Ερώτηση - απορία!


Οι παραπάνω χάρτες είναι χάρτες ανέμων του
ECMWF στα 1000 και στα 850 hPa, δηλαδή σε ύψη περίπου 100 και 1.500 μέτρων αντίστοιχα.

Πιστεύετε ότι οι 44 βαθμοί που κατά το ECMWF θα σημειωθούν το επόμενο διήμερο στη Δ. Ελλάδα είναι αποτέλεσμα θερμών καταβατικών ανέμων;

Αυτό ακούω να λένε από το πρωί στις τηλεοράσεις. 

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ


ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Νομίζω ότι καθοριστικός παράγοντας  είναι η έντονη αντικυκλωνική κυκλοφορία που αναγκάζει τις ήδη θερμές αέριες μάζες να βυθιστούν στην ατμόσφαιρα και συμπιεζόμενες να θερμανθούν ακόμα περισσότερο (τίθεται σε λειτουργία το «γκριλ του θόλου»).



Αναφορικά με τους ανέμους, το κατερχόμενο από τα βουνά Α-ΒΑ ρεύμα -το οποίο ως προς τη διεύθυνση συμπίπτει με την απόγειο αύρα- δεν φαίνεται ικανό να κερδίσει το Δ-ΒΔ ρεύμα σε όλη τη ζώνη της Δ. Ελλάδας. Η μάχη σε πολλές περιοχές θα είναι αμφίρροπη με αβέβαιο αποτέλεσμα τις κρίσιμες ώρες. Με βάση και τα τελευταία στοιχεία η Άρτα θα ζεσταθεί περισσότερο το Σάββατο.

Αυτό που φαίνεται περίεργο είναι η υψηλή θερμοκρασία του Αργοστολίου, η οποία εξηγείται μόνο αν το σημείο αναφοράς βρίσκεται στις υπήνεμες στο ΒΔ ρεύμα περιοχές της Κεφαλονιάς.

Το Σάββατο, με τα προηγούμενα τρεξίματα των μοντέλων φαινόταν μια τάση ενίσχυσης του καθοδικού Α-ΒΑ ρεύματος, κάτι που μάλλον δεν επιβεβαιώνεται με τα τελευταία τρεξίματα.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι να δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες το πώς επηρεάζονται οι θαλάσσιες αύρες της Δ. Ελλάδας από τους μεγάλης κλίμακας αντίθετους Α-ΒΑ ανέμους του ενισχυμένου μελτεμιού ή τις οργανωμένες αντικυκλωνικές κυκλοφορίες.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση. Κάθε κριτική δεκτή. 

55 σχόλια:

  1. Οι άνεμοι περισσότερο για Δ-ΒΔ μοιάζουν είτε για Β-ΒΔ, παρά για καταβάτες, οι οποίοι όπως γνωρίζουμε στη δυτική Ελλάδα είναι οι Α-ΒΑ. Άρα τι συμβαίνει και προβλέπονται αυτές οι θερμοκρασίες; Είναι τόσο πιο θερμές από σήμερα οι αέριες μάζες που θα μεταφερθούν πάνω από τη δυτική χώρα; Εγώ για κάποιο λόγο πιστεύω (μάλλον ελπίζω θα ήταν το σωστό ρήμα) ότι δε θα ξεφύγουμε πάνω από τους 41-42.. Ευσεβής πόθος ίσως...

    Τέλος, πολύ περίεργη η κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών και πάλι στην Ήπειρο σήμερα.
    40+ Γιάννενα
    35 Άρτα
    33 Πρέβεζα.

    Οι υγρασίες φυσικά παίζουν το ρόλο τους στη δυσφορία, αλλά οι διαφορές αξιοσημείωτες.
    Αναμένοντας την απάντηση στην -μάλλον σωκρατική- απορία του δασκάλου, σας εύχομαι καλό απόγευμα.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποτέλεσμα Θέρμης μεταφοράς που θα απασχολήσει την δυτική Ελλάδα και την Πίνδο είναι με 26-29βκ στα 850. Λογικό φαινεται να δούμε 43-44 βκ όπως είδαμε με παρόμοιες θερμοκρασίες στα 850 οι ανατολικοί την Τριτη. Δεν υπήρξε λίβας ούτε τότε σε μας παρά άπνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε λάθος φυσούσε λίβας ,αν όχι παντού πάντως φυσούσε,στην Όθρυ πάντως ο λίβας ήταν δυνατός με αέρα γι'αυτό ανέβασε την θερμοκρασία στα ημιορεινά 43 περισσότερο από τον κάμπο, Χρήστος

      Διαγραφή
  3. Ε όχι βέβαια Δασκαλε. Στους χαρτες οι ανεμοι είναι δυτικής συνιστώσας. Είτε βδυτικοι, είτε νοτιοδυτικόι!Δεν υπάρχει πουθενά καταβατης! Πάντως σήμερα ζοριζομαστε στην Ήπειρο. 40αρι σημειώνεται σε Γιάννενα, Κόνιτσα, 38αρι σε Παργα και Ηγουμενίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως διαβάζω τους χάρτες που ανεβάσατε δεν βλέπω οι ΒΑ άνεμοι να έχουν την δύναμη να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου, για να γίνουν καταβάτες.. Καλησπέρα από την ζεστή και με αρκετή υγρασία Λέσβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σίγουρο είναι ότι μάλλον σας άκουσαν, κ.. Ζιακόπουλε, στην ΕΜΥ και αναβάθμισαν την προειδοποίηση από επιδείνωση του καιρού σε επικίνδυνα φαινόμενα. Όσο για τους ανέμους, το μόνο που ξέρω είναι ότι η παραμικρή αλλαγή τους οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία σε χρόνο dt. Για παράδειγμα η θερμοκρασία στην Ανάβυσσο έπεσε από τους 38,3β. σε 33,6β., μεταξύ 16:20 και 16:30.

