Από τις τρεις φάσεις ενός καύσωνα (έναρξη, διάρκεια, λήξη) η πιο εντυπωσιακή και ταυτόχρονα η πιο επικίνδυνη (μπουρίνια, πυρκαγιές) είναι η φάση της λήξης του. Συνδεδεμένη με τη λήξη ενός καύσωνα είναι η έναρξη επικράτησης μελτεμιών, υπό την προϋπόθεση ότι ενισχύεται επαρκώς ο βορειο-βαλκανικός τους πυλώνας (αντικυκλώνας).
Η λήξη του παρόντος μέτριας έντασης καύσωνα, που μας έκανε να κονταροχτυπηθούμε
στο ζήτημα αν είναι ή δεν είναι «θόλος θερμότητας», παρουσιάζει ορισμένες
ιδιαιτερότητες που αξίζει να αναφέρουμε:
Α) Η διαταραχή που θα προκαλέσει τη λήξη του καύσωνα δεν προσεγγίζει τη
χώρα μας από τα βόρεια ή τα βορειοδυτικά. Έρχεται από τα δυτικά, κινούμενη Α-ΒΑ,
προς τα ΒΑ Βαλκάνια. Η πρώτη μικρού κυματισμού περιφερειακή σκάφη (Α) της βασικής
διαταραχής (Χ), που στην επιφάνεια έχει ανταπόκριση ένα ασθενές ψυχρό μέτωπο -αδύναμο
να περάσει την Πίνδο, αλλά ικανό να περάσει από τα ανοίγματα όπως ο Κορινθιακός-
έχει ήδη προκαλέσει την υποχώρηση των θερμοκρασιών στη Δ. Ελλάδα. Η δεύτερη πιο
σημαντική μικρού κυματισμού περιφερειακή
σκάφη (Β), που θα περάσει την Τετάρτη (9/7), θα προκαλέσει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας
σε αρκετές περιοχές της χώρας, εξαιρουμένων των ανατολικών και νότιων περιοχών της που θα δροσιστούν την Πέμπτη (10/7).
Β) Οι συνθήκες εκδήλωσης καταιγίδων δεν είναι ευνοϊκές, κυρίως γιατί δεν
υπάρχει επαρκής υγρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα που είναι σημαντικός παράγοντας
για την ανάπτυξή τους.
Γ) Αναφορικά με τους ανέμους, η
διέλευση του δεύτερου πιο σημαντικού ψυχρού μετώπου θα σηματοδοτήσει την
επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ ανέμων μέσης έντασης 6 με 7 μποφόρ. Προσοχή χρειάζεται:
(α) στη ζώνη Δ. Ελλάδα - Κύθηρα - Δ. Κρήτη, (β) στον Κορινθιακό και (γ) στη
ζώνη Κεντρική Μακεδονία - Α. Θεσσαλία - Β. Σποράδες - Α. Εύβοια - Κεντρικό Αιγαίο.
Δ) Η θέση της βασικής διαταραχής δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ισχυρού αντικυκλώνα
στα Β-ΒΔ Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένονται Β-ΒΑ άνεμοι στη χώρα, πλην
της ΒΑ Ελλάδας για μικρό χρονικό διάστημα. Με αυτή την έννοια, δεν αναμένεται ένας
κύκλος κλασικών μελτεμιών με το πέρασμα του δεύτερου μετώπου. Οι ΒΔ άνεμοι
είναι αυτοί που θα κυριαρχήσουν, τουλάχιστον για ένα διήμερο.
42 βαθμούς σήμερα ο κάμπος τις Νοτιοδυτικής Μαγνησίας,εκείνο που βλέπω είναι ότι τα καλοκαίρια γίνονται ανυπόφορα με παρατεταμένη ξηρασία, Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη διάβασα αργά την πολύ κατατοπιστική περιγραφή και με γύρισε πολλά χρόνια πίσω στην τρίτη λυκείου και στα ολοκληρώματα. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα και από το φροντιστήριο είχαμε μπει στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Είχαμε ένα άγχος γιατί ακούγαμε διάφορα για την δυσκολία τους. Ο καθηγητής μας ψύχραιμα και με καλή μεταδοτικότητα μας έβαλε σταδιακά στο νόημα. Μήνες αργότερα στο σχολείο ο καθηγητής πάσχιζε να μας εξηγήσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο αλλά παρόλο που είχαμε προχωρήσει πολύ στο φροντιστήριο δεν καταλαβαίναμε σχεδόν τίποτα. Οι αναλύσεις που διάβασα τις τελευταίες μέρες ήταν επιφανειακές και ουσιαστικά δεν έδιναν τίποτα στον αναγνώστη. Πάντα έχεις αυτή την ψύχραιμη ματιά να βλέπεις και να περιγράφεις με κατανοητό τρόπο που μου θυμίζει τον κύριο Τσανάκα τον καθηγητή μου από το φροντιστήριο. Μεγαλώνοντας οι αναμνήσεις αυτές έρχονται συχνότερα στο μυαλό μου κυρίως περιόδους πριν και μετά τις πανελλαδικές αλλά και όταν εξηγείς και μεταφέρεις τις γνώσεις σου. Σ'ευχαριστώ ολόψυχα για το μπλοκ αυτό ένα καταφύγιο από την μετεοζουγκλα των ΜΜΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, μέτριας πολύ μέτριας έντασης καύσωνας ευτυχώς, οι υπερβολές που έχουν ειπωθεί είναι τραγικές, έχουμε ζήσει πολύ χειρότερους καύσωνας. Φέτος πηγαίνει πολύ καλά από θερμοκρασίες αλλά στη Θεσσαλονίκη τα δέντρα πια ζορίστηκαν ξεραίνονται γιατί δεν έχει βρέξει για πολύ καιρό!!! Και οι δήμοι δεν βλέπω να ποτίζουν…
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει καμία πρόβλεψη για βροχή τις επικείμενες βδομάδες;
Για την πολη της Θεσσαλονικης αλλά και για το μεγαλυτερο μερος του νομού ηταν ο 3ος πιο θερμος Ιουνιος ολων των εποχων. Βασει σταθμων αλλά και reanalysis(ERA5)!
ΔιαγραφήΕπισης ηταν ο ξηροτερος Ιουνιος ολων των εποχων(εδω πρεπει να προσθεσουμε το απο τοτε που υπαρχουν καταγραφες, ας πουμε απο το 1930 για σιγουρα αλλά και βασει reanalysis απο το 1840).
Οπότε οχι, δεν πηγε καλα θερμοκρασιακα.
Το οτι δεν ειχαμε καποιον μεγαλο ή και μικρο καυσωνα ή οτι ηταν ψυχροτερος μηνας απο τον περσινο Ιουνιο που ηταν μακρααααν ο θερμοτερος ολων των εποχων, δεν σημαινει οτι πηγαμε καλα. :)
Οσο για τις βροχες/καταιγιδες οι πιθανοτητες ειναι ισχνες(απιστευτο και ομως αληθινο να συνεχισει να συμβαινει αυτο σε Μακεδονια!) αλλά εκει 16-17-18 του μηνος ισως "ξεπεταχτει" κατι.
ΔιαγραφήΓια να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε: αν ο προσπίπτων επί μιας οροσειράς αέρας στερείται υδρατμών, με την ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα θα την ανέβει και με την ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα θα την κατέβει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα αε όλους.
Πολύ σωστή παρατήρηση Δάσκαλε.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε.
<>
ΔιαγραφήΔεν ειναι ακριβως ετσι. :) Εννοω, οτι ειναι ακριβως ετσι αν ισχυουν οι προϋποθεσεις που αναφερατε(αν ειναι τελειως ξηρος και ανεβει ενα υψος Χ και κατεβει μετα το ιδιο υψος Χ) αυτο, αλλά επι του πρακτικου, τι γινεται στην πραξη δηλαδη, συνηθως εχουμε θερμανση του αερα τελικα στις περισσοτερες περιπτωσεις. Φοεν φαινομενο δηλαδη.
Οι βασικοι τυποι φοεν ανεμου ειναι 2 αλλά στην πραξη συμβαινουν στην συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων διάφοροι και αμετρητοι συνδυασμοι μεταξυ αυτων των 2 ακρων. Η Fotini Katopodes Chow εχει ενα ωραιο βιβλιο (Mountain Weather Research and Forecasting: Recent Progress and Current Challenges) που τα εξηγει αναλυτικα.
"Kαύσωνας" από το μπακάλικο, ή το Λιντλ όπως λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσες οι μετεωρολογικές επισημάνσεις σας κ.Ζιακόπουλε.
Επιτέλους όμως ας μπει ένα τέλος σε αυτό τον δημόσιο ορυμαγδό ανοησιών, που μετετρέπουν την επιστήμη σε ένα άντρο τρομολαγνίας και τρομοκρατίας, διαμέσου άκυρων τίτλων και χρησιμοποιούμενων γελοίων εκφράσεων ή άρθρων. Δυστυχώς διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια μια ένδεια επίσημων μετεωρολόγων και φορέων και είναι μεγάλη η ευθύνη τους, που δεν μπόρεσαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να μεταδώσουν γνώση προς τους πολίτες, ώστε όλες οι μισές αλήθεια ή ολικά ψέματα που διαβάζουμε, να ήταν απλά αντικείμενο επιθεώρησης!
Νικόλας Ν.
ορεινά κεντρικής Ελλάδος
Εξαιρετική, όπως πάντα, η ανάλυσή σας, Δάσκαλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνοπτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Ισχυρός ΒΔ τώρα(10.25) στο Ανω Βόιο...με πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 περίπου βαθμούς με αποτέλεσμα δροσιά με 24.5 τώρα....ορατά τα νέφη....στην Αλβανία και τον Γράμμο και πίσω από τον Σμόλικα.Και στα δικά σας οι Νότιοι.
β)Ουσιαστικά έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή μετά το θερινό ηλιοστάσιο στην Ευρώπη κάτι πολύ καλό καθώς η Βόρεια Αφρική είχε εισβάλει σε αυτήν...σίγουρο το ανακάτεμα της τράπουλας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη...και βλέπουμε για εμάς διακρίνονται συνθήκες αστάθειας πάντως στο διάστημα 16 με 17 του μήνα.
Γ)Για την ώρα πάντως το καλοκαίρι είναι απλά ζεστό για τις περιοχές που παρακολουθώ....στην δυτική Ελλάδα κατα περιόδους ήταν πολύ ζεστό,σίγουρα όμως είναι απαράδεκτα ξηρό για εμάς....και επιτρέψτε μου να πώ..ότι όπως ο κλιματικός χρόνος είναι τελείως διαφορετικός από τον "συμαβτικό" χρονο...που ουσιαστικά αφορά..περισσότερο...την καλλιεργεια κλπ...έτσι και ο χρόνος του νερού(αυθαίρετο) είναι τελείως διαφορετικός...εδώ λειτουργεί σωρευτικά και τα αποτελέσματα φαίνοντια σε βάθος..πενταετίας..η και δεκαετίας...παράδειγμα σε λίγο εδώ θα δείχνουμε το νερόμυλο το γεφύρι..και τον κτιστό καταρράκτη...και θα λέμε ποτάμι είχαμε..."θωμάς"
"Είναι λίγο νωρίς για δάκρυα, Στέλλα", αλλά το 3ο δεκαήμερο του Αλωνάρη διαγράφεται ζοφερό και για τη χώρα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου τα βλεπετε αυτα δεν υπάρχει κάτι. Απομακρυνθείτε από το Αμερικάνικο μοντέλο, που είναι εδώ και καιρό για τα μπάζα. Το Ευρωπαϊκό και το νέο αδελφάκι του δειχνουν ήπιες μεταβάσεις ως τα τέλη του μήνα.
Διαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=c02gl-_yOAc
ΔιαγραφήΌλα τα συμβατικά προγνωστικά μοντέλα αγαπητέ ανώνυμε,καθώς και τo μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης(AIFS), μαζί με το πολλαπλό σύστημα πρόβλεψης που τρέχουν, δείχνουν πολύ θερμό έως καυσωνικό το τρίτο 10ήμερο.
ΔιαγραφήΝαι μεν είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα,από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την καθολική τάση.
Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε. Δε μας ενδιαφέρουν οι ξηροαδιαβρατικές εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμάς μας ενδιαφέρει να βγάλουμε 40αρια στην Αττική ακόμα και με 20 βαθμούς τα 850.
Έχουν ξεφύγει και τα θερμοτρολ αλλά και άσχετοι με το αντικείμενο στα διάφορα meteo-καφενεία της χώρας αλλά βλέπουμε ότι τώρα πια και επαγγελματίες μετεωρολόγοι ξεφτιλίζουν την επιστήμη για λίγο μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Ψύχραιμες φωνές πάντα η κυρία Χριστίνα ο κύριος Κολυδάς και εσείς !!
Παντως και με τους νεους σταθμους της ΕΜΥ και με τους αξιοπιστους του ΕΑΑ και μετεοκλαμπ η λαρισα φαινεται πως ποτε δεν μπορουσε να ανταγωνιστει την Αττικη. Με +20 στα 850 ευκολα 37αρια 38αρια (ισως και 38.5) κατι που η λαρισα βλεπει με κυαλια. Γενικως παντελως ανικανη να πιασει καλες θερμοκρασιες σε καυσωνα (πανω απο +12 βαθμους ανα χιλιομετρο δηλαδη με την υπερξηρη αδιαβατικη) κατι που η Αττικη το κανει με ευκολια εκτος απο περιπτωσεις δυνατου ευεργετικου νοτια
ΔιαγραφήΚαι βεβαία μπορεί μέσα στην άσφαλτο των αεροδρομίων , δίπλα στα καζάνια διυλιστηριων και σταθμών davis vue που τσιμπάνε 1βκ. Και στη Λάρισα αυτοί δίνουν 41.5-42.5 απλά έχουμε ένα σεβασμό να μην τους αναφέρουμε . Αλλά τι να πεις η θερμολαγνια είναι μέγα κουσουρι!!
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει καθαρότερος και διαυγέστερος άνεμος από τον Μαΐστρο. Εμφανέστατη η διαφορά με χθες στη δυτική Ελλάδα, έλαμψε η φύση, έφυγε η μόνιμη καλοκαιρινή θολούρα και η υγρασία και γενικά φωτίστηκε ο τόπος. Καλούτσικη, για τα δεδομένα της εποχής, δροσιά κι εδώ στα πεδινά της Ηπείρου. Αναμένουμε το βράδυ για τα καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι από Άρτα,
Παύλος
Έχουν ξεπουλήσει εκείνα τα μηχανήματα μέτρησης θερμοκρασίας επιφανειών, έρχονται γύρω γύρω και μετράνε λαμαρίνες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο λες και ανακάλυψαν την Αμερική, πιάνουν μία μετεωρολογική ορολογία (αντκυκλωνας, ωμέγα μπλοκ κτλ)και την κάνουν λάστιχο, γενικά ζούμε την εποχή της υπερβολής χωρίς να σημαίνει αυτό οτι το κλίμα όντως δεν έχει μεταβληθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι τι πραγματικά είναι φυσιολογικό και τι όχι.
Υ.γ Η χθεσινή και ιδιαίτερα η σημερινή μέρα είναι είναι οι πρώτες μέρες μετά από πολύ καιρό που μύρισε βρεγμένο χορτάρι,τα Τζουμέρκα ήταν μέσα στην ομίχλη και θύμισε την παλιά κανονικότητα,αν έβρεχε κιόλας θα ήταν τέλεια.
Αντιλαμβάνομαι την επιστημονική μεθοδολογία και τις τεχνικές που οφείλει να ακολουθεί, προκειμένου να υπάρχει ένας παγκόσμιος κανόνας που αφορά τις μετρήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ' όλα αυτά,ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα δεύτερο πρωτόκολλο που θα αφορά τα δεδομένα που επικρατούν στις κανονικές συνθήκες διαβίωσης μας.
Αυτό,με αφορμή τις αναφορές για σταθμούς που βρίσκονται σε ακαιρα κατά τ'αλλά σημεία,ταράτσες, αστικούς ιστούς κτλ, αλλά για τα οποία πιστεύω ότι καταγράφουν τα δεδομένα όπως ακριβώς τα ζούμε και μας επηρεάζουν.
Θα ήθελα την άποψή σας.
Ένας εναλλακτικός δείκτης της θερμικής δυσφορίας είναι η θερμοκρασία υγρού σφαιρικού θερμομέτρου (Wet Bulb Globe Temperature-WBGT). Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για να καθορίζει τα θερμικά όρια του περιβάλλοντος πάνω από τα οποία η εργασία ή η άσκηση στην ύπαιθρο είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στον άνθρωπο. Ο δείκτης WBGT, εκτός από την υγρασία και τη θερμοκρασία, λαμβάνει υπόψη και την ακτινοβολούμενη θερμότητα που δέχεται το ανθρώπινο σώμα από το περιβάλλον. Η μέτρηση της ακτινοβολούμενης θερμότητας γίνεται με τη χρήση ειδικού θερμομέτρου, που τοποθετείται στο εσωτερικό χάλκινης σφαίρας μαύρου χρώματος.
ΔιαγραφήΝα συμπληρώσω ότι αν η θερμοκρασία ή η υγρασία δεν είναι σωστά μετρημένη, το "λάθος" θα περάσει και στην τιμή του WBGT.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ.
Διαγραφή<>
ΔιαγραφήΥπαρχουν πολλοι τετοιοι δεικτες θερμικης ανεσης/δυσφοριας.
Η ΕΜΥ πχ εχει και χαρτη με εναν απο αυτους(WBGT).
Τα καλοκαίρια πλεον γινεται ενας χαμος παραπληροφορησης απο τα ΜΜΕ και οχι μόνο, οσον αφορά το πόσο επικινδυνες ή οχι ειναι οι καιρικες συνθηκες λογω ζέστης.
Καταρχης εχουμε ολη την ωρα διαφωνιες για το αν ειναι καυσωνας αυτο που ερχεται ή αν δεν ειναι.
Η πραγματικοτητα ειναι οτι ειναι εντελως ανοητο να διαφωνει καποιος με εναν αλλο για το εαν ειχαμε καυσωνα ή οχι.
Και αυτο γιατι ειναι θεμα ορισμου. Και υπαρχουν ουκ ολιγοι. Εγω μπορω να ορισω οτι καυσωνας ειναι οταν εχουμε +33.5 °C. Ενας αλλος οταν εχουμε +44.9 °C και πληρη απνοια.
Δεν νοειται να διαφωνουμε για κατι που εχει 30+ ορισμους ηδη.
Και γιατι ειναι και αχρηστο! Μιας και η θερμοκρασια απο μονη της δεν λεει κατι στην θερμικη καταπονηση ενος ανθρωπου.
Μια περιοχη αν εχει +35 °C και μια αλλη +37 °C, αυτο δεν σημαινει ΤΙΠΟΤΑ οσον αφορα την θερμικη δυσφορια που θα νιωσει ο ανθρωπος, καθως αυτη εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες(σχετικη υγρασια, ανεμος, ποσοστο ηλιοφανειας, ωρα και ημερομηνια, κλπ), και οχι μόνο απο την θερμοκρασια.
Επισης βλεπουμε τις ζεστές μερες εκατονταδες αναφορες για τις λεγομενες αισθητες θερμοκρασιες και δεικτες δυσφοριας, τους διαφορους δεικτες δηλαδη που υπαρχουν στο θεμα της αισθητης θερμοκρασιας και θερμικης ανεσης.
Καταρχην ολοι οι σταθμοι αλλα και οι κατοχοι τους ειναι απαραδεκτοι, αφου πετανε εναν δεικτη στην κεντρικη σελιδα, ονομαζοντας τον αισθητη θερμοκρασια ή δεικτη δυσφοριας ή ξερω 'γω με οποιαδηποτε αλλη ευφανταστη ονομασια, και τελος. Ουτε καν αναφερουν ποιος ακριβως δεικτης ειναι αυτος, τι εκφραζει, πως υπολογιζεται και το σημαντικοτερο την κλιμακα του, τι θα πει 38.5 δεικτης δυσφοριας πχ? Ειναι επικινδυνο για τον οργανισμο? Ειναι κρυο? Ειναι δροσια, ζεστη, πολυ ζεστη?
Δεικτης χωρις κλιμακα ειναι μόνο για το εφε. Ειναι σαν να βαζουν ενα τυχαιο νουμερο χωρις καν να λενε ποιο φυσικο μεγεθος ειναι ουτε τις μοναδες μετρησης του και ουτε να δωσουν καποια κλιματα του, τι νοημα κσι σημασια εχει καθε τιμη του δηλαδη.
Άλλοι απαραδεκτοι ειναι και αυτοι που τον χρησιμοποιουν και αναφερονται σε αυτον χωρις να ξερουν καν τι ειναι και κυριως συγκρινουν δεικτες σταθμων μεταξυ τους που σε αρκετες περιπτωσεις δεν αναφερονται στον ιδιο δεικτη!
Part 1/3
Πχ ενδεικτικα ενα αληθινο παραδειγμα:
ΔιαγραφήΓια Θεσσαλονικη (http://www.meteothes.gr/) ειχαμε 29.7 °C με 57% σχ.υγρασια και 4.8 χιλιομετρα/ωρα ανεμο και ελεγε αισθηση σαν 38.0.
Για Αθηνα (http://penteli.meteo.gr/stations/athens/) ειχαμε 31.7 °C με 57% σχ.υγρασια και 1.6 χιλιομετρα την ωρα και ελεγε δεικτης δυσφοριας 35.8.
Παραδοξο? Θα περιμεναμε με 2 βαθμους παραπανω θερμοκρασια η Αθηνα και μικροτερη ενταση ανεμου (και ιδια ακριβως σχετικη υγρασια) να εχει αρκετα παραπανω δεικτη δυσφοριας και ομως ειχε 2.2 βαθμους χαμηλοτερη.
Καθολου παραδοξο αφου ο μετεοθεσ αναφεροταν παλια στον δεικτη Humidex και ο σταθμος στο Γκαζι στον Heat Index(ΗI) των DAVIS.
Ο δε σταθμος στο Γκαζι οπως και ολοι του ΕΑΑ, αναφερουν και εναν αλλο δεικτη δυσφοριας(θερμικης ανεσης) τον THW οπου ομως εχει ιδιες παντα τιμες με τον HI δεικτη που αναφερει. Και αυτο διοτι ο THW των DAVIS ενω κανονικα θα επρεπε να συμπεριλαμβανει και τον ανεμο στους υπολογισμους, για καποιον λογο οι σελιδες με τους σταθμους δεν το κανουν και ετσι η τιμη ειναι λαθος.
Ετσι λοιπον οι σταθμοι και τα λογισμικα τους βασικα και οι ιδιοκτητες τους τα εχουν κανει θαλασσα αφου δεν χρησιμοποιουν κατι ενιαιο για την αισθητη θερμοκρασια/δεικτη δυσφοριας ή εστω να πουνε βασικα ποιον δεικτη χρησιμοποιουν και ο κοσμος δεν εχει ιδεα για το τι βλεπει και οδηγειται σε παραπλανηση ουσιαστικα.
Αυτο που μετραει λοιπον για τον ανθρωπο και την επικινδυνοτητα καθε θερμου κυματος, ειναι να ξεχασουμε τον όρο καυσωνα και να μιλαμε για την ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ.
Το θεμα της θερμικης ανεσης και των δεικτων που την οριοθετουν και την βαθμονομουν, ειναι απειρως σημαντικοτερο απο τους ορισμους του καυσωνα και αν 37 °C ή 36.6 °C, για 1 ή 3 μερες, με απνοια ή με 0.023 m/s ανεμο, κλπ κλπ ειναι καυσωνας ή οχι, επειδη η θερμικη ανεση εχει αμεση συνεπεια στην υγεια των ανθρωπων, οποτε ειναι και αυτη που εχει σημασια πανω απο ολα! Και οι δεικτες ειναι που την περιγραφουν και την βαζουν ενα νουμερο ωστε να ξερουμε τι συνθηκες θα επικρατουν σε μια δεδομενη μερα.
Part 2/3
Και ομως το θεμα αυτο παροτι το πιο σημαντικο απο ολα σε περιπτωσεις ζεστης ή καυσωνα(γιατι διακυβευεται η υγεια και ακομα και η ζωη των πολιτων κυριως των ευπαθων ομαδων οπου και πρεπει να ενημερωθουν για να προστατευτουν) αντιμετωπιζοταν τελειως επιφανειακα εως καθολου απο τους περισσοτερους και ασχολουνται μόνο με την θερμοκρασια και εαν αυτη πλησιασει το ευαισθητο ψυχολογικο οριο των 40 °C, και αν ειναι καυσωνας οι 39°C ή οχι κλπ, και χανουμε την ουσια που ειναι εαν οι συνθηκες θερμικης ανεσης ειναι τετοιες που να φερνουν δυσφορια ή οχι στον ανθρωπο.
ΔιαγραφήΗ ΕΜΥ δινει τον σχετικα συνθετο δεικτη WBGT στην σελιδα της, παροτι και σε αυτο επιδεικνυουν ερασιτεχνισμο μιας και οι χαρτες τους δεν αναγραφουν σωστα τις ημερομηνιες και ημερες που αναφερονται και ο απλος χρηστης μπορει να μπερδευτει.
Οι καλυτεροι δεικτες ειναι οι συνθετοι, οπως ο Universal Thermal Climate Index(UTCI) που αναπτυχθηκε στα πλαισια ενος πανευρωπαικου προγραμματος και στηριζεται στο ισοζυγιο θερμοτητας του ανθρωπινου σωματος, ο παρομοιος PET που λαμβανει υποψη, θερμοκρασια, σχετικη υγρασια, ταχυτητα ανεμου, νεφοκαλυψη, ισχυς ακτινοβολιας μικρου(ηλιακη και απο το εδαφος απο ανακλασεις διαχυτη και αμεση) και μεγαλου μηκους κυματος και απο πανω(ατμοσφαιρικη) και απο το εδαφος(αρα εχει μεγαλη σημασια η ημερομηνια, η ωρα και ο τοπος), θερμοκρασια εδαφους, τυπος εδαφους και λευκαυγεια, χαρακτηριστικα ατομου(μαζα, ανδρα/γυναικα, υψος, ρουχισμος, μεταβολισμος κλπ), υψομετρο και ατμοσφαιρικη πιεση.
Σε αντιθεση με τους απλους δεικτες που ολες οι σελιδες χρησιμοποιουν που λαμβανουν υποψη μόνο θερμοκρασια και σχετικη υγρασια, αντε και τον ανεμο, που ειναι πολυ κατωτεροι. Πχ για τον υπολογισμο των απλων δεικτων εχουμε 1-2 σειρες με 1 ή 2 τυπους μισης γραμμης ενω για τον υπολογισμο του ΡΕΤ πχ, ο κωδικας που εχω γραψει για να υπολογιζω ειναι περιπου 40 σελιδες. Και 20 σελιδες για το UTCI. Ενω μολις μια γραμμη με εναν τυπο για τον Heat Index του ΝΟΑΑ πχ που λαμβανει υποψη μονο την θερμοκρασια και την σχετικη υγρασια.
Οπως και ο HI των DAVIS. Ενω ο THW των DAVIS λαμβανει υποψη και τον ανεμο(παρολο που στους περισσοτερους σταθμους δεν τον λαμβανουν υποψη στην αρχικη σελιδα τους και δινουν ως THW τον HI και οχι τον THW) και το THSW και την ηλιακη ακτινοβολια.
Part 3/3
Σε εξωτερικό ρεπορτάζ για τον "καύσωνα" συμπαθεστατη ρεπόρτερ μεσημέρι Τετάρτης, αναφέρει την τρέχουσα θερμοκρασία δείχνοντας την τιμή του app του κινητού.34 βαθμοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού τόσο λέει, τόσο θα είναι.
Βέβαια ανέφερε ότι η αίσθηση είναι για περισσότερο.
Από πού να το πιάσεις και από πού να το αφήσεις.
Και εμείς εδώ ψαχνομαστε για τις ιδανικές συνθήκες μέτρησης.
Σας παρακολουθω χρονια καμπος Κωπαιδας εδω χθες 8 /7 38,9 βαθμους και σημερα 9/7 37,5 εαν ειναι καυσωνας αυτος εγω ειμαι εσκιμωος
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτες είχαμε 40,7 βαθμούς πάντως στον έναν από τους τρεις σταθμούς της Λιβαδειάς.
ΔιαγραφήΣταθμός Davis, επίσημος και αρκετά αξιόπιστος.
Επίσης,ο δεύτερος σταθμός του ΕΑΑ κατέγραψε χτες 40,4 βαθμούς.
Σήμερα έπεσε όντως γύρω στους 37 καθώς το θερμό κύμα επικεντρώθηκε στην ανατολική Βοιωτία, Φθιώτιδα και Αττική.
Να τονίσουμε επίσης ότι και οι νέοι αυτόματοι σταθμοί microstep της ΕΜΥ αρκετές μέρες τσιμπάνε 3-5 δέκατα με κάποια peak που κάνουν. Για την Λάρισα που οι σταθμοί είναι δίπλα δίπλα χωρίς ασφαλτούς αλλά άτελειωτα στρεμματα χώμα έχουμε 2 δέκατα διαφορά στο μήνα με τον κλασικό κλώβο στην μέση μέγιστη. Στην Ελευσίνα που κατάφεραν να βάλουν τον νέο σταθμο σε ένα παρτερακι μέσα στην άσφαλτο από όλες τις κατευθύνσεις έχει πάνω από 6-8 δέκατα διαφορά με τις επίσημες μέγιστες του κλωβού που καλώς διατηρεί η ΕΜΥ. Ξήλωμα και τοποθέτηση σε άλλο σημείο με στρέμματα χώματος προτείνω στην ΕΜΥ άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδη εχεις δει ο ιδιος αυτην την τοποθετηση του νεου σταθμου της Ελευσινας? Αρα εχουμε εναν κλασης Α σταθμο με τοποθετηση κλασης 4 ή ακομα και 5?
ΔιαγραφήΑδιανοητο αν ισχυει. Απορω γιατι το εκαναν αυτο?!
Αυτοι της Microstep πρεπει να ειναι πολυ καλης ποιοτητας και αυτα τα ±0.2 °C(μαλλον εννοεις σκετο +0.2 °C, τσιμπανε μόνο προς τα πανω δηλαδη, ενω επισης ειναι συστηματικο αυτο το τσιμπημα? Ειναι πχ μεσος όρος μεγαλου δειγματος?) μιας και η συγκριση γινεται ναι μεν με τα διαχρονικα στολιδια μετρησεων τους κλασικους κλωβους Stevenson Screen, αλλά κουβαλωντας στην πλατη τους αμετρητα χρόνια, αρα ισως πλεον οι κλασικοι κλωβοι "χανουν" και δεν "τσιμπανε" οι καινουριοι.
Θα ειχε ενδιαφερον μια μελετη περι αυτου.
Τους 41 με 42 βαθμούς πιάσαμε σήμερα στην ανατολική ηπειρωτική Πελοπόννησο.
ΑπάντησηΔιαγραφή38 με 40 βαθμούς στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο δυτικό τόξο της Αττικής.
37 με 38 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα ενώ στα δυτικά ΒΔυτικά όπως περιμέναμε δεν περάσαμε τους 34 βαθμούς κατά μέσο όρο στα πεδινά και τους 30 στα παραθαλάσσια.
Ακόμη και στην περιοχή του Αγρινίου αυτή τη στιγμή έχουμε 30 βαθμούς(34 έφτασε το μεσημέρι) με χαμηλή υγρασία, φοβερή διαύγεια και δυνατό μαΐστρο στα 4 έως 6 μποφόρ.
Επιτέλους!
Αύριο τα καλύτερα και εδώ αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.
....... και η τρομολαγνία για τον επόμενο !!! έχει αρχίσει. Καλό και δροσερό ξημέρβμα σε όλη τους καλούς φίλους αλλά και τον οικοδεσπότη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε τον "Ηρακλή μαινόμενο " , του Ευριπίδη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε τον "Ορλάνδο μαινόμενο " . του Αριόστο ( και του Βιβάλντι)
Εχουμε και τον " Μα'ί'στρο μαινόμενο " ( και αρκούντως καναλιζόμενο) του Κορινθιακού.
Απόψε περάσαμε από τον γα'ι'δουρομα'ί'στρο στον .....διαβολομα'ί'στρο !.
------======Π.Α.