Προς ιστορικό ελάχιστο η παγοκάλυψη της Αρκτικής;


Η παγοκάλυψη της Αρκτικής

H επιφάνεια της Γης που είναι καλυμμένη με πάγο ή χιόνι ανακλά προς το διάστημα έως και το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε ολόκληρη τη Γη. Με την έναρξη του λιωσίματος του πάγου ή του χιονιού η σκουρότερη επιφάνεια του εδάφους που αποκαλύπτεται ανακλά πολύ λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα την περαιτέρω θέρμανση του εδάφους και του πλανήτη και το γρηγορότερο λιώσιμο των υπόλοιπων ποσοτήτων πάγου ή χιονιού. 


Το ίδιο συμβαίνει με τα νερά των ωκεανών, όταν λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι. Με άλλα λόγια, το λιώσιμο του πάγου και του χιονιού δημιουργεί θετική ανάδραση στη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν για οποιοδήποτε λόγο αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία, η χιονοκάλυψη του εδάφους και ο σχηματισμός πάγου στη στεριά και τη θάλασσα που θα ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν θετική ανάδραση προς την κατεύθυνση της ψύξης του πλανήτη.

Η φετινή εαρινή ισημερία βρήκε την Αρκτική με εξαιρετικά μειωμένη την έκταση της παγοκάλυψης σε σύγκριση με τις μέσες τιμές της. Έτσι, από τον περασμένο Μάρτιο απορροφώνται μεγαλύτερα ποσά από την ηλιακή ενέργεια που φθάνει στην περιοχή με συνέπεια την επιτάχυνση του λιωσίματος του υπάρχοντος πάγου. Η θετική αυτή ανάδραση είναι πολύ πιθανό στο τέλος του καλοκαιριού να οδηγήσει σε ιστορικό ελάχιστο την παγοκάλυψη της Αρκτικής. Προφανώς, τα παραπάνω δεν ισχύουν τη χειμερινή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας την εποχική αύξηση της έκτασης της παγοκάλυψης αντιστρατεύεται η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών και του αέρα. Αν όμως λάβουμε υπόψη μας τη διαχρονική τάση μείωσης της παγοκάλυψης της Αρκτικής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες δεκαετίες θα έλθει ο Σεπτέμβριος εκείνος που στο Βόρειο Πόλο δεν θα υπάρχει ίχνος πάγου.  

Η παγοκάλυψη της Ανταρκτικής



Όσο για την Ανταρκτική, από τις δύο τελευταίες χρονιές φαίνεται καθαρά ότι έχει αρχίσει κι εκεί η τάση συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου της.

13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ ζιακοπουλε,πολυ εύστοχο το άρθρο σας,να στε καλά,καλο σαββατοκύριακο από τον πανέμορφο βολο,αντωνης μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα άρθρα σας δάσκαλε είναι ότι καλύτερο διαβάζουμε εμείς οι απλοί μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αρτική κατεχει το 6% των παγων της γης και η Ανταρκτικη το 92%.
    Αυτο τα λεει ολα!

    Φιλικα,
    Τασος Παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε ότι και να λιώσει το 6% δεν μας πειράζει, γιατί θα μας μείνει ο πάγος της Ανταρκτικής; Η λογική αυτής της σύγκρισης είναι υπεραπλουστευμένη και επιστημονικά λανθασμένη, διότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι τεράστιες διαφορές μεταξύ της Αρκτικής και της Ανταρκτικής (μορφολογία, γεωγραφία, θερμοκρασία κ.λπ.). Αυτές οι διαφορές μάς υποχρεώνουν να δούμε τις διαχρονικές μεταβολές στην παγοκάλυψη των δύο περιοχών ως δύο διαφορετικούς κλιματικούς δείκτες. Όπως έχω γράψει παλαιότερα, στην Ανταρκική για λόγους, ως ένα μαγάλο βαθμό κατανοητούς, η κλιματική αλλαγή είναι λιγότερο εμφανής, ενώ στην Αρκτική φαίνεται να καλπάζει. Λέτε στο εσωτερικό του ενιαίου κλιματικού συστήματος της Γης να υπάρχουν αντικρουόμενες τάσεις μεταξύ των δύο πολικών περιοχών του; Εγώ δεν το πιστεύω.

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω με τον κ. Ζιακόπουλο. Η Αρκτική λόγω γεωμορφολογίας, είναι ευαίσθητη στις κλιματικές μεταβολές, δηλαδή έχει την ιδιότητα του άριστου κλιματικού δείκτη. Η σύγκριση των ποσοτήτων του πάγου μεταξύ Αρκτικής και Ανταρκτικής, είναι άσχετη με την παραπάνω ιδιότητα.

      Διαγραφή
  4. Ίσως η πλέον σημαντική είδηση στην παγκόσμια ειδησεογραφία! Δυστυχώς δεν "πουλάει" και περνάει στα "ψιλά"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου τον κ.Ζιακοπουλο για τον πολύ ωραίο άρθρο που Όπως λέει και ο Φώτης είναι για εμάς τούς απλούς μαθητές ένα ακόμα σπουδαιο μάθημα.Ευχαριστουμε και να είστε πάντα καλά.Οσο αναφορά τον καιρό θα ήθελε να πω ότι τα παράξενα συνεχίζονται και μου προκαλούν μεγάλη εντύπωση.Δεν πρόλαβα να στείλω το χθεσινοβραδυνο σχόλιο μου και και να κοιμηθώ,Κατά τις τρείς την νύχτα ξύπνησα για να κλείσω τα παράθυρα γιατί είχε σηκωθεί ένας αέρας που πραγματικά έφερνε κρύο μέσα στο σπίτι.Το πρωινό μας βρήκε με ψύχρα και όσο περνούσε η ώρα τόσο δυνάμωνε ο δυτικός άνεμος και η δροσιά ήταν καταπληκτική.Συνηθως φεύγω Πριν τις 10 γιατί κάνει ζεστή,αλλα σήμερα έφυγα στις 12 αφου καθόμουν άνετα.Ενα τηλεφωνο που δέχτηκα απο το Σχηματάρι με έκανε να ρίξω μια ματιά στους σταθμούς της Βοιωτίας(πιστεύω ότι τα στοιχεία είναι σωστά)να δω τι γίνεται, γιατι εκεί στο Σχηματάρι "έβραζε"ο τόπος.Οι διαφορές που διαπίστωσα ήταν εντυπωσιακές.Η δροσιά που είχα στο χωριό μου,έκανε μια οριογραμμη θα μπορούσα να πω από την θηβα κινούμενη νοτια αυτης περνούσε απιωτο στρατόπεδο και μετά ακολουθούσε σε όλα τα χωριά πέριξ του Κιθαιρώνα και του Ελικώνα και σε υψόμετρο,καθώς και προς την μεριά που βλέπει στον Κορινθιακό και έφθανε μέχρι τα ημιιρεινα-ορεινά χωριά της Λιβαδειάς.Σε ολα αυτα τα μέρη η θερμοκρασία ακόμα και το μεσημέρι ίσα που κατάφερε να αγγίξει τους 30 βαθμούς αλλα με την αίσθηση της πολύ χαμηλότερη λόγω του πολύ δυνατού αέρα.Στις υπόλοιπες περιοχές του νόμου και ειδικά σε όλα τα χωριά της Κωπαιδας αλλα και στα παραλια προς τον Ευβοικο η ζεστη ήταν αφορητη, μιας και ή δεν φυσούσε καθολου ή ο αερας δρούσε σαν καταβατης,με την θερμοκρα σία να φθάνει ή και να ξεπερνά τους 35 βαθμούς με αρκετή υγρασία που εκανε την αισθηση της ζεστης ανυπόφορη.Ισως σας φαίνεται παράξενο που μέσα σε λίγα χιλιόμετρα υπάρχουν τόσες μεγάλες διαφορές αλλα πραγματικά συμβαίνει πολλές φορές όχι μονο τωρα το καλοκαίρι αλλα και τον χειμώνα που είναι ακόμη πιο έντονη η διαφορά.Με τον καιρό αυτόν τον"δυτικο"Όπως λέμε ή "Ζαχαριτη"Είναι φορές που εμείς σε όλα τα ορεινα-ημιορεινα"θαβομαστε"στο χιόνι και στις άλλες περιοχές έχουν ακόμη και ήλιο.Ειναι πράγματι εντυπωσιακό το φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι μπράβο.Απο αστάθειες σε Μαΐστρους ή και τα δυο μαζί όπως γίνεται σήμερα στα ορεινά.Η μόνη παραφωνια μια μέρα που είχαμε λίβα στο Θεσσαλικό κάμπο(νομίζω Πέμπτη),με τη θερμοκρασία στη Λάρισα να φτάνει 38β. στις άλλες πόλεις πιο συγκρατημένες34-35β. και παρόλο τον λίβα η αστάθεια να επιμένει στον Όλυμπο και γύρο απ'αυτόν.Μέχρι τώρα για μένα κανένα παράπονο απ'τον Ιούνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος,δεν θυμόμουνα καλα,ο λίβας με το 38αρι στη Λάρισα ήταν την Τρίτη και οχι την Πέμπτη.

      Διαγραφή
  7. Αξιο λόγου νομίζω, τα +16 εως +18 στα 850 βορεια της Σκανδιναβίας, ανωμαλία +16 σε σχεση με το κλιματικό τέλος της εβδομάδας. Αξιο λόγου επίσης ο ισχυρός νοτιάς προς τα μέσα της εβδομάδας Κρήτη τα + 22 εως +24 στα 850 στην Ανατολική Κρητη με Αγιο Νικόλαο και Σητεία αλλα και τις επιφοβες στο νοτιά περιοχές της Ρόδου (που το τελευταιο 15νθημερο παιρνει συχνα τα σκήπτρα των μεγίστων) να δίνουν υποψηφιοτητες για 37αρια ενω ο νοτιάς φαινεται αυτη τη φορά να έχει και λίγο μεγαλύτερη διαρκεια απο τον προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έντονες μπόρες κ συνάμα δροσισιστικές σήμερα στα περισσότερα ηπειρωτικά με Θεσσαλία,ολόκληρη σχεδόν Στερεά κ κεντρική Μακεδονία να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο.
    Μετά τις 15 όλα δείχνουν ότι το διάλλειμα του καλοκαιριού θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο ρυθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετά το πολύ δροσερό έως ψυχρό βράδυ ακολουθησε ένα αρκετά κρύο πρωινο(14 βαθμόυς)με τον ΒΔ άνεμο να ενισχύεται μετά τις 10 και ενώ η θερμοκρασία ανέβηκε προς στιγμή στους 29 βαθμούς και έδιωξε τα οποία σύννεφα υπήρχαν,εντούτοις και ειδικά μετά τις 3 το μεσημερι,πυκνωσαν εκ νέου και απο τις 5;30 εως τις 7 περίπου έδωσαν ασθενείς κατά βάση βροχές.Η θερμοκρασία αυτή την στιγμή είναι στους 19 βαθμούςκαι το αεράκι που φυσά κάνει την αίσθηση ακόμα χαμηλότερη.Ξέχασα να πω ότι απο το μεσημερι έως τώρα θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο.Βγήκα στην πλατεία για καμία μπυρίτσα αλλά το γυρίσαμε στο τσίπουρο!!Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκείνη την πληροφορία για πολλαπλασιασμό των υπογείων ηφαιστείων που εκρήγνυνται τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική, την έχει ψάξει κάποιος άραγε;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή