ΤΕΤΑΡΤΗ (23/7)
Με την κίνηση της μικροδιαταραχής του σχήματος της χθεσινής ανάρτησης προς
τα ΒΑ Βαλκάνια, στη Δ. Ελλάδα θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι 4 με 5 και πιθανώς κατά
τόπους στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Με αυτό το
δεδομένο, αναμένεται εκεί μικρή υποχώρηση της ζέστης.
Στην ανατολική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα οι άνεμοι θα είναι ασθενείς
με επικράτηση θαλάσσιας αύρας στα παράκτια. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει
σημαντικά.
Στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τη χώρας η θερμοκρασία γενικά
δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς, αλλά ο δείκτης δυσφορίας θα
κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω των αυξημένων τιμών της σχετικής υγρασίας. Οι
άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ.
ΠΕΜΠΤΗ (24/7)
Στη Δ. Ελλάδα δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές αναφορικά με τους ανέμους
και τις θερμοκρασίες.
Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα οι νεαροί Β-ΒΑ άνεμοι σε αρκετές περιοχές,
συμπεριλαμβανομένης κατά πάσα πιθανότητα της Αθήνας, θα κερδίσουν τις θαλάσσιες αύρες, με
αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας στα υπήνεμα κατά 1 με 3 βαθμούς. Αντίθετα
στις προσήνεμες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν μικρή
υποχώρηση.
Στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τη χώρας οι άνεμοι θα πνέουν
ΒΑ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και πιθανώς κατά τόπους στο Α. Αιγαίο, τις ανατολικές
Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ (25 & 26/7)
Στη Δ. Ελλάδα, με Β-ΒΑ ανέμους 3 με 4 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές
της, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 3 βαθμούς.
Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα οι Β-ΒΑ άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4 με 5
και τοπικά στη Ν. Εύβοια, την Α. Αττική και την Α-ΝΑ Πελοπόννησο 6 μποφόρ. Η
θερμοκρασία στα προσήνεμα θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση.
Στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τη χώρας οι άνεμοι θα πνέουν
Β-ΒΑ με ένταση 5 με 6 και πιθανώς κατά τόπους το Σάββατο 7 μποφόρ. Επισημαίνεται
ότι -παρά το μελτέμι- οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές ιδιαίτερα στις
υπήνεμες περιοχές.
Καλησπέρα. Εγώ θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος καύσωνας θα αφορά κυρίως την ανατολική Ελλάδα, εδώ στα Δυτικά ως σήμερα δεν έχουμε καταλάβει τίποτα.Με το ζόρι 33, 34 βαθμοι στα παραθαλασσια της Ηπειρου. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα νιώσουμε τον καύσωνα εδώ με την επικράτηση του μελτέμιου. Ισως παίζει ρόλο αυτό που έγραψε στο φβ ο κύριος Κολυδας. Ό, τι δηλαδή στην ανώτερη ατμόσφαιρα η ροή των θερμών αερίων μαζών ειναι ανατολική, δηλαδή δεν έρχονται από την Βόρεια Αφρική αλλά έρχονται από την περιοχή του Ιράκ, Τουρκίας και Μέσης ανατολής. Για αυτό μάλλον πλήττεται πιο πολυ η ανατολικη χωρα. Ας με διαψεύσει ο κύριος Ζιακοπουλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς τα ίδια ισχύουν, Γιάννη, για τα παράκτια της Αττικής στον Σαρωνικό. Μιλάμε για 1 εκατομμύριο κόσμο που έχει βιώσει μέχρι τώρα θερμοκρασίες 33-34 βαθμών και σίγουρα όχι καύσωνα. Ακόμα και όταν γυρίσει, όμως, σε βοριά από Πέμπτη - Παρασκευή, Γιάννη, θα ανέβει φυσικά η θερμοκρασία (την προηγούμενη φορά είχαμε φτάσει στους 39β. στο Φάληρο), αλλά θα υποχωρήσει η υγρασία, οπότε μία η άλλη. Φέτος δεν έχω ανάψει ούτε ανεμιστήρα, μέχρι στιγμής. Πάω για το ρεκόρ!
ΔιαγραφήΧειμερινός κολυμβητής
Σωστά Γιάννη, αν και νομίζω ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το προφίλ των ανέμων στην επιφάνεια.
ΔιαγραφήΣήμερα ο πατραϊκός κόλπος συνεχίζει τα δικά του με 31 32 βαθμούς μόλις μέγιστες(Κ. Καθηγητά σας παίρνει και εσάς όπως γράψατε).
Από την άλλη στα δυτικά ηπειρωτικά βέβαια πιάσαμε και 39 με 40 βαθμούς τοπικά.
Επίσης να πω, ότι επιβεβαιώθηκαν σήμερα τα στοιχεία(αυτά που πίστευα εγώ τουλάχιστον) για επικράτηση δυτικού λίβα σχετικά ενισχυμένου ανέμου από την Πίνδο προς τα ανατολικά.
Έτσι λοιπόν το πρώτο 45άρι της χρονιάς είναι γεγονός για την πόλη της Καρδίτσας και της Λάρισας, ενώ 44άρια είχαμε σε Τραγάνα, Δένδρα Τυρνάβου, Θήβα του φίλου μας Χριστόδουλου, Λιβαδειά, Φάρσαλα, Ψαχνά Ευβοίας και Τρίκαλα.
Όχι και πολύ λίγα θα έλεγα.
132 επίσημοι σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασία μεγαλύτερη η ίση των 40 βαθμών!
Ειναι ένα μακρόσυρτο κύμα καύσωνα που όπως έχω πει πολλές φορές,θέλει την υπομονή του καθώς και τα βράδια από σήμερα τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι ανυπόφορα.
Υ. Γ. Κλιματιστικά ανοιχτά όλο το 24ωρο με την χαμηλή σκάλα έντασης και ρυθμισμένα στους 26 με 27 βαθμούς.
Κλείσιμο όλα τα παράθυρα και οι πόρτες για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.
Μην καίμε άσκοπα και για πολλή ώρα ηλεκτρικές συσκευές με μεγάλη ενέργεια έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Είναι ότι χειρότερο με τέτοιες θερμοκρασίες να γίνει μπλακ άουτ και να μείνουν νοικοκυριά και ευπαθείς ομάδες χωρίς ρεύμα.
Υ. Γ.2 Ωραία η ανάλυση κυκλοφορίας από τον Δάσκαλο.
\\Ισως παίζει ρόλο αυτό που έγραψε στο φβ ο κύριος Κολυδας. Ό, τι δηλαδή στην ανώτερη ατμόσφαιρα η ροή των θερμών αερίων μαζών ειναι ανατολική, δηλαδή δεν έρχονται από την Βόρεια Αφρική αλλά έρχονται από την περιοχή του Ιράκ, Τουρκίας και Μέσης ανατολής.//
ΔιαγραφήΣε διεψευσε ηδη ο κ. Ζιακοπουλος, πχ μολις χθες οταν εγραψε το: "Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα ενταθεί η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας".
Περαν αυτου ο Κολυδας ηταν τελειως λαθος μιας καταρχην δεν ειναι απο Μεση Ανατολη η θερμη μεταφορα ως τωρα.
Χθες και προχθες ηταν απο Αφρικη, απο ΒΔ Αφρικη βασικα, και δεν υπηρχε απο Μεση Ανατολη.
Σημερα ηταν κυριως απο την ΒΔ Αφρικη(οχι ιδιαιτερως καλη θερμη μεταφορα, μαλλον μετρια) και ελαχιστη απο Μεση Ανατολη(κυριως σε νότιο Αιγαιο).
Απο αυριο Τεταρτη αρχιζει η θερμή μεταφορα απο την Μεση Ανατολη(Τουρκια) και θα ειναι καλουτσικη, ενω αυτη της Αφρικης θα ειναι εντελως περιορισμενη.
Ενω για Πεμπτη θα εχουμε εξισου και απο Αφρικη και απο Μ. Ανατολη αλλά οχι ιδιαιτερης εντασης(ουσιαστικα κατω του μετριου), ενω για Παρασκευη θα εχουμε εντονη θερμη μεταφορα απο Αφρικη σε δυτικη, κεντρικη και βορεια Ελλαδα κυριως, εντονη θερμη μεταφορα απο Μ. Ανατολη(Τουρκια) σε Δωδεκανησα και ψυχροτερες, ΣΧΕΤΙΚΑ παντα-οχι ψυχρές δηλαδη-, αεριες μαζες(ψηλοτερα παντα) θα επικρατησουν λογω Μελτεμιου στο κεντρικοβορειο Αιγαιο και θα μεταφερθουν σε Ευβοια, Βοιωτια και Αττικη, που ομως οπως ειπε και ο κ. Ζιακοπουλος δεν σημαινουν και ψυχροτερες συνθηκες παντου σε αυτες τις περιοχες, μιας και στις υπηνεμες περιοχες λογω και φοενιασματος αφου περνανε βουνα και τριβων με το εδαφος θα σημαινουν αυξηση θερμοκρασιων σε πολλα μερη.
Πχ τρεχοντας αναποδα την τροχια των αεριων μαζων στο επιπεδο των 850 hPa(για 1500 μέτρα βασικα πηρα), που εφτασαν σημερα στην Λαρισα πχ, εχουμε:
https://i.ibb.co/HyJMFFN/Untitled-104560456046578.png
Και πάλι 311 σταθμοί του meteo δεν ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς, δηλαδή, σχεδόν το 60%. Όχι ότι είναι ευκαταφρόνητο ποσοστό, πάντως, το ότι σχεδόν ο 1 στους 5 σταθμούς (102 συνολικά) ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Ο καύσωνας είναι, πάντως, κυρίως υπόθεση Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας..
ΔιαγραφήΧειμερινός κολυμβητής
Σε 311 σταθμούς ξεπέρασε η θερμοκρασία τους 37 βαθμούς, διορθώνω..Άρα,.σχεδόν το 60% ήταν πάνω το (φειδωλό) όριο του καύσωνα (και όχι κάτω, όπως έγραψα πριν εκ παραδρομής.
ΔιαγραφήΧειμερινός κολυμβητής
Ήταν καύσωνας ισχυρός παιδιά, ας αφήσουμε τα παραμύθια...
ΔιαγραφήΕντωμεταξύ τρία τα 45άρια σήμερα και ένα 44 και μισό στη Μακρακώμη Φθιώτιδας!
Ακόμη και εγώ ο υπερβολικός κατά μερικούς,συγκρατημένος ήμουν.
Υ. Γ. Σωστά, ο καύσωνας τουλάχιστον έως σήμερα είναι εκ ΒΔυτικής Αφρικής.
Ποτέ μου δεν έχω δει με δυτικό ρεύμα σε όλη την τροπόσφαιρα να μπαίνει θερμή μάζα από τα ανατολικά, εκτός και αν υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που δεν γνωρίζω.
Στην ουσία,από Πέμπτη πρωί θα έλεγα ότι μας επηρεάζει η θερμή μάζα από τα ανατολικά.
Το χειρότερο δεν ήταν, πάντως, τα 43αρια και 44αρια, αλλά η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Φενεό Κορινθίας και δυστυχώς φαντάζει δύσκολη. Έχει και πυκνό δάσος εκεί, που αντισταθμίζει το γεγονός ότι δεν φυσούν ισχυροί άνεμοι, καθώς η φωτιά έχει καύσιμη ύλη για να "τραφεί". Ας ελπίσουμε να τη σβήσουν.
ΔιαγραφήΧειμερινός κολυμβητής
Συχνάζεις στο μικρό καφέ;
ΔιαγραφήΟι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι αυτοί. Ωραίο συγκρότημα, ωραίο όνομα και πολύ καλό και το συγκεκριμένο τραγούδι. Επί τη ευκαιρία πέθανε ο Όχι Όσμπουρν, ένας από τους θρύλους του χέβι μέταλ στα 80'ς. Τουλάχιστον, πρόλαβε να δώσει μια τελευταία συναυλία με τους Black Sabbath πριν λίγες μέρες, γράφοντας και επίσημα τον επίλογο στη μεγάλη μουσική του καριέρα.
ΔιαγραφήΧειμερινός κολυμβητής
H "ΘΕΡΜΗ ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"
ΑπάντησηΔιαγραφή✅Η θερμή αέρια μάζα εισρέει από την Τετάρτη και μετά από τα ανατολικά μέσω ισχυρής ανώτερης ροής και όχι από το Νότο όπως σε πιο «κλασικά» καύσωνα τύπου Λιβύης. Η θερμότερη αέρια μάζα (χρώματα ροζ-φούξια, δηλαδή >28°C στα 850 hPa) επεκτείνεται από το Ιράκ, τη ΝΑ Τουρκία και τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου προς το Αιγαίο.
✅Η Αίγυπτος και η Λιβύη δεν συμμετέχουν σε αυτή τη ροή. Οι θερμές τιμές εκεί είναι πιο "εγκλωβισμένες" και όχι συνδεδεμένες με τη ροή προς την Ελλάδα. Αυτή η μεταφορά ζέστης είναι δημοσιογραφικά γνωστή και ως θερμή "ανάσα" της Ανατολής — που ενίοτε συνοδεύεται και από ξηρές συνθήκες και υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες (λόγω θερμικής εγκλωβισμένης ροής).
✅Το κύμα καύσωνα ειδικά την Παρασκευή διακρίνεται ότι δεν δεν είναι αφρικανικού τύπου, αλλά ανατολικού. Αυτό εξηγεί και την έλλειψη αφρικανικής σκόνης, την ξηρή θερμότητα και τις υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες σε κλειστά ηπειρωτικά πεδία.
📌ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο όρος "Θερμή Ανάσα της Ανατολής" (Hot Breath of the East) ΔΕΝ αποτελεί καθιερωμένο μετεωρολογικό όρο. Αντί του όρου αυτού , η επιστημονική βιβλιογραφία χρησιμοποιεί όρους όπως Warm air advection from the Middle East, Heatwaves associated with southeasterly flow over the Aegean, Elevated Heat Dome structures over the Eastern Mediterranean κ.α
Ομολογώ ότι δεν κατανοώ πλήρως τα περί «Θερμής Ανάσας της Ανατολής».
ΔιαγραφήΤην Πέμπτη και την Παρασκευή βλέπω ένα ΒΑ ρεύμα στη χαμηλή τροπόσφαιρα (ως τα 1,5-2 χλμ) που μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες από τα υψίπεδα της Μικράς Ασίας προς τις Α-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι μάζες αυτές, κατερχόμενες προς τα νησιά, θερμαίνονται αδιαβατικά και, χωρίς να προλάβουν να ψυχθούν από τη στενή θαλάσσια ζώνη που μεσολαβεί, ανεβάζουν σημαντικά τη θερμοκρασία κυρίως στο Α-ΝΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Παλιά λέγαμε «όταν πλαγιάζει το μελτέμι».
Παράλληλα, το συγκεκριμένο διήμερο, στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται νέος γύρος του εξ Αφρικής αναδιπλούμενου καύσωνα.
"Την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο" ήθελα να γράψω τόσο για τα ανατολικά όσο και για τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Να σημειωσω οτι πρωτο(χωρις να ειμαι 100 % σιγουρος αυτη τη φορά γιατι δεν παρακολουθησα ολα τα μοντελα σε καθε ραν) αυτη την μικροδιαταραχη ειδε το μοντελο ΑΙΦΣ πριν 3 ημερες και την συνεχισε σταθερα να την δειχνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη η "αθωα" φαινομενικα διαταραχουλα, φτανει Τουρκια με πολυ μικρο πλατος, και αυξανει σε πλατος(προφανως εχει την καταλληλη ενεργεια ολο το κυματικο πακετο) και "διαλυει" το ριτζ που σκεπαζε ολη την Τουρκια και περιοριζοντας το δυτικα της Ελλαδας, αφηνοντας χωρο στο θερμικο χαμηλο να αναπτυχθει και παλι προς τα μερη μας.
Το ΑΙΦΣ με ολες τις ατελειες που ακομα εχει, δειχνει σημασια "γιγαντα" πλεον(μιλωντας κυριως για αμετρητες αλλες περιπτωσεις) προγνωστικα. Συγκριτικου γιγαντα. Σε σχεση με τα άλλα. Γιατι φυσικα ο καιρος(η κυκλοφορια) νικαει ακομα ευκολα παντα.
Ενω σημερα ως τωρα εχουμε:
+44.6 °C Καρδιτσα, +44.4 °C Τρικαλα, +44.3 °C Λαρισα και Αμυδγαλεα Λαρισας, +44.5 °C σε Μακρακωμη Φθιωτιδας, +44.1 °C Τυρναβος Λαρισας, +43.9 °C η Θηβα Βοιωτιας, +43.8 °C Φαρσαλα Λαρισας και +43.5 °C Αυλωνας Αττικης ως τωρα(16:30 UTC+3).
Ενω για την πρωτευουσα, +39.2 °C για τον σταθμο του Θησειου σε Αθήνα ως τωρα, +40 °C σε Νεα Φιλαδελφεια Αττικης, ενω η ΕΜΥ στην κορυφη της Παρνηθας δινει θερμοκρασια +31.8 °C ενα δεκατο κατω απο οσο ηταν χθες δηλαδη. Εντυπωσιακη καταγραφη αν και οχι πρωτογνωρη. Και κορυφη Πεντελης +32.5 °C.
Πολλη ζέστη λοιπον και σημερα σε Ελλαδα στην κορυφωση της θερμης μεταφορας, γενικα για Ελλαδα βεβαια, μιας και πχ για δυτικη Ελλαδα η Παρασκευη θα εχει νεο πικ θερμης μεταφορας(παντα μιλαμε για ψηλοτερα - πχ 900 mbar -850 mbar).
Στο θεμα των καυσωνων τωρα, μιας και χθες εβγαλα ξανα τις θερμοβαθμιδες με βαση το ΕRA5 reanalysis, αλλά με interpolation αυτη τη φορα και οχι με βαση την πλησιεστερη τιμη του grid του ΕRA5, δινω εδω τις 20 μεγαλυτερες θερμοβαθμιδες απο 850 hPa ως και επιφανεια, για τις 50 μεγαλυτερες τιμες θερμοκρασιας που εχουν καταγραφει ποτέ στην Ελλαδα.
Ετσι εχουμε:
Αρχαια Πελλα Πελλας(Ιδιωτικος) +45.6 °C 23-07-2023 → 14,0 °C/km
Ελευσινα Αττικης(ΕΜΥ) +48.0 °C 10-07-1977 → 13,9 °C/km
Νεα Φιλαδελφεια Αττικης(ΕΜΥ) +47.5 °C 26-06-2007 → 13,7 °C/km
Τατόι Αττικης(ΕΑΑ) +44.5 °C 03-08-2021 → 13,6 °C/km
Τρικαλα Τρικαλων(ΕΜΥ) +47.2 °C 23-08-1958 → 13,4 °C/km
Μακρακωμη Φθιωτιδας(ΕΑΑ) +46.2 °C 03-08-2021 → 13,1 °C/km
Σιβα Ηρακλειου(ΕΑΑ) +45.3 °C 03-08-2021 → 13,1 °C/km
Ελασσονα Λαρισας(ΕΑΑ) +43.8 °C 05-08-2021 → 13,0 °C/km
Αμφισσα Φωκιδας(ΕΑΑ) +45.9 °C 23-07-2023 → 12,9 °C/km
Πετροκεφαλι Ηρακλειο(ΕΑΑ) +45.9 °C 01-07-2017 → 12,9 °C/km
Θηβα Βοιωτιας(ΕΑΑ) +44.5 °C 03-08-2021 → 12,9 °C/km
Λαμια Φθιωτιδας(ΕΜΥ) +46.5 °C 19-07-1973 → 12,8 °C/km
Ασπροπυργος Αττικης(σταθμος δημου Ασπροπυργου) +47.5 °C 26-06-2007 → 12,8 °C/km
Λαρισα Λαρισας(ΕΑΑ) +45.5 °C 01-07-2017 → 12,8 °C/km
Μενιδι Αττικης(Ιδιωτικος) +42.0 °C 01-08-2021 → 12,7 °C/km
Νεα Φιλαδελφεια Αττικης(ΕΜΥ) +46.2 °C 26-06-2007 → 12,7 °C/km
Κατω Τιθορεα Φθιωτιδας(ΕΑΑ) +45.4 °C 23-07-2023 → 12,6 °C/km
Αγια Τριαδα Φθιωτιδας(ΕΑΑ) +46.1 °C 26-07-2023 → 12,6 °C/km
Μαρκοπουλο Αττικης(ΕΜΥ) +45.3 °C 26-06-2007 → 12,6 °C/km
Παρανεστι Δραμας(ΕΑΑ) +43.8 °C 01-07-2017 → 12,6 °C/km
Κρανιδι Αργολιδας(ΕΑΑ) +45.9 °C 23-07-2023 → 12,6 °C/km
Part 1/2
Η 1η(που δεν μετραω) ειναι απο εναν ιδιωτικο σταθμο τυπου DAVIS Vantage Vue, ο οποιος ειναι πολυ καλος στις καταγραφες αλλά η τοποθετηση του ειναι κλασης με εκαψες, μιας και ναι μεν ειναι σε κηπο αλλά γυρω γυρω και πολυ κοντα απο αυτον ειναι τσιμεντο και πισσα γεματο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι παρατηρουμε? Τις ανωμαλιες καταρχην.
Οι ανωμαλιες ειναι καταρχας ο ιδιωτικος σταθμος στην Πελλα που εχει εξωφρενικη θερμοβαθμιδα 14ρα. Ναι μεν εκεινη τη μερα οι βορειοδυτικοι φοεν ανεμοι εκει εκαναν παρτυ, οπότε δεν θα απεκλεια 100 % αυτη την τιμη, αλλά παραειναι εξωφρενικη για να την δεχτουμε.
Η αλλη ανωμαλια ειναι η μεγιστη τιμη θερμοκρασιας που εχει δει επισημα η Ελλαδα. Το 48ρι της Ελευσινας(για το 48ρι του Τατοϊου δεν συζηταμε καν, ειναι φυσικα εντελως ακυρο για πολλους λογους).
Θερμοβαθμιδα(850 hPa-επιφανειας) 13.9 °C/km. Με την 2η μεγαλυτερη το 13.7 °C/km της Νεας Φιλαδελφειας στον αυτοματο(12.7 °C/km την ιδια μερα στον κλασικο Stevenson Screen).
Υποπτο? Σαφως.
Παντως οπως εχω αναφερει και παλιοτερα εδω συνεχιζω να δεχομαι το 48ρι της Ελευσινας(για του Τατοϊου ουτε λογος, αν εφτασε πανω απο +45 °C εκεινη τη μερα εκπληξη θα ηταν).
Και το δεχομαι διοτι:
1) Καταρχην, οι ΑΝΕΜΟΙ(το πιο σημαντικο πραγμα!) ηταν σταθερα Δ και ΔΒΔ χωρις αυρες(μεγα ζητημα για Ελευσινα αφου με την παραμικρη αυρα πεφτει κατακορυφα η θερμοκρασια και ανεβαινουν κατακορυφα και οι σχετικες υγρασιες βεβαια).
2) Η θερμοκρασια στα 850 hPa ηταν +27.3 °C στα 1525 μέτρα με θερμοβαθμιδα 850 hPa-εδαφος ιση με 13.9 °C/km. Πρωτογνωρο για Ελλαδα τελικα αλλά εχουμε ξαναπλησιασει τετοιες τιμες.
3) Με +28.5 °C στα 850 hPa στις 12:00 και +27.3 °C στις 15:00 η ωρα και γεωδυναμικα υψη αυτης της ισοβαρικης στα 1525 μέτρα διολου αδυνατο δεν μου μοιαζει το 48ρι μετεωρολογικα.
4) Ο Καντερες που ηταν και υπευθυνος βαρδιας εκεινη την ημερα εκει ειχε πει οτι του ειπε ο παρατηρητης οτι ειδε 48ρα θερμοκρασια στο μεγιστοβαθμιο και λογω της "τρέλας" της καταγραφης του ζητησε να το ξαναελεγξει και το εκανε και πραγματι εγραφε τοσο. Και επειδη ηταν τοσο απιστευτο αν θυμαμαι καλα ειπε οτι πηγε και ο ιδιος να το δει. Τις δε επομενες ημερες κατεγραψε φυσιολογικες θερμοκρασιες και το θερμομετρο και το μεγιστοβαθμιο θερμομετρο εκει της Ελευσινας. Νομιζω ειχε αναφερθει και οτι το ελεγξανε και το μεθεπομενο πρωι, και δεν βρηκανε τιποτα περιεργο ή λαθος.
Part 2/3 (το προηγουμενο ηταν 1/3 και οχι 1/2 που ειπα)
5) Επισης οι καταγραφες για 14:20 ηταν +46.1 °C) και για 15:20 ηταν +46.1 °C ενω για την ενδιαμεση 1 ωρα δεν εχουμε καταγραφη. Και στις 2 αυτες ωρες η τιμη της θερμοκρασιας που καταγραφηκε ηταν η ιδια ιση με +46.1 °C. Οπως ξερουμε απουσια νεφωσεων και απουσια αλλαγης ανεμου που φερνει διαφορετικα χαρακτηριστικα(πχ θαλασσιος με ηπειρωτικο, μη καταβατης με καταβατη) κατι που ισχυε για την Ελευσινα και για τα 2 εκεινο το μεσημερι, η καμπυλη της θερμοκρασιας ειναι κοιλη, και αμα βασικα την δουμε ανα 1 ωρα τοτε ειναι παντα μια τεθλασμενη γραμμη που αποτελειται αρχικως απο μια γνησιως αυξουσα τεθλασμενη γραμμη ενωμενη με μια γνησιως φθινουσα τεθλασμενη γραμμη. Οπότε μιας και εχουμε +46.1 °C στις 14:20 και το ιδιο 1 ωρα μετα στις 15:20 και βασει των προαναφερθεντων, ειμαστε τελειως σιγουροι οτι α) οι ενδιαμεσες θερμοκρασιες σε αυτο το χρονικο διαστημα ηταν ως επι το πλειστον πανω απο +46.1 °C και κυριως β) υπηρξε καποιο τοπικο μεγιστο του χρονικου αυτου διαστηματος, μεγαλυτερο απο τις ακραιες τιμες +46.1 °C.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο οποιο μεγιστο βασει interpolation εχει τιμη λιγο πιο πανω απο τους +47 °C. Και αυτες οι θερμοκρασιες οχι απο το μεγιστοβαθμιο οργανο. Αρα το αλματακι στους +48.0 °C ειναι απολυτως εφικτο, και για οσους ασχολουνται το εχουν δει και το βλεπουν καθημερινα παγκοσμιως ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορες! Πχ ενα παραδειγμα που εδωσα τοτε για το 2023, στον σταθμο Furnace Creek της Κοιλαδας του Θανατου στην Καλιφορνια των ΗΠΑ, ειχαμε καταγραφη απο τον αυτοματο στις 15:00 τοπικη ωρα θερμοκρασια +51.8 °C και στις 16:00 ειχαμε καταγραφη +52.7 °C αλλά το μεγιστοβαθμιο εδειξε μεγιστη αυτης της ωρας(15:46) ιση με +53.4 °C !! Και αυτα γινονται καθημερινα παντου, ειδικα σε περιπτωσεις μεγαλης ζέστης. Οπότε με +46.1 °C σε Ελευσινα στις 14:20 και το ιδιο στις 15:20, περιμενουμε να υπηρξε καποιο μεγιστο της θερμοκρασιας πανω απο 47 °C βασει καμπυλης και το μεγιστοβαθμιο να εδειξε καποιο σπαικ παραπανω ή αρκετα παραπανω απο το μεγιστο που μετραει το μη μεγιστοβαθμιο οργανο της θερμοκρασιας, αρα το 48ρι ειναι πιθανο ή να το πω αλλιως, δεν ειναι απιθανο.
Ενω αυτο που με κανει να αμφισβητω το 48ρι ειναι οτι μετεωρολογικα και με βαση τα δεδομενα οπως οι θερμοκρασιες στην κατω τροποσφαιρα, πχ Τ850 και γεωδυναμικα υψη, δεν ηταν κατι που δεν εχουμε ξαναδει, δεν ηταν κατι προτωγνωρο δηλαδη, επισης το παρελθον Ελευσινας δεν ηταν τοσο κοντα στο 48ρι, και βεβαια κυριως οτι ηταν ενας καυσωνας ουσιαστικα 2.5 ημερων με ενα τρομαχτικο "σπάικ" εκεινη την ενδιαμεση ημερα, οπότε δεν ειχε χρονο ο αερας να υποστει θερμανση απο καθιζησεις των προηγουμενων ημερων, να υποστει θερμανση προηγουμενων ημερων το εδαφος ωστε με μη αδιαβατικη θερμανση να δινει θερμοτερες αεριες μαζες προς Ελευσινα, οπότε μοιαζει πολυ περιεργο ενα τετοιο σπάικ 48 βαθμων Κελσιου "ετσι ξαφνικα".
Part 3/3
43 βαθμούς σήμερα η ημιορεινή Όθρυς,με δυνατό Λίβα , ελπίζουμε από Πέμπτη και μετά κάποια αποκλιμάκωση όπως αναφέρει ο δάσκαλος, Χρήστος
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέφυγε η Θεσσαλία με εκτεταμένα 44αρια+ σήμερα... Δεν το περίμενα τόσο πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφή44.6 μέγιστη σε Λάρισα Καρδίτσα και 44 + σε χωριά Φαρσάλων και Λάρισας
Καηκε η δυτικη Μακεδονια σημερα με την Νεαπολη Κοζανης (κ Χρηστος)στους 41 βαθμους και εγω στα 830 40,5 φυσικα και εγκατελειψα απο χθες...καθως το βραδυ κατα τις 2100 τα πετρινα σπιτια...βγαζουν το σαρανταρι μεσα στο σπιτι ενω σταδιακα θερμαινονται οι πετρες και δεν σε σωζει τπτ αν δειτε κανενα ρεπορταζ απο κανενα δροσερο βουνο χαμογελαστε..."θωμας"
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο, τελικά ούτε στα ορεινά στέκεσαι το μεσημέρι.
ΔιαγραφήΑναφορά από ορεινή Ευρυτανία σήμερα στα 950-1000μ υψόμετρο με 37 βαθμούς αργά το μεσημέρι κ τον ήλιο να ζεματάει!
Ακόμη και εκεί,φτάσαμε να θες air cool τουλάχιστον για το μεσημέρι...
Αγαπητέ Φώτη αν δεν είσαι υποψιασμένος...την πάτησες...!!!Οποτε μπορείς γράψε και την δικιά σου εκτίμιση...καθώς εκείνο που δυσκόλεψε αρκετά τα πράγματα...είναι το χαμηλό της Κεντρικής Μεσογείου...που σκάβει την Βόρεια Αφρική..."θωμάς"
ΔιαγραφήΣήμερα ηταν για παραθαλάσσια βουνά,οπως Κίσσαβος,Πήλιο κ.α
ΔιαγραφήΕυγενική παράκληση στον φίλο "ΚΑ " , πολύ ενδιαφέροντα πάντα τα όσα γράφεις , ωστόσο πιστεύω ότι εάν μπορούσαν να συμπτυχθούν σε max της διαστάσεις των μηνυμάτων του φίλου Φώτη θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους υπόλοιπους αναγνώστες της στήλης αυτής. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους! Σήμερα Λάρισα βρασαμε! Δύσκολες μέρες! Τι προβλέπεται για τη Θεσσαλία τις επόμενες μέρες θερμοκρασιακά? Θα ακολουθήσει παρόμοιες θερμοκρασίες μέχρι Κυριακή?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα Γιάννενα και στην Κοζάνη σύμφωνα με το Meteo είχαμε 39,9 βαθμούς Κελσίου. Δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη όσον αφορά την Κοζάνη.Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το θερμόμετρο έδειξε 39 βαθμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να παρακαλέσω τον Γιώργο (Κλιματική Ακρίδα) να περιορίσει την έκταση των σχολίων του και τον Βαγγέλη (Χειμερινό Κολυμβητή) να κάνει το ίδιο και επιπλέον να μην επεκτείνεται σε θέματα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία του μπλογκ.
ΑπάντησηΔιαγραφή