    Παρομοίως, στην Ελευσίνα από 41,1β. έπεσε σε 38,3β. σε μισή ώρα. Γεμάτο 38αρι και στη Σαλαμίνα,.παρά τον δυτικό άνεμο και το ότι ο σταθμός βρίσκεται στο Αιάντειο, μία παραλία με δυτικό προσανατολισμό. Από τα πιο ζεστά μέρη της Αττικής η Σαλαμίνα, αλλά και η Αίγινα που έπιασε 40αρι, καθώς εκεί φυσούσε νοτιάς και ο σταθμός της είναι βορειοδυτικά.

    Γενικά, πάλι τα παράκτια της Αττικής στον Σαρωνικό ευνοήθηκαν με τον (νοτιο)δυτικό άνεμο και θερμοκρασίες 34-36 βαθμών. Ο σταθμός του Νέου Φαλήρου που πάντα έχει τις χαμηλότερες τιμές (33,8 β. σήμερα Πέμπτη 24/7) βρίσκεται, πάντως, ανάμεσα από δέντρα.

    Χειμερινός κολυμβητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς επίρρωση όσων έγραψα παραπάνω, μόλις γύρισε σε νοτιά από δυτικό, έπιασε και η Σαλαμίνα τους 40 βαθμούς (ο σταθμός της βρίσκεται βορειοδυτικά, στο Αιάντειο). Τελικά παίζει ρόλο η θέση του σταθμού, όπως και το αν έχει πυκνή βλάστηση ή τσιμέντο τριγύρω. Ανεξάρτητα από αυτό, από τα πιο ζεστά μέρη της Αττικής η Σαλαμίνα. Έρχεσαι εδώ για δροσιά και είναι και από την Αθήνα (ανέβηκε, επίσης στους 38,6 β. με τον νοτιά) πιο ζεστά.

      Και με τη θολούρα που είχε νωρίτερα, λόγω του δυτικού ανέμου, δεν μπόρεσα να φωτογραφίσω δύο μπαρακούντα της Μεσογείου (κοινώς λούτσους).

      Χειμερινός κολυμβητής

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, μην κάνεις πως τα ξέρεις όλα. Χθες στην Αθήνα σημειώθηκαν θερμοκρασιες ακόμα και 42,5 βαθμών (Ν΄Φιλαδέλφεια). Η "αποπληθωρισμένη" θερμοκρασία άνετα μπορεί να ήταν εκεί 41,5 βαθμοί.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 1-0 και προβάδισμα πρόκρισης απέναντι στους πιο εξοικειωμένους με τη ζέστη Ισραηλινούς της Χάποελ Μπερ Σεβά.

      Καλημέρα από τη Σαλαμίνα, όπου η η υγρασία υποχώρησε στο 40% σήμερα το πρωί (από 74% χθες κάποια στιγμή) με το πρώτο χάιδεμα του βοριά.
      Προσοχή, όπου φυσάει δυνατά.

      Χειμερινός κολυμβητής

      Διαγραφή
    4. Ο λύκος κι αν εγέρασε...
      Ετοιμάσου να αποχαιρετήσεις την Αλεξάνδρεια που χάνεις...

      Διαγραφή
    5. Χθες σε Αθήνα ειχαμε +42.5 °C Νεα Φιλαδελφεια, +41.8 °C και +41.1 °C και +41.5 °C και +40.9 °C Μενιδι, +40.4 Ηλιουπολη, +38.8 °C Ανω Ηλιουπολη, +40.1 °C Γλυφαδα, +40.5 °C Ριζουπολη κοντα, +40.3 °C Κατω Πατησια, +40.4 °C Φιλοθεη, +40.6 °C Ανω Λιοσια, +40.1 °C και +40.6 °C και +40.1 °C και +39.0 °C και +39.8 °C σε Μαρουσι, +41.6 °C σε Κερατσινι, +40.5 °C Χαιδαρι, +40.1 °C Ανθουπολη Περιστεριου, +38.9 °C σε Αιγαλεω, +39.3 °C Παγκρατι, +40.5 °C Τατόι, +40.7 °C Ολυμπιακο Κολυμβητηριο, +39.4 °C Ελληνικο, +40.6 °C Ζεφυρι, +40.5 °C Ψυχικο, +39.6 °C Πατησια, κλπ.

      Και στο κεντρο Αθήνας ειχαμε: +40.3 °C Θησειο, στο Γκαζι +38.6 °C, Καλλιθεα +39.0 °C, Νεα Σμυρνη +39.2 °C, Παγκρατι +39.3 °C, Πετραλωνα +39.4 °C.

      Να αναφερουμε και τις τρομερες θερμοκρασιες χθες σε Τουρκια οπου και νοτιοανατολικα της ειχε τρομερα υψηλες θερμοκρασιες, πχ στην επαρχια της Συρτης καταγραφηκε +49.1 °C οπου εαν ειναι αξιοπιστο(γενικα ο σταθμος ειναι) αποτελει ισοφαριση του ρεκορ Τουρκιας για την υψηλοτερη θερμοκρασια ολων των εποχων(μιας και το 2021 ειχε ξανασημειωθει +49.1 °C στο Τζιζρε, ενω το +49.5 °C απο το 2023 ειναι εντελως ακυρο και αναξιοπιστο ως καταγραφη, παροτι επισημο δυστυχως), ενω ακομα ειχαμε +48.8 °C σε 2 σταθμους(ο ενας στο Τζιζρε που ειχε δωσει και το +49.1 °C), +48.1, +48.0 °C 3 σταθμοι με +47.9 °C και για να μην τα πολυλογω 65 σταθμους με πανω απο +45 °C.
      Κα αναμενονται οι θερμοκρασιες να αυξηθουν κιολας τις επομενες μερες οπότε ισως σπασει και το +49.1 °C.

      Διαγραφή
    6. Πολλοί σταθμοί της ΕΜΥ δίνουν τσίμπημενες temp. Έχει αναφερθεί και παλιότερα αυτό στο blog, ίσως δεν ήσουν παρών.

      Διαγραφή
    7. Καλημέρα, πάει για νέο ντισκαλιφιέ (χαχαχα).
      Αμετανόητος εχθρός του κανονικού χειμώνα και λάτρης της ζέστης, η οποία δεν γίνεται ποτέ καύσωνας. Προτείνω στον φίλο «ακρίδα» να διαβάσει παλαιοτέρα ποστ του Βαγγέλη τα οποία μας «έβγαζαν από τα ρούχα μας» και θα καταλάβει ότι πρέπει να πάψει να του απαντάει, ειδάλλως οδεύει προς παράκρουση και ο καιρός δεν βοηθάει.

      Διαγραφή
    8. Δεν υπάρχει λάτρης της ζέστης, διότι η ιδανική θερμοκρασία για τον άνθρωπο είναι οι 22,5 βαθμοί και όσο αποκλίνει προς τα πάνω από αυτή την τιμή, δυσκολευόμαστε. Και να ήθελε, δηλαδή, να είναι κανείς λάτρης της ζέστης, το σώμα του δεν θα τον άφηνε.

      Κατά τα άλλα, γράφονται υπερβολές και από τις δύο πλευρές και καλό θα ήταν να υπάρχει λίγο μέτρο από όλες τις πλευρές. Καλοκαιράκι είναι, άλλωστε, η χρυσή εποχή των φτωχών, όπως την είχαν χαρακτηρίσει ο Σωκράτης και ο Βάρναλης.

      Διαγραφή
    9. \\Πολλοί σταθμοί της ΕΜΥ δίνουν τσίμπημενες temp. Έχει αναφερθεί και παλιότερα αυτό στο blog, ίσως δεν ήσουν παρών.//

      Διαβαζα το μπλογκ εξαρχης αλλά δεν χρειαζεται καν να ειμαι στο μπλογκ για να ξερω τους σταθμους, καθε μερα εδω και 28 χρόνια παρατηρω και καταγραφω ολους τους (αξιοπιστους) σταθμους παγκοσμιως, οχι μόνο της Ελλαδας και ξερω ποιοι τσιμπανε και ποιοι οχι.
      Το 2011, εγω, ενας αμερικανος(μετεωρολογος/κλιματολογος και μελος και του WMO και δραστηριος ερευνητης ως και τωρα), ενας Ισπανος(πρωην μελος του WMO) και ενας Αγγλος, μελετησαμε διεξοδικα και μαζεψαμε ολους τους υποπτους επισημους μετεωρολογικους σταθμους παγκοσμιως που ηταν εντελως ακυροι ή πολυ υποπτοι και τα δωσαμε στο NOAA(στο NCEI βασικα) για να τους αφαιρεσει απο τα αρχεια τους καθως και την σελιδα με τα ρεκορ τους, γιατι διαστρεβλωνουν την εικονα. Ευτυχως οι ανθρωποι εκαναν μισο βημα μετα απο καποια χρόνια, και αφαιρεσανε πολλους απο τους τελειως ακυρους, οχι ομως και τους γενικα πολυ υποπτους.

      Απο ΕΜΥ, πραγματι η κατασταση ειναι κακη, με Σερρες πχ που ειναι ας πουμε "για πεταμα", το Σουφλι που ψηθηκε χθες με +43.1 °C και ρεκορ ολων των εποχων για εκει, επισης δεν το εμπιστευομαι καθολου, αλλά της Νεας Φιλαδελφειας ειναι ο αυτοματος πλεον που τσιμπαει(λιγο ή αρκετα) εναντι του κλασικου Stevenson Screen, που μας εχει εγκαταλειψει στην Νεα Φιλαδελφεια εδω και απειρα χρόνια αλλά δεν ειναι αναξιοπιστος οπως των Σερρων πχ.

      Στις Σερρες ειναι απλως εντελως ακυρος. Στην Νεα Φιλαδελφεια οχι.
      Εξαλλου οπως ειπα, ολες οι καταγραφες εκει γυρω κινουνταν στο 40.5 με 42 βαθμους Κελσιου αρα το 42.5 °C, ακομα και τσιμπημενο αν ειναι, δεν αλλαζει την ΓΕΝΙΚΗ εικονα της περιοχης για χθες. Και αυτο ειναι που μετραει. Δεν ηταν ενα ξεκαρφωτο +42.5 °C δηλαδη, ειχε υποστηριξη απο πολλους γειτονικους σταθμους.

      Διαγραφή
    10. Άσε κι έναν να είναι με τη ζέστη, Λευτέρη..Δημοκρατία έχουμε...

      Διαγραφή
    11. Τον αδικεί κι ο διαιτητής με τόσες αποβολές, πάντως...

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Δάσκαλε! Πιστεύω ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν με συνδυασμό δύο παραγόντων. Α) Ισχυρή αντικυκλωνική ροή που θα προκαλέσει οργανωμένη καθοδική ροή από τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας προς τα χαμηλά και Β) επειδή φαίνεται ότι θα έχουμε ΒΑ ρεύμα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας μέτριας και τοπικά πιο ισχυρής έντασης (σύμφωνα με Αμερικάνικο μοντέλο) στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας που θα κατορθώσει να περάσει το ΒΑ ρεύμα θα δημιουργήσει πολύ θερμό καταβάτη γιατί θα ξεκινάει από πολύ θερμή αφετηρία (29-30 β. στα 850 hPa). Από εκεί και πέρα τοπικά θα παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που μπορεί να δώσουν τοπικά και πιο ακραίες τιμές π.χ. δυναμική σύγκλιση στα χαμηλά στρώματα ΒΑ με ΒΔ και αλληλεπίδρασή με θαλάσσια αύρα κλπ. Περιοχές σε πιο δυτικά τμήματα που δε θα φτάσει ο ΒΑ καταβάτης, ή θα επηρεαστούν με ΒΔ καταβάτη συν την επιρροή του (Α) παράγοντα ή θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε καλησπέρα.
    Αυτό ακούγεται σε όλα τα κανάλια όπως και για σήμερα,που δεν ισχύει!
    Το Σάββατο πιθανόν να βγάλει ΑΒΑνατολικό άνεμο και στη δυτική Ελλάδα μέχρι την επιφάνεια, οπότε εκεί λογικό τα 43άρια 44άρια.
    Για αύριο τώρα όχι, δεν θα είναι αιτία οι καταβάτες άνεμοι που θα πιάσουμε 43 και τοπικά έως 44 βαθμούς(θα τους πιάσουμε όμως κατά την γνώμη μου).
    Συνδυαστικά:
    1ον κορύφωση θερμής μεταφοράς από την Αφρική στην ανώτερη ατμόσφαιρα(+28 +30 στα 850hPa και +14 +15 στα 700hPa)
    (σήμερα είχαμε +26 και +13 αντίστοιχα στα δυτικά)
    2ον Ασθενείς γενικά άνεμοι μεταβλητοί χωρίς να υπάρχει ανάμιξη αέρα που θα περιόριζε την επιφανειακή υπερθέρμανση(παγίδευση θερμότητας).
    3ον Μεγάλα επίπεδα ξηρασίας του εδάφους άρα και χαμηλός δείκτης εξατμισοδιαπνοής(ακαριαία αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια και ειδικά σε κάμπους-πεδιάδες).
    Δεν χρειάζεται λοιπόν κανένας καταβάτης αύριο για να δούμε τις παραπάνω μέγιστες τιμές.
    Άλλωστε τα πιο δυνατά 43άρια και βάλε στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία τα έχουμε δει με ΝΔυτικό στην επιφάνεια.
    Υ. Γ. Καταβατικός άνεμος είναι αυτός που πνέει από ψηλά(οροσειρές) και με την ίδια ακριβώς διεύθυνση-κατεύθυνση φτάνει στην επιφάνεια.
    Όταν στα πρώτα κατοστάρια έχουμε δυτικό νοτιοδυτικό ή βόρειο και πάνω από τα 700 μέτρα(τυχαίο το υψόμετρο) έχουμε ΒΑνατολικό,μόνο καταβάτης άνεμος δεν είναι(το λέει και η ίδια η λέξη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν υπάρχει ισχυρή αντικυκλωνική ροή στην ατμόσφαιρα με τα γεωδυναμικά στα 500 - 700 - 850 hPa να είναι σε συμφωνία φάσης, τότε υπάρχει και πολύ ισχυρή και καλά οργανωμένη καθοδική ροή απ' τα ψηλά στα χαμηλά στρώματα και η συνθήκη αυτή ακόμα και μόνη της μπορεί να δημιουργήσει καταβάτη. Αν επιπλέον οι διατάξεις στην επιφάνεια είναι τέτοιες που δημιουργούν ΒΑ ή ΒΔ ρεύμα τότε προστίθεται και αυτός ο παράγοντας και οι καταβάτες μπορεί να εμφανίζονται πιο ενισχυμένοι. Αν σε όλο αυτό συμφωνεί και η τοπογραφία, δηλαδή η καθοδική ροή (λόγω αντικυκλωνικών συνθηκών) ευθυγραμμίζεται με την τοπογραφική κατωφέρεια τότε εννοείται περαιτέρω εκτόνωση της ροής προς τα κάτω που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο ισχυρούς καταβάτες. Όταν υπάρχει τέτοια συμφωνία (Αντικυκλωνική ροή - επιφανειακές διατάξεις που δημιουργούν καταβάτη) το αντίπαλο δέος που μπορεί να περιορίσει ή και να ανακόψει αυτή τη διαδικασία θερμής μεταφοράς είναι η θαλάσσια αύρα.

      Διαγραφή
    2. Αυτά εννοούνται περί καθοδικής ροής και περαιτέρω συμπίεσης του θερμού αέρα προς τα κατώτερα στρώματα με αντικυκλωνική ροή στην τροπόσφαιρα.
      Τα έχω αναφέρει αρκετές φορές και συμφωνώ.
      Όπως είπα παραπάνω οι λόγοι είναι πιο απλοί και κατατοπιστικοί όσον αφορά την ερώτηση του κ. Ζιακόπουλου που ήταν νομίζω συγκεκριμένη.
      Είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις παραπάνω θερμοκρασίες αύριο στα δυτικά ηπειρωτικά(ακόμη και σε ημιορεινά της Ηπείρου εγώ θα έλεγα), χωρίς καταβατικούς ανέμους διότι οι άνεμοι δεν θα είναι καταβατικοί στην επιφάνεια αλλά δυτικοί και κυρίως ΒΔυτικοί.
      Στη σύγκλιση δύο διαφορετικών ανέμων που αναφέρεις και όντως μπορούν να δημιουργήσουν παγίδευση της θερμότητας κοντά στην επιφάνεια,ο ένας άνεμος θα πρέπει να είναι ο καταβάτης(ΒΑ).
      Εγώ δεν βλέπω δυτικά της Πίνδου πουθενά από τα δύο μεγάλα μοντέλα αύριο ΒΑ άνεμο στα πρώτα κατοστάρια.
      Το Σάββατο πολύ πιθανόν και μάλιστα με πιο καθαρό ΒΑ.
      Αυτό που γνωρίζω στην ερώτηση για του κ. Ζιακόπουλου ,είναι ότι ο καταβατικός ΒΑ άνεμος σαν όρος δεν υφίσταται τουλάχιστον για αύριο.

      Διαγραφή
    3. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να βγουν 45αρια χωρίς καταβάτη άνεμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, π.χ. δεν μπορεί να βγάλει 44 στην Καλαμάτα με νδ ή στην Κυπαρισσία με βδ άνεμο γιατί αυτό σημαίνει ότι η αντικυκλωνική ροή μόνη της ή σε συνδυασμό με επιφανειακές διατάξεις που δημιουργούν καταβάτη έχουν νικηθεί από θαλάσσια αύρα. Ακόμα και τα πιο ηπειρωτικά τμήματα δε θα δώσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (παρά τα θερμά 850αρια) αν οι δύο παράγοντες που ανέφερα πριν δεν καταφέρουν να δώσουν καταβάτη άνεμο.

      Διαγραφή
    4. \\Όταν υπάρχει ισχυρή αντικυκλωνική ροή στην ατμόσφαιρα με τα γεωδυναμικά στα 500 - 700 - 850 hPa να είναι σε συμφωνία φάσης, τότε υπάρχει και πολύ ισχυρή και καλά οργανωμένη καθοδική ροή απ' τα ψηλά στα χαμηλά στρώματα και η συνθήκη αυτή ακόμα και μόνη της μπορεί να δημιουργήσει καταβάτη.//

      Μπορειτε να μου αναφερετε μια πηγη(βιβλιο, paper, αρθρο) για αυτα τα 2 (αντικυκλωνικη ροη και σε "συμφωνια φασης"- υποθετω ονομαζετε ετσι την μικρη διατμηση διευθυνσης) για το ΠΑΡΟΝ πλαισιο που συζηταμε, δηλαδη ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ με ΖΕΣΤΗ.

      Διοτι για το βραδυ ξερουμε οτι ο αντικυκλωνικος καιρος καθως και οι μικρες διατμησεις βοηθανε την κινηση των ψυχροτερων αεριων μαζων να "κυλησουν" κατω. Αλλά σε μια ζεστή μερα?

      Διαγραφή
    5. Οταν υπάρχει αντικυκλωνική ροή στην ατμόσφαιρα εμποδίζεται η ανύψωση του επιφανειακού αέρα. Η δυσκολία στην ανύψωση του επιφανειακού αέρα δημιουργεί συνθήκες που εμποδίζει την θαλάσσια αύρα να εισχωρήσει βαθύτερα στο ηπειρωτικό κορμό. Σε τέτοιες καταστάσεις βλέπουμε τον άνεμο να κινείται παράλληλα με τις ακτές ,ενώ τα ξεσπάσματα έρχονται είτε οταν έχει ανυψωθεί αρκετά η θερμοκρασία είτε όταν υπάρχει αλλο δυναμικό αίτιο. Στην Ήπειρο επικρατεί ηπειρωτικός βορειος άνεμος κατα κυριο λόγο, ο όποιος είναι θερμός και ξηρός. Θερμένεται επιπλέον από την τριβή και την ανάμειξη με την θερμή μάζα Η όποια υγρασία είναι εγκλωβισμένη στο στρώμα αναστροφής (χθες ήταν εμφανές το στρώμα στα 400-600 καθως εκεί υπήρχε μια ελαφρα νέφωση αλλά εκει εγκλωβιζόταν και ο καπνός από την φωτιά στην νότια Αλβανία.)

      Διαγραφή
    6. Κατά την κατακόρυφο ίσως, Γιώργο. Κατά την οριζόντιο, η ευνοϊκή διεύθυνση των ασθενών αντικυκλωνικών ανέμων μπορεί και να ενισχύσει τη θαλάσσια αύρα. Κατά τα άλλα, σε ανέμους τύπου Φεν χωρίς προσήνεμη συμπύκνωση και με αδύναμο καταβατικό άνεμο, μπαίνει το ζήτημα πώς θα κατέβει στα υπήνεμα η αέρια μάζα για να θερμανθεί ακόμα περισσότερο. Εδώ μπαίνει η ανάμειξη, όπως λες, η ισεντροπική πτώση της ροής και η εκ της ακτινοβολίας θέρμανση στην υπήνεμη πλευρά.

      Διαγραφή
    7. KlimatikiAkrida να διευκρινίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας μετεωρολόγος και ασχολούμαι με το αντικείμενο ερασιτεχνικά και τις όποιες γνώσεις έχω αποκτήσει απ' το Δάσκαλο κύριο Ζιακόπουλο και γενικά απ' το διαδίκτυο, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγους, δηλαδή λέω μια άποψη αλλά μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστή! Σχετικά με τη "συμφωνία φάσης" κοίτα το σύγγραμμα:

      "Holton – Dynamic Meteorology"

      ...A deep-layer anticyclone with vertically aligned geopotential contours promotes vertically coherent descent...

      Διαγραφή
    8. Να σημειώσω δυο παρατηρήσεις δάσκαλε. Ακόμη και χθες το βράδυ δεν χρειαζόταν κλιματισμος το. βράδυ στην Ηγουμενίτσα και το δεύτερο οτι η θάλασσα εξακολουθεί και είναι δροσερή ακόμη και στο Δρέπανο. Η σημερινή βραδιά αναμένεται να είναι η πιο ζεστή μαλλον όλου του καλοκαιριού , ελπίζω στην Πλαταρία να είναι ζωηρή η θαλάσσια αύρα .

      Διαγραφή
    9. \\Σχετικά με τη "συμφωνία φάσης" κοίτα το σύγγραμμα:
      "Holton – Dynamic Meteorology"
      ...A deep-layer anticyclone with vertically aligned geopotential contours promotes vertically coherent descent...//

      Το εψαξα και στις 5 εκδοσεις αλλά δεν το βρηκα(αν μου εδινες εκδοση και σελιδα θα μπορουσα να καταλαβω τι εννοει), αλλά πιθανοτατα εδω εννοει αυτο που ειπα οτι ευνοουνται οι καταβατικες κινησεις αλλά το βραδυ ή οτι ευνοουνται οι καθιζισεις αεριων μαζων γενικα, γιατι και τα 2 ισχυουν.

      Τελος παντων δεν εχει και μεγαλη σημασια. :)

      Διαγραφή
  8. Σήμερα το πρωι ήταν εμφανής η θερμή μεταφορά με την δημιουργία ρηχής νέφωσης στο όριο της αναστροφής λιγο ψηλοτερα απο τα 500 μετρα , μεταξυ Ηγουμενιτσας και Κερκυρας.Με την θερμανση της ημερας εξαφανίστηκε οπως ήταν φυσικό . Αυτός ο ασπονδος φίλος απο την Αφρικη θα μας ειναι μουσαφίρης για τις επομενες δυο ημερες και θα μας εγκλωβίζει θερμότητα στην επιφανεια. Ο ανεμος που συνήθως ανακουφίζει θα κινειται παραλληλα με τις ακτες, ανακουφιζοντας μονο τα πολύ παραλιακα. Δεν φαινεται ανατολικος καταβάτης , αλλα δεν χρειαζεται με τετοια θερμη μεταφόρα στην καρδια του καλοκαιριου για να γραψουν πολλες περιοχες στην ΒΔ Ελλαδα 40+.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στους 42-43 β. η θερμοκρασία σε 5 σταθμούς επί συνόλου 558 (ούτε 1%). Και στους 40β. σε 55 σταθμούς (10% της (Ελλάδας). Αθήνα 38β. με το ζόρι, παράλια Σαρωνικού 35β. με το ζόρι και βρήκαμε τη θερμική επιβάρυνση για λίγο τρόμο. Τσούχτρες έχει μωρέ;

    Χειμερινός κολυμβητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα καταβατικων μελτεμιών οι 44 βαθμοί.Εσεις κύριε ζιακοπουλε τι πιστεύετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρατηρήσεις από τον χάρτη:

    1. Διεύθυνση και ένταση ανέμων
    • Στα 1000 hPa (≈100 μ.): Οι άνεμοι στη Δυτική Ελλάδα φαίνονται να έρχονται από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις, διασχίζοντας την Πίνδο, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο καταβατικών ρευμάτων.
    • Στα 850 hPa (≈1500 μ.): Οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί και επίσης έχουν μια νοτιοανατολική έως ανατολική συνιστώσα, υποδεικνύοντας καθοδική ροή θερμού και ξηρού αέρα από τα εσωτερικά της ηπειρωτικής χώρας προς τα δυτικά.

    2. Καθολική καθοδική κίνηση

    Η ροή στα 850 hPa δείχνει να “συγκλίνει” και να κατέρχεται προς τη Δυτική Ελλάδα — ένα μοτίβο κλασικό για θερμούς καταβατικούς ανέμους τύπου foehn, που μπορούν να ανεβάσουν απότομα τις θερμοκρασίες λόγω:
    • Συμπιεστικής θέρμανσης (αύξηση θερμοκρασίας κατά 1°C ανά 100m καθόδου),
    • Ξήρανσης της ατμόσφαιρας, κάτι που ενισχύει την απόδοση της θέρμανσης στο έδαφος.



    Συμπέρασμα:

    Ναι, οι θερμοκρασίες των 44°C που προβλέπονται για τη Δυτική Ελλάδα φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την επίδραση θερμών καταβατικών ανέμων. Η ανατολική ροή που διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου και καταβαίνει προς τη δυτική χώρα είναι τυπική ένδειξη αυτού του φαινομένου, και υποστηρίζεται από την παρουσία ενισχυμένων ρευμάτων στα 850 hPa.

    Η απάντηση από ChatGPT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο Πίνδος άλλο δυτικότερα αυτής.
      Δεν υπάρχει στα 100μ αύριο ανατολικός άνεμος, δεν θα αρνηθώ αυτά που βλέπω με τα μάτια μου...

      Διαγραφή
  12. Από τον χθεσινό χαρτη παρατηρούμε το υποτροπικό αεροχείμαρρο να στέλνει πολύ θερμές αέριες από την βορεια Αφρική με συνιστώσα ΝΔ ανέμων έως τα ΒΔ Βαλκάνια. Εν συνεχεία στρέφονται σε βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους που κατέρχονται αδιαβατικά στη δυτική Ελλάδα και θερμαίνονται περαιτέρω. Σεμνή και ταπεινή άποψη από Πολιτικό Μηχανικό με σαρακονταετή αγάπη στην Μετεωρολογία.
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ απλά να δώσω συγχαρητήρια....σε όλους τους συντρόφους εδώ μέσα...για την προσπαθεια τους και τις γνώσεις τους...εννοείται...ότι δεν έχω να προσθέσω τπτ...(εμμονικά εγώ βλέπω το χαμηλό απλά της ΚΔ Μεσογείου να σκάβει την Βόρεια Αφρική..)"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπα, οχι λογω των θερμων "καταβατικων"(φοεν πιο σωστα) ανεμων.

    Πολυ απλα απο αυριο εντεινεται πολυ(βασικα σημερα υπηρχε αρκετα μετριου βαθμου θερμη μεταφορα απο Αφρικη) η θερμη μεταφορα(απο 500 μέτρα ως και 4000 μέτρα, αν και ως τα 1600 μέτρα μας νοιαζει για τις θερμοκρασιες επιφανείας) απο ΒΔ Αφρικη και χαμηλωνει το CAP, ο ηλιος εχει να θερμανει διαβατικα πολυ μικροτερο παχος κατα τα γνωστα κλπ και για αυτο θα ανεβουν τοσο οι θερμοκρασιες. Που βεβαια και σημερα ειχαμε πολλα 39ρια και 40ρια στα δυτικα αφου ειχε ηδη θερμη μεταφορα απο Αφρικη οπως ειπαμε.

    Τωρα καταβατες ανεμοι(φοεν τελος παντων πιο σωστα) ειναι ευκολο να το λεμε αλλά εδω δεν ειναι καθολου φανερο γιατι να ισχυει. Και δεν ειναι φανερο γιατι ειναι πιθανοτατα και λαθος γενικα.
    Μιας και καταρχην δεν θα επικρατησουν ανατολικοι ανεμοι ετσι και αλλιως. Και οι αυρες(δυτικογενεις) θα ειναι ισχυρες. Εκτός απο την Ηπειρο και τα Ιωαννινα βασικα που πραγματι θα δεχτει φοεν ανεμους, δεν βλεπω ιδιαιτερους φοεν καπου αλλου.
    Τωρα για να υπαρξουν φοεν ανεμοι πρεπει να εχουμε καποια πραγματα να ισχυουν.

    Αρχικα να πουμε οτι καθε καταβατης ανεμος δεν σημαινει και οτι θα αυξησει την θερμοκρασια. Γιατι?
    Πρεπει να δουμε τον μηχανισμο. Εχουμε 2 τυπους καταβατικων ανεμων.
    Ο 1ος τυπος κατα το ανεβασμα αρχικα θα φερει συμπυκνωση και νεφοποιηση και υετο και ο 2ος τυπος δεν θα φερει καθολου συμπυκνωσεις.

    Επισης πολυ σημαντικο το σημειο οπου αρχιζει η ανοδος του ανεμου στην προσηνεμη πλευρα. Ας πουμε Χ την αποσταση απο την κορυφη που αρχιζει η αναβαση και Η το υψος του βουνου.

    Στον 1ο τυπο αν αρχισουμε στην προσηνεμη πλευρα την αναβαση με αποσταση Χ=Η τοτε παντα θα εχουμε θερμανση στην υπηνεμη πλευρα μιας και η υγρη θερμοβαθμιδα ειναι μικροτερη της ξηρης. Αρα θα εχουμε φοεν.
    Στον 1ο τυπο αν αρχισουμε στην προσηνεμη πλευρα την αναβαση με αποσταση Χ<Η τοτε α) αν γινει συμπυκνωση με τον εισερχομενο αερα θα εχουμε θερμανση(μικροτερη της προηγουμενης περιπτωσης) στην υπηνεμη πλευρα, ενω αν β)γινει η συμπυκνωση και απο τον ηδη υπαρχων αερα δεν θα εχουμε παρα ελαχιστη θερμανση εαν το Χ ειναι κοντα στο Η, και θα εχουμε θερμανση εαν Χ ειναι αρκετα μικροτερο του Η.
    Στον 2ο τυπου εχουμε και την μεγαλυτερη θερμανση εαν το Χ = 0, κατι που σπανια συμβαινει ενω αν το Χ ειναι ισο με Η ή κοντα στο Η τοτε δεν θα υπαρξει καν θερμανση(αφου οσο θα ψυχθει στην αναβαση θα θερμανθει στην καταβαση) και φοεν ανεμος. Αν το Χ ομως ειναι αρκετα μικροτερο του Η τοτ εθα εχουμε δυνατο φοεν.

    Εδω περα(δυτικη Ελλαδα και για Παρασκευη και Σαββατο) προφανως δεν μιλαμε καν για τον 1ο τυπο, και βασει ανεμων που εχουμε δεν υπαρχει λογος για ιδιαιτερη θερμανση(περαν της Ηπειρου και των Ιωανννινων οπως ειπα) λογω φοεν ανεμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φεν" νομίζω προφέρεται (ο άνεμος) , δεν είμαι και ειδικός...

      Διαγραφή
    2. Foehn η γραφή του, πάντως.

      Διαγραφή
    3. Αλλο πως προφερεται αλλο πως γραφεται :). Εξαλλου οι Αμερικανοι και οι Αυστραλοι το λενε φερν(φεν το λενε οι Αγγλοι) και σε πιανει μια ζαλη. :)
      Περισσοτερα νευρα σε πιανουν με την Γερμανικη προφορα του, ειχα ακουσει σε μια διαλεξη καποιον να το λεει και ηταν κατι σαν φουρν ή κατι τετοιο.

      Διαγραφή
  15. *Ο ηλιος εχει να θερμανει πολυ μικροτερο παχος αερα, και αυτο το κανει εμμεσως φυσικα(διαβατικα δηλαδη θερμαινει το εδαφος και αυτο τον υπερκειμενο του αερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άρχισε το μαρτύριο του μελετεμιου στο Π.Φαληρο. Είδη 37C στις 10 το πρωί , να δούμε που θα πάει αυτό το αίσχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με υγρασία 20% και αίσθηση ζέστης στους 38,5 β. τώρα, έναντι.41,5β. χθες με θερμοκρασία 35-36β. και υγρασία 60-70%.

      Υ.Γ: Αίγινα 43β. στις 11 το πρωί το 2023

      Διαγραφή
  17. Πολύ πετυχημένο αυτό δάσκαλε. Αποπληθωρισμενη τιμή 41.5 στην ν. Φιλαδέλφεια!! Είχαμε και των Σερρών ίδια ακριβώς κατάσταση. Βέβαια στα μετεοκαφενεια έγινε σημαία το 42.5!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφως τσιμπαει της Νεας Φιλαδελφειας ο αυτοματος ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τους κλασικους κλωβους Stevenson Screen(εφοσον εχουν συντηρηθει σωστα φυσικα-υπαρχει και μια προσφατη τεραστια μελετη σε εκατομμυρια μετρησεις αυτων, που τους βγαζουν μια χαρα σε σχεση με τους συγχρονους κλασης Α μηχανικα αεριζομενους σταθμους), αλλά στα πλαισια της διαφοράς αυτοματου-κλασικου κλωβου.
      Θυμαμαι την χαρα στο προσωπο σου(εστω και απο το διαδικτυο, καταλαβαινω την χαρα απο τις απαντησεις σου) οταν πριν καμια 10-11 χρόνια σου ειχα δωσει το paper εκεινο που εβγαζε τους αυτοματους σταθμους να τσιμπανε λιγο και συστηματικα σε σχεση με τους Stevenson Screen. :)

      Στις Σερρες ειναι αλλιως. Οι διαφορές της ΕΜΥ με αλλους σταθμους εκει ειναι ΧΑΟΤΙΚΕΣ καθε μερα σχεδον. Εκεινος ειναι "αχρηστος", "για πεταμα".
      Στην Νεα Φιλαδελφεια απλως τσιμπαει 0.5-1 °C συστηματικα. Τσιμπημενος μεν, οχι για πεταμα δε.

      Διαγραφή
    2. Ε ναι αυτός της νέας Φιλαδέλφειας δεν ξεφεύγει τόσο όσο των Σερρών. Επιβεβαιώσαμε τότε αυτό που ήταν πασιφανές για τους αυτόματους και τους κλασικούς κλωβους. Το σύστηματικό τσίμπημα που μάλιστα με άπνοια γινόταν αρκετά μεγαλύτερο.

      Διαγραφή
  18. Κομοτηνή, δυστυχώς έφθασα (φθάσαμε) στο σημειο να θέλω να φύγει το συντομότερο το εφιαλτικό πλέον καλοκαίρι εξ αιτίας της συνεχούς υπερβολικής θερμοκρασίας . Χάθηκε πια η ηπιότητα των θερμοκρασιών, η μεσημεριανή αστάθεια και οι σποραδικές καταιγίδες, η δροσιά που ακολουθούσε , τα δροσερά μελτέμια . Και έχουμε ακόμη δρόμο...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ώρα 12 το μεσημέρι στη Καλαμάτα με νότιο ασθενή άνεμο, το λες και θαλάσσια αύρα, έχουμε 42 στο κέντρο και 35 στο λιμάνι. Εγώ χωρίς ΒΑ καταβάτη δεν έχω δει στο παρελθόν τέτοιες θερμοκρασίες στη πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Μυρίκη στα 1000μ έχει 32 βαθμούς! Πρέπει να ανέβουμε στα 700hpa για να βρούμε δροσιά,μου φαίνεται. Βαγγέλη κάνει ζέστη,θες δεν θες...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ έκαναν 40αρια με τον καταβάτη βοριά Νέο και Παλιό Φάληρο, βέβαια, η αίσθηση της ζέστης είναι ίσως και μικρότερη από χθες που έφτανε τους 42 βαθμούς με την υγρασία και ονομαστική τιμή θερμοκρασίας στους 35β. Οπότε τι είχαμε, τι χάσαμε, Δημήτρη. Σαλαμίνα 40,6β., αλλά δεν είναι κι άσχημα με το καυτό βοριαδάκι, τουλάχιστον δεν κολλάς...

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη 35 μισό τελικά η Μυρίκη.
      Επίσης σε άλλο χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο "πάντα βρέχει" στα 1000μ υψόμετρο η θερμοκρασία σήμερα άγγιξε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα τους 37 βαθμούς!
      Μου λένε οι συγγενείς που βρίσκονται πάνω ότι βράζουν τα μεσημέρια.
      Μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε την εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων και εκεί...
      Μιλάμε για καιρική κατάντια!
      Βέβαια κατά πολλούς όλα βαίνουν φυσιολογικά, καλοκαίρι είναι.
      Στα δικά μας η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία με νοτιοδυτικό σε γενικές γραμμές άνεμο εκτοξεύτηκε σήμερα στους 42 με 43 βαθμούς με πρωταθλητή τη Γαβαλού Μακρυνείας με 43,5.
      Είχαμε και τέσσερα 44άρια σε δυτική και νότια Πελοπόννησο, ενώ 42 πλας βαθμούς είχαμε και στα ημιορεινά της Ηπείρου(Γιάννενα Κόνιτσα).
      Στην παράκτια Ναυπακτία όπου και ήρθα σήμερα, μπορώ να πω ότι ήταν η πιο ζέστη μέρα που έχω ζήσει με έστω και εξασθενημένη θαλάσσια αύρα(ΔΝΔ) όπου πιάσαμε 37 βαθμούς δίπλα στο κύμα και με αυξημένη γενικά την αίσθηση δυσφορίας.
      Περιμένουμε και την αυριανή μέρα που σίγουρα θα δούμε παρόμοιες θερμοκρασίες μιας και στο παιχνίδι θα μπει για κάποιες ώρες έως το μεσημέρι ο ΒΑ άνεμος κατά περιοχή.

      Διαγραφή
    3. Έτσι είναι Φώτη,40+ τα πεδινά και 35+ τα ημιορεινά. Φυσάει και ένα καυτό αεράκι, θαύμα!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  21. Κατ αρχήν μία γεύση από τα 830 της Δυτικής Μακεδονίας...από τον σταθμό (davis) στο χωριό μου καταγράφηκαν οι εξής μέγιστες..40,2 ,40.1,40,6.41,1 (χρονικό διάστημα 21/7-24/7)...και τωρα είμαστε στα 37 και έχει και συνέχεια...,θεσσαλονίκη που είμαι σαφώς χαμηλότερες θερμοκρασίες..33 με 37 για την ώρα...αλλά νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη μερα..από πλευράς δυσφορίας.
    Μία σκέψη /ερώτηση....έστω την άλλη βδομάδα..η θερμοκρασία θα πέσει...5 με 7 βαθμούς θα υπάρχει καμμία βελτίωση στον κύνδηνο πυρκαγιάς..μετά την δουλειά που έκανε αυτός ο καύσωνας.? Δεν νομίζω...καλό κουράγιο σύντροφοι."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστιες θερμοκρασίες για την περιοχή εκεί "Θωμά".
      Τι να πω, κουράγιο.
      Από την Δευτέρα και μετά από την Πίνδο και δυτικότερα θα δροσίσει αρκετά, καύσωνας τέλος.
      Νομίζω ότι στην υπόλοιπη χώρα αν και θα υποχωρήσει ο καύσωνας,έως και την Τρίτη οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές ενώ και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα ξανά γίνει εκ νέου πολύ μεγάλος.
      Καμία ουσιαστική οριστική απεμπλοκή των υψηλών θερμοκρασιών και των κινδύνων από τους ανέμους.
      Καμία γενικευμένη αστάθεια το άμεσο μέλλον που θα μπορούσε να ανακουφίσει την κατάσταση.
      Υπομονή λοιπόν.

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστώ για την απάντηση Φώτη!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή