Αφιέρωμα στον Φεβρουάριο

Πηγή: https://effiekyr.wordpress.com
Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, που ονομάζεται και Κουτσοφλέβαρος ή  Κουτσός, είναι ψυχρός μήνας, κατά τι πιο θερμός από τον Ιανουάριο. Ο καιρός που επικρατεί το Φεβρουάριο παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές και συχνά ισχυροί χιονιάδες διαδέχονται περιόδους καλοκαιρίας και το αντίθετο. Επειδή, λοιπόν, πολλές φορές ο μήνας αυτός φαίνεται να μην ξέρει τι κάνει με τον καιρό, σε ορισμένα μέρη αποκαλείται Μεθυσμένος. Στις μετεωρολογικές παροιμίες του Φεβρουαρίου εκφράζεται το απρόβλεπτο των καιρικών διαθέσεών του, αλλά και η ελπίδα ότι, όπως και να έχουν τα πράγματα, ο χειμώνας τελειώνει και έρχεται η άνοιξη: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Μ’ αν τύχει και θυμώσει, μέσ’ τα χιόνια θα μας χώσει». Για την εξέλιξη του καιρού τον Φλεβάρη και τον Μάρτη που ακολουθεί, πολλές είναι οι παροιμίες που ως σημείο αναφοράς λαμβάνουν τον καιρό της Υπαπαντής (2α Φεβρουαρίου): «Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας», «Έλιασε στις δυο του Φλεβάρη η αρκούδα; Ο χειμώνας είναι πίσω» και «Παπαντίτσα μου καλή, χειμωνίτσα μου κακή».

Οι παραπάνω λαϊκές εκφράσεις έχουν βάση, καθώς μια καλοκαιρία στις αρχές του Φεβρουαρίου στατιστικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από μια ή περισσότερες κακοκαιρίες.  Η λαϊκή δοξασία που λέει ότι επειδή την Υπαπαντή παντρεύονται τα πουλιά, ότι καιρό θα κάνει την ημέρα αυτή θα βαστήξει σαράντα μέρες δεν έχει βέβαια επιστημονική βάση.

Σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας οι γεροντότεροι έχουν να διηγούνται πολλά περιστατικά ισχυρών χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών από τους Φεβρουάριους των περασμένων χρόνων. Θα σταθώ στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνονται από τα κλιματικά αρχεία και αφορούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, το ρεκόρ των ελάχιστων θερμοκρασιών κρατάει από τις 16-2-1934 (Γεωπονική Σχολή -10,4οC, Ζάππειο -7,4οC), ενώ οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 25 ετών σημειώθηκαν στις 22-23/2/1992 και 12-14/2/2004. Από τον ιστορικό χιονιά του Φεβρουαρίου του 2004 εντυπωσιάζει ο ολικός παγετός της 13ης Φεβρουαρίου στη Ν. Φιλαδέλφεια (μέγιστη θερμοκρασία -1,8οC). 

Στη Θεσσαλονίκη, από τις παλιές κακοκαιρίες του Φεβρουαρίου ξεχωρίζει εκείνη της 11ης Φεβρουαρίου 1936, στη διάρκεια της οποίας μέσα και γύρω από την συμπρωτεύουσα θάφτηκαν από τα χιόνια δεκάδες άνθρωποι. Στην κλιματική ιστορία της πόλης περίοπτη θέση κατέχει και ο Φεβρουάριος του 1963, στη διάρκεια του οποίου τα χιόνια έμειναν στην πόλη 24 μέρες. 




1 σχόλιο:

  1. καλημερα κ καλο μηνα...αν κ φοβηθηκαμε λιγο τελικα δεν κουνηθηκε ουτε φυλλο στην περιοχη μας.ισως επαιξε ρολο κ ο νεφοσκεπης κ βροχερος καιρος γιατι συνηθως ο φλεβαρης εχει αερηδες αλλα με ξαστεριες...βεβαια 'του φλεβαρη ειπαν να βρεξει κ ξεχαστηκε να παψει' αλλα οπως κ να χει 'απ τις 17 φλεβαρη παταει τ αλογο ποδαρι'....ο σοφος λαος παντα εχει μια εξηγηση για ολα..ευχαριστω,αλεξανδρος τρικαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή