσα Ιουνίου και γενικότερα τη θερινή περίοδο συνήθως δεν μας κάνει αυτό το χατήρι.

      Διαγραφή
    2. Έχεται απόλυτο δίκιο δάσκαλε για τον καιρό ψυχρής λίμνης ότι είναι μία κατηγορία απο μόνος του όπως κ για όλες τις επιπτώσεις που είπατε σε πολλούς τομείς.
      Όμως ο καιρός δε καταλαβαίνει από τέτοιους παράγοντες κ θα πρέπει να τονιστεί ότι βάση αυτών που βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα στις καιρικές διατάξεις της Ευρώπης με τα έντονα φαινόμενα να σφυροκοπούν επί βδομάδες τη δυτική κ κεντρική Ευρώπη μέχρι τη γείτονα Ιταλία ήταν αναμενόμενο κ φυσιολογικό κάποια στιγμή να επηρεαστούμε κ εμείς.

      Διαγραφή
  2. Για να γράφει ο, σχεδόν πάντα απόλυτα εύστοχος σε προγνώσεις και τίτλους στα κείμενα, κ. Ζιακόπουλος για "επικίνδυνες καιρικές συνθήκες", εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα χειρότερα έρχονται. Τα χειρότερα έρχονται και για την Υεμένη, όσον αφορά τον πόλεμο εκεί, καθώς καθώς φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν την επίθεση στο λιμάνι της Χοντεϊντά, όπως μεταδίδει το BBC. Το λιμάνι είναι η κύρια είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας για τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην Υεμένη και οργανώσεις προειδοποιούν για επικείμενη καταστροφή. Περίπου 8 εκ. άνθρωποι απειλούνται από την πείνα στην πολύπαθη από τον πόλεμο χώρα. Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν όταν έληξε το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στους Houthis για να παραδώσουν τη Χοντεϊντά.

    Είναι η πρώτη φορά που ο σαουδαραβικός συνασπισμός, ο οποίος μπήκε το 2015 στον πόλεμο της Υεμένης για να στηρίξει την κυβέρνηση του Hadi, προσπαθεί να καταλάβει μία τόσο μεγάλη πόλη. Ο σαουδαραβικός συνασπισμός κατηγορεί τους αντάρτες ότι κάνουν λαθρεμπόριο όπλων με το Ιράν μέσω της Χοντεϊντά, κάτι που οι Houthis αρνούνται κατηγορηματικά. Ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι μία νίκη του θα βάλει τέλος στο αδιέξοδο του πολέμου και θα υποχρεώσει τους Houthis να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά το λιμάνι είναι πηγή για τον πληθυσμό της Υεμένης και ο ΟΗΕ επιδιώκει να φτάσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές σε μία συμφωνία, χωρίς να σημειωθούν εχθροπραξίες.

    Στην περιοχή ζουν περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι και μία επίθεση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και 250 χιλιάδες θανάτους. Η εξόριστη κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι εξάντλησαν όλα τα πολιτικά μέσα και ειρηνικά μέσα, κι έτσι αεροσκάφη και πολεμικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των Houthis. Σαουδαραβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για έντονους, αλλά και στοχευμένους βομβαρδισμούς κοντά στο λιμάνι, ενώ η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης υποστήριξε ότι "η απελευθέρωση της Χοντεϊντά είναι το κλειδί για την ανακατάληψη της χώρας από τους μαχητές".

    Οι αντάρτες ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι θα αντιμετωπίσουν τον συνασπισμό με επιθετικότητα σε όλα τα μέτωπα. Περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων τα 2/3 ήταν πολίτες, έχουν σκοτωθεί κυρίως αεροπορικές επιδρομές. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα του υποσιτισμού. Η πολεμική σύρραξη και οι αποκλεισμοί περιοχών έχουν οδηγήσει 22 εκ. πολίτες να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 2.290 έχουν πεθάνει από τη χολέρα.
    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44463749
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθισμένοι στις πολυθρόνες του σαλονιού ή της βεράντας μας, παρακολουθούμε τα δράματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε περιφερειακούς πολέμους που συνεχίζονται επί χρόνια. Έχοντας υποστεί ένα είδος μιθριδατισμού, δεν μας κάνουν πλέον εντύπωση τα βάσανα των άλλων ανθρώπων και ενδόμυχα χαιρόμαστε ξεδιάντροπα που εμείς είμαστε μακριά από όλα αυτά. Όταν θα καταλάβουμε ότι οι καμπάνες και τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν και για μας, θα είναι πολύ αργά. Να είσαι καλά Βαγγέλη που συχνά χτυπάς το καμπανάκι σου.

      Διαγραφή
    2. Ζούμε σε μια απο τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου έστω και αν κατα καιρούς ακούγονται καμπανάκια.Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν οι ισορροπίες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτο ειναι η εγγύηση για μας.Η οθωμανική αυτοκρατορία έζησε τόσο όσο ήθελε η Αγγλία και η Γαλλία μετά την κατάρρευση της η Αγγλία κυρίως "κλείδωσε" οποιαδήποτε- οποιουδήποτε διάθεση να αλλάξει κάτι στην νοτιοανατολική Ευρώπη γι' αυτο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας έστω και αν ακούγεται κατά καιρούς το καμπανάκι.

      Διαγραφή
    3. Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο, Δημήτρη. Ποτέ μη λες ποτέ.

      Διαγραφή
  3. Ποτιστηκε σήμερα τ'απόγευμα ο κάμπος τουλάχιστον ανατολικά της πόλης των Τρικάλων.Μέσα στην πόλη που ειμουνα εκείνη την ώρα δυστηχως πήρε μόνο δύο χοντρές ψιχάλες.Ακριβώς έξω από την πόλη και μέχρι το χωριό μου όλα ήταν βρεγμένα και ποτισμένα.Εδώ στο χωριό μου μισή ώρα δυνατής βροχής όπως μου είπανε και πολύ δυνατό αέρα.Τα σημάδια απ τον αέρα τα είχα δει και 'γω σ'όλη τη διαδρομή μου. Όμως τα άσχημα μαντάτα δεν άργησαν να έρθουν.Στα χωράφια Δυτικά του χωριού μου προς Πατουλια-Φανερωμένη(Χριστοδουλε)έριξε μπόλικο χαλάζι με αποτελεσμα βαμπακια και μποστάνια να πάθουν σοβαρές καταστροφές,και δυστηχως το κερασάκι στην τούρτα σχεδόν ολοκληροτικη έπαθε το πεπόνι ενώς Θείου μου 15σρεμ. και είναι πολύ κρίμα γιατί τα μποστανια έχουν έξοδα,κόπο και άγχος λόγο του ευεσθητου του φυτού.Αμέσως η καλή διάθεση μου έφυγε και τώρα δεν θα βγω απ'το σπίτι μέχρι να σκοτεινιάσει γιατί πώς να αντίκρυσω τώρα αυτόν τον άνθρωπο που πάντα μου έλεγε"Γιώργο πέρνα απο το σπίτι να πάρεις κανα πεπόνι"!Και το άλλο το άσχημο που μόλις έμαθα ένας κεραυνός σκότωσε 14χρονο παιδί στη Λάρισα νομίζω έπαιζε μπάλα έξω. Αυτά δυστηχως είναι τα δύσκολα του καιροφιλου,και απο προσμονή που είχα για την έπηδεινωση της Παρασκευής τώρα δεν ξέρω και'γω τι έχω!Ακόμα και τώρα που γράφω μαθαίνω νέα για τη Λάρισα,πολύ χαλάζι,δένδρα ξεριζωθεικαν ζημιές σε σπίτια κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απ' ό,τι διάβασα ο 14χρονος στη Λάρισα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Μακάρι να τα καταφέρει το παιδί.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΒΡΕΞΕ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ,ΟΣΟ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΑΛΑΖΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ. ΤΟ ΚΕΡΑΥΝΟΠΛΗΚΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΛΟΓΩ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΞΥΓΟΝΑΙΜΙΑΣ.ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΤΙΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΑ 14mm ΠΟΥ ΠΕΣΑΝ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο μου αυτη την εποχή είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα για ανθρώπους και καλλιέργειες.Τα σημάδια δείχνουν σημαντική αλλαγή του καιρού και πολύ σωστά το επεσημανε ο κ.Ζιακοπουλος.Οτι ακριβώς έγραψε ο Γιώργος,τα ίδια μου μετέφεραν και οι δικοί μου απο τις εκεί γύρω περιοχές.Δυστυχώς το χαλάζι αυτή ειδικα την εποχή ειναι καταστροφικο.Περυσι στις 7 Ιουνίου έριξε πολύ χαλάζι και έκανε μεγάλες καταστροφές σε περιοχές δίπλα στο χωριό μου και σε απόσταση αναπνοής από εμένα,που σταθηκα πολυ τυχερός.Το παν βέβαια είναι να μην υπάρχουν ανθρωπινα θυματα και στεναχωρήθηκα για το παιδί στην Λάρισα.Ελπιζω όλα να πάνε καλά.Το απόγευμα που θα κατέβω στα κτήματα και στο περιβόλι μου θα δω τι έχουν να"πουν"και οι"μετεωρολογοι"μου,μιας και εχθές τους είδα πολύ "ανήσυχους".Ειδα μάλιστα και αρκετές χελώνες να πίνουν νερό από τα σταγονίδια που ποτίζω τα αμπέλια μου και μάλιστα μια είχε δίπλα της και 3 χελωνάκια ίσα με την παλάμη.Ηραν πολύ χαριτωμένα και πολύ παιχνιδιαρικα.Λιγο πριν σουρουπωσει ένας ασβος σε μέγεθος μικρού γουρουνιού έκανε την εμφάνισή του για να πιεί και αυτός νερό.Κατι άλλο που με είχε παραξενέψει ήταν οτι δεν ειχα βρει καθόλου φωλιές απο ορτυκια που τα εχω"πελατες"Χρόνια.Εχθες όμως βρήκα 3 φωλιές (πραγματικά έργα τέχνης) επιμελώς κρυμμένες μέσα στα βλαστάρια του αμπελιού και στην μια μάλιστα υπήρχαν και έξι αυγά.Βρηκα ακόμη και φωλιά πιο μεγάλη,αλλα ακομη όχι τελειωμένη.Ειμαι περίεργος να δω σε ποιο ειδος ανήκει.Τα φίδια συνεχίζουν να κάνουν βόλτες και τα βλέπεις παντού και σε όλα τα μεγέθη. Σήμερα μετά από πολλές ημέρες νιώσαμε πραγματική ζεστη με την θερμοκρασία να φτάνει τους 33.8 αυτή την στιγμή.Ευτυχως ο Δ-ΝΔ άνεμος που φυσα κάπως κάνει πιο υποφερτη την ζεστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή