Η ζεστότερη περίοδος είναι 4-5 εβδομάδες μετά το θερινό ηλιοστάσιο.Παρά το γεγονός οτί μικραίνει η διάρκεια της μέρας οι αέριες μάζες είναι θερμότερες,η ζέστη πιο ώριμη και για αυτό παρατηρήται οι υψηλότερες θερμοκρασίες τότε αντι για τις 21 ιουνίου που είναι σε μεγαλύτερη διάρκεια η μέρα. Σ.Α
Καλησπέρα σας εάν γίνεται κάποιος να μου πει οι χάρτες του κ.Ζιακοπουλου τι θερμοκρασίες δείχνουν ανάλογα με το χρωμα;Ευχαριστώ και καλή συνέχεια σε όλους από την δροσερή σήμερα Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα και καλό μήνα με υγεία σε όλους σας. Αν έχω καταλάβει σωστά, δείχνουν την απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας τα τελευταία έτη (για παράδειγμα: 1991-2020 κατά GFS....) . Ίσως η πρώτη εικόνα δείχνει την εμονή των μελτεμιών. Η δεύτερη, αύξηση της αστάθειας; Μακάρι. Δάσκαλε, αν έγραψα πατάτα, σε παρακαλώ σβήσε το!
Είναι οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τα φυσιολογικά της εποχής με τους ανάλογους χρωματισμούς που βλέπεις στο κάτω μέρος της εικόνας και την αριθμητική διαβάθμιση. Εάν κυλήσουν όλα βάση της τελευταίας ανανέωσης του έμπιστου σε γενικές γραμμές ευρωπαϊκού μοντέλου, τις επόμενες μέρες περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα που θα φτάνουν τους 3 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά και ακόμη πιο τοπικά τους 4 με 6! Το πιο ευχάριστο διάστημα φαίνεται να είναι το δεύτερο 10ήμερο του μήνα(το μοντέλο το πάει ανά βδομάδα), όπου οι θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη χώρα θα είναι φυσιολογικά καλοκαιρινές χωρίς ακρότητες και με ανεκτές ζέστες, ενώ η τελευταία βδομάδα του μήνα και μέχρι την είσοδο του Αυγούστου(εδώ τα περιθώρια σφάλματος μεγαλώνουν),οι θερμοκρασίες θα είναι σταθερά ελαφρώς έως αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά(από έναν έως τρεις βαθμούς), κυρίως για τα δυτικά κεντρικά ΒΑνατολικά ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Να τονίσω τέλος, ότι οι φυσιολογικές μέγιστες θερμοκρασίες για την ηπειρωτική χώρα τον Ιούλιο(μακριά από θάλασσα) που θεωρείται και ο θερμότερος μήνας του έτους,κυμαίνονται μεταξύ 34 και 35 βαθμών κατά μέσο όρο. Το να κάνει τρεις μέρες καύσωνα με 40 και 42 βαθμούς και μετά να πέφτει η θερμοκρασία για μέρες κάτω του 35 34,θεωρούταν το κλασικό ελληνικό ζεστό καλοκαίρι. Το να έχουμε όμως μέρες ατέλειωτες 36-37 βαθμούς και να έρχονται μέσα μέσα και οι καύσωνες, αυτό μόνο φυσιολογικό δεν το λες... Πάντως,έχουμε και ένα παρήγορο το φετινό καλοκαίρι. Δεν θα σπάσουν τα ρεκόρ ζέστης Ιουνίου Ιουλίου που είχαμε πέρσι. Κάτι είναι κι αυτό.
Σε κάθε έναν από τους τέσσερις χάρτες παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας της εβδομάδας από την κλιματολογία του μοντέλου, δηλαδή από τη μέση θερμοκρασία της αντίστοιχης εβδομάδας που προκύπτει από τις αναλύσεις του μοντέλου. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή στα συμπεράσματα, διότι πρόκειται για συγκρίσεις μέσω τιμών της θερμοκρασίας και μάλιστα χωρίς αυτές να είναι οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Προφανώς, αυτού του είδους οι προβλέψεις δεν μας δίνουν πληροφορίες για το πόσο ψηλά θα φθάσουν οι θερμοκρασίες.
Ακριβώς όπως.τα περιγράφει ο φίλος Φώτης. Το ωραίο ελληνικό καλοκαιράκι αγνοείται τα τελευταία χρόνια ...πλέον οι 37 βαθμοί είναι η καθημερινότητα....ενώ πριν 10 15 χρόνια καλοκαιρινή ημέρα με 37 και 38 βαθμούς θεωρούνταν αρκετά ζεστή ...Όπως είχα αναφέρει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μου,προσομοιάζει πλέον ο καιρός με τον καιρό που επικρατούσε στην Κύπρο πριν 20 χρόνια ...πραγματικά δεν ξέρω τι περιθώριο υπάρχει να αλλάξει αυτό..όταν βλέπουμε στην Γαλλία για παράδειγμα σε βορειότερο γεωγραφικό πλάτος να φτάνει η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς..
Η ζεστότερη περίοδος είναι 4-5 εβδομάδες μετά το θερινό ηλιοστάσιο.Παρά το γεγονός οτί μικραίνει η διάρκεια της μέρας οι αέριες μάζες είναι θερμότερες,η ζέστη πιο ώριμη και για αυτό παρατηρήται οι υψηλότερες θερμοκρασίες τότε αντι για τις 21 ιουνίου που είναι σε μεγαλύτερη διάρκεια η μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ.Α
Καλησπέρα σας εάν γίνεται κάποιος να μου πει οι χάρτες του κ.Ζιακοπουλου τι θερμοκρασίες δείχνουν ανάλογα με το χρωμα;Ευχαριστώ και καλή συνέχεια σε όλους από την δροσερή σήμερα Θεσσαλονίκη
ΑπάντησηΔιαγραφήAγαπητέ φίλε , οι χρωματισμοί δείχνουν την θερμοκρασιακή απόκλιση σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους για την συγκεκριμένη περίοδο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλό μήνα με υγεία σε όλους σας. Αν έχω καταλάβει σωστά, δείχνουν την απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας τα τελευταία έτη (για παράδειγμα: 1991-2020 κατά GFS....) . Ίσως η πρώτη εικόνα δείχνει την εμονή των μελτεμιών. Η δεύτερη, αύξηση της αστάθειας; Μακάρι. Δάσκαλε, αν έγραψα πατάτα, σε παρακαλώ σβήσε το!
ΔιαγραφήΕίναι οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τα φυσιολογικά της εποχής με τους ανάλογους χρωματισμούς που βλέπεις στο κάτω μέρος της εικόνας και την αριθμητική διαβάθμιση.
ΔιαγραφήΕάν κυλήσουν όλα βάση της τελευταίας ανανέωσης του έμπιστου σε γενικές γραμμές ευρωπαϊκού μοντέλου, τις επόμενες μέρες περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα που θα φτάνουν τους 3 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά και ακόμη πιο τοπικά τους 4 με 6!
Το πιο ευχάριστο διάστημα φαίνεται να είναι το δεύτερο 10ήμερο του μήνα(το μοντέλο το πάει ανά βδομάδα), όπου οι θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη χώρα θα είναι φυσιολογικά καλοκαιρινές χωρίς ακρότητες και με ανεκτές ζέστες, ενώ η τελευταία βδομάδα του μήνα και μέχρι την είσοδο του Αυγούστου(εδώ τα περιθώρια σφάλματος μεγαλώνουν),οι θερμοκρασίες θα είναι σταθερά ελαφρώς έως αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά(από έναν έως τρεις βαθμούς), κυρίως για τα δυτικά κεντρικά ΒΑνατολικά ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο.
Να τονίσω τέλος, ότι οι φυσιολογικές μέγιστες θερμοκρασίες για την ηπειρωτική χώρα τον Ιούλιο(μακριά από θάλασσα) που θεωρείται και ο θερμότερος μήνας του έτους,κυμαίνονται μεταξύ 34 και 35 βαθμών κατά μέσο όρο.
Το να κάνει τρεις μέρες καύσωνα με 40 και 42 βαθμούς και μετά να πέφτει η θερμοκρασία για μέρες κάτω του 35 34,θεωρούταν το κλασικό ελληνικό ζεστό καλοκαίρι.
Το να έχουμε όμως μέρες ατέλειωτες 36-37 βαθμούς και να έρχονται μέσα μέσα και οι καύσωνες, αυτό μόνο φυσιολογικό δεν το λες...
Πάντως,έχουμε και ένα παρήγορο το φετινό καλοκαίρι.
Δεν θα σπάσουν τα ρεκόρ ζέστης Ιουνίου Ιουλίου που είχαμε πέρσι.
Κάτι είναι κι αυτό.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΣε κάθε έναν από τους τέσσερις χάρτες παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας της εβδομάδας από την κλιματολογία του μοντέλου, δηλαδή από τη μέση θερμοκρασία της αντίστοιχης εβδομάδας που προκύπτει από τις αναλύσεις του μοντέλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεται, ωστόσο, προσοχή στα συμπεράσματα, διότι πρόκειται για συγκρίσεις μέσω τιμών της θερμοκρασίας και μάλιστα χωρίς αυτές να είναι οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Προφανώς, αυτού του είδους οι προβλέψεις δεν μας δίνουν πληροφορίες για το πόσο ψηλά θα φθάσουν οι θερμοκρασίες.
Ακριβώς όπως.τα περιγράφει ο φίλος Φώτης. Το ωραίο ελληνικό καλοκαιράκι αγνοείται τα τελευταία χρόνια ...πλέον οι 37 βαθμοί είναι η καθημερινότητα....ενώ πριν 10 15 χρόνια καλοκαιρινή ημέρα με 37 και 38 βαθμούς θεωρούνταν αρκετά ζεστή ...Όπως είχα αναφέρει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μου,προσομοιάζει πλέον ο καιρός με τον καιρό που επικρατούσε στην Κύπρο πριν 20 χρόνια ...πραγματικά δεν ξέρω τι περιθώριο υπάρχει να αλλάξει αυτό..όταν βλέπουμε στην Γαλλία για παράδειγμα σε βορειότερο γεωγραφικό πλάτος να φτάνει η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόλης Δημήτριος
Αχαρναί
Καλά τα λέει..
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://kosmodromio.gr/2025/07/02/%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%83/
Δημήτρης ρ.