2014: το θερμότερο έτος του πλανήτη από το 1891

Αποκλίσεις της Ετήσιας Μέσης Παγκόσμιας Θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010. Η μαύρη λεπτή γραμμή δείχνει την απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας του πλανήτη κάθε χρόνο. Η μπλε γραμμή δείχνει τον κινούμενο μέσο όρο ανά πενταετία. Η κόκκινη γραμμή δείχνει τη μακράς διάρκειας γραμμική τάση.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) ανακοίνωσε ότι το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στην κλιματική ιστορία του πλανήτη από το 1891. Το έτος που πέρασε η απόκλιση της παγκόσμιας μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της Γης ήταν κατά 0,27 ° C μεγαλύτερη από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 και κατά 0,63 ° C μεγαλύτερη από το μέση τιμή του 20ού αιώνα. Σε μεγάλη χρονική κλίμακα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φαίνεται να αυξάνεται κατά 0,70 ° C ανά αιώνα. 

Πριν από ένα μήνα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, κάνοντας μια προκαταρκτική ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, είχε εκτιμήσει ότι ενδεχομένως το 2014 να εξελισσόταν στο θερμότερο έτος από τότε που φυλάσσονται μετεωρολογικά αρχεία. Το ίδιο έχει υπαινιχθεί και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι το ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος του 2014 ήταν το πιο θερμό ενδεκάμηνο, συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα ενδεκάμηνα από το 1880.  Μένει να δούμε σε λίγες μέρες τα συμπεράσματα της ΝΟΑΑ για ολόκληρο το 2014, τα οποία, πάντως, με βάση τις πληροφορίες του περιοδικού Nature δεν θα διαφέρουν από εκείνα της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

3 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε οι σχετικές επίσημες αναφορές που είχαν δημοσιευθεί την περασμένη άνοιξη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα όφειλαν το γεγονός στην εμφάνιση του ΕΛ ΝΙΝΙΟ!!(ΠΟΥ ΔΕ ΠΑΥΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜ.) Συνέβη όντως αυτό ή το έτος ήταν θερμό ανεξάρτητα από το ελ νίνιο γιατί αν δεν εμφανίστηκε φέτος το ελ νίνιο τα πράγματα είναι πολύ άσχημα ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης της υπερθέρμανσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α. Το φαινόμενο ΕΛ ΝΙΝΙΟ δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είναι πιθανό να επηρεάζεται από αυτή, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τον τρόπο.
      Β. Αναστάτωση στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη παρατηρείται με ισχυρά φαινόμενα ΕΛ ΝΙΝΙΟ, όπως είχαμε τα έτη 1998, 2005 και 2010. Τις παραπάνω χρονιές είχαμε ρεκόρ στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος καταρρίφθηκε το ρεκόρ της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας χωρίς ισχυρό ΕΛ ΝΙΝΙΟ.

      Διαγραφή
    2. Άρα τα πράγματα είναι πραγματικά άσχημα και το χειρότερο απ' όλα οτι ακόμα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την εξέλιξη των πραγμάτων!!
      Να 'σται καλά!!!
      Μπορούμε να φανταστούμε τι αποτελέσματα θα χει στις επόμενες δεκαετίες μια ισχυρή εμφάνιση του ΕΛ ΝΙΝΙΟ!!!

      Διαγραφή