Συνύπαρξη ζέστης και αστάθειας με τους ανέμους στο περιθώριο


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία - Αδριατική κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα δια μέσου του Β. Αιγαίου. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), το σύστημα αυτό καθώς και η απογευματινή αστάθεια θα είναι οι αιτίες για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. Την Πέμπτη (7/6) μόνο στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανό το απόγευμα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Την Παρασκευή (8/6) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Το Σάββατο (9/6) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και την ορεινή Θεσσαλία. Στις παραπάνω περιοχές οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ΒΔ με αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Εύγε στον 50χρονο Γάλλο Ben Lecompte, που θα κολυμπήσει για 180 μέρες από την Ιαπωνία στο Σαν Φραντσίσκο, καλύπτοντας μία απόσταση 8.000 χιλιομέτρων για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη θαλάσσια ρύπανση, όπως εξηγεί ο Guardian. Θα περάσει και μέσα από την τεράστια κηλίδα σκουπιδιών στον Ειρηνικό, η οποία έχει διπλάσια έκταση από τη Γαλλία και θεωρείται ότι περιέχει 80 χιλιάδες τόνους πλαστικών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κηλίδα έχει μεγαλώσει περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν και τον Μάρτιο του 2018 υπολογίστηκε ότι ήταν 16 φορές πιο ογκώδης από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

    Ο Lecompte και η ομάδα υποστήριξής του θα συλλέγουν δείγματα νερού για να μετρούν την ποσότητα των μικροπλαστικών σε αυτό. Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπανσης δεν έχει να κάνει με τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού, αλλά με τα μικροπλαστικά που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι. Είναι σαν ένα πλαστικό νέφος. Η ομάδα θα πιάνει και ψάρια για να διαπιστώσει πώς η πλαστική ρύπανση περνάει μέσω της τροφικής αλυσίδας. Για να ολοκληρώσει το ταξίδι του ο Lecomte σχεδιάζει να κολυμπάει 8 ώρες ή, 50 χιλιόμετρα τη μέρα, φορώντας και ένα απωθητικό βραχιόλι για τους καρχαρίες. O ίδιος που το 1998 είχε διασχίσει και τον Ατλαντικό, δήλωσε στο ABC για το εγχείρημά του ότι "το ψυχολογικό κομμάτι είναι το πιο δύσκολο".
    https://www.theguardian.com/environment/2018/jun/05/man-begins-six-month-swim-through-great-pacific-garbage-patch

    Αυτό ισχύει και για τη χειμερινή κολύμβηση. Σωματικά αντέχεις, πνευματικά είναι που μπορεί να λυγίσεις. Ακόμα και ένα σύννεφο να κρύψει τον ήλιο μία παγωμένη μέρα του Γενάρη, αρκεί για να συντρίψει την ψυχολογία σου. Και αντίστροφα, αν ο ήλιος βγει, σπάζοντας το πέπλο της συννεφιάς, ο Ιανουάριος γίνεται Ιούνιος μονομιάς. Για αυτό γράφω και κατά καιρούς στα e-mail Ιανουάριος σαν Ιούνιος. Το αντίθετο, βέβαια, δεν ισχύει, αφού ο Ιούνιος είναι πάντα θερμός, όπως και ο φετινός. Και την Τρίτη είχε αρκετή ζέστη, κι επειδή ο άνεμος ήταν ασθενής και η μικροπανίδα συσσωρευόταν στην επιφάνεια, μαζί με τα μελανούρια, τις καλόγριες και τα γαϊτανούρια, ανέβαιναν και οι σαργοί, με τους κέφαλους και τους κακαρέλους από τα μεσόνερα για καμιά λιχουδιά στα κρυστάλλινα νερά.

    Υ.Γ: Μπράβο και στην Άννα Κορακάκη που άφησε ελεύθερο έναν κυπρίνο 15 κιλών στη Γαλλία, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι είναι ένα χρυσό κορίτσι, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έλεγα ότι μέχρι την Πέμπτη οι πιο ζεστές περιοχές θα είναι τα κεντροανατολικά ηπειρωτικά με 35αρια ίσως κ 36αρια καθώς οι κατεβατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι στις εκεί περοιοχές ανεβάζουν με άνεση τον υδράργυρο σε σχέση με τα ΔΒΔυτικά όπου ακόμη κ σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές τα 33αρια θα είναι ταβάνι.
    Η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη μέρα εκτιμώ για τη δυτική χώρα καθώς η στροφή των ανέμων σε ισχυρούς ΑΝΑνατολικούς(στον Πατραικό θα βγάλει άνετα 7αρια)θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο κ στους 38β. τοπικά!
    Το Σάββατο θα δροσίσει στα δυτικά(ενισχυμένο ΒΔυτικό ρεύμα) αντίθετα δύσκολα κ πάλι τα πράγματα για τα ανατολικά κ τους φίλους μας τους Αθηναίους.
    Όσο για τις βροχές ή καταιγίδες δε νομίζω να μας χαλάσουν το ΣΚ ούτε στα δυτικά κυρίως παράκτια δάσκαλε,ίσως την Κυριακή να ένταθει λίγο περισσότερο κυρίως τις θερμές ώρες.
    Τέλος φαίνεται ευτυχώς να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα ο υδράργυρος απο βδομάδα ενώ κ η αστάθεια δείχνει να μη μας εγκαταλείπει μέχρι τα τέλη του μήνα.
    Κάτι είναι κ αυτό.
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένω τις εκτιμήσεις του σπεσιαλίστα Βασίλη Πανάκογλου για τον θεσσαλικό κάμπο. Εκτιμώ οτι κατά τόπους θα έχουμε και 40άρια. Όσο για τη συνέχεια, το GFS, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό, δείχνει τις τελευταίες μέρες μια τάση για παρατεταμένη ζέστη κοντά και λίγο πάνω από τους 35 βαθμούς και όχι επιστροφή στα κανονικά επίπεδα. Ας ελπίσουμε οτι αυτή τη φορά θα πέσει έξω. Γιατί τον επικείμενο καύσωνα (θερμή εισβολή να την πούμε, για να αποφύγουμε τις "διαμάχες" περί του ορισμού του καύσωνα) τον είδε πολλές μέρες πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Γιώργο ότι οι ανατολικονότιες περιοχές της χώρας δείχνουν να συνεχίζουν κ απο βδομάδα να πιάνουν 34-35β. αλλά τουλάχιστον αυτές οι τιμές θα είναι ταβάνι κ θα συνδιάζονται κ με σχετικά χαμηλές τιμές υγρασίας.
      Αντίθετα τα ΒΔυτικά τμήματα θα παίζουν με χαμηλότερες τιμές συν την όποια αστάθεια θα βγάζει.
      Πάντως όντως μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει πως θα συμπεριφερθεί ο Θεσσαλικός κάμπος στη θερμή εισβολή κυρίως το Παρασκευοσάββατο.
      Όσο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας μα κανένας δεν έχει ίδεα το πως μπορεί να συμπεριφερθεί ή τι εκπλήξεις μπορεί να μας κρύβει.
      Μακάρι οι εκπλήξεις να είναι ευχάριστες!

      Διαγραφή
  4. καλημέρα, νωρίς ξεκινήσατε τα όργανα φέτος. Εντάξει, δεν ζούμε κάτι ιδιαίτερο, ειδικά τα βράδια η θερμοκρασία είναι χαμηλά, αλλά το φοβάμαι τούτο το καλοκαίρι. Μετά από ένα ιδιαίτερα θερμό χειμώνα, μια σχεδόν ...καλοκαιρινή άνοιξη (με διάλειμμα τον Μάιο, που όμως, όπως γράψανε και άλλοι φίλοι, πάλι θερμότερη βγήκε του κανονικού...), το να έχουμε εύκολα 35αρια για πλάκα αρχές καλοκαιριού δεν το λες και καλό οιωνό για τα μελλούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσιολογικές είναι κατά τη γνώμη οι θερμοκρασίες των 32-33 βαθμών στη νότια Αττική (το meteo.gr μάλιστα δίνει 28-29 για όλη τη βδομάδα στην Ανάβυσσο, με εξαίρεση τους 32 της Παρασκευής), όταν πέρσι είχαμε πιάσει 40άρι τον Μάιο. Βέβαια, όταν είσαι μέσα στο αμάξι χωρίς air condition και κολλημένος στα φανάρια, όπως μου συνέβη τις προάλλες, νιώθεις σαν να είναι καύσωνας. Ο τρόπος ζωής μας φταίει, λοιπόν, στην τσιμεντούπολη και όχι ο καιρός, που δεν είναι σε καμία περίπτωση καυτός. Ρισκάρω, μάλιστα, πρόβλεψη για δροσερό καλοκαίρι, όπως είχα κάνει τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, που είχα ποντάρει σε ήπιο χειμώνα λόγω των νοτιάδων τότε, και βγήκε.

    Αλλά και καύσωνα να κάνει, θα έχουμε πάντα τη θάλασσα. Τη μοναδική ελληνική θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Γιατί, όπως μου είπε και μία Κινέζα σήμερα στο ΚΤΕΛ, "τι ωραία θάλασσα με καθαρά νερά που έχετε, εμείς στην Κίνα δεν μπορούμε να βουτήξουμε από τον πολύ κόσμο και την πυκνή άλγη". Και το καλύτερο το είπε στο τέλος, κοιτάζοντας την υπέροχη ακτογραμμή. "Στην Ελλάδα πραγματικά απολαμβάνετε τη ζωή".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